България официално свърза атентата в Бургас с "Хизбула" (обобщение)

На финала на изявленията след дългия съвет за национална сигурност - премиерът Борисов поздравява президентът Плевнелиев пред погледите на вътрешния министър Цветанов и външния Младенов

© Надежда Чипева, Капитал

На финала на изявленията след дългия съвет за национална сигурност - премиерът Борисов поздравява президентът Плевнелиев пред погледите на вътрешния министър Цветанов и външния МладеновПочти седем месеца след атентата на летище Бургас, българските власти днес официално оповестиха междинни резултати от разследването, които свързват терористичния акт с ливанската групировка "Хизбула".


Новината съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов след едно от най-продължителните заседания на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) към президента. Той представи пред съвета доклад за хода на разследването с гриф "Поверително" (по тази причина документът не беше раздаден на участниците), след което почти пет часа те са обсъждали какво точно да бъде съобщено публично.


Най-сериозният спор е бил дали да бъде споменато директно името на "Хизбула" или само да се насочи връзка към Ливан, научи "Дневник" от източници в КСНС. Според източниците ни, позицията на правителството е била, че е по-опасно "Хизбула" да се прикриват, след като са извършили терористичен акт на наша територия.
В крайна сметка Цветанов


обяви принадлежност на двама от заподозрените към военното крило на "Хизбула"


а западните медии светкавично съобщиха, че България е обвинила ливанската групировка.


В известна степен изявлението на вицепремиера не беше изненада, защото чужди държави (Израел още от първите часове след атентата, а САЩ - по-малко от 48 часа след взрива от 18 юли 2012г.) и медии неколкократно през последните месеци посочваха точно тази версия. Включително и днес сутринта американски издания писаха, че очакват посочването на "Хизбула", а други предположиха, че София ще обвини и Иран (което не се случи, дори директорът на "Европол" изрично направи това уточнение - че не са открити "директни връзки на извършителите му с Иран или с някоя от свързаните с "Ал Кайда" терористични групировки").


Въпреки това до последния момент имаше съмнения каква формулировка ще използва българската страна и колко категорична ще е тя. По време на заседанието израелската преса директно обяви, че в Израел и САЩ се притесняват да не би България да използва твърде обтекаеми формулировки и мек тон.


Накрая очакваната "връзка с "Хизбула" се появи обяснена с "имаме данни" и "обосновано предположение" (повторено от Цветанов). След изявлението му, в което информацията за разследването беше оскъдна, останаха много въпроси, но на медиите не беше дадена възможност да питат.  


Всички наблюдатели отчетоха, че България е направила връзката с "Хизбула" в ситуация на сериозен външнополитически натиск.


Поръчителят все още не е ясен


Фотогалерия: Шест трудни часа, или посочването на "Хизбула" >


Въпреки направените връзки, ливанската групировка все още не е обявена като поръчител, а разследването продължава.


До момента българските и партньорските служби са установили, че към атентата са съпричастни трима души, които са се легализирали в страната ни с фалшиви шофьорски книжки от Мичиган на името на Филип, Рико и Браян Джемсън.


За двама от тях Цветанов съобщи, че е установено, че са притежавали легални паспорти на Австралия и Канада, живели са на територията на Ливан от 2006г. и 2010 г., влезли са и са излезли от България с истинската си самоличност, но тя не беше съобщена. Едната от фалшивите шофьорски книжки е била намерена на мястото на взрива, а другата - захвърлена на паркинг край град Цар Калоян (района на Разград) на 1 август.


"Проследили сме цялостната им дейност на територията на Австралия и Канада, като имаме данни за финансиране и съпричастност към "Хизбула", заяви Цветанов. Това, което може да се направи като обосновано предположение, че двете лица, установени с тяхната самоличност, са принадлежали към военното формирование на "Хизбула", каза вътрешният министър.

Вицепремиерът Цветанов обяви, че има данни и "обосновано предположение" за връзка с "Хизбула"

© Надежда Чипева, Капитал

Вицепремиерът Цветанов обяви, че има данни и "обосновано предположение" за връзка с "Хизбула"


Веднага след това той посочи, че


България винаги е разчитала на добрите си отношения с правителството на Ливан


"Надяваме, че при съответните съдебно-следствени поръчки, които ще бъдат възложени и някои от тях, които вече са изпратени към компетентните власти както на Ливан, така и на Австралия, Канада и на други партньорски служби от други европейски държави, ще може действително да получим пълна подкрепа относно продължаващото разследване на този терористичен акт", заяви Цветанов.


В края на изявлението си той отново посочи, че България разчита на правителството в Бейрут, на традиционно добрите утвърдени връзки, за да може да ни подпомогнат в това разследване и да бъдат установени останалите лица, които биха могли да имат съпричастност към атентата.


Малко след края на заседанието на КСНС външният министър Николай Младенов, се срещна с посланици на арабските страни с мисии в България, за да ги запознае лично с разследването. Привечер от кабинета му съобщиха, че той е разговарял и с ливанския си колега Аднан Мансур и че очаква подкрепата и на неговата страна, за да доведат разследването до край. Преди това от външно съобщиха също, че за българското посолство в Бейрут са взети специални мерки за сигурност.


Президентът Росен Плевнелиев беше пределно сдържан


Той каза само, че оценката на КСНС е, че има сериозен прогрес в разследването, който се оценява както вътре, така и извън България. Доказателствата са видими, но информацията е класифицирана и за конкретните данни могат да отговарят само компетентните институции - МВР и прокуратурата, подчерта Плевнелиев на няколко пъти, преди да даде думата на Цветанов.


Противно на традицията, след заседанието на КСНС пред медиите застанаха само представители на управляващите - президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, който запази мълчание, вицепремиерът Цветан Цветанов, външният министър Николай Младенов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, които също не се изказаха. Не беше дадена възможност и за въпроси от медиите. Накрая двамата министри и Борисов бяха изведени през страничен изход, така че да избегнат изчакващите ги репортери пред централния вход.


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева напусна преждевременно заседанието - заради среща с делегация на Събранието на Република Албания, и също не коментира темата.Реакцията на опозицията: Риск под външен натиск и опасна игра


Лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев заяви пред журналисти извън президентството, че замесването на "Хизбула" се прави под външен натиск и попита каква е цената за подобно изявление и най- вече кой ще я плаща. Според депутата от "Синята коалиция" Йордан Бакалов разследването на атентата трябва да продължи, за да се стигне до поръчителя. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който също присъства на заседанието като парламентарно представена партия, заяви, че "твърдението на Цветанов е необосновано и вкарва България в опасна игра". Председателят на ДПС Лютви Местан не коментира нищо за резултатите от КСНС, който като във втората си част осъди нападението срещу предшественика му Ахмед Доган.


Световните реакции: Сдържана Европа, предвидим Израел и американски призиви за изпреварващи действия спрямо "Хизбула"


Официалните реакции на обявеното от българския вътрешен министър Цветан Цветанов за връзка на "Хизбула" с атентата в Бургас бяха разнопосочни. Европейският съюз в лицето на върховния представител за външна политика Катрин Аштън се отнесе сдържано към намесата на организацията в терористичното нападение. В официалното съобщение нито веднъж не се споменава "Хизбула", а се казва, че има "нужда от анализ на изхода от разследването" (той всъщност предстои - бел.ред.).


Израел от своя страна приветства изводите от българското разследване. Премиерът Бенямин Нетаняху, който миналото лято първи обвини групировката, заявява още, че "всичко това се случва успоредно със смъртоносната подкрепа, предоставяна от "Хизбула" и Иран на убийствения режим на Асад в Сирия. Атаката в Бургас беше атака, извършена на европейска почва срещу страна член на ЕС. Надявам есе, че европейците ще си направят необходимите заключения за истинския характер на "Хизбула".


САЩ в изявление на високопоставеният съветник по контратероризъм на президента Обама Джон Бренън, който е номиниран да поеме ЦРУ, настояха Европа да вземе "проактивни действия" срещу "Хизбула". Съобщението от Белия дом беше щедро на добри оценки за правителството ни и свършената работа. В него се казва още "българското разследване изобличава "Хизбула" такава, каквато е – терористична групировка, която иска безрасъдно да атакува невинни мъже, жени, деца, и това представлява голяма и нарастваща заплаха не само за Европа, но и за останалия свят. Поздравяваме българските власти за решеността и отдадеността им да държат "Хизбула" отговорна за този акт на тероризъм на европейска почва."


Канада, чиято гражданин (с двойно канадско-ливанско гражданство) изглежда е бил замесен и в която "Хизбула" е обявена за терористична организация от 10 години, също приветства усилията на българското следствие и изрази готовност за сътрудничество с българските власти за установяване на подробностите за това "колко покварена структура е станала "Хизбула".


Първи последици


Един от основните въпроси сега е дали обявената днес от България връзка на "Хизбула" със смъртоносния взрив в Бургас, отново ще повдигне дебата за вписване на ливанската групировка в терористичния списък на ЕС, както се надяват САЩ и Израел. Ако това се случи от София ще се очаква много. Страни като Франция, която има специални интереси в Ливан и се противопоставят на подобен ход, ще настояват за безупречни доказателства за участието на организацията в атентата.


В самия Ливан може да се очаква и известна нестабилност с оглед на различните политически играчи, които са изключително остро настроени един срещу друг и не изпускат нито една възможност за конфронтация.


Видео с пълното изявление на вицепремиера Цветанов - вижте тук.
Видео с изявлението на президента Росен Плевнелиев - вижте тук
Какви са първите възможни последици за България - четете тук.


Всичко за обявената официално връзка на "Хизбула" с взрива на летището край Сарафово, реакции и коментари четете в специалната тема на "Дневник" - "Атентатът в Бургас".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (270)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Сега вече стана кристално ясно, защо Цвъки беше цели три седмици в САЩ? Трудно му е било да запомни какво да каже, без да сбърка, та е репетирал?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално
 3. 3 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Както вече написах в друга тема..ще разберем дали решението ни е наложено от реакцията на Франция Ако се съгласят с нашата теза ще е по-добре форумските капацитети, дето все от всичко разбират да замълчат и да си представят, че както е възможно този атентат да е театър на израелските служби, така може и наистина да е атентат организиран от Хизбула в България - лесна мишена заради слабите мерки за сигурност

 4. 4 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 532 Любопитно

  България (с днешното и управление) официално доказа, че е просто маша в ръцете на янки и евреи.

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  "Накрая очакваната "връзка с "Хизбула" се появи обяснена с "имаме данни" и "обосновано предположение"... - е, появи се ОФИЦИАЛНО, но без фрак, въпреки куверта...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Имам чувството че партийните организации по места са се организирали да пишат глупости и цъкат минуси и плюсове. Споко "другари" и без Вас земята се върти. И без любимите Ви муслимани, пак ще се върти. Дедлайна изтича в края на месеца. Иран ще бъде атакуван а марионетките му в Сирия и Ливан ще се срутят без финансова и военна помощ. Дори в Ирак ще настане мир. А Вие, на спокойствие ще си гризете ноктите до кокал...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 69 Гневно

  Цялата милиционерска дружина, наречена правителство - в затвора.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Ние се занимаваме с глобални проблеми, докато румънците ни защитават срещу Англия. Тия що не казаха две думи за Англия?
  Реакцията на Европа? Няма да има, за всички е ясно, що за стока сме,

 11. 11 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Всичко е ясно, а станишката само показва за пореден път, колко са прави управляващите да излязат и отговорно да заявят, че България няма да се притеснява да назове престъпниците с истинските им имена.
  Пази Боже такива като станишката пак да ни управляват!!!!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  тази стъпка на българското правителство до голяма степен е наблюдавана и подкрепяна от ЕС и членовете на НАТО.За България е много важна тази подкрепа ,защото за пръв път ние ще почустваме ,че страната ни е част от алианса и не е сама ,освен това този акт със сигурност отваря пътя към безвизовия режим с най великата демокрация на света - САЩ.

 15. 15 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всеки ден това управление надмогва себе си в закопаването на България. Не им стига вече отвътре да ни морят, ами намериха начин да го направят и отвън.
  Смешна работа - Цвъки разбра всичко за международен атентатор, а иначе не може да хване едни банкови обирджии в БГ.

 16. 16 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "tur671":

  Не от ЕС, глупако. ЕС искаше точно това да НЕ правим, защото така замесваме цялото ЕС. Ние сме слабото звено в тоя съюз и очаквам вече да мислят как да ни изгонят. И ще си го заслужаваме.

 17. 17 Профил на ubb_1
  ubb_1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Милиционерите са марионетки. Ще затрият народа

 18. 18 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Проблема е, че няма сигурни доказателства, по-скоро са обосновани предположения. А като знаем колко такива предположения на Цветанов се провалиха тотално, то лошите очаквания вземат връх,. И се създава усещане за външен натиск, на който не сме устояли и сме прибързали.
  Дано няма трагични последствия.Те ще бъдат мерилото.

 19. 19 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Извиване на ръце!!!Колкото и да се опитвахме да бавим, нямаше как да не се поддадем на натиска.Жалко, защото вече има кой да се оправдава с това решение.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 503 Неутрално
 22. 22 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#4:"_dan_"]България (с днешното и управление) официално доказа, че е просто маша в ръцете на янки и евреи. [/quote]
  Не забравяй и извънземните зелени човечета.

 23. 23 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#14] от "tur671":

  Пак се повтарям, визите за САЩ няма скоро да паднат, поне докато на власт там са англо-саксите.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 24. 24 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#16] от "solaar":

  това е първи атентат на тази групировка на територия на ЕС и за всички членки на НАТО беше важно да се изясни дали наистина войната е пренесена на европейска територия или не ,какво си приказваш ти не е важно ,когато някой дойде у нас и ми хвърли бомба на децата ми или на мой приятел вече няма прошка ,колкото и да ти се ще да си въртиш задника,ние сме във война пич,защото там можеше спокойно да бъде моето или твоето дете и най важното ,че няма значение дали сме мюсюлмани или не ,войната е именно с тази терористична групировка и хората тек си свършиха добре работата и това ще бъде оценено .

 25. 25 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Какви предположения, какви 5 лв. ?!!! Тук са намесени всички световни служби! ЦРУ, Европол, Интерпол, Мосад, МИ5, вероятно и руснаците и още бог знае колко! След като са го заявили, значи е истина! Пък и кой друг ще тръгне да трепе израелски туристи освен Хисбулаах?!!! ООП и Хамас няма да посмеят, щото се издържат от помощи от ЕС, които ние много лесно можем да им спрем! Остава малката вероятност да е някоя независима ислямска фракция, но в светлината на това че са ползвани канадец и австралиец, тази версия е на ръба на невъзможното. Всичко сочи към мощна международна групировка!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 26. 26 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Както не можем да изберем площадка за АЕЦ,поради липса на достатъчна информация,така също не можем да разберем, кой лъже за Бургас,докато не покажат доказателства.

  РАБОТАТА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН, А ВЛАСТТА ТЕ ПРАВИ ДЕБИЛ.
 27. 27 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#23] от "42":

  а да видим ,аз пък казвам ,че точно този акт ще ни отвори вратите на Америка ,не че и сега е проблем за всеки един от нас да се отиде там ,но сега ще е свободно

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#23:"42"]Пак се повтарям, визите за САЩ няма скоро да паднат, поне докато на власт там са англо-саксите. [/quote]
  Латиносити ли трябва да дойдат на власт, за да паднат визите?

 30. 30 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  На снимката от ляво надясно:

  Комунист, мутра, комунист, мутра...


  Колко още трябва да изстрада тоя народ?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 31. 31 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#24:"tur671"]това е първи атентат на тази групировка на територия на ЕС [/quote]

  Интересно откъде научихме кой е. По намерената фалшива лична карта ли? Изведнъж станахме големи спецове по международния тероризъм, а едно разкрито поръчково убийство нямаме у нас си. Не се излагай, казаха каквото им поискаха евреите и Обама и ни заложиха задниците. Така или иначе атентата не беше срещу нас, а срещу евреите и трябавше да си траем.

 32. 32 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 69 Неутрално

  [quote#24:"tur671"]ние сме във война пич[/quote]

  Кои сте вие, бе син братчед, че не ми стана ясно ?

 33. 33 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Без визи за САЩ срещу обвинение за "Хизбула"
  14.01.2013


  Ясна е самоличността на един от виновните за атентата в Бургас. Загиналият терорист не е самоубиец. След като отишъл до автобуса на израелците, се обърнал и вероятно е искал да си тръгне, когато е бил взривен. Очите му не са сини, а пъстри. На мястото на атентата е намерена мароканска симкарта.

  Всичко това ни бе съобщено в първите дни на януари от следователката Станелия Караджова в интервю за “24 часа”, заради което тя веднага бе отстранена от поста.
  Сред всички коментари в страната и чужбина, които тази публикация предизвика, един анализ в авторитетното издание Israel Defence е особено любопитен. В него акцентът пада върху картата за предплатени разговори. Там израелските експерти добавят някои подробности, които следовател Караджова въобще не е споменавала пред “24 часа”. Казват, че картата е на “Марок Телеком” - компания, която оперира в част от страните на Северна Африка, Мали и Мавритания. И освен това добавят, че тя е принадлежала на атентатора. Това е много важна карта, пише Israel Defence, защото чрез нея могат да бъдат идентифицирани замесените и така те да бъдат свързани с нападението. И веднага допълва: "Както това се случи при разследването на убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири, когато именно симкарти отведоха към хората, планирали и извършили нападението."

  Да се прави паралел между атентата в Бургас миналото лято и атентата срещу Харири от февруари 2005 г., е странно. Но само на пръв поглед. Всъщност това е една особено интересна идея. Израелското издание не казва нищо повече по въпроса, затова "24 часа" потърси различни експертни мнения, за да установи има ли нещо общо и къде може да се търси връзката между двата казуса.

  Оказа се, че сходствата се набиват на очи. И в двата случая имаме мистериозен извършител. И на двете места отговорността е поета от организация, която се представя за "Ал Кайда". После и там, и тук тези сигнали са отхвърлени като фалшива следа. И на двете места от Израел е имало предхождащо предупреждение за готвен атентат. Както и в двата случая, следва обвинение към "Хизбула" още на десетата минута след атаката. Четирима заподозрени тук, четирима заподозрени там. Но това последното вероятно е съвсем случайно съвпадение.

  Ако трябва да се влезе в детайлите точка по точка, на първо място трябва да се обърне внимание на факта с мистериозния извършител. Това, че терористът от Бургас все още не е разпознат половин година след взрива, явно не би трябвало да изглежда голям проблем, след като в Бейрут тази енигма съществува вече осма година. Мистерията всъщност е другаде. И в двата случая "Ал Кайда" поема отговорност, но никой не вярва, че е "Ал Кайда".

  В Бейрут групировката "Ал Нусра уал-джихад фи биляди шам" заявява, че е убила Харири като отмъщение за екзекуцията на 13 нейни членове и привърженици, както и като отмъщение срещу режима в Саудитска Арабия, който подкрепя Харири. Обявеният извършител е Ахмад Абу Адас. Негово видео се появява веднага след атентата. Западните експерти и представителите на американските и израелските служби обаче отхвърлят това като фалшив сигнал. Вероятно, защото целта е шиитската организация "Хизбула", а версията за джихадисти-сунити не се връзва с този сценарий.

  ДНК анализ на един от труповете все пак доказва, че останките наистина са на Ахмад Абу Адас - палестинец, за когото преди това има информация, че е бил свързан с Абу Мухджин и групировката "Асбат ал Ансар", подвизаваща се в палестинския бежански лагер "Айн ал Хелуе" в Южен Ливан. Тезата е коригирана, но само леко. Остава твърдението, че джихадистът не е извършителят на атентата, просто тялото му е било на мястото на взрива.

  Ако при Харири имаме мистерия с подхвърлен труп, то в нашия случай имаме мистерия с останки на човек, който явно не е искал да умира. Човекът със сините очи (които междувременно се оказаха пъстри) и с най-многото противоречащи си фотороботи може и никога да не бъде идентифициран. Може и да бъде, както в ливанския случай, но това едва ли ще промени основната линия на разследването. Възможно е терористът, когото в началото наричахме камикадзе, да не е знаел даже какво точно носи в раницата. Това, разбира се, е спорно твърдение, но още от първия ден всички са съгласни, че този човек не отговаря на профила на типичния ислямист самоубиец. Дали наистина е понечил да си тръгне и е бил с гръб към автобуса, когато е избухнал, това ще се установи при следствен експеримент.

  За него разказа пак следовател Караджова, като уточни, че се чакат по-топли дни, за да има сходни метеорологични условия. Търси се и летище с подходяща настилка. При атентата на Харири също е направен следствен експеримент. И досега никой не знае какво е установено, освен че този тест е бил извършен във Франция и е струвал страшно скъпо.

  Както и при Харири, единствената отговорност за атаката в Бургас бе поета от "Ал Кайда". В случая формулировката бе "Кайдат ал джихад" (придобила гражданственост у нас с грубоватия си превод "База на джихад" - официалното название на световната джихадистка мрежа. Това стана чрез един ливански вестник и поради тази причина сигналът бе отхвърлен като фалшив. Версията за участието на бившия затворник от Гуантанамо Махди Газали даде нова насока на мистерията.

  Един салафитски шейх от Ливан, близък до екстремистите от лагера "Айн ал Хелуе" (откъдето е и атентаторът на Харири), заяви, че е разпознал в кадрите от Бургас своя ученик Газали. След това никой не е виждал доказателства, че Газали е жив, но версията, че е бил у нас, бе отхвърлена от службите. Със сигурност в Швеция, където би трябвало да е Газали, има нещо интересно около нашия случай, но засега то продължава да е тайна.

  Тук идва интересният момент с мароканската симкарта. По принцип карта на "Марок Телеком" с покритие в Северна Африка, Мавритания и Мали би трябвало да бъде сигурна следа, водеща към "Ал Кайда в Ислямския Магреб" (АКИМ). Първо, защото този географски ареал е точно зоната на оперативно действие на въпросния бранш на "Ал Кайда".

  Освен това АКИМ има симпатизанти и поддръжници не само в Африка, но и в Европа. По-специално във Франция и Швеция. Две страни, които неведнъж бяха споменавани, когато се говореше за евентуалния произход или връзки на атентатора от Бургас.
  Възможно ли е следователката Караджова да е отстранена, защото със споменаването за тази карта е отклонила вниманието в неподходящата посока? Или точно така е трябвало да стане?

  При положение че има такава карта и за нея службите знаят отдавна, как може досега да няма получена от Мароко разпечатка за разговорите? Официалното обяснение е, че арабското кралство не дава информация. Странно. Мароко е най-близката страна на САЩ и Израел в Северна Африка и това едва ли някой може да оспори. Затова мароканските служби със сигурност биха дали каквато информация любезно им поискат точно тези две страни. Друг е въпросът, че ако от тази карта е имало разговори на наша територия, те би трябвало да са засечени и от национален оператор.

  Във всеки случай има нещо много съмнително около тази карта. Възможно е тя да се окаже и подхвърлена фалшива следа. Нарочен сценарий. Защото телефонни разговори и разпечатки могат да се манипулират лесно. Точно това показва и делото "Харири".
  При атентата в Бейрут доказателствата срещу четиримата заподозрени са само на базата на телефонни разговори. Факт, който Israel Defence услужливо ни припомня в анализа си.

  Темата с телефоните, разговорите и разпечатките е наистина много подходяща за парелел. При случая "Харири" в крайна сметка следите от разговорите стигат до "Хизбула". Но ливанците правят свое контраразследване. В публична демонстрация пред журналисти бе показано как може да бъде проведен разговор от даден телефон, без дори собственикът му да подозира за това. Последваха арести на високопоставени служители от ливанския мобилен оператор и обвинения за в шпионаж в полза на Израел. Защото от разследването излезе, че израелците не само могат да подслушват спокойно всички мобилни телефони в Ливан, но и да манипулират разговорите.

  Възможно ли е у нас разследването да стигне до обвинение само на базата на телефонни разговори? Защото в делото "Харири" това е факт. При нас също не е изключено, но на по-късен етап, смятат наблюдаващите хода на разследването. Вече има сигнали за разработването на такъв сценарий.

  Американски и израелски сайтове преди време обявиха, че месец преди атентата е имало засечено увеличение на телефонни разговори от Ливан към България. Кой го е засякъл и как - не бе съобщено. Публикациите не цитираха източник на информацията, нито някакво съпътстващо доказателство. По същото време обаче от сканирания ефир и мобилни телефонни клетки в Бургас излезе, че точно в минутата на взрива има само един есемес към израелски номер от израелски номер. Което, разбира се, нищо не доказва.

  Сравнявайки не само фактологията, но и развоя на казуса "Харири" биха могли да се очертаят възможните тенденции и по нашия случай.

  След атентата в Бейрут през 2005 г. бе наложено разбирането, че ливанските следователи и магистрати нямат капацитета и силите да се справят с положението и затова случаят трябва да бъде поет от специален международен трибунал. Тази идея бе подкрепена от американците и това, разбира се, се случи. Ще се случи ли и при нас? Според експерти не е изключено делото за атентата в Бургас да сигне до международен съд. След завръщането си от САЩ вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че американските власти са доволни от нашите служби, но не и от съдилищата в България.

  В Държавния департамент били обезпокоени от леките мерки по знакови дела. "Концентрираме усилията си върху партньорството за предаване на Международния съд на арестувани при международни разследвания", каза Цветанов.
  Официално българските власти работят безпроблемно с всички чужди партньори. Неофициално обаче от средите на българските служби и следствието има други сигнали.

  На съвет по сигурността при премиера бяха поставени някои остри въпроси. Например това, че израелските експерти са иззели нещата в свои ръце, а чаканото от България разрешение за разпит на израелските туристи, очевидци на атентата, все не идва и не идва. От Израел пък дойдоха критики към работата на българските следствени и специални служби. Рефренът "Ние ви предупредихме, но вие нищо не направихте" от време на време се пуска в обращение.

  Ако трябва да се върнем на сравнението между казусите "Бургас" и "Харири", то и при двата наистина има предварително предупреждение от Израел. В нашия случай израелски сайтове пуснаха информация половин година преди това, че в автобус с израелски туристи за България може да има бомба. При атентата срещу Харири има също такова предварително предупреждение.

  То идва от човек на име Ахмад Насрала, който твърди, че по поръка на израелските власти е информирал ливанския премиер, че срещу него се готви покушение. И накрая последната прилика. И при двата атентата още на 10-ата минута от Израел посочват вероятния извършител. Далеч преди да са започнали каквито и да било следствени действия.

  Цялото сравнение на двата казуса води до извода, че и у нас рано или късно ще се стигне до официално обвинение към "Хизбула". Всичко води натам и някои експерти очакват София да направи тази стъпка скоро. Според някои наблюдатели дори е възможно българските власти да са сключили договорка с американските си партньори, според която София ще обяви "Хизбула" за отговорна за атентата в Бургас в замяна на облекчаване на визовия режим за български граждани, пътуващи в САЩ.

  Махането на американските визи звучи като добра сделка за правителството в София и ако в подобна спекулация може да има някаква истина, то тя трябва да се очаква да излезе още това лято преди изборите. България трябва само да обяви, че държи "Хизбула" отговорна за атентата. Или дори само да го намекне, за да даде старт на дълго подготвян процес.

  Обикновено по въпроса за визите във Вашингтон се казва, че това е технология, която не зависи от Белия дом, а от Конгреса. Но след като Конгресът вече излезе с резолюция вследствие на атентата в България, както и с решение за "Хизбула" (и то на 1 януари), защо да не може да прокара и политическо решение за визите? Въпрос на договорка.
  В момента следствието не разполага с улики, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас. Напротив, всичко събрано е в друга посока.

  Но тези аргументи са отхвърлени, защото както и в случая с Харири, и тук се търсят не просто следи, а следи към "Хизбула".

  От всички известни международни дела, в които правораздаването е било смесвано с политическа целесъобразност, е ясно, че преките доказателства не са толкова важни. Случаят "Локърби" и съпътстващият го процес срещу българските медици в Либия са особено подходящ пример от недалечната ни история.

  И по делото "Харири" всички доказателства бяха косвени. Разследването и процесът съответно бяха силно политизирани, поради което стигнаха до задънена улица. Възможно е точно такава съдба да очаква и казуса "Бургас".

  Георги Милков

 34. 34 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Кризисен Буда-ПР?!

  А Цацата си трае май... ама кой ли е очаквал друго от него...

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 35. 35 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#27:"tur671"]а да видим ,аз пък казвам ,че точно този акт ще ни отвори вратите на Америка [/quote]

  Вратите на Америка, приятелю, ще ти ги отвори силната и работеща икономика, а не гъзолизието и слугинажът.

 36. 36 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 635 Неутрално

  [quote#9:"kr"]Дневник, пак ме баннете, но аз пак ще кажа:
  тези четиримата измекяри на снимката са НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ! [/quote]
  Какво им се полагаше във военновремеви условия?

 37. 37 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 374 Гневно

  Отврат, всички тия са за затвора

 38. 38 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#25] от "Георги":
  "Какви предположения, какви 5 лв. ?!!! Тук са намесени всички световни служби! ЦРУ, Европол, Интерпол, Мосад, МИ5, вероятно и руснаците и още бог знае колко! След като са го заявили, значи е истина!"
  На Вас ли да вярваме, или на Цветанов - за "обосновано предположение", без непреовержими доказателства? 39. 39 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И да сме се поддали на натиск, то това е правилен натиск в правилна посока.

  And Freedom for all
 40. 40 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#3:"Софиянец"] така може и наистина да е атентат организиран от Хизбула в България - лесна мишена заради слабите мерки за сигурност [/quote]

  Заради няколко убити "врагове" Хизбула да си развали отношенията с ЕС и да развърже ръцете на САЩ и Израел?

  Те може да са всякакви , ама не са чак толкова прости.

  Cui bono? е въпросът в който се крие отговорът на всички въпроси.


  Аз знам много малко.
 41. 41 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  По скоро във вътрешнополитически план може да очакваме "засилени мерки за сигурност" което означава ограничаване личната свобода на гражданите.

  Стар номер!

  Което не значи, че няма да има кръв по улиците на България.
  Напротив!

  Аз знам много малко.
 42. 42 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Израел призова ЕС да направи изводи по отношение на Хизбула
  февруари 5, 2013

  Израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на България за разследването на терористичния акт в Бургас, където загинаха петима израелци и призова ЕС да си направи “правилните изводи” по отношение на ливанското движение “Хизбула”, чиято вина са установили следователите.
  Израел отдавна и засега неуспешно се опитва да накара ЕС, да внесе “Хизбула” в списъка на терористичните организации."


  Нещо неясно?

  Аз знам много малко.
 43. 43 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#41:"istorika"]Което не значи, че няма да има кръв по улиците на България[/quote]

  Що бре? Вие комундерите пак ли ще се заемете с бомбаджийство, атентати и убийства? Вече всеки близкоизточен бандит ви е мил и драг. Току виж разбили Америката и евреите, и върнали заводските партийни секретари.

 44. 44 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1245 Любопитно

  Вече нагазихме дълбоко...

 45. 45 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 539 Неутрално


  Все още случаят не е окончателно приключен.
  Има съмнения в много посоки:
  -неадекватното изявление на Президентът ни, че случаят ще бъде изяснен до 15-ти септември,
  -необяснимото 'застояване' на ЦЦветанов в САЩ,
  -привикването на ББорисов от БОбама и неяснотата около това посещение,
  -разкраченото положение между ЕС от една страна и САЩ и Израел от друга.
  Но и изказванията:
  -на ССтанишев, "че замесването на "Хизбула" се прави под външен натиск и попита каква е цената за подобно изявление и най- вече кой ще я плаща.",
  -на ВСидеров, "че твърдението на Цветанов е необосновано и вкарва България в опасна игра",
  Те са идентични с изказването на ББорисов, че няма за какво да се страхуваме от терористични атаки от арабски страни, защото, видите ли, на всеки ъгъл има дюнерджийница.
  Т.е. да не назоваваме нещата с истинските им имена, защото може да пострадаме.
  Не е ли това самопоставяне в терористичен рекет?
  Не е ли по-добре да назовем нещата с истинските им имена и да търсим решение заедно с евроатлантическите си партньори, отколкото да се снишаваме в очакване бурята да ни отмине?
  Истината и доказателствата трябва да са принципите.

 46. 46 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#31] от "solaa

  далеч съм от мисълта ,че спец службите не знаят кои са атентаторите ,още повече ,че още в началото имаше информации по медиите ,че те са влезли през дунав мост ,а сега излиза и 2ра сим карта в областа на цар калоян ,тоест по пътя към русе ,така ,че е пределно ясно ,че тези хора са преминали с голяма вероятност през русе ,а от там и може би през летище Букурещ ,ха сещай се логиката от тук нататък накъде отива ,защото аз например съм аматьор в тези неща ,но има и професионалисти ,на които работата им е да издирват терористи

 47. 47 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#43:"gianni"]
  Що бре? Вие комундерите пак ли ще се заемете с бомбаджийство, атентати и убийства? Вече всеки близкоизточен бандит ви е мил и драг. Току виж разбили Америката и евреите, и върнали заводските партийни секретари.[/quote]

  Имаше един стар тъп милиционерски виц- сигурно е бил за такива като тебе.

  Аз знам много малко.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4527 Любопитно

  Болшинството коментиращи не вярват, че Хизбула е замесен в атентата! Това е странно за мен, но ... всеки има право на мнение!

  ОК. Мога ли да попитам тогава: Кой е замесен? Всеки, който отрича казаното днес, моля да отговори!

  Само моля без козпиративни теории, че Израел избива собствените си граждани! Страна, която разменя един свой войник за 1000 затворници!

 50. 50 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Едно е ясно от реакциите днес - който не обича тикви и герб, не обича и американци и евреи. Предпочита тънки арабски мурафети и спомени за Москвич и Наркооп. Теменугите като цяло мълчат, щото са раздвоени. Но не бива да има никакво съмнение - накрая ще застанат до сърдечните си братя от позитано да понаплюят, да понапцуят - всички знаем, че Вожда и Учителя е по-десен и по-праведен от разни мосади и цереута.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 51. 51 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Направихме се на "големи мъже", сега остана да си пожелаем - дупе да ни е яко, защото си оставаме същата лесна мишена!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  [quote#49:"vassilun"]козпиратини[/quote]

  "конспиративни"

 53. 53
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  [quote#24:"tur671"]войната е именно с тази терористична групировка[/quote]При наличието на хиляда групировки, как позна, че е точно Хизбилла ??? Ако можеш да гледаш на кафе - добре ... защото в службите им трябват точно такива надеждни доказателства.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#53] от "SorryLol":
  Добре, ами като не е доказано , има само предположения?

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Ден след Буда и ефективно ни вкараха във война. Добре, че матрялът е тотално прост, че не разбира че го водят на заколение хрез Будата и останалата гнилоч покрай него.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#59:"sqrt"]Ден след Буда и ефективно ни вкараха във война.[/quote]
  Грешка - война няма, ссср умре преди повече от 20 год вече. Мандрите се пазат по-добре от преди 70 години, така че надеждата за вас няма!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 635 Неутрално

  [quote#56:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Добре, ами като не е доказано , има само предположения? [/quote]
  Как да не е ''доказано'' ? 10 минути след взрива Нетаняху го каза в ефир-- Хизбулла са и точка по въпроса. И до днес не дадоха на бг службите да разпитат евреи от автобуса- прибраха си ги до час от Бургас / да кажеш,че са чакали отстрани на автобуса техните от МОСАД с тая цел/. Даже оплюха де що има българин,за да ни ошашават съвсем и да се срамуваме в ъгъла ,докато те разчистват доказателствата/.

 65. 65
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  [quote#49:"vassilun"]Болшинствто коментиращи не вярват,[/quote]Вярата е в компетенциите на Светия Синод и Главното Мюфтийство ... извън тях важат фактите. За жалост ... никой не се интересува от факти. Цялата схоластична школа на на Израел и САЩ крещат Хозбула ... и ние е мрънкаме: Хизбула, Хизбула. Темата на спора е колко вражески групировки могат да се съберат на върха на една игла ... и следват клади и инквизиции. Камъкът е хвърлен ... тежко ни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4527 Весело

  [quote#60:"Славена"]Това правителство не заема отговорна и достойна позиция, а се огъна под натиска на САЩ и Израел[/quote]

  Кой е организирал атентата според Вас?

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  [quote#65:"SorryLol"]как си я представяш тая? Че биха си позволили да приказват на ангро в международен мащаб?[/quote]За пръв път ли ще им е ...? Колко години вече търсят химическите оръжия на Саддам и още не са ги намерили, а същите "експерти" ни заливаха с информация къде, колко и какви по вид и по цвят са!
  Как да им повярваме пак?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 73. 73 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#65] от "SorryLol":
  [quote#65:"SorryLol"]Че биха си позволили да приказват на ангро в международен мащаб?[/quote]
  В международен мащаб говорят това, което им е наредено да кажат от САЩ и Израел. Последните пък не само говорят, но и вършат каквото си искат в международне мащаб, без някой да им търси сметка. Помни ли някой какво разправяше САЩ за оръжията за масово поразяване в Ирак, послужили уж, като претекст за войната? А пита ли ги някой днес къде са тези оръжия?

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 74. 74 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#71:"Мильо Лудия"]Бягай, спасявай се, ясен си като бял ден.[/quote]
  тц, пак сбъркА - червената армия избега, напиха се и се надрусаха, така че нема от кого да бягам. Напротив - за мандраджиите не са добри времената и арабските братя няма да им помогнат.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 75. 75 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#65] от "SorryLol":
  Моля Ви , само не ми давайте Цветанов и Борисов като пример за спазване на обещания и казано, за последователност в говореното, чèстност и почтеност. Примери за обратното - колкото искате.
  Наистина ми идва в по-вече. А и щом им вярвате .....

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Интересно обаче защо от Хисбула мълчат.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 78. 78 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#60:"Славена"]А днешното упражнение тъкмо това цели.[/quote]
  Все пак не може му се отрече на Буда Лай, че се "поопъна" малко..съвсеееем" мъничко, колкото да е за пред хората.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  До коментар [#69] от "hhhuuunnnn":
  [quote#69:"hhhuuunnnn"]по-добре да се задържи ограбеното от червените цървули с кървави ръчички, а да не се връща, а[/quote]
  По това се разбират червените.
  Все търсят врага.
  За тях все още всичко е общо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 81 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#49:"vassilun"]ОК. Мога ли да попитам тогава: Кой е замесен? Всеки, който отрича казаното днес, моля да отговори! [/quote]

  Не отричам казаното днес. Проблемите в случая са повече политически.

  Имам предвид доказаното "качество" на работата на бг-следствието. За последните 23 години имаме стотина ПОКАЗНИ и неразкрити убийства + един куп по-малко известни на хората. Имам предвид САМО изключителни случаи, които са съизмерими с този атентат, или поне се доближават.

  Това ме навежда на мисълта, че разследването е направено най-вече от "партньорските служби". Дори си мисля още по-лоши неща - там за носене на кафето и "assieds-toi et tais-toi".

  Но политическата отговорност при тази декларация се поема от българското правителство. А аз силно се съмнявам в способността на сегашните да взимат премислени и защитаващи страната ни решения.

  За мен това са притеснителните неща - неспособността на актуалните политици да изградят национална политика. Всъщност, за времето на "прехода" (безкрайния преход) само един български политик категорично отказа да се наведе както на бившите ни, така и на бъдещите ни политически партньори. С което само спечели уважение навън, но не и у нас.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 82. 82 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#77:"Трактор , Тиква и на Цецо кумецо ООД"]защо от Хисбула мълчат.[/quote]
  Загубиха ума и дума от изненада и възмущение, още са със зяпнали уста, дъх не моат си пое..затва

 83. 83 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  До коментар [#78] от "leon12":

  7 месеца.
  Хич не е малко.
  Ти помниш ли някой в България (освен Костов) да се е опънал на някой от големите?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#6:"Георги"]Дедлайна изтича в края на месеца. Иран ще бъде атакуван а марионетките му в Сирия и Ливан ще се срутят без финансова и военна помощ. [/quote]
  Колко милиарда са спазарили Мутрите за БГ-народа и за България..колко милиарда ще получим за благодарност???

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#75:"ПРОРОК ИЛИЯ"]А и щом им вярвате ..... [/quote]
  Стига, ве! Още ли има будали?

 87. 87
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 88. 88 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#72] от "SorryLol":
  Виждала съм НПО, финансирани от САЩ, които защитават културните особености на ромите и интервюта на американски посланици, в които ни критикуват, че ги дискриминираме. Така, че примерите с Брюксел не важат. САЩ се опитват да въвлекат колкото се може повече желаещи глупаци в собствените си проблеми, тъй като колкото повече мишени има, толкова по-добре за тях.

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 89. 89 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#77] от "Трактор , Тиква и на Цецо кумецо ООД":
  Излезе съобщение , с което отричат.

 90. 90
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 91. 91 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  [quote#58:"pump it!"]"Ефреите ни изработиха като магистрални проститутки.Мустачки трябват пак,мустачки.И колкото се може по-дълги,толкова по-добре..... " [/quote]Ти явно предпочиташ по-късите мустачки ... и силно си против дългите мустаци ...
  Колкото и да е гадно ... без мустачки няма да се разминем ... Няма да се разминем и с маршировката ... и с жертвите ... Сега се започва (вече и за нас) нещо много по-голямо.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#79:"Мильо Лудия"]Сладък мамин, наем да не видиш до края на живота си, на работа да ходиш от сутрин до вечер ти пожелавам - хехехе.[/quote]
  ами аз от работа си вадя хляба, нема мандри, нема мама и тате партийни секретари - затова и не вървите пред мене с лабавата си образованост и люта омраза към империализъма

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#83:"Росен (УОРНИ е невинен!)"]освен Костов) да се е опънал на някой от големите?[/quote]
  Освен него наистина няма друг, тук даже и не си помислям да споря с теб, прав си! Което е много доблестно от негова страна, защото България щеше да се напълни с шиптъри, които са много по-кофти материал от мангалите..Евала за този му ход, ама я виж янките как го отсвириха набързо? Сега става същото - ако Бойко се опита още веднъж да клинчи, ще му изкарат документи за връзки с килърите, наглите и пр..

 96. 96 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1316 Весело

  Правилно се притеснявате:
  "По време на заседанието израелската преса директно обяви, че в Израел и САЩ се притесняват да не би България да използва твърде обтекаеми формулировки и мек тон"
  Обаче.
  Формулировката "обосновано предположение" на практика означава "нямаме неоспорими доказателства"
  Приритвате здраво и това не остава скрито за никого:
  "Всички наблюдатели отчетоха, че България е направила връзката с "Хизбула" в ситуация на сериозен външнополитически натиск"
  Спомняте ли си брадатия еврейски виц:
  Мойше бил на гости у друг евреин. Два дни след като си тръгнал, гостът получава телеграма: „Моше, искаме да ти кажем, че у нас се зароди лошо чувство към теб. Не искаме да ни идваш вече на гости. След като си тръгна, установихме, че ни липсва една сребърна лъжичка“. Моше отговаря: „Съжалявам, но не съм взимал никаква лъжичка.“ Скоро получава нова телеграма: „И ние съжаляваме – намерихме лъжичката, но лошото чувство остана.“

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 97. 97
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 98. 98 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  [quote#82:"leon12"]Загубиха ума и дума от изненада и възмущение, още са със зяпнали уста, дъх не моат си пое..затва[/quote]
  По принцип реагират мигновено като поемат или отхвърят отговорност.Много са мътни нещата в този атентат.От една страна за да посочиш виновник ти трябват не основателни подозрения , а завършено следствие с доказателства.И то неоспорими.От друга - На Цвък никога не му е било проблем да раздава квалификации.Май затова него пуснаха да се мъчи с изявлението.Справи се учудващо добре.Което ми е още по съмнително.Предполагам поне 2 дни репетиции е имало.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 99. 99
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 100. 100 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  [quote#81:"Музар"]Това ме навежда на мисълта, че разследването е направено най-вече от "партньорските служби". [/quote]

  Разследването със сигурност е направено от партньорските служби! Но нали не очаквате изявлението за резултатите от това разследване да бъдат обявени във Вашингтон?! Тогава воят би бил дори по-неистов от сега!

  ОК. Обявява се, че Хизбула е замесен. Пак питам, тези, които мислят обратното: Кой, ако не Хизбула, е замесен?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK