Бедните в България да намалеят с 260 000 до 2020 г. предвижда нова национална стратегия

Архив

© Надежда Чипева, Капитал

АрхивДо 2020 г. броят на живеещите в бедност в България да намалее с 260 000, предвижда "Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020", приета днес от Министерския съвет.


Стратегията има за цел подобряване качеството на живот на уязвимите групи в българското общество и създаване на условия за тяхната пълноценна реализация, уточняват от пресслужбата на кабинета. Изпълнението й ще се осъществява чрез двугодишни планове за действие с конкретни мерки и дейности, които ще се приемат от Министерския съвет. 


Сред приоритетите на националната стратегия са осигуряването на възможности за заетост и за повишаване на доходите от труд чрез активно включване на пазара на труда; осигуряване на равен достъп до качествено предучилищно и училищно образование; осигуряване на равен и ефективен достъп до качествено здравеопазване; премахване на институционалния модел на грижа и развитие на междусекторни услуги за социално включване; подобряване на капацитета и взаимодействието в сферата на образованието, здравеопазването, заетостта и социалните услуги при реализиране на общи цели за социално включване.
Една от формите на бедност, на която е обърнато внимание в стратегията, са жилищните условия на ромите. В документа те са описани като "значително по-лоши, отколкото за останалата част от населението", а също и че "липсващата инфраструктура в ромските махали представлява сериозен проблем". Делът на незаконните постройки е висок и това рефлектира в незаконно свързване към електрически и ВиК инсталации, което според правителството е риск за живота и здравето на хората.


Като водещ държавен приоритет в новата стратегия е посочена и грижата за децата и подкрепа на семействата с осигуряването на семейна среда.


Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020 е публикувана в интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK