Симеон Дянков: Фонд "Научни изследвания" е създаден така, че да тече

Симеон Дянков: Фонд "Научни изследвания" е създаден така, че да тече

© Анелия НиколваЕдинственото решение на казуса с фонд "Научни изследвания" е промяна в закона и той да премине под прякото управление на Министерството на образованието младежта и науката.


Тази своя позиция повтори днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в отговор на запитване от депутата от "Атака" Огнян Стоичков за отношението на финансовото министерство към казуса. 


"По закон този фонд е създаден така, че да тече. Веднага след влизането на закона в сила през 2003 г. има оплаквания, че има възможности за злоупотреби", заяви Дянков. Няколко одити на дейността на фонда са показали системни нарушения и злоупотреби с парите за наука. Последният пълен одит, който обхваща периода от 2009 и началото на 2011 и е публикуван през май 2012 г., установява около 400 нарушения.
"Разбрах, че фондът тече и текъл от години през май миналата година", коментира Дянков. Според него в този одит един от големите проблеми е, че много проекти - около 40 - не са изпълнени и фонда няма механизъм да си върне парите. "И нови хора да дойдат в сегашния фонд, те няма да са успешни", каза вицепремиерът.


Огнян Стоичков отбеляза, че подобни нарушения са установени и при всички предишни одити на ФНИ. "Вие казвате, че фондът тече. Защо не го спряхте?", попита той. "Шуробаджаначество години наред е битувало във фонда. Съжалявам, че стана повод за уволнение на министър при положение, че от години се знае за нарушенията", коментира председателя на ресорната комисия.


Той отбеляза, че в последния конкурс е направено очевидно сериозно нарушение като към сферите за научни изследвания са добавени две нови, извън приоритетите на националната стратегия, а в последствие за тях са били отпуснати почти половината от общия бюджет от 14.8 млн. лева.


Стоичков коментира също, че преди да се мисли за трансформирането на фонда в дирекция на МОМН трябва да се изясни как ще се осъществява арбитраж между проектите в конкурсите, тъй като не е редно това да се остави в ръцете на държавни чиновници.


Данков призна, че настоящото правителство има вина за това, но тя е най-вече на МОМН, затова и беше уволнен Сергей Игнатов. "Нарушенията са факт, а фондът през всичкото време си харчи бюджета, независимо по какъв начин", коментира Дянков. Той обясни, че финансовото министерство няма контрол, въпреки че има представител в Изпълнителния съвет на ФНИ. От една страна, защото задачата на представителя е да се занимава с бюджета, а не с кадровата политика и провеждането на конкурсите. И второ, защото законът е написан така, че нищо не може да се направи.


Представителят на Министерството на финансите е присъствал само на едно заседание на Изпълнителния съвет, след което е поискал пълен одит на институцията, каза министърът. 


Въпроси за ФНИ Дянков получи и от Валентина Богданова от БСП. На нападките й, че Министерски съвет е допускал системни нарушения с парите за наука, той отговори "Г-жо Богданова, неслучайно има разделение на властите. Причината да се спори по този въпрос сте вие, защото проблемите идват от закона."


Вратичката в закона, благодарение на която фондът е самостоятелна структура, а не дирекция на МОМН, е това, че бюджетът му трябва да идва от различни места освен от държавата, но нито лев не е дошъл извън бюджетната субсидия, каза Дянков. За 10 години съществуване фондът е усвоил 300 млн. лева почти 100% от държавния бюджет, което по всички правила на администрацията означава че подлежи на пряко ръководство от Министерски съвет.


Вторият аргумент в подкрепа на предложението си според Дянков е лошото администриране на фонда. Според него и от административна гледна точка е правилно фондът да стане дирекция на МОМН, тъй като в МС има строги изисквания за квалификация.


Дянков обяви, че предложение за тази трансформация на структурата вече е изпратено до новия министър на образованието Стефан Воденичаров. По думите на Дянков темата за ФНИ ще бъде обсъждана много в следващите седмици и ще се предприемат действия за промяна в закона.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Яко,дано спре теча накрая,но кой ли ще намери смелост.

 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2001 Любопитно
 3. 3 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Като мине под прякото ръководство на Воденичаров и мигом течът ще спре

 4. 4 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 823 Неутрално

  а доброютро !
  то да е само това сме китка

  Cogito ergo sum :)
 5. 5 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ами прав е Дянков направили са си хубав закон с който да си точат парички и това не се отнася само за фонда за научни изследвания,ами и за много други институции.

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  Симеон Дянков: Фонд "Научни изследвания" е създаден така, че да тече...
  Хераклит (на гръцки: Ηρακλειτος) от Ефес, произхожда от царски род. Той е древногръцки философ. Името му се свързва с диалектическият метод на познанието. Според него процесите и явленията трябва да се изучават, когато са свързани. Всичко произлиза от класическия елемент огън, а не от въздух, вода или земя. От това следва, че промяната е реална, а устойчивостта — илюзия. Известен е с афоризма „Панта рей“: Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει - Всичко тече и нищо не остава...
  Хераклит е първият философ, за когото движението (промяната) е основна категория. Повечето му съждения демонстрират всеобхватността на движението:
  Не можеш да влезеш два пъти в една и съща (вода на) река, че човек не може да се окъпе два пъти в една и съща река. Защо? Защото всеки миг реката „тече", следователно всеки миг тя не е прежната, тя е друга. И това, в което предстои да се потопиш следния миг, не е вече същото. Самото обстоятелство, че реката не може да бъде два мига същата, показва, че всеки момент тя е на границата между битие и небитие, между съществуващото и несъществуващото.

  Тече, всичко тече - времето няма бряг и ни влече - няма как.

 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  [quote#5:"simeonov_"]прав е Дянков[/quote]
  ами като е прав, и е знаел, все пак е заместник на министър-председателя да е предложил промяна!

 8. 8 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Разбрах, че фондът тече и текъл от години през май миналата година", -3 години за да разбереи една след това
  Данков призна, че настоящото правителство има вина за това, но тя е най-вече на МОМН,
  ама не и той.

 9. 9 Профил на torondor
  torondor
  Рейтинг: 442 Гневно

  Ами оправете го за да не тече бе, за какво сте избрани и взимате заплати. То и аз си коментирам по цял ден да бях влезнал в политиката тогава.

 10. 10 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 528 Неутрално

  И разни бюрократи и калинки ще оценяват научни проекти?
  Ай сиктир... Точно обратното трябва да стане. Фондът да е съвсем отделно и да има борд от учени. Държавата трябва да контролира единствено дали отпуснатите пари са похарчени наистина за това, за което са отпуснати, т.е. за наука.

 11. 11 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Наличието на изтичане на финансови средства нямат нищо общо с финансовото министерство.
  Затова финансовия министър на есен ще отлети с награда, за друг континент. Полета му ще се изследва със средства от фонд "Ненаучни изследвания за траекторията на финансов задник след шут".

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 12. 12 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Та дори и в сегашния убийствен одит на фонда са отбелязани само аминистративни и формални нарушения на закона.От гледна точка на науката обаче много по-голямо престъпление е финансирането на чалга проекти и вопиющи простотии, маскирани като наука, което чиновниците просто нямат капацитет да разберат. Това може да бъде спряно само ако фондът се управлява от истински учени.

 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Любопитно

  [quote#11:"РАМ"]Затова финансовия министър на есен ще отлети с награда,[/quote]с влязла в сила европейска заповед за арест на на "финансовия крал".

 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1273 Гневно

  За 10 години съществуване фондът е усвоил 300 млн. лева почти 100% от държавния бюджет. Този фонд "Научни изследвания" очевидно е създаден така, че да тече и да се оолагадетелстват от него "най-учените" хора в държавата. Ми и те са хора и на тях им се краде като на другите - и ето, намерили му цаката негодниците!!!

 15. 15 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И това го казва човекът, който четвърта година отговаря за финансовата дисциплина в държавата и разходването на средствата от бюджета. По-голямо самопризнание за некадърност от това, здраве му кажи!

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  Дянков говори така сякаш не е фин.министър от 4 г. Няма ли тук безстопанственост на най-високо ниво?

 17. 17 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Ако човек прочете доклада на Главния инспекторат към Министерския съвет, наистина ще се хване за главата от толкова много нарушения. За пример ще дам само, че главният счетоводител на фонда не е имал необходимата квалификация и опит(както, впрочем, и повечето от служителите там), а става дума за работа с милиони! И това е едно от десетките нарушения, установени при проверката.
  Но в същото време се натрапва впечатлението, че положението е такова не от вчера и че този фонд поначало май си е създаден с цел да се точат пари от него. Така че наистина трябва радикална промяна. Дали като дирекция към Министерство на образованието ще работи по-добре - едва ли, имайки предвид непрекъснато извиращите "калинкини" истории из родната администрация. Но ако се приеме практиката проектите да се пишат и на английски и за оценители да се канят само чужденци, смятам, това до голяма степен ще спомогне да печелят най-добрите.

 18. 18 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"bta"]дано спре теча накрая[/quote]

  [quote#3:"Съни"]и мигом течът ще спре[/quote]

  [quote#8:"moni56"]фондът тече и текъл от години[/quote]

  [quote#9:"torondor"]Ами оправете го за да не тече[/quote]
  Лесно е да се каже, ама от ГЕРБ-ерите и ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВА.

 19. 19 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 660 Неутрално

  София. Мъж си стои в колата в традиционното задръстване. Неочаквано на стъклото се чука:
  - Какво искате? - пита мъжът.
  - Ами, разбирате ли, терористи са хванали за заложник Симеон Дянков и искат $10 млн. откуп. В противен случай ще го залеят с бензин и ще го запалят. Ние решихме да минем по колите - който колкото даде - да помогнем.
  - Някой дал ли е нещо?
  - Дават по 2-3 литра!

  Проклета да е Русия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK