БСП: Съветът при президента беше употребен за обявяването на "Хизбула"

Ангел Найденов

© Юлия Лазарова

Ангел НайденовИзбори 2022

Консултативният съвет за национална сигурност при президента беше избран за представяне на т.нар. обосновано предположения за участие на "Хизбула" в атентата в Бургас заради нуждата да се компенсират липсващите доказателства и заради желанието да се сподели отговорността. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на групата на БСП Ангел Найденов, който прочете декларация на левицата.


По думите му консултативният съвет е употребен и заради натиска да се представи политическо становище, приемано като аргумент за признаване на "Хизбула" за терористична организация и в рамките на ЕС. Според БСП най-фрапантните аргументи на това са публикациите в чужди медии, предшестващи заседанието на КСНС.


Интересно е защо иначе достойното поведение на българското правителство, нежелаещо да се обвърже със заключение, за което няма достатъчно убедителни доказателства, се промени и каква е цената на тази промяна, коментира Ангел Найденов. И попита дали цената отчита рисковете за сигурността на българите.
Според БСП, като член на антитерористичната коалиция, България не трябва да се страхува да посочи виновните за атентата в Бургас, но това не бива да е "плод на политическа псевдокоректност и първосигнално послушание".


От левицата отново възразиха, че скандалите от седмицата заобикалят Народното събрание. И напомни за дебата в Европейския парламент за състоянието на демокрацията в България и върховенството на закона и за скандалната сага с историята на агента "Буда". Дано и тя да не оттече покрай нашия парламент, най-вече заради обоснованите предположения за зависимост на българския министър-председател, каза Найденов.


Пренебрежителното отношение на управляващите към парламента е пренебрегване на народа, а свеждането на народното представителство до безлична маса от хора - механично гласуващи, е обезличаване на ценности, на вековни традиции и принципи, заяви Найденов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK