Мълва прати граждани на опашка за работа в непостроения завод за боклук в София

"Кандидатстваме на лентата да сортираме боклук", подвикват в хор няколко от наредилите са на опашката. И вдигат нависоко заявления за работа, в които пише: "Моля да бъда назначен на работа в завода за неопасни отпадъци в гара Яна".

От петък все така имало опашка

© Анелия Николова

От петък все така имало опашкаДълга опашка от граждани, основно роми. Държат в ръцете си бели листове. Поне петима полицаи ги охраняват. Строени са пред сградата на Столичната община и един по един влизат в деловодството.


"Кандидатстваме на лентата да сортираме боклук", подвикват в хор няколко от наредилите сe. И вдигат нависоко заявления за работа, в които пише: "Моля да бъда назначен на работа в завода за неопасни отпадъци в гара Яна". Там обаче все още текат строителни дейности, които ще приключат най-рано през 2014 г.


Кандидатът записва на ръка своите имена, адрес и телефон за контакт.  Адресирани са до "зам.-кмета по екология на СО". Предполага се, че това е Мария Бояджийска, която отговаря за околната среда в общината.
"От петък все е така", заявява един от наредилите са на опашката, Борислав Кочев. Никой чиновник обаче не слизал да им обърне и внимание. От днес служителите на деловодството се принудили да напечатат готови бланки. По принцип всеки може да подаде заявление, което обаче трябва да напише собственоръчно.


От общината се принудили да напечатат формуляри, въпреки че заявленията се подават написани собственоръчно

© Анелия Николова

От общината се принудили да напечатат формуляри, въпреки че заявленията се подават написани собственоръчно


Мълвата за възможността за работа се разпространявала от уста на уста. Един подочул в "Пирогов", друг - на битака. Твърдят, че никой конкретно не ги е подтиквал да се наредят. 


Има хора от столичните квартали "Факултета", "Илинден", "Ботунец", "Красна поляна". Дошли са хора дори и от Перник. Поблазнили се от посочваната в слуха заплата от 800 лева, 120 купони за храна, както и транспорт до депото. "Много добре, ако го има - мечтите са безплатни", казва Борислав.


След това продължава: "В тази безработица се подиграват тук с нас." Подозира, че никой няма да ги назначи на работа, а им събират данните за предстоящите парламентарните избори. "Видяха, че не гласувахме да спират енергото, и сега ги е страх", разсъждава той, имайки предвид ядрения референдум от 27 януари. Данните показаха, че активността в ромските махали е необичайно ниска.


Според Борислав не било логично да вписва в заявлението адреса си. "И за царя гласувах, и за Доган. Ако ме вземат на работа, и за ГЕРБ ще гласувам", продължи Борислав, който активно обясняваше пред журналистите за случващото се. Тогава прибирал "по 20, 50 лева". Имал и снимка със Симеон Сакскобургготски, публикувана във вестник през 2001 г.


Така изглеждаше днес входът на сградата на Столичната община около 14 ч. По-рано опашката дори била по-дълга

© Анелия Николова

Така изглеждаше днес входът на сградата на Столичната община около 14 ч. По-рано опашката дори била по-дълга


В края на 2012 г. Европейската комисия най-накрая одобри апликационната форма по проекта за втория етап от строителството на завода за отпадъци в София. Прогнозната обща стойност същинската втора част от проекта за интегрирана система за отпадъците - завода за механично-биологично третиране при село Яна, е 208 млн. лева. Безвъзмездните средства за построяването му са 179 млн. лева. Малко преди това имаше политически закачки между БСП и ГЕРБ за проблема със сметоизвозването в столицата.

Покрай опашката преминаха няколко представители на общинския съвет, но твърдяха, че не знаят какво се случва.


След намесата на репортери при хората слезе секретарят на общината Ралица Стоянова. Тя заяви, че няма обявление за набиране на работници за завода в гара Яна. "Не знам как се е разчуло", добави тя. Отрече и някой от местната управа да е канил граждани да кандидатстват за работа.


"Няма нищо общо с изборите", отговори тя на Борислав, който възрази, че им събират данните за вота през лятото. Стоянова добави: "Ама никой не ви е карал да подавате заявление." По думите й всеки може да подаде документ по различни въпроси и деловодството е длъжно да го обработи.


От общината пазят в архив и подадените заявления за работа, които използват при попълване на бройки. Местната управа не каза колко са кандидатите досега, но според Борислав това са поне 2000 души.


Около 15 ч. полицаите ограничиха достъпа до опашката. И така на опашката не остана никой. Поне до утре сутринта.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 555 Любопитно

  Нещо съмнително става там,но какво точно рано или късно ще се разбере!

 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Гневно

  А един мармот...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Завод за боклука може и да не построим скоро, но фабриката за зелен хайвер бълва ли, бълва

  ...Дълга опашка от граждани, основно роми...Кандидатстваме на лентата да сортираме боклук", подвикват в хор няколко от наредилите са на опашката...
  С такива "оператори на конвейер" не ни требе ни Хенри Форд, ни завод! Всичко ценно ще зачезне още по лентата, а каквото остане, може да отиде за компост

 4. 4 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Как непостроен?
  Спред обещанията на Борисов завода трябваше да е готов отдавна.
  Изпращайте молбите към него.

 5. 5 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Били мързеливи и не искали да работят.
  Стига да има работа, поне за повечето хора, България ще е нещо друго.

 6. 6 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Че какво?
  Нали избраха ПиаР агенция и хвърлиха няколко милиона?
  Колко му е предизборно да назначат няколко роми?

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Весело

  Емчи ... тъй и тъй са се събрале народ по повода ...
  Да скокне Боце да резне една лента за завода. Пак.
  Дето три - там и четири ...

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3458 Любопитно

  [quote#1:"moloko_"]Нещо съмнително става там,но какво точно рано или късно ще се разбере![/quote]
  Преопаковаме балите?

 9. 9 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  циганска работа.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Садистите се кефят, когато някой се гърчи в безработица и безпаричие ...
  Кефа е два пъти по голям, когато без работа остане образован и кадърен ...
  Болни хора ... садизма не се лекува.
  Чл. 28 ал. 1 от Конституцията гарантира на всеки право на труд. Да не се правят на разсеяни, а да осигурят условия за работни места. ако не им стига акъл за нови, поне да минем на 4 дневна работна седмица и да се ангажира повече народ с заетост.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#5:"dissident"]Били мързеливи и не искали да работят.
  Стига да има работа, поне за повечето хора, България ще е нещо друго. [/quote]Работа има за връзкари и за пенсионери с пищофи. Въпроса е на милиционерите да им е гот - за тях пенсия + заплата. По-младите да мрат или да бегат. Масово гонят хора в работоспособна възраст и ги подменят с пенсионери.Това е социален КАНИБАЛИЗЪМ - пенсионерите изяждат работните места на децата си ! България = Геноцид и садизъм !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#10:"t'Ankus"]да минем на 4 дневна работна седмица и да се ангажира повече народ с заетост[/quote]
  ...и направо ще заживеем като в приказките - "и после три ( минус 4) дни яли, пили и се веселили"! Стига с тая плоча, безработни Алф - който иска непълно работно време, може да се регистрира като самоосигуряващ се или ЕТ, или да работи на по половин работен ден на две места...

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Работа за ВСЕКИ на минимална работна заплата !!! Бизнеса като иска човек - дава 100 лева отгоре и си взема работник! Загубилия трудови навици и свикналия да оцелява е безвъзвратна загуба за трудовия пазар - няма сила която да накара събирач на желязо (крадец) , клошар или продавач на контрабандни цигари отново да седна на струга. КОЙТО НЕ ХРАНИ РАБОТНИЦИ - ХРАНИ КРАДЦИ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#12:"Twinston Myth"]който иска непълно работно време, може да се регистрира като самоосигуряващ се или ЕТ, или да работи на по половин работен ден на две места... [/quote]Не схванах смисъла ? Какво като се регистрира ? Регистрацията не дава работа или клиенти ... а води до 130 лева данъци и осигуровки на месец. Ако някой може да удържи като ЕТ ... защо да става аргатин ? Аз говора за кандидати за работници. Естествено, за идиотщина някой ще ми отговори : който няма работа да се заеме със извеждане на комуникационни сателити в орбита - в космоса работа колкото искаш.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#14:"t'Ankus"]Аз говора за кандидати за работници[/quote]
  Добре, мир! И все пак намалената работна седмица не ми изглежда панацея...

 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#3] от "Twinston Myth":Ами кандидатирайте се Вие за тази работа!

 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2044 Весело

  До коментар [#9] от "mtmvb":Българска работа...

  Или по-скоро "сръбска работа" - устройва се гощавка по повод "бутаме кучу" и после десет години се живее в землянка, докато се построи новата къща.

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#12] от "Twinston Myth":Е как пък до индустриалната революция е могло да се работи по три-четири дни на седмицата, а сега, при толкова повишена производителност на труда, да не може?
  Ама капиталът не иска да изпуща попадналите в мрежата му, нали?

 19. 19 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 559 Неутрално

  [quote#18:"patsis"]:Е как пък до индустриалната революция е могло да се работи по три-четири дни на седмицата, а сега, при толкова повишена производителност на труда, да не може?[/quote]

  Действително, човечеството е толкова напреднало, че за посрещане на основните нужди един човек може да не работи или най-много да работи 1 ден на седмица. Само, че тогава идват мноог други "проблеми" - ами незаетото, но задоволено население какво ще прави? ДА не вземе да вдигне бунт срещу властта? Да не би да почне д аправи повече деца? И тнт.

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2044 Весело

  До коментар [#19] от "blaf": Като се има предвид, че 48% от световното население е в страни, където няма просто възпроизводство на населението /и това са именно развитите страни/, идеята, че незаетото им население би могло да прави повече деца, никак не изглежда лоша.

 21. 21 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Весело

  Театър на абсурда.
  Никой не е обявил работни места, но кандидатите са налице. И очевидно са толкова настоятелни, че за да ги успокои, общината им печата фалшиви бланки.
  Сюжет точно като за Кустурица.

  Една българка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK