Капаните пред легитимността на бъдещия патриарх

Около избора на новия патриарх има много неясноти.

© Надежда Чипева, Капитал

Около избора на новия патриарх има много неясноти.На 24 февруари ще стане известно името на новия глава на Българската православна църква. Патриархът ще бъде избран сред трима кандидати, които синодът ще определи с гласуване една седмица по-рано. За да продължи нататък, всеки от кандидатите трябва да е събрал поне 10 гласа.


Според устава на Българската православна църква двама от 14-те митрополити не могат да бъдат избрани – Николай Пловдивски, който няма 50 навършени години, и Амвросий Доростолски, защото управлява епархията си по-малко от пет години. От останалите 12, четирима са подали писмен или устен отвод, съобщи преди време Йосиф, митрополит на САЩ, Австралия и Канада. Това са Йоаникий Сливенски, Калиник Врачански, Дометиан Видински и Григорий Великотърновски.


Ако синодът приеме тези отводи на 15 февруари, четиримата също ще отпаднат от надпреварата за бъдещ патриарх. Самият Йосиф е казал, че ще подаде отвод на 15 февруари сутринта и че вероятно други епископи ще направят същото.
Отвъд процедурните ограничения картината не изглежда по-ясна. Единайсет от сегашните митрополити присъстват в архива на Държавна сигурност като агенти или сътрудници. Скандалите около раздаваните архонтски титли, замени на църковни имоти и скъпи коли, получени като дарения от бизнесмени, поставят много въпросителни пред предстоящия избор.


Тези неясноти станаха повод за дебата на тема "Църквата пред избор", който се състоя в "Червената къща" в София в края на миналата седмица. В дискусията взеха участие проф. Калин Янакиев, философ и богослов, писателката Теодора Димова, Момчил Методиев, историк и изследовател на Българската православна църква, и Горан Благоев, историк и водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ.


Парадоксите на канона


Въпреки че темата за досиетата не беше обявена като централна в дискусията, основните аргументи на участниците за проблемите около бъдещия избор се завъртяха именно около нея.


"Темата за досиетата е гъвкава. Доносничеството може да става по принуда, някой може да каже, че не е направил никому зло и т.н.", започна Калин Янакиев. Според него обаче фактът, че повечето от епископите са били вербувани от тайните служби много рано, говори, че най-вероятно те са получили епископския си сан със съдействието на бившата Държавна сигурност. В такъв случай изборът на някой от тях за патриарх е в тежко противоречие с църковния канон.


Професорът цитира 30-о апостолско правило, според което епископ, който е получил сана си със съдействието на светската власт, трябва да бъде низвергнат (санът му се отнема) и отлъчен от църквата.

"Независимо дали Държавна сигурност е тоталитарна, родолюбива, страховита или прекрасна организация, във всеки случай тя е светска власт", аргументира се Калин Янакиев.


Тримата митрополити, които според него не са в нарушение на 30-о апостолско правило, са Гавриил Ловчански, за когото няма открито досие, Неофит Русенски, който е наблюдаван от службите като "консервативен, религиозен и силно обвързан с църквата", и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, вербуван, след като вече е бил епископ. Проблемът е, че отлъчването трябва да стане от църковен съд, състоящ се именно от епископите. Те са и членове на събора, който трябва да избере новия патриарх.


Горан Благоев припомни, че не се знае дали целият архив е разсекретен. "Можем да сме сигурни, че голяма част от досиетата са "прочиствани" в началото на 90-те, например това на митрополит Йоаникий", посочи той. И допълни, че има още един важен детайл - принадлежността към служби на други държави". Според водещия досието на Западноевропейския митрополит Симеон съдържа информация за интереса на ЦРУ към него. Така няма как да не се съмняваме не само в тези митрополити, за които имаме информация, но и в тези, за които в момента нямаме, продължи водещият и обобщи, че следователно самият избор ще бъде недостоен.


Българският Щирлиц


Момчил Методиев акцентира върху данните от архивите и разказа подробности от досието на митрополит Симеон. "При българския Щирлиц, или българския Джеймс Бонд, митрополит Симеон, нещата са отвъд всякаква мярка", започна Методиев. "Досието е като турски сериал. Чета и всеки път очаквам да стане все по-интересно. И то става. Засега е стигнал до чин майор, но може и още да се катери", разказа Методиев.


"Всеки път, когато той се връща в България, го среща лично шефът на българското разузнаване. Той познава лично тримата шефове на българското разузнаване. Христо Маринчев е човекът, който го вербува, и човекът, който го спасява. Когато Симеон се връща от Щатите, пет месеца стои без работа, без заплата и Маринчев решава да го уреди с нова служба. Западноевропейската митрополия е създадена единствено и само по тази причина, тъй като Симеон не иска да остане в България", обясни историкът на базата на досието на митрополита.


Бъдещият генерал от ДС Христо Маринчев се заема с българското духовенство още през 1958 г., за да достигне през 1977 г. до зам.-председател на Комитета по църковните въпроси, напомни Методиев. През 1959 г. Маринчев разкрива "крупна афера с календарчета и църковни свещи", за която двама свещеници са осъдени на смърт, а четирима – на по 20 години затвор. Агентът е награден с пистолет. "Разкритието на престъплението и издадените присъди допринесоха за разложението на Православната църква и разколебаването на една значителна част от свещениците и вярващите. Същевременно се издигна престижът на органите на Народната милиция", прочете Методиев част от досието на генерала.


Маринчев е и вербовчик на племенника си Кирил Ковачев, днес Варненски митрополит Кирил. Първият разговор между двамата за евентуално сътрудничество е още когато Кирил е ученик в Софийската духовна семинария. Постоянната му връзка със службите чак до 1990 г. почти сигурно го поставя в нарушение на апостолските правила, коментира проф. Калин Янакиев.  Кирил е един от основните претенденти за патриарх.


Архонти, тамплиери, католици


Янакиев посочи и втори аргумент, който от гледна точка на канона стеснява избора на патриарх – "свързаността на определени митрополити с организации, които са чужди на църквата, които не са православни, които, направо казано, са еретични".


Митрополит Галактион например е "Върховен свещеноначалник на Великия архонтски събор". Независимо кой членува в архонтския събор, той не е православно тяло, коментира философът. Следователно всеки, който е в ръководството на това тяло, автоматично е изключен от ръководството на Българската православна църква. Галактион е и "върховен настойник на рицарите тамплиери от Йерусалим", посочи Янакиев.


Дометиан Видински пък е "духовен наставник на международния християнски орден "Св. Цар Борис Михаил". Един от основателите на ордена бил Стефан Николов, бивш щатен служител на Първо главно управление на ДС, преминал курс в разузнавателната школа на КГБ през 1988 г.


Професорът изключи и Калиник Врачански от списъка на епископите, които отговарят на изискванията за глава на църквата, като посочи, че по негови непотвърдени сведения митрополитът бил водил преговори с католическата църква в България за сключване на уния, но получил отказ. Калиник е един от шестимата, участвали в разкола през 90-те, но по-късно се покайва и през 1998 г. е възстановен като Врачански митрополит.


Съвестта на миряните


Според Калин Янакиев единственият изход от ситуацията, в случай че бъде избран патриарх против канона, е в правото на миряните да извикат "Недостоен" при ръкополагането. Според процедурата богомолците, които присъстват в храма, трябва да одобрят избора, като при възгласа на епископа "Аксиос – достоен" отговорят "Достоен, достоен, достоен". Ако някой се провикне "Недостоен", церемонията се спира, докато се изяснят съображенията на миряните.


Според синода обаче изборът на патриарх не подлежи на критика от страна на миряните. Обяснението даде митрополит Йосиф, говорител по подготовката на Патриаршеския избирателен църковен събор, в предаването на Горан Благоев "Вяра и Общество" в събота.


"Достоен" и "Недостоен" може да се каже само по време на хиротонията на епископ и ръкоположението на свещеник или дякон, когато те приемат духовния си сан", посочи митрополитът. "Според устава такъв възглас по време на интронизацията не е възможен, защото изборът на патриарха вече е произведен, а интронизацията е начало на неговата служба. Действително след интронизацията има възглас "Достоен". Но ако някой от миряните извика "Недостоен", този възглас няма да бъде валиден. Ние ще си продължим интронизацията", завърши духовникът.


Ако все пак се случи


Съборът ще се опита да разреши каноничното противоречие по време на избора на тримата кандидати за патриарх на 15-и февруари, увери в събота митрополит Йосиф. Ако все пак се случи някой от митрополитите с агентурно минало да бъде избран за глава на църквата, това трябва да стане ясно на всички, допълни той.


Според него не всички досиета са еднакви и не е задължително свещениците, регистрирани в тайните служби, да са станали епископи в противоречие с канона. Духовникът обаче изрази съжаление, че досиетата не са били разгледани детайлно в самия синод.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мирянин-ДС агент в расо и най-отгоре ДС генерал патриарх !!

 2. 2 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Изобщо - трябва ли да имаме патриарх?

 3. 3 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако Калин Янякиев и Момчил Методиев бяха извикали за Максим "Недостоен!", вместо да го славословят, днес изборът можеше да бъде различен.

 4. 4 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кирил Варненски ще да е, нали!?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Тези хора, дори да не бяха ченгета и доносници, си остават едни търгаши и атеисти, нямащи страх от Бога. Който и да бъде издигнат от сегашния висш клир, няма как да бъде достоен човек.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  ... родения за мотика,
  поставяш го за владика,
  направяш го и патрика...
  /П.Р.Славейков/
  "Боже, Боже! Ми то грехът не е негов! То родено за разбойник, пък те взели, че го запопили!"
  /Михалаки Георгиев/

 7. 7 Профил на maksim2genov
  maksim2genov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#2] от "nochkopenev":

  Въпроса е по-скоро дали задължително бъдещият патриарх трябва да е от нашата автокефална църква. Що не вземем да поканим един гръцки епископ ,или какъв да е православен ЧУЖД епископ ; таман няма начин да е снасял на ДС,стига да е изпълнил останалите изисквания. Те ви го решението на тази "сложност"!

 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  Нито един от:
  1. проф. Калин Янакиев, философ и богослов,
  2. писателката Теодора Димова, Момчил Методиев, историк и изследовател на Българската православна църква,
  3. Горан Благоев, историк и водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ.
  Нямат и не могат да имат думата по канон при избора на следващият патриарх на БПЦ.....

  Така че всуе се морите дами и господа......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на maksim2genov
  maksim2genov
  Рейтинг: 411 Разстроено

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Подход от типа "всички са маскари" навява размисли от типа дали не си маскарата ти.

 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 755 Разстроено

  Всички публични, обществено политически, държавни и съдебни институции се нуждаят от прочиствани, от неморални, непочтени хора, ако искаме България да върви напред!
  От вътре не става - все едно да търсиш помощ от обитателите при преместване на гробище!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 913 Весело

  Колеги, дайте да се разберем
  Патриархът трябва да е демократ, да е седесар и да не е бил агент-провокатор на Държавна сигурност.
  Вън комунистите от свещенната Българска православна църква!
  И незабавна лустрация на дядо Николай!

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  [quote#8:"boby1945"]Нито един от:
  ...
  нямат и не могат да имат думата по канон при избора на следващият патриарх на БПЦ.....[/quote]

  Да бе, единствено Велко Вълканов и Велислава Дърева имат думата по въпроса.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Поне държавата ни да беше легитимна,та да има шанс и патриархът да е легитимен.Макар,че ако църквата успее да се оправи,и държавата ще се оправи.

 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 913 Весело

  Даже имам едно много радикално предложение. Предлагам най-демократичната партия да номинира и избере новият патриарх. Само тогава ще се оправим и ще имаме силна България

 15. 15 Профил на Господин за 1 нощ
  *****
  Неутрално

  И какво излиза, че само Николай не е бил доносник, ама бил много млад?

 16. 16 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "nochkopenev":
  Вие никога не сте имали патриарх. Само православните християни в тази страна имаме патриарх и Църква.

  Една българка
 17. 17 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#14] от "Федор Венедиктович Езерский":
  [quote#14:"Федор Венедиктович Езерский"]Даже имам едно много радикално предложение. Предлагам най-демократичната партия да номинира и избере новият патриарх.[/quote] Не мисля, че са много онези, които ще разберат иронията ви.

  Една българка
 18. 18 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Пак се развихриха пишман-богословите - майстори на жълтия коментар. Било почти сигурно, че са получили епископски сан с помощта на светските власти. Като е толкова сигурно да приведат доказателствата! Как смеят съмнения и спекулации да изказват в публичното пространство с такава сигурност?
  А проф. Янакиев е добре да прочете всички правила на православната Църква, защото според 9-то, пък и няколко други, той не е член на Църквата и няма НИКАКВО право да коментира каноните на Църквата. Същото се отнася и за останалите "светила".

 19. 19 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  то църква няма, те за "патриарх" говорят...

  Църквата би трябвало да е същност, а не форма. Духовност, а не бал с маски. Същността беше унищожена успешно от червените антихристи, поне във висшия ешелон. И църква вече няма.

  Маскарадът не ни е интересен, когото и да изберат, все тая.

 20. 20 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#19] от "the_sceptic":
  [quote#19:"the_sceptic"]то църква няма,[/quote]
  Моля ви да не се изказвате неподготвен. Църква е единение между Христос, светиите и праведниците от вековете и днешните християни. Църква има. Има го дядо Добри, има добри духовници (в последните години се увеличават), има миряни, които живеят благочестиво.

 21. 21 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 585 Гневно

  Наложи ми се скоро да обяснявам състоянието на българската църква пред чужденци - вярващи църковни хора. Пред православни, католици и протестанти... Всички питаха така, все едно не са сигурни, че ми разбират английския.
  Ама как? Ама наистина ли? Владиците ви са били агенти на тайните служби? Били са на специализирани обучения? Изпращани са на шпионски мисии в чужбина???

  Имайки предвид колко сме затънали в нашата реалност... Дори и не осъзнаваме колко странно и невероятно изглежда това от страни. И тези хора все още се смятат за духовници и ще избират патриарх. Те ще го избират из между своите хора...

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 22. 22 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#21] от "zaza":
  [quote#21:"zaza"]Наложи ми се скоро да обяснявам състоянието на българската църква[/quote]
  Защо мислите, че състоянието на Църквата = състоянието на висшите ни клирици преди години? Има много по-печални неща в Църквата ни днес - малкият брой причастници, недобрата организация на енориите, липсата на реален църковен живот на голямата част от българите. За тези неща са виновни всички, не само 11 човека. Относно владиците пак ще повторя - има различни нива на сътрудничество. Не всички са маскари.

  [quote#21:"zaza"]И тези хора все още се смятат за духовници и ще избират патриарх. [/quote]
  Не зная за какви се смятат, но аз смятам, че сред тях има духовници. Не забравяйте, че истинското покаяние не е задължително публично. Някои от владиците, които са били сътрудници днес показват дела на покаяние и любов. Не забравяйте, че Христос предпочита покаялият се грешник пред 99 праведника!

 23. 23 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Какво ли пречи на бог да слезне и лично да одобри патриарха пред всички?

  If you are going through hell... Keep going!
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  То в китна Българийка какво ли беше или е легитимно, та и Патриархът да не е в кюпа?

  В цялата тази галиматия на мен ми правят най-гадно впечатление три неща:
  - Продължаващото пропълзяване и ошумуляване на ченгетата с раса и влаченето на проблема явно с целта да обръгнат хората и да се превърне в статус куо
  - Откровеното заиграване с формалностите, при положение, че си промениха устава не чак толкова отдавна "по свой вкус"
  - Парвенюшката простотия с архонти и тамплиери, която не само не беше отсечена из корен, ами и сега се използва като лоби

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Весело

  [quote#7:"maksim2genov"]Що не вземем да поканим един гръцки епископ ,или какъв да е православен ЧУЖД епископ ; [/quote]
  Не знам ...
  Ако тръгнем по тази логика, то трябва да възкресим Борджия.
  Той ще е в крак с времето
  Ама пък не е православен ...

 26. 26 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Легитимността ... и на новия патриарх и на тези дето ще го изберат ще се "потвърди" само от легитимния - Господ Бог!
  Аз лично се съмнявам в нашенския църковен канон - като легитимност пред Светото писание! От там насетне ... за каква и пред кого легитимност да търсим???!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 27. 27 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#22:"Петър Николов"]Не забравяйте, че Христос предпочита покаялият се грешник пред 99 праведника! [/quote]
  Хайде стига демагогия. Дайте всички да сме грешници (може и престъпници), пък в удобен момент да се покаем, може и само пред съвестта си.
  Впрочем, който е чел Библията знае, че стига да искаш, там винаги можеш да намериш цитати, включително с напълно противоположни тези, за да подкрепиш или отхвърлиш определено твърдение.

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#21] от "zaza":

  БПЦ, която е на 1158 години, едва ли се нуждае от твоята "оценка на състоянието й"...
  Прекрасно ще се справи и с избора на следващият Патриарх на БПЦ!! Не се кахъри.

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#4:"mi6kro"]Кирил Варненски ще да е, нали!? [/quote]
  Според мен ще е Неофит Русенски. Поне с такива впечатления оставам от нещата които излизат по медиите.

 30. 30 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#27] от "marker":
  [quote#27:"marker"]Хайде стига демагогия.[/quote]
  Ако сте чели Нов Завет би следвало да знаете, че няма нищо неясно или спорно в тълкуванието на този пасаж (за загубената овца).
  [quote#27:"marker"]Впрочем, който е чел Библията знае, че стига да искаш, там винаги можеш да намериш цитати, включително с напълно противоположни тези, за да подкрепиш или отхвърлиш определено твърдение.[/quote]
  Да, може, но само ако вадиш цитатите от контекст или си особено неграмотен относно историята на текста или древната култура. Проверете внимателно контекста на това, за което говоря.
  [quote#27:"marker"]Дайте всички да сме грешници (може и престъпници), пък в удобен момент да се покаем, може и само пред съвестта си. [/quote]
  Всички сме грешници. Не може само пред съвестта си, защото така ще сме си сами духовни лекари (а както знаем самолечението е опасно). Изповедта е пред свещеник и Бог. Покаянието е само между грешник и Бог. Тези неща не са демагогия и си мисля, че човек с логическа мисъл ще оцени смисъла им.

 31. 31 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 233 Гневно

  Похвален беше в събота изборът на БНТ да покани на разговор НВП Йосиф, който първи и единствен от архиереите си призна и се извини и се разкая за службата си към Комитета за Държавна Сигурност. Публично, а не “насаме”, в изповедалня. Не зорлен, а по своя лична инициатива.

  Наистина като разговаря в кадър излъчва достоинство, мъдрост и благодат; зрителят изпитва ако не благоговение, то поне доверие - този може би пък да има съвест, за разлика от някои МУТРОполити. Психиатрията се затруднява да постави диагноза за някои фанатични негови колеги (фюрерчета), които били хванали дядо Господа за шлифера. ("Верно бе, верно!" кудкудякат неизтрезняващите попадии около него, със Баронесите и техните архонтчета. "Достоен! Предостоен!!!".

  Но:

  Н.В.П. Йосиф казал ли е наистина във Вашингтон (четем в http://www-KULTURA.bg/bg/article/view/18310): 

  "Тази черква не е ваша. Тя е на Светия синод. Вие колко пари сте дали за нея? Съберете си пари и си постройте ваша черква!“

  или Левчев лъже?

  И ако е казал, то той Синода за нещо ОТДЕЛНО ли го има от Народа, противопоставено, частнособственическа корпорация? ООД? Фирмище?

  ИМАНЕТО на Синода свише ли идва или от дедите към внуците ни, ВСЕНАРОДНО е, и БПЦ не са ПРИТЕЖАТЕЛИ,а СЪДЪРЖАТЕЛИ, допуснати вътре да се препитават в доброСЪВЕСТно смирено служение Богу, но и Народу?

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 32. 32 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 233 Гневно

  =НЕ НА РАЗКОЛА=

  След като се оказа, че БПЦ се е самообезглавила като водачите са продали за сребърници съвестта си и народното доверие и са служили на Комитета за ДЪРЖАВНА Сигурност (а са УЖ независими от държавата) ясно стана, че не съществува никакъв начин БПЦ да се САМОвъзстанови. Агентите взаимно се "гласуват" и ще се "ръкополагат" един-друг и нине и присно и во веки веков.. Вече има признаци, че християнско покаяние,, смирение и благодат не може да се очаква, че светската власт им се е усладила на тези "монаси". Шофьорчета, биячета, готвачки, машинописки, масажисти, скъпи играчици, палати и летни резиденции ... Човещина, в “богочовешкия” организъм на Светата Църква. Митрите им са раздадени от “народната ВЛАСТ” която е светска и това ги отделя от Църквата - като лауреати на ДЪРЖАВНА награда.

  ВСИЧКИ митрополити достойно ще бъде да освободят заеманите катедри незабавно и доброволно и да отидат в опустелите чалгасали манастири на размисъл, покаяние и Богу служение. Народът не ги признава за негови "духовници" отдавна, те са пастири без паство, ОБЩНОСТ с населението те нямат. Без изключение = които не са имали досиета не са по-добри, напротив, те са "хиротонисани" и ръкоположени от Агентурата, а някои са непоправимо компрометирани пред епархиотите си. Доказано от специалисти (проф. д-р К. Я.: http://kultura.bg/web/апорията-на-бъдещия-ни-патриаршески-и/#comment-220 ) самото им повишение в Йерархията и назначаване като Архиереи от БКП е нелегитимно и против Канона; откъдето следва несъстоятелност на всякакви решения, гласуване и ... ИЗБОР на Патриарх. Нека не се главоболят, и да са благодарни, ако не бъдат низвергнати, анатемосани и отлъчени, а приютени в манастир.

  БЕЗ ЕКЗАРХ като карахме цели 30 (тридесет) години да не би да не оцеляхме непокръстени? Даже най-висшето благодеяние, подвиг на българското християнство -спасението на тукашните евреи- се извърши тъкмо по онова време от тогавашния пловдивския митрополит (не патриарх) Кирил, който безстрашно се препречи на “властта” (сегашните менте-подмазвачи за по-лесно ни залъгват как “всяка власт е от Бога”, вкл. нацизмът и диктатурата на пролетариата)

  ВСИЧКИ, особено вманиаченото “пловдивско" джихади, когото местното паство загърби дотолкова, че освен биячите и служебното местно Политбюро за оперетите му се налага докарване на агитките с клакьори в бусове чак от В.Търново и Кърджали. http://podtepeto.com/article.php?pageNum_getComments=2&id=7772#commentbox за да има на кого да си подаде анатомията си за целувка ... Над 500 подписа с имена -http://citizenspeak.eu/node/79- настояват за наказателната му отговорност за престъпване на Закона за паметниците на културата; които той простовато обърква с ... надгробия; а в Града чак толкова непрогледно невежество буди присмех, парвенютата имаха шанс само през Диктатурата на “Пролетариата”.

  ОПАСНОТО в случая е младостта му и енергичното безумие, този ако не бъде надлежно озаптен както всеки нормален български престъпник -http://podtepeto.com/article.php?id=7819-, може да докопа Боянската църква и да я разхубави в приветливо розово без угризения: това е Моя собственост, бащиния Методи Стоименова (Севастиянов му е съветски псевдоним), ключовете държа Аз, каквито формуляри е трябвало да попълним, в канцеларията ми се отнесете при четиринайстата машинописка; айде че бързаме, никакви специалисти не могат на Мен да диктуват, те са прикрити атеисти (?!? даже е желателно Прокурорът да не е фанатик идеолог, а законник http://kultura.bg/web/какво-значи-църквата-е-в-епископа/#comment-225). Някаква диагноза не може да не съществува за някой, който се мисли, че е “хванал дядо Господ за шлифера” както казват простите православни Андрешковци фигуративно, и че е над законите на страната: църквата = това съм АЗ, и драпа (- http://www.reduta.bg/?p=2597 -). И подробна инвентаризация трябва, монасите са дали обет за нестяжание (непритежание, заедно с другите два - за целомъдрие и послушание). Никакви греховни покупко-продажби.

  НАРОДЪТ (не държавата, която няма ИЗПЪЛНИТЕЛНА власт в църковните дела-афери) чрез Законодателя = Народното Събрание (доколкото има такова, там едни партийци надцакват отсрещните партийци докато не им останат сили и време за работа) следва незабавно да блокира търговските сделки на черните агенти, които са се активизирали (Мелбърн -http://www.citizenspeak.eu/node/74-, Вашингтон -http://www.kultura.bg/bg/article/view/18310-, Чикаго -http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-central/13079.html-,-http://bg-voice.com/articles/view/sudut_reshava_sudbata_na_sv_ivan_rilski/164/-,http://ide.li/article3885.html-; Сан Кирико -http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=828770-, Черноморието, планините - http://www.youtube.com/watch?v=6D36FV7t8go - и навсякъде) да ограбят и осребрят безценни и незаменими религиозни, културни и художествени ценности, блага и имоти, които са всенародно достояние и притежание независимо от ловкости, актове за “собственост”, търговски регистри и нотариални надхитрявания *).

  С ОБРАТНА СИЛА = състояли се сделки да се разследват и анулират. Нотариатът да отказва регистрирането на имотни сделки, в които “продавач” се явява Църквата или подставените й лица; това е престъпление и светотатство за Геената Огнена. (http://www.youtube.com/watch?v=6D36FV7t8go&;feature=relmfu). Закупените (не без замисъл) звания “Архонт” са недействителни, те не са “БОГУ”угодни, а другиму. Църквата е народна, тя е различна от частните корпорации. Църковното от дедите ни е ... взето назаем от внуците ни, то не е стока, то е светиня. Църковниците са допуснати вътре да си вадят препитанието в добросъвестно служение Богу и Народу, нищо повече. Като имат ключовете те са само СЪДЪРЖАТЕЛИ, а не “притежатели”. Вън всякоя скверня!

  СЪБОР - всенароден, църковен и то не само на “вцърковени” с членска значка под ревера- следва да се насрочи и организира със същият този акт от Народното Събрание, като се пресекат всякакви попълзновения за оркестрирането на Събора от досегашните църковни властници, които ловко биха го опорочили. Българският народ отлично познава кои и какви са неговите истински, достойни селски свещеници и пастири, които си знаят работата без телохранители, Ролекси и Линколни. Макар на по-скромно равнище -епископско засега, така както първоначално през турско, Екзархията (грешнаго Софрония) без Патрици - и ще ги последва през създадената от йерарсите криза на “тяхното” право(?криво?)славие че и нататък во веки веков.

  РАЗКОЛ няма как да стане, разкол става когато половината възстане против другата половина. Когато ВСИЧКИ без изключение бъдат отстранени разцепление няма, има оздравление. Като хирургическа операция за ампутиране на гангрена: без компромис. Сегашната “църква” агонизира в апория, яхната от недостойни бизнесмени. Българският народ има крепка душевност, а и остър поглед да прозре хитрувания, замазване, шикалкавене, подслаждане, продажност и порочност; съветски и ФАНАРиотски имперски козни. НАРОДЪТ знае пътя към молитвата и без фюрери, генералисимуси или хормонални дучета, наКИЧени като коледни елхи; във осквернени “църкви” обновЛени и просташки нагиздени като ... фльорци. Благочестивото ПАСТВО в 21 век вече не е безсловесно стадо както през турското и византийско средновековие. Българите са добре образовани. А личната критика към този или онзи Йерарх не е нападка срещу Църквата (както ловко извърта Той в перихореза = “... дръжте крадеца!”), която Е БИЛА, Е и ЩЕ ПРЕБЪДЕ.


  С Богом на Негово попКръстюПодобие, со миром!


  Многая лета!

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 33. 33 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 233 Гневно

  Избор на патриарх? 

  НЕ.

  Нямаме ИЗБОР. А "избирателите" като са нелегитимни -щом са противоканонично НАЗНАЧЕНИ от диктатурата на пролетариата на катедрите; подкрепени сега от техните платени “вцърковени" угодници с членска значка под ревера- това означава че целият “избор” е невалиден за повечето съвестни българи.

  И без Патрика можахме да изкараме трийсетина години, случвало се е (след екзарх Йосиф до екзарх Стефан).

  Църквата Е БИЛА, Е И ЩЕ ПРЕБЪДЕ. Когато схванат "духовниците" какво им е призванието, за какво съществува Църквата сред човечеството; че ПАСТВОТО не пасе трева; когато отминат към Историята и Линколнът, и Ролексът, чак тогава епископите и Народът ще се съберат и посочат достоен водач, а не ментета.

  Нали МУТРОполитите са уж монаси, “отшелници”, над суетни светски агитки, архонти и техните баронеси; над попадии, готвачки, масажистки, шофьорчета и биячета = нека да идат добросъвестно и доброволно в опустелите чалгасали манастири на размисъл, покаяние и нестяжание, докато се вразумят. Църквата не е място за бизнес менаджери и за търговийки, според Спасителя.

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 34. 34 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1337 Весело

  Когато мрак покрие теменугите
  и работите тръгнат зле,
  е.и им майката на другите
  и гледай ти да си добре...

 35. 35 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  той не е православно тяло, коментира философът.
  ========================================
  За пръв път чувам "философ" да се занимава с апостолски правила, синодални хватки и да следи за "чистотата" на деянията църковните епископи. В ролята си на какъв, на завършил МЛФ ( маркс - ленинска философия)? По точно би било "инквизитора", или специалиста по "доктрината на вярата". Един истински философ, Волтер, много добре е описал приключенията на "философа" Янакиев - "С религията става като с хазарта - започваш като те лъжат, а накрая започваш да лъжеш ти."

 36. 36 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "Петър Николов":

  дядо ти Добри не е избирател- както и многото благочестиви миряни- както ги наричаш ами все агенти на дс

 37. 37 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#22] от "Петър Николов":
  пречи това че тия митрополити не са изобщо никакви христиани- ами проверени комунисти-атеисти с задача да рушат църквата- а покаянието е за вярващите и благочестивите

 38. 38 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#36] от "mcu":
  [quote#36:"mcu"]дядо ти Добри не е избирател[/quote]
  избирателите ли само са Църква? Освен това сред избирателите има много достойни и благочестиви хора.
  До коментар [#37] от "mcu":
  И това го казвате на база на ...? Вероятно вие имате способността да четете сърцата на хората?

 39. 39 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 233 Гневно

  -----------------------------------------------------------------
  Светите отци през столетията оформяли ритуалите, канона и свещенодействието на православието не са допуснали празнодумие и ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ: всяко слово, жест и движение имат дълбок смисъл и значение. Това няма как да не е известно на Н.В.П. Йосиф (професионален жрец, ужким) и затова не е прав да увърта *) и ни заглавичква как ТРОЙНИЯ ВЪЗГЛАС “ДОСТОЕН” бил неуместен или безсмислен, след дъжд качулка, щото след ИЗБОРА. Избораджиите са вътрешни, “вцърковени” угодници на естаблишмента, и единственият момент в който НАРОДЪТ -ти и аз- има думата е в церемониала на интронизацията (ако църквата е Народна все още, НАША, а не враждебна масонска мафия)
  -------------------------
  *) "Това отзад не ми е г*з*т, ма, аз съм поп!"

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 40. 40 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 441 Неутрално


  !!! Само Гавраил !!!

  Аман от негативизъм.
  Събрали се, обсъждали: този с такива кусури, онзи - с онакива.
  О'К!
  Кой (кои) нямат кусури? и какви духовници са защо не обсъдихте бе джанъм?
  Гавраил - митрополит ловчански не сте споменали. А известно е, че няма нищо общо с ДС.

  kikoni
 41. 41 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#38] от "Петър Николов":

  има документи на съответните комунистически институции- които регламентират избора на лица за митрополити и епископи- така че да не попадне случаен човек там- непроверен от органите - има публикация на такъв регламент даже началото на 70те години

 42. 42 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#41] от "mcu":
  [quote#41:"mcu"] има публикация на такъв регламент даже началото на 70те години [/quote]
  И...? Какво следва от това? Имало публикация с регламент ... и това означава, че 10 от 14 митрополити са получили хиротониите си (повтарям - хиротониите, не нещо друго) от държавата?
  Хайде да разсъждаваме по-трезво, а не като журналисти от вестник Шок.

 43. 43 Профил на zollernkreis
  zollernkreis
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#28] от "boby1945":

  Интересно. Само че "БПЦ" в този вариант е създадена неканонично от Московската сталинистка "патриаршия" през 1945 г. с назначаването на един анархо-комунист за "екзарх".

  Историята на света се гради от биографиите на великите.
 44. 44 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 233 Неутрално

  до Петър Николов, който казва:

  "...И...? Какво следва от това? Имало публикация с регламент ... и това означава, че 10 от 14 митрополити са получили хиротониите си (повтарям - хиротониите, не нещо друго) от държавата? ..."

  Какво следва от това е ясно разпоредено от 30-то апостолско правило, а именно, че такова "хиротонисване" е недействително и безблагодатно НЕ САМО; то е самоотлъчване на "епископа" от църквата, заедно със всички, които общуват с него.

  Няма място за кудкудякане и за "разсъждаване по-трезво" - ако не ти харесва, стани баптист. И ако обичаш молим върни ключовете на Народа, нямаш работа в Църквата, иди където е ведомостта от която ти плаща КДС.

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 45. 45 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#44] от "fiat":
  Мисля, че публикация с регламент не е доказателство, че 10 епископи са хиротонисани по този регламент. Всички "доказателства" срещу епископите (за даването на епископството им от светска власт) са плод на спекулации. Вече нееднократно споменах за наличието на 9-то апостолско правило, което е изключило почти всички членове на Църквата много преди епископите. Хубаво е човек първо да погледне гредата в своето око, преди да гледа чуждите очи! Интересно ми е това, че хора без духовен сан, без обстойни познания по църковно право започват да определят кой има благодат, коя хиротония е действителна и кои общуващи са самоотлъчени (да не говорим, че същите тези хора най-вероятно са също самоотлъчени по правилата, с които отлъчват другите).
  [quote#44:"fiat"]където е ведомостта от която ти плаща КДС.[/quote]
  ако имате доказателство за такава ведомост ви предлагам да я приложите, а ако не ... съветвам ви да не клеветите в публичното пространство.

 46. 46 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#45] от "Петър Николов":

  държавните документи за вербовка на псевдодуховниците да спекулация ли са или така ви е изгодно да ги наричате

 47. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#45:"Петър Николов"] Хубаво е човек първо да погледне гредата в своето око, преди да гледа чуждите очи! [/quote]
  Хайде почвайте. По-лесно ви е да критикарите, вместо да видите гредата в своите очи.
  [quote#45:"Петър Николов"]Интересно ми е това, че хора без духовен сан, без обстойни познания по църковно право започват да определят кой има благодат, коя хиротония е действителна и кои общуващи са самоотлъчени[/quote]
  Но всички сме хора.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 48. 48 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#17] от "Палица":

 49. 49 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Едно не ми стана ясно - как така бившия патриарх Максим (мир на праха му), който е служил през по-голямата част от духовната си кариера при комунистите(от 1944г до 1989г) и е бил провъзгласен за патриарх през 1971г, а тогава без тяхното съгласие и участие нищо не ставаше в държавата дори и да не е бил явен сътрудник на службите канонизирането му няма как да е станало без намесата и одобрението на светската власт, така, че според каноните на БПЦ е неканонично. Та как така патриарха избран с одобрението на КГБ и ДС да е по-достоен от митрополитите волю или неволю станали сътрудници на ДС? На всички ни се иска нашата църква да е съставена само с чисти и почтени кадри на всички нива отдадени изцяло на църковна дейност в полза и за благото на миряните си, но това е положението след 45години комунистическа диктатура. Ще мине доста време докато се преодолее това наследство. Така, че който и да е следващия патриарх винаги ще има за и против.

 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#43] от "zollernkreis":
  Дали е канонична или не една Църква, каквато е БПЦ, могат да се произнасят САМО:
  1. Патриархът на Руската Православна Църква,
  2. Папата в Рим,
  3. Патриархът в Истанбул и
  4. Патриархът на Антиохия.....
  Всичките останали сульовци по земните кълбета нямаме думата по въпроса.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За каква легитимност говорите ? Пред кого ?
  Добре, че няма съдебно обжалване.
  Ще се изненадам, ако не е Кирил.

 52. 52 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#50] от "boby1945":

  краснобобик 1945: в церковь пошел, квадратны ватник, в датах и канонах разбирается...

 53. 53 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#46] от "mcu":
  До коментар [#49] от "mils56":

  [quote#46:"mcu"]държавните документи за вербовка[/quote]
  Г-не, имам чувство, че не разбирате църковната терминология. Хиротония = ръкополагане на епископ. В "държавните документи за вербовка" не пише (доколкото се запознах с тях), че вербуваните епископи са назначени. Даже напротив - за някои от тях има данни, че не били искрени към службите и по-скоро се опитвали формално да изпълнят задачите. Към някои се изразява явно недоверие, защото имали съвест и непослушание.
  Нека генерално кажа следното - съмнения за даване на духовен сан може да има много, но хвърлянето на съмнения в публичното пространство е най-малкото неетично.

  [quote#49:"mils56"] а тогава без тяхното съгласие и участие нищо не ставаше в държавата[/quote]
  Позволете да не се съглася с вас. Без тяхно съгласие не ставаше, но за тяхното участие - НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН. Ако ми кажете, че ръкоположенията на дядо ми (който непрестанно говореше против комунистите), баща ми и чичо ми са направени с помощта на светската власт ще ви кажа, че лъжете и клеветите. Също ще ви кажа, че семейството ни познаваше доста хора в църковните среди, които бяха искрени анти-комунисти (част от тях също са ръкополагани). Някои от последните бяха принудени да емигрират в чужбина.

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#52] от "mcu":
  Беломучу, както и да се въртиш фактите са си факти...... а когато фактите говорят и мучащите мълчат!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#54] от "boby1945":

  да минало незабравимо - само че сме 2013 - а не 1971 г

 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#49] от "mils56":
  Въобще постановката на троумението ти е обърната с краката нагоре, затова и се чудиш що така пък иначе!
  А обяснението е просто като бобена чорба, БПЦ е на 1158 години и е преживяла какви ли не ДС-та, КГБ-та, РО-та, Османета, Фанариотета, царета, князета и каквато още се сетиш смрад по пътя си...
  Въпреки това е оцеляла, оцелява и ще оцелява....
  Ако нещо е останало от средновековна България днес, това е САМО БПЦ и ПАМЕТТА свързана с нея.....
  Така че не се кахъри, Владиците знаят кое как и защо става и в случая ще изберат Патриарх на БПЦ.....
  Можеш да си сигурен, че винаги са защитавали интересите на БПЦ като институция и на миряните като паство .... и при комунетата и преди тях и при седереитата и след тях....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#55] от "mcu":

  И какво от това?
  Както вече писах, БПЦ е на 1158 години..... какво са някакви си отделни годинки 1971 или 2013.... все тая....
  От тебе и от разни нищоже сумнящие ся и папер няма да е останало, а БПЦ ще съществува... не й бери грижата.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#18] от "Петър Николов":

  Член на Църквата е всеки с Православно вероизповедание. Епископите обаче са служители на Църквата, и като такива са длъжни да отговарят на определени морални и етически норми! Досиетата бяха отворени именно за това. Ако за светски човек, доносничеството е петно, какво да кажем за човек, който ще носи тежестта на званието Патриарх - баща на народа? Не ставайте носител на внушението, че църковните дела са единствено работа на служителите на Църквата, защото това не е така!

  dame
 59. 59 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#58] от "dame":
  [quote#58:"dame"]Член на Църквата е всеки с Православно вероизповедание.[/quote]
  Не съвсем. Член на Църквата е всеки, който изповядва православието и живее православието (т.нар. ортопраксия).

  [quote#58:"dame"]Не ставайте носител на внушението, че църковните дела са единствено работа на служителите на Църквата, защото това не е така![/quote]
  Не внушавам подобно нещо. В 18-то мнение казвам, че освен 30-то правило, с което ми бяха проглушени ушите има и други правила, според които всички сме извън Църквата. Когато всички се покаем за неизпълнението на 9-то и други апостолски правила, тогава е редно да изискваме и от нашите пастири (някои от които безспорно с големи слабости) да са изпълнили съвършено същите тези правила.
  С гореизложеното не оневинявам митрополитите, които са сътрудничели. Казвам, обаче, че има различни нива на сътрудничество. Казвам и това, че искреното покаяние е по-важно от чистото досие. Виждам и че доста голяма част от обществеността е против един от митрополитите с чисто досие. Призовавам към по-внимателни оценки и към повече придържане към фактите и към по-малко тесногръдие, защото само тесногръдието обяснява гледането на едно правило, но незачитането на всички останали правила.

 60. 60 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#57] от "boby1945":

  пак прехвърляте нещата не където са - църквата е обект на вярата и това е ясно от символа на вярата - а тук се говори за бпц основана 1945 г и орган на оф - вербуваните й служители - което е темата на легитимността

 61. 61 Профил на zollernkreis
  zollernkreis
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#50] от "boby1945":

  Четете св. Максим Изповедник за да разберете какво представлява Църквата и кой е в Нея.

  Що се отнася до червената "БПЦ" - не виждам никаква приемственост с историческата Българска Православна Църква.

  "Екзарх" Стефан е избран неканонично след предварително одобрение от ОФ и Москва и след предварително погазване на Екзархийския устав. "Патриарсите" Кирил и Максим пък буквално са си назначавани от БКП, съгласно Димитровската конституция.

  Няма приемственост между червената "БПЦ" и историческата Българска Православна Църква. Противното твърдение показва или липса на знания или атака срещу Православната Църква и радикална защита на комунизъма, атеизъма и обновленчеството.

  Историята на света се гради от биографиите на великите.
 62. 62 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#61] от "zollernkreis":

  [quote#61:"zollernkreis"]"Екзах" Стефан е избран неканонично след предварително одобрение от ОФ и Москва и след предварително погазване на Екзархийския устав. "Патриарсите" Кирил и Максим пък буквално са си назначавани от БКП, съгласно Димитровската конституция. [/quote]

  Колко е лесно в три изречения да бъдат унижени такива хора. Признавам, че са несъвършени. Екзарх Стефан е бил масон и икуменист, но пък (заедно с тогавашния митрополит Кирил) е с основна заслуга за спасяването на българските евреи. Казвате, че бил одобрен от Москва - чудесно, а защо не казвате как е свален от комунистите за ... антикомунизъм. Защо не казвате за това, че той е с основна заслуга за вдигането на схизмата. Трябва ли да казвам и за заслугите на патриарх Кирил? За търпението на дядо Максим. Добри, лоши - аз виждам, че и тримата са служили добре в големи периоди от време.
  Дали са били назначени патриарсите Кирил и Максим - не зная. Съмнения за това остават на база на оставените документи, но не и твърди доказателства. Аз пак ще се върна на моето 9-то правило. Не зная с какво право някой може да изисква съвършено спазване на апостолските правила от митрополитите, след като самите ние не ги спазваме?! Как вие определяте БПЦ като червена и неканонична, след като вие сте неканоничен?
  Мисля си, че е нужна повече разсъдливост и внимателно отсяване на истинските агенти и врагове на Църквата от тези, които са проявили човешка слабост или нерешителност.

 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#60] от "mcu":

  Символ на вярата!
  И си е символ на Вярата! Таман от 1158 години!

  Аман от глупости седерастки, не ви увря капацината за 12 години разкол! Легитимност ще ми търси, кой си ти бе приятел? Ловчанския владика или Папата римски?

  Като не ти харесва БПЦ, такава каквато е от 1158 години насам, пиши се католик, лютеран, мохамеданин, юдей каквото искаш още!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#61] от "zollernkreis":
  Абе главо седерастка, не ти избираш БПЦ, а БПЦ те приема при себе си.... научете го това православие най-накрая.....
  Ето какво е "православие" по определение:
  «православие есть „правое исповедание“ потому, что воспроизводит в себе весь разумеемый объект, само видит и другим показывает его в „правильном мнении“ по всему предметному богатству и со всеми особенностями»

  За това съществува БПЦ да разумява, да вижда и на другите да показва по правилен начин ...

  Къде тук виждаш ОФ-та, Москвета, БКП-та?
  А и като не ти харесва БПЦ търси си друга църква да се молиш ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 65 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#62] от "Петър Николов":

  Заблуждавате хората с вашето заблуждение! Йерарсите на Църквата, като пример за подражание трябваше да се покаят за измяната, която са извършили. Тогава народа щеше да е се почувства призован да стори същото. Липсата на покаяние, а не, че са били съпричастни към режима е техния огромен принос за окаяното състоянието на нещата днес: оправдания и всякакъв вид увъртане. Така, че първом йерарсите трябва да са светъл пример, достоен за подражание! Всичко останало е тесногръдие, включително опита да се замеряме с правила!

  dame
 66. 66 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#65] от "dame":
  [quote#65:"dame"]Йерарсите на Църквата, като пример за подражание трябваше да се покаят за измяната, която са извършили.[/quote]
  Извинете, но ще трябва да ви попитам - вие колко често ходите на изповед и причастие? Чели ли сте що е покаяние? Накрая на този пост ще поставя линк към прекрасна статия за покаянието. Особено ме стъписва неразбирането на същината му. Не сте ли чели в Евангелието за фарисеите, които публично си посипвали главите с пепел? Как ги нарекъл Христос - Варосани гробници, които са пълни с нечистота. Такова покаяние ли искате от архиереите? Нека оставим преценката за покаянието на Бог!
  [quote#65:"dame"]Тогава народа щеше да е се почувства призован да стори същото.[/quote]
  Значи народът ще каже в съдния ден в свое оправдание - Господи, ти не ни даде добри пастири, затова и ние бяхме лоши пасоми? Може би трябва да сме така и с държавните закони. Да кажем, че когато политиците, съдиите и полицаите станат примерни, тогава и ние ще минаваме на зелено, няма да крием данъци, няма да даваме подкупи и ще мислим за доброто на държавата? Не си ли давате сметка, че с такова поведение ще сме вечно в блатото?!

  http://www.pravoslavie.bg/%D0%91%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0/%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%E2%80%9E%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9D-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%89%D0%B8%D1%8F-%D0%91%D0%BE%D0%B3

 67. 67 Профил на zollernkreis
  zollernkreis
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#62] от "Петър Николов":

  Какво по-неканонично искате от превръщането на Богочовешкият организъм в светска групировка, проповядваща комунизъм?

  Извинявайте, но не виждам какво мога да отговоря, когато считате масонството и икуменизмът за "несъвършенства" и "човешки слабости". Подобно крайно ляво становище директно се анатемосва.

  Историята на света се гради от биографиите на великите.
 68. 68 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#67] от "zollernkreis":
  [quote#67:"zollernkreis"]Богочовшкият организъм в светска групировка, проповядваща комунизъм?[/quote]
  Кога и къде са проповядвали комунизъм Екзарх Стефан, патр. Кирил и патр. Максим? Признавам, че може и да греша, но аз и моите близки не помним в проповед в църква да се е случвало такова нещо?

  [quote#67:"zollernkreis"]когато считате масонството и икуменизмът за "несъвършенства" и "човешки слабости".[/quote]
  Явно не съм се изразил добре. Масонство и икуменизъм смятам за идолопоклонство и ерес. По-горе исках да кажа, че личностите, които вие набързо скастрихте имат и своите достойнства, а ние (нямайки възможност за сърцеведство) не знаем в какво състояние са починали (дали не са се каели искрено). Човешки слабости и несъвършенства наричам сътрудничеството на отделни владици (не всички) с ДС.

 69. 69 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#22] от "Петър Николов":

  В голяма степен си прав и не знам защо има толкова минуси мнението ти. Някои хора го карат по инерция Това наистина се дължи на всички нас и затова аз правя каквото мога, за да го променя.
  Надявам се да нямаш този опит, но през годините видях не една енория, където 50-100 човека се редят за причастие. Енории с 200 и повече души, свещеници, които образоват християните и събират хора около себе си. В тези моменти съм виждал как владици не се радват на това, а се опитват да го разрушат. Дали защото продължават да са си от ДС, дали защото се чувстват заплашени от големи групи мислещи хора... Виждал съм такива случаи във Варна, София, Пловдивска епархия... Миналата година имаше подобен случай и в Русе. Ако видиш случаи, където свещеникът е събрал енория от стотици хора, чийто изповедник е и т.н. и владиката един ден решава да го прати в някое село... Ще се чудиш дали мотивите му са наистина на духовник.

  От владиците освен американския друг не ми изглежда да се е покаял. Евентуално Неофит, но той според мен няма и за какво да се кае - сигурно въобще не е разбрал за какво става въпрос. Доколкото ги познавам с брат му са наистина вярващи хора, а и брат му си е патил от доносници...

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 70. 70 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 585 Гневно

  До коментар [#68] от "Петър Николов":

  Ако не си виждал БПЦ да проповядва комунизъм ето да погледнеш - патриарх Максим в патриаршеското послание по случай 9-ти септември 1984
  Църковен вестник от 1 септември 1984-година - 40 години комунизъм, "40 години всенароден възход"

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=325628344155853&set=pb.306664979385523.-2207520000.1360246383&type=3&theater

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 71. 71 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#69] от "zaza":
  [quote#69:"zaza"]Ако видиш случаи, където свещеникът е събрал енория от стотици хора, чийто изповедник е и т.н. и владиката един ден решава да го прати в някое село... Ще се чудиш дали мотивите му са наистина на духовник. [/quote]
  В такива случаи, вероятно, мотивите наистина не са такива на духовник.
  [quote#69:"zaza"]освен американския друг не ми изглежда да се е покаял. Евентуално Неофит, но той според мен няма и за какво да се кае - сигурно въобще не е разбрал за какво става въпрос. Доколкото ги познавам с брат му са наистина вярващи хора, а и брат му си е патил от доносници...[/quote]
  Аз смятам, че и дядо Натанаил показва дела на покаяние и любов. Имам и лични впечатления - показва дейна вяра. За братята - г-н Димитров и дядо Неофит потвърждавам вашето мнение.
  [quote#70:"zaza"]Църковен вестник от 1 септември 1984-година - 40 години комунизъм, "40 години всенароден възход" [/quote]
  Признавам, че това е особено гнусно. За жалост ми е трудно да преценя как бих постъпил в дадената ситуация. Предполагам, се е очаквала подобна пропаганда от страна на официоза, но все пак, спомняйки си моя дядо бих казал, че редното е било да се рискува всичко, но да не се допускат подобни статии.

 72. 72 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 585 Гневно

  До коментар [#71] от "Петър Николов":

  Според мен Натанаил може да се покайва, но трябва да лежи в затвора за този случай - ако не за подбудителство, то поне за опит за потулване на престъплението има много доказателства!
  http://vbox7.com/play:e21365cd
  http://vbox7.com/play:4006e166

  Иначе за какво трябва да се покайва - досието му е описано на кратко тук
  http://desebg.com/religia/705--5- И покаянието според каноните на църквата не е да кажеш извинявай и да си останеш владика, за какъвто са те назначили от ДС!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 73. 73 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#72] от "zaza":
  [quote#72:"zaza"]И покаянието според каноните на църквата не е да кажеш извинявай и да си останеш владика, за какъвто са те назначили от ДС![/quote]
  Съгласен. Но и не мисля, че ние сме тези, които могат да пращат в манастир владиците. Ако пък съвестните се оттеглят а останат само безсъвестните? Това дали би било по-добре?
  [quote#72:"zaza"]то поне за опит за потулване на престъплението има много доказателства! [/quote]
  Хора от епархията му имат и друга версия, но не се наемам да го оправдавам конкретно за това. Нямам достатъчно информация.

 74. 74 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#66] от "Петър Николов":

  Фарисеите никога не се покаяха за най-големият си грях и за това отпаднаха во веки!

  dame
 75. 75 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 585 Гневно

  Аз имах щастието или нещастието да се видя случайно в Банско със свидетели на резултата. Т.е. хора видели трупа и не ми се разказва... Дори преди да го науча се бях разходил до т.н. манастир за който се е водил спора - една малка църквичка и една килната постройка.

  За каенето - това не означава да отидеш в манастир и да продължат миряните да те хранят и издържат. По-надолу има текст от първи вселенски събор по този въпрос. Припадане означава да коленичи и да ти се извинява, (дано някой ден свестни хора направят превод). кой ще ти се извинява 7 години от тях? Кирил, който се опитва да си внуши, че е репресиран? Калиник, който се гордее с това, което е правил за БКП...

  Правило 11

  Относно отстъпили от вярата не по принуда или по причина на отнемане на имот, или поради опасност или нещо подобно, както това се случи във време на Ликиниевото мъченичество, съборът реши да им се оказва милост, макар да не заслужават човеколюбие. И така, ония, които искрено се покаят, нека три години бъдат между слушащите писанието, като верни, седем години да припадат в църква, искайки прошка, и две години да участват с народа в молитвите, без да се причастяват със светите тайни.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 76. 76 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#75] от "zaza":
  [quote#75:"zaza"]със свидетели на резултата. [/quote]
  Резултатът може да е бил страшен, но той не доказва вината на владиката.
  [quote#75:"zaza"]Припадане означава да коленичи и да ти се извинява,[/quote]
  А знаете ли, че по същите правила вие и аз трябваше отдавна да сме не сред припадащите, а сред тези, които не бива да бъдат допускани до притвора? Опитвам се да кажа на хората, че не може да определяме покаянието на владиците, след като нашето покаяние следва да е поне подобно(а ние не го извършваме).

  [quote#75:"zaza"]Кирил, който се опитва да си внуши, че е репресиран[/quote]
  Познавам човек, който свидетелства за това, че дядо Кирил като младеж е защитавал искрено и пламенно вярата от нападки на безбожните си съученици.

 77. 77 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Аз познавам двама от бившите му любовници.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 78. 78 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#77] от "zaza":
  [quote#77:"zaza"]Аз познавам двама от бившите му любовници.[/quote]
  При двама свидетели би могло да се стигне и до сериозни последици за дядо Кирил.
  Относно свидетелствата за любовници на владици ще ви кажа, че съм разпитвал такива "свидетели"(не коментирам тук вашите, не ги познавам). Когато стигна до източника на даден слух се оказва, че става дума за някой, който е бил уволнен от дадения владика. Аз бих бил по-внимателен, особено ако хората не са съгласни да дадат показания в нужния момент на съответното място.

 79. 79 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#72] от "zaza":
  Преглеждам линковете, които сте дали. Искам да ви обърна внимание, че :
  1. Цялото шоу е направено доста драматично от човек, който се е доказал като циник и хулител на свещени неща.
  2. Присъстват само хора, които защитават само една теза - вината на дядо Натанаил и свещеник в епархията му. Хора, доказали се в участие в църковен разкол.
  3. Човек с доказана вина свидетелства срещу други, като оневинява себе си....
  Има и други неща, които бих споделил, но на мен и това е достатъчно да съм внимателен.

 80. 80 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 233 Неутрално

  --------------------------------
  Петъре наш, Николове,

  Открояваш се в разговора като активен, ВЦЪРКОВЕН защитник на статуквото и вероятно ти си, който ще раздаваш членски значки за под ревера (както си му беше реда, помним!) на редовно изповядващите се пред КГБ/КДС и причастяващи от стадото (паство не казвам, защото паството ТРЕВА НЕ ПАСЕ). И внасящи членския внос барабар с Баронесите на Архонтите и други по-първи хора. Японците затова го бие цунами (и японките особенНо) защото пропускат да целуват анатомията на Н.В.П. Никола Методиев "пловдивски"- питай го, ако не ми вярваш, той се изказа за Охридското езеро, нали? Ех!.

  Затова към тебе си позволяваме една забележчица, СЛЕД като първо припомним, че и Дамата ти го вече рекна, а и Заза ти го каза:

  "До коментар [#58] от "dame":
  Член на Църквата е всеки с Православно вероизповедание.- цитат на коментар #58 от “dame”
  Не съвсем. Член на Църквата е всеки, който изповядва православието и живее православието (т.нар. ортопраксия). "

  Църквата е силна, защото е НАРОДНА. И доколкото е. Всякакви попълзновения да се представи като КЛУБ е прозрачна АЛЧНОСТ, не ли? Всичко що е църковно то е събирано и градено с обич, надежда и вяра от ДЕДИТЕ ни и то не е наше, а е назаем от ВНУЦИТЕ ни. Още по-малко е частна собственост на шайка МУТРОполит-изирани черноризци мафиоти, които ние = аз, ТИ, народецът = сме допуснали вътре да се препитават в добросъвестно скромно служение Богу, но и НАРОДУ.

  И не си мисли, че не можело Народът да ги изрита да вървят в обезлюдените чалгасали манастири на пост, молитва, размишление и ... нестяжание. Освен ако ВЯРАТА им не е чак пък дотолкова, на милите ни отшелници.

  Престрелка с правила и КАНОНИ, колко хубавко ти го казаха ...

  СЪДЪРЖАТЕЛИ, НЕ ПРИТЕЖАТЕЛИ са църковниците. Докато не си е поискал ключовете обратно Народът; да не мислиш, че не можем и без "легитимен" Патрика-Фюрер? Казаха ти вече, че селските, ЕНОРИЙСКИ свещеници си знаят работата и си я вършат и без Линколни и без Ролекси, и без мушамяни тапети във светините, за които милеем; и без златоткани чучела, корони и фишеци. Българите сме корави, и можем лесно да си обърнем гърба (какъвто е сценария на "синода" за развързване на ръцете им духовнически), но не мисли, че парашутът им ще се отвори. Държавата (служителите) ако не, Народното Събрание МОЖЕ ДА СЕ МЕСИ в аферите на БП"Ц".

  ОДИТ - също. По канона.

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 81. 81 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Малко доизясняване около членските значки под ревера за Здравите Другари (не комунистически тоя път, но по-лошо: масонски КЛУБ на архонтЦи,баронеси и техните олигархчета, ама ти, Андрешко - къш!), които средновековни угодници щели легитимно да ме представляват на Събора за “избор” на легитимен патриарх (собственик): ама ВНУЦИТЕ, които споменах, ама те били ВЦЪРКОВЕНИ баптисти (вече, и все повече и повече стават, че и будисти донякъде, па и Харе Кришна, и дори РокЕндРол) = ДА! Нищо чудно - с такова “духовничество”!

  И по-лошо ще става, защото -представете си- те са СВОБОДНИ! 21 век сме, не сме в турско, не сме във византийско, те имат ИЗБОР, имат кръгозор, те не са длъжни да изповядват никоя ваша идеология, и даже никаква ако искат. Морал да им се чете от Агентурата? Вероучение?

  Това не ги лишава обаче от тяхното ПРАВО ПО РОЖДЕНИЕ, по кръв, да са законни наследници на вековното българско художествено, архитектурно, културно и духовно богатство. Ама “българщината” била едно и също със БПЦ === сериозно? Не е вярно, щом тя сега вече стана БП”Ц” ООД.

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 82. 82 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#80] от "Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis":
  [quote#80:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"]защитник на статуквото [/quote]
  Не. Аз защитавам моите владици, свещеници и събратя в Христа. Искам да ви кажа, че има само едно християнско поведение (незащитаващо статуквото) и то е -
  1. Насаме поговори с митрополита, който смяташ, че е съгрешил!
  2. Изобличи го пред двама или трима!
  3. Изобличи го пред цялата Църква (не пред ЦЕЛИЯ СВЯТ, както вие правите)
  За жалост никой от хулителите на епископите не постъпва така.
  [quote#80:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"] Японците затова го бие цунами [/quote]
  А вие знаете ли защо ги бие цунами? Аз не зная и не смея да коментирам, но зная, че при всяка беда е нужно да се замислим и да се покаем за греховете си.
  [quote#80:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"]защото е НАРОДНА[/quote]
  Народна се наричаше една власт, която вие претендирате да ненавиждате. Църквата е Христова.
  [quote#80:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"]Всичко що е църковно то е събирано и градено с обич, надежда и вяра от ДЕДИТЕ ни и то не е наше, а е назаем от ВНУЦИТЕ ни[/quote]
  Не съвсем. За държавната собственост сте прав, за Църковната - не. Всичко, що е църковно е на Христос.(и толкова е по-страшно да крадеш от Него)
  [quote#80:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"] аз, ТИ, народецът = сме допуснали вътре да се препитават в добросъвестно скромно служение Богу[/quote]
  Както казах - има нормални, християнски начини допуснатите недобросъвестни да бъдат изведени из Църквата. За целта са нужни будни, но и МИРНИ християни. Революции в Църквата са недопустими. Революциите по света досега са донесли само допълнителни несправедливости.
  [quote#80:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"]Престрелка с правила и КАНОНИ, колко хубавко ти го казаха ... [/quote]
  Аз не участвам в тази престрелка. Аз съм човекът, който казва, че престрелката с каноните е глупост. Просто казвам на хората, които цитират 30-то правило, че има правила не само за епископите, но и за миряните!
  [quote#80:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"]СЪДЪРЖАТЕЛИ, НЕ ПРИТЕЖАТЕЛИ са църковниците.[/quote]
  Съвсем точно.
  [quote#80:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"]Докато не си е поискал ключовете обратно Народът[/quote]
  Народът не може да иска ключовете. Христос и истинските Му служители могат.
  [quote#80:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"]си знаят работата и си я вършат[/quote]
  Съгласен.
  [quote#80:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"], Народното Събрание МОЖЕ ДА СЕ МЕСИ в аферите на БП"Ц". [/quote]
  Не. По закон не може. Ако не искате да станете като тези, които плюете така усърдно, е редно да не одобрявате намеса на държавата в църковните дела.
  [quote#81:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"]егитимен патриарх (собственик)[/quote]
  Патриархът не е собственик. Той е пръв сред равни.
  [quote#81:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"]ДА! Нищо чудно - с такова “духовничество”! [/quote]
  Значи 11-те митрополита са единствените виновни за неразумието на хората? Вече писах по въпроса за примера и правилата. Ако така ще се оправдаваме и с лошите политици и съдии - все ще сме си на същото ниво (и духовно и материално). Докато всеки не застане на мястото си и не започне да изпълнява задълженията си съвестно и с любов - нищо добро не ни очаква. Посочването на виновни извън нас ще ни унищожи.
  [quote#81:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"]те са СВОБОДНИ! 21 век сме, не сме в турско, не сме във византийско, те имат ИЗБОР, имат кръгозор, те не са длъжни да изповядват никоя ваша идеология, и даже никаква ако искат. [/quote]
  Не съм сигурен, че са свободни. Свободен е само човек, който е победил себе си, страстите си, греховете си. А хората нека изповядват това, което им харесва. Аз обаче не виждам мирни и щастливи лица по улицата. И в църква не са много тези, които вървят по стъпките Христови, но .... слава Богу - има и такива.
  [quote#81:"Fiat Lux, Fiat Pax, Fiat Panis"]Ама “българщината” била едно и също със БПЦ [/quote]
  Никога не съм го казвал. БПЦ е тази, която е опазила българщината, но това не значи, че двете неща са едно и също нещо.
  Най-последно ще ви кажа следното - спрете се. Не виждате ли, че гневът ви изяжда отвътре? Защо търсите всички възможни грешки на всички митрополити. Погледнете първо себе си, излекувайте вашите страсти, пък тогава погледнете семейството си, та чак тогава потърсете грешки и в обществото, Църквата и всичко друго. И пак ще ви кажа, че когато се търси промяна у другите е редно тази промяна да се потърси първо с любов и търпение, а не с бича на обвиненията.
  Прощавайте ако съм ви засегнал.

 83. 83 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ==============
  Впечатлен от добродушния, добросъвестен и благодатен отговор аз ти се извинявам, братко Петре, за разгорещените мои изказвания и си вземам бележка по НЯКОИ точки.

  С изключение на това, че не осъзнаваш разликата между "държавата" (днес режима БоБо с кулТУРСКИ министър Вежди Рашидоолу ефенди, баш пазвант на българистанското художествено, историческо, архитектурно и РЕЛИГИОЗНО наследство; плюс техните съ-партийци заплатаджии като държавни служители, функционери и търтеи; а утре пък -други, все по-убавка държавицата ни) и Негово Величество Българския Народ; накратко НАРОДЕЦА.

  Църквата е НАРОДНА, не набърквай тук Христа, Той ги разгонваше сребролюбците със бич от храма. А от сегашните наши отшелници някой да се задоволява с 30 сребърника?

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 84. 84 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 233 Гневно

  “Христова” била, не била Народна Църквата --- да не им се бъркаме, народе, настояват Суратите, които оформят Данъчна Оценка на националния храм-паметник Св. Александър Невски, подготвяйки Нотариален Акт за сградата.

  Питаме ний, народе: на ЧИЕ ИМЕ престъпният Нотариус (и грешник за Геената Огнена, “прОклет да е Цеко!”) като Собственик оформя той такъв Нотариален Акт? На Иисус Христос Назарянин ли? А, видите ли?

  Веднаж определена собствеността (след всички тези изминали години от градежа; след ”антихристката” Диктатура на Пролетариата, която опази имота за всенароден) като ЧАСТНА, на този-онзи-и-Сие-и БП"Ц" ООД, оттам нататък според всички закони няма пречки да се изкара на свободния пазар (затруднено поддържането е лесният сценарий обикновено) и на сутринта Доналд Тръмп или някой съветски олигарх да си отвори в Криптата шикозно казино, не ли?

  После = Боянската църква в приветливо розовко тапицирана; Бачковската ски-база за архонтеси с олигархчетата им, бивша обител ... Синодът “свише” получава резиденцийка на Сейшелите (що не станах и язе отшелниче, ех!) = ПРОГРЕС, майко мила Българио ...

  Терминал Втори.

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 85. 85 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#84] от "Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!":
  [quote#84:"Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!"]да не им се бъркаме, народе, настояват Суратите, които оформят Данъчна Оценка на националния храм-паметник Св. Александър Невски, [/quote]
  Първо е добре да се осведомите за проблемите пред отделните настоятели на църкви и манастири, преди да правите такива бомбастични изказвания. Настоятелят на св. Александър Невски е читав човек (доколкото го познавам) и не смятам, че е тръгнал да прави нотариален акт с цел - облагодетелстване и продажба на криптата. Целта е да може да се кандидатства по европейски проекти (както други мои познати настоятели на храмове вече направиха).
  Също така не съм казвал, че народът няма място в управлението на БПЦ. Има, но не го търси. На последните избори за настоятелства имаше църкви с недостатъчно кандидати. Кой е виновен тук? Кой проявява престъпна небрежност? Защо не дойдоха да кандидатстват и да избират настоятели. В нашата църква гласуваха 10-20 човека. На никой не му пука за тази Църква. Там, където може да покаже най-много сила и воля, на местно ниво, народът го няма. Няма енории. На църква идват само силно вярващи и традиционно останали в Църквата. Кой е виновен за това? Все ми се струва, че има едни 6 000 000 (поне) виновни.

 86. 86 Профил на zollernkreis
  zollernkreis
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#68] от "Петър Николов":

  „На 12 март се състоя пленум на Централния комитет на Българската комунистическа партия, на който бе обсъден и одобрен проект за Програма на Партията… Под ръководството на партията НРБ успява да изгражда щастливо настояще благодарение на дружбата, сътрудничеството и взаимопомощта със страните от социалистическата система, благодарение на все по-пълното, на всестранното сближаване с великия братски Съветски съюз…

  Комунизмът е обща цел на всички народи.

  Комунизмът е прекрасното и щастливо бъдеще, към което БПЦ води българския народ.

  Родната Църква, като духовна майка на своя народ, посреща с радост тази проектопрограма като „вдъхновяваща програма за изграждане на развито социалистическо общество”, както тя е наречена в ежедневната преса. Чрез своите служители, духовници и миряни, тя ще даде своя принос за нейното правилно разбиране и правилно прилагане в живота на народа. Идеалът на красивото комунистическо общество, към което БКП води народа, е добре познат на църковните хора още от зорите на църковната история.” - „Църковен вестник”, брой 9, София, 1971 г., стр. 2-5

  Историята на света се гради от биографиите на великите.
 87. 87 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#86] от "zollernkreis":
  Да, признавам, че такъв текст е недопустим в Църковен вестник, но аз ви казвам, че нямаме спомени това да се е проповядвало в църквите. Имаше интересен коментар на предишния ни владика в САЩ (който е уволнен от св. Синод под натиск от партията). Той казва на хора, които му пишат срещу патриарха и св. Синод - Поне удържат на натиска за затваряне на храмовете. Все още се проповядва православие там. Също казва, че е получил писмо по неофициален канал, в което св. Синод му дава да разбере, че уволнението му е фиктивно и да продължава да служи. Все си мисля, че е имало честни владици, които са се стараели да удържат (макар на недопустимо висока цена - лични доноси и други) натиска от партията.

 88. 88 Профил на zollernkreis
  zollernkreis
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това представлява сергианството.

  http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/417002_306676869384334_1207086741_n.jpg

  Патриарх Ма(р)ксим, "Църковен вестник", брой 29, 1972 г:

  „В историята има събития, които се явяват като резултат на закономерното развитие на обществото. Те коренно променят съдбата на един или друг народ и създават нова ера в историко-общественото им развитие. Такова събитие в историята на руския народ бе Великата октомврийска революция от 1917 г. Тя бе първата в историята на човечеството социална революция, която отхвърли властта на буржоазията и откри пътя за премахване на капиталистическата система върху една шеста от земното кълбо.

  В съветската държава израсна и се формира нова историческа личност – съветският човек, който се отличава с преданост към делото на комунизма, социалистическия патриотизъм и интернационализъм, висока трудова и обществено-политическа активност, непримиримост към експлоатацията и потисничеството, националните и расовите предразсъдъци, класова солидарност с трудещите се от всички страни.

  Съветският съюз оказва решително противодействие на всяка агресивна политика, където и да се проявява тя. Затова съветската държава е призната от всички народи на света за авангард на мира и демокрацията.“

  Историята на света се гради от биографиите на великите.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK