Нона Караджова: Концесионният договор за ски зона "Банско" е противоречив

Кметът на Банско Героги Икономов (дясно) с икономическия министър Делян Добрев и министъра на екологията Нона Караджова

© Красимир Юскеселиев

Кметът на Банско Героги Икономов (дясно) с икономическия министър Делян Добрев и министъра на екологията Нона КараджоваМинистърът на екологията Нона Караджова освободи от отговорност фирмата концесионер "Юлен" за същественото надвишаване на площта на ски зона Банско, записана по договор. През 2012 г. отново Караджова разпореди проверка в национален парк "Пирин" и констатира, че е налице използване и застрояване на държавна земя над разрешеното.


Този петък министърът на екологията отиде лично в Банско на дискусия за развитие на ски зоната, организирана от кмета на града Георги Икономов, и заговори по различен начин по казуса. Тя обясни, че в крайна сметка държавата не е ощетена заради надвишената площ, защото земята и съоръженията си оставали държавни и не може да се говори за някакво заграбване. Според информцията на общината на града, инвестициите на "Юлен" за изграждане на държавни съоръжения възлизат на 70 000 000 евро.


Според Караджова, основният проблем е всъщност договорът. Такава е и тезата, която защитават концесионерът, а преди три седмици в този дух се произнесе и Върховният административен съд в тричленен състав.

кабинковият лифт над Банско

© Красимир Юскеселиев

кабинковият лифт над Банско
"Това е параграф 22. Концесионният договор е неясен и противоречив. Сега разбирам защо никой преди мен не е правил проверка. Противоречието се доказва сега и от скорошното решение на Върховния административен съд," заяви Караджова. На кръглата маса в крайна сметка седнаха всички засегнати страни, за да изложат позициите си.


Освен общинарите, в местното читалище бяха и министърът на икономиката Делян Добрев, зам. министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев, спортният министър Свилен Нейков, председателят на ски федерцията Цеко Минев, за който се смята, че е собственик на "Юлен". В последния момент решиха да участват и от коалиция "За да остане природа в България", които първи огласиха идентичен дебат в София в този ден.


Преди три седмици Върховният административен съд на практика легитимира разширението на ски зона "Банско" като отхвърли жалба на Асоциацията на парковете в България (АПБ) срещу решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което през 2010 г. е одобрено изграждането на нов четириседалков лифт в местността Платото в планината.


С него се нарушава концесионния договор за ски зона "Банско".Съдът отсъжда в полза на МОСВ и концесионера на ски зоната "Юлен", според които концесионното право и предметът на концесията трябва да обхващат целия териториално устройствен план на ски зоната, който има площ от над 1500 ха. Това значи, че правото за строеж на "Юлен" АД не е ограничено единствено върху концесионната площ от 99 ха, записано по договор, ами че обхваща цялото отреждане по териториално-устройствен план (ТУП)". Не се отчита фактът, че част от съоръженията в ски зоната са одобрени и построени извън концесионната площ, защото са в границите на ТУП.


В този смисъл се изказа по време на кръглата маса в петък Петър Петров от ръководството на "Юлен" като обясни, че разминаването в случая не е важно, защото концесията е осъществена в границите на ТУП и няма излизане от него.


Местната власт на Банско е на мнение, че разумно в случая е да се определи съдържанието на договора според тълкуването на ВАС, за да се гарантира точното му изпълнение.


Позицията на коалиция "За да остане природа в България" остава, че концесионерът е извършил сериозни нарушения и е скандално, че все още не е санкциониран за това. С предложените промени на плана за управление на национален парк Пирин сега цели да озакони незаконните писти, смятат те. и припомнят, че сегашният зам. министър по екологията Евдокия Манева ги обяви публично за такива още през 2004 г.


Добрев: Развитието на град Банско е еднозначно с развитието на ски зоната


По време на дискусията икономическият министър Делян Добрев заяви, че слага знак на равенство между развитието на ски зоната и това на град Банско, защото 90% от хората в региона работят в сферата на туризма. Той повтори тезата на кмета Икономов и общината, че Банско е надминал капацитета си и има нужда от втори кабинков лифт и нови писти. Ако не се предпиреме в скоро време развитие на ски зоната, туристите – недоволни от чакането по опашки и натоварените писти, ще спрат да посещават града.


Природозащитници: Планината е на цяла България


По закон планина Пирин е национален парк и е на цяла България, а не само на Банско, припомни Любомир Костадинов от Световния фонд за дива природа. "Притеснени сме, че така формулирани исканията за промени в плана за управление на парка премахват забраната за всякакво строителство върху 65% от територията му и изсичането на още вековни гори. Те не предвиждат изграждане на само една нова кабинка и нови писти, а и на много други неща. Хотели например, които ще застрашат бизнеса на всички други хотели, които не са близки до концесионера," сподели становището на коалицията юристът и призова присъстващите да не позволят град Банско да стане втори Слънчев бряг.


В отговор, Делян Добрев изрази учудването си, че Слънчев бряг се сочи за лош пример след като всяка година там се отчита ръст на туристите. Той направи аналог с курорта Албена, където не се строи, но пък привлича все по-малко туристи.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1268 Неутрално
 2. 2 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2351 Гневно

  "През 2012 г. отново Караджова разпореди проверка в национален парк "Пирин" и констатира, че е налице използване и застрояване на държавна земя над разрешеното.

  Този петък министърът заговори по различен начин като обясни, че в крайна сметка държавата не е ощетена заради надвишената площ, защото земята и съоръженията си оставали държавни и не може да се говори за някакво заграбване. . . "

  Е няма такова малоумие.
  ГЕРБ, идва Видовден!
  А ти Караджова си търси адвокати!

 3. 3 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1301 Гневно

  „Концесионният договор е неясен и противоречив. “
  По същия начин са написани и законите-затова е трудно да се осъди когото и да било.

 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Правителството открито застана на страната на престъпниците.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 6. 6
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 7. 7 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Ами всеки да строи и да граби общински и държавни имоти тогава - ползва сградите ама земята си оставала държавна - ето това е гибелта на тази държава - когато собствените еминистри стават адвокати на душманите и!Тая Нона е просто за хвълряне от балкона!

 8. 8 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Ще имаме много нови срещи на Орлов мост! Няма друг начин за тази жадна паплач!

 9. 9 Профил на karakolq
  karakolq
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И какво ни пука пък всъщност.Който може да се изнася от БГ, който не може здравната каса, бб, цц и др. т.н. ще му видят сметката и на него и на децата МУ.Остават циганите, ама те не са проблем - важното Е, да се освободи терен - така е казал чичо САМ.......... До-след 50г - ----- БГ свободна територия .......
  Така че, ....юлен, мюлен, вихрен, рила, пирин и т.н. какво тук значат......???????
  Аз и много други нямаме вече пари за да се пързаляме чак пък и на ски в Банско.......
  Е, жалко, че няма да тръгнем и пеш към Синаница или Без бог, ама ....... ние сме си българи и си я караме БЕЗ БОГ..........
  АПРОПО, по-евтино е, да отидете семейно и с компания на ски в Австрия, а тек да си останат юленци и гърци+македонци, може пък и да карат ски, че то сега пистите празни ............ нямало места в хотелите пък

 10. 10 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Нека всички българи които милеят за Пирин да ЗАБРАВЯТ за клоаката Банско! Нека да унищожим с бойкот тези грозни инвестиции! Да им останат празни за векове скапаните жк комплекси с чалга-хотели! Зелените да направят европейска кампания за бойкот на Банско - там хората ще откликнат дори повече отколкото тук

 11. 11 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Баси малоумието, значи мога да взема на концесия 10кв.м., но да строя и използвам цялата ски зона? То бива наглост, ама тези вече прекаляват...

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4629 Гневно

  "Според информцията на общината на града, инвестициите на "Юлен" за изграждане на държавни съоръжения възлизат на 70 000 000 евро."

  Ендо въпросче: Кои ги експлоатира (и прибира парите) тези "държавни" съоръжения?

  И още едно: Защо се подписват концесионни договори, ако тяхното нарушаване е ненаказуемо?

 13. 13 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#5] от "SorryLol":точно щото идват избори приказките на Нона стават по-диви - пари от тези скапани инвеститори няма да дочакат а ГЕРБ ще изгуби големите градове и младежта! това е повече от сигурно ако продължават да дразнят софиянци

 14. 14
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 15. 15 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Вижте му само мутричката на министърчето. Мазна, угодна, безсилна и съгласяваща се.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  Министърът на екологията Нона Караджова освободи от отговорност фирмата концесионер "Юлен"
  _________
  Нормално Нона Караджова е корпоративна подлога !
  Нима очаквате друго от нея?
  Но все пак сме европейска страна и тя е министър който трябва да си гледа работата!
  Не е ли потресаващо ,че горите ни се смалиха с 10-15% за няколко години ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1048 Гневно

  За пореден път се убеждавам, че мутрите си имат Държава.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 18. 18 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1048 Разстроено

  "В отговор, Делян Добрев изрази учудването си, че Слънчев бряг се сочи за лош пример след като всяка година там се отчита ръст на туристите."

  Даже не ми се плаче! Повръща ми се!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  противоречив? И ващо управление е престъпно!
  Нов лифт-да! От сградата на МС до затвора!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  И пак ли няма да има виновни!? Като не били виновни от Юлен, защо не подведете онези държавни служители, които са сключили толкова противоречив договор?
  Стига сте си измивали ръцете!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1362 Гневно

  Окончателно става ОЧЕВАДНО че мафията си има държава!!
  Една министърка вместо да защитава обществения интерес на работодателите си застава на страната на мутрите от Юлен????
  Ама нали Цеко е ортак и спонсор на Пожарната, нищо изненадващо. Чудно ми е защо просто не премахнат всички закони и правила, възстановят Член 1, обявят че "Партията е права дори когато греши" и окончателно не закрият дуржавата!???
  Гадни, нагли, брутални примириви, дори комунягите не си позволяваха толкова през просото да я карат. Анатема!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на hamerton
  hamerton
  Рейтинг: 5 Неутрално

  По повод плановете за разширяване на ски зоната в Банско и протестите “за” и “против” жители на Банско изпратиха писмо до OFFNews, в което изразяват позицията си. “По повод протестите в Банско в подкрепа на втора кабинка ви молим да публикувате и нашето различно мнение. Защото хората от Банско в голямата си част не подкрепят исканията на “Юлен”. В тяхна защита се обявяват само държавните служители, защото така им е наредено и ги заплашват с уволнение, и заблудените работници на “Юлен”, голяма част от които са останали безработни след 15 април”, пишат от Инициативния комитет на ски учители, хотелиери и граждани.

  “Ние не сме тези, които бяха накарани да блокират пътя на протест и не искаме втори лифт на всяка цена. Ние не искаме монополът на “Юлен” да съсипе туризма в града”, пишат от комитета. Те описват още какво се случва в Банско заради общинското ръководство и фирмата-концесионер на ски зоната в курорта – ”Юлен”.

  Публикуваме пълния текст на писмото:

  В отговор на всички нападки, че гражданите на Банско искат да унищожат природата на Пирин, искаме да ви уверим, че това съвсем не е така. Ние сме израснали тук и сме планинари и скиори. Искаме да оставим природа за нашите и вашите деца. И ние също не искаме да се редим на опашки за кабинката по два часа (друг е въпросът, че повечето от нас не могат да си купят и карти, защото за едно семейство на ден това е разход от 240 лева, който е непосилен за 80% от гражданите на страната), но ние не искаме втората кабинка на всяка цена.

  Но ние, гражданите на Банско, не онези, които бяха накарани да блокират пътя, не искаме монопола на “Юлен” да съсипе туризма в града. Монополизирането е вредно за развитието на Банско. Предишното общинско ръководство даде големи дарове на “Юлен”, а сегашните, които смятат, че са различни, довършват започнатото.

  Ние искаме да ни остане природа и след инвазията на “Юлен”. Те се разпореждат с планината с мълчаливото съгласие на държавата не като стопани, а като душмани на гората. Но тя винаги си връща, не трябва да забравяме това. Изкопаха незаконен водоем на Бъндеришка поляна, затвориха пътя за Академика. Изгониха всички заведения за обществено хранене, които не са на “Юлен”. Никой не може да има заведение в близост до ски зоната. Ако все пак се преборят, ги заграждат с мрежи, за да ограничат достъпа на туристите до тях. Вижте какво направиха с шатрата на ски пътя. Разпореждат се уж в рамките на концесията като с бащиния.

  Искаме да знаем защо, след като концесията е 90 хектара, държавата се прави, че не знае за усвоените от “Юлен” още 75 хектара. Плажните ивици се дават на концесия и концесионерът се задължава да остави свободен достъп 20%, а какво става тук, защо не се задължи концесионерът да остави мъничка ски зона за свободен достъп, без да струва 60 лева на ден, за хората с по-малки възможности?

  От “Юлен” се опитват да съсипят бизнеса на всички ски училища и ски гардероби извън тяхната система. Първо поискаха да съборят ски гардеробите на улица “Пирин” точно преди откриването на сезона. Този път се спасиха, но те няма да се откажат. В целия свят ски учителите плащат ски картите с доброволен летен труд по поддържане на ски зоната или купуват карти на цена 100-300 евро. “Юлен” продава ски карти за свободни ски учители за 4000 лева. Освен това принуди ски учителите да държат изпит и да членуват в новото сдружение на ски учителите, създадено по инициатива на г-н Цеко Минев, за да бъдат по-лесно манипулирани и за да не могат да имат други искания, освен тези на “Юлен”. В ски училищата на “Юлен” много от инструкторите са се качили на ски малко преди да се явят на изпит за ски инструктори и не могат да се пуснат на писта “Томба”. А за независимите ски учители изпитът се прави невъзможен за взимане, особено за неудобните.

  Учениците на “Юлен” имат възможност да минават през ВИП-входа, за да избегнат опашките на кабината, а ние, останалите се редим с нашите ученици на опашката – това е опит да се убие конкуренцията. Макар че каква конкуренция сме ние за акулата “Юлен”?

  Ние сме ходили и в други ски курорти по света и знаем, че концесионерът, който и да е той работи, в сътрудничество с местните хора. Тук, освен 100 души, които сезонно работят за “Юлен”, 10-ина, които са се навързали като пиявици в системата и са близки до общинското ръководство, никой не подкрепя исканията на концесионера. И няма как, защото, както виждате, ние нямаме голяма файда от това. За част от нас това е прехраната на нашите семейства, а не бизнес, но явно и това ще ни бъде отнето, така че няма как да сме толкова настоятелни за разширяване на ски зоната.

  Бързането е продиктувано не от желанието да подобрят обслужването на туристите час по-скоро, а от далеч по-комерсиални планове, за строежи не само на лифтове и писти. Искат да придобият права преди мандалото на Европа да хлопне и забрани тези грабежи. Държавата помага както може, вместо да защити интереса на народа.

  И ако “Юлен” спрат лифта, както заплашиха, няма страшно, ще имаме друг вид туризъм – летен или по–малък, зимен, но няма да спрем. Банско го е имало без “Юлен” и пак ще го има.

  Инициативен комитет от ски учители, хотелиери и граждани

 23. 23 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Нонче, до сега държа ниво, но явно към края на мандата ще се сринеш до нивото на предходните корумпирани и некомпетентни министри на околната среда. Как на целия български народ му е ясно, че ски-зона Банско е построена незаконно, а ти се гънеш под натиска на Цеко и Боко?

 24. 24 Профил на Белю Пушилката
  Белю Пушилката
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#22] от "hamerton":
  Тази новина защо сте я пропуснали в "Дневник"!?
  Цитатът е от друго набедено издание: "Нова екзотична трактовка на конфликта около плановете за застрояване в Пирин направи бизнесменът Филип Цанов на дискусията за разширяването на ски зоната в Банско.
  Природозащитните организации, които са тук, са “членове на политическия проект “Орлов мост”, който ще участва в изборите”, заяви Цанов.
  Бизнесменът, който е председател на сдружението “Природата за хората” и твърд защитник на проектите на Цеко Минев, извади новина и кои са медийните канали, които лансират “политическия проект”. Според Цанов това са “Капитал”, “Дневник”, Mediapool и OFFNews, а зелените акции се плащат от съиздателя на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев."

  Както се казва: "И Рибар съм и колбасар съм, а и на булката съм "брат"!"
  Коя е булката:http://www.blitz.bg/article/29681

 25. 25 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 834 Гневно

  "В отговор, Делян Добрев изрази учудването си, че Слънчев бряг се сочи за лош пример след като всяка година там се отчита ръст на туристите."

  Горния цитат сам по себе си показва какво недоразумение (ака Калинка) е този министър!

  Очевидно вбъдеще България ще се рекламира като най-евтиния бардак в Европа, с най-евтините алкохол и к.рви...

  Честито! Гарантирано от ГРОБ!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 26. 26 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Без коментар:

  В отговор, Делян Добрев изрази учудването си, че Слънчев бряг се сочи за лош пример след като всяка година там се отчита ръст на туристите. Той направи аналог с курорта Албена, където не се строи, но пък привлича все по-малко туристи.

 27. 27 Профил на bosworld
  bosworld
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Protivozakonno i prtivoprirodno i protivonacionaleninteres e.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  чичковите червенотиквеничковчета
 28. 28 Профил на nosimoto
  nosimoto
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Фактът, че министърът на икономиката защитава инвестиции, колкото и да са спорни, не ме учудва. Нона обаче трябва да си ходи, защото се провали във всичко. Нито планината опази, нито плажовете. За боклуците и разделното събиране да не говорим.

  Трудна битка е, но не трябва да се отказваме!

  -- i'm sick enough to be totally confident
 29. 29 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Имам два въпроса - защо винаги в договорите между държавата и "бизнесмени" има неясности. И зашо те винаги се тълкуват в полза на "бизнесмените" от съда. Излиза, че държаваните чиновници умишлено остават вратички, а съдиите ги отварят широко. И после - защо нямаме вяра на съда и държавата като цяло.

 30. 30 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Всъщност най-лесно е да се защитаваш с аргументи от ВАСОбщо взето там, който предложи най-много, той получава и "най-смислените" аргументи.
  Банско трябва да се развива в посока - чистота, поддържане на сгради и тротоари, затваряне на половината гадни заведения и разбира се ..... нови писти и съоражения. Но не на Юлен и не по начина, по който се отдават на концесия.

 31. 31 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 419 Весело

  До коментар [#26] от "ial":
  Твърде интересно изказване на бебока!? Сега онези от "Албена" ако имат топки в гащите трябва да го съдят за клевета и уронване на престижа на курорта.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 32. 32 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 858 Весело

  Абе тази втората снимка ме притеснява! Какъв е този неекологичен лифт? Трябва веднага да се събори и демонтира! Нямат място такива глупости в планината да я загрозяват. Пък който иска да ходи там да се пързаля - ще си прави разходки.

 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Има законен и НЕзаконен, няма "противоречив", това определение го изполвайте някъде в дълбоката провинция, където хората са със завършен 3-ти клас.

  Ако е незаконен го анулирайте, глобете някой, вкарайте го в затвора и т.н..

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 34. 34 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 419 Весело

  До коментар [#32] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Федка, ти успя ли най-после да стигнеш до Банско?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3485 Гневно

  По този договор маса юристи се произнесоха още преди години.
  Напълно ясно е, че е напълно законен.

  Надявам се тези Световни и Глобални еко организации от по пет човека сега да платят съдебните разходи.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 36. 36 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 626 Неутрално

  нона и добрев със сигурност ще докарат до блокади в София след съвета за Банско! И защо трябва да ги чакаме - по-добре пред самото Министерство за защита на бетонирането да се съберем и да им покажем че няма да спрем!

 37. 37 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#34] от "Граф фон Пърчевич":

  Неее )))) Нека се запролети, да се постопли, та тогава
  По Гергьовден най-вероятно

 38. 38 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 419 Весело

  До коментар [#35] от "a.n.": Жената казва противоречив бе човек!!! Всички знаеме ,че е законен. Там може да пише ,че "Юлен " може да прави каквото си иска в рамките на договореностите, може и да иска намаляване на концесионната площ или концесионната такса заради недостатъчно туристи.Ако иска да я надвиши подписва анекс. А когато се разпищолва без да му е разрешено, това си е противозаконно защото част от тая гора е на дедо Хасан от Черноочене, на баба ти Дивда от Голяма Кривда и на Гошо Винкела от Перник. Държавата защитава техните интереси , а не тия на "Юлен".С "Юлен" са партньори по смисъла на договора и единия партньр лъже,маже и мами. Въпросът е свършеното покрай законния договор законно ли е?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 39. 39 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 419 Весело

  До коментар [#37] от "Федор Венедиктович Езерский": Тогава, кво те боли пак за лифта?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  До коментар [#35] от "a.n.":

  Какво е законно ? Концесионната площ е Х декара . Застроени са БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ още У декара . . Цеко плаща такса за Х декара , а ползва Х+ У дка Но според Нонка не било нарушение , защото построеното в тези У дка и земята си били държавни . И още - ТУП на ски зоната е 15 хиляди дка . Цеко е застроил 9 хиляди . С това решение му се позволява да застрой до 15 хиляди . Можеш ли да си го представиш?Почти още толкова , колкото е застроено . И изсечено . Това решение на съда отваря не врата , цяла порта за разширение на Зоната . С целенасочената помощ на цялото войнство на герберите . . Спомнете си цецко , цецка и Хлапето на протестите в Банско и явно изразената подкрепа . Срещу закона , който самите те бяха приели преди няколко месеца . А на зелените - среден пръст. За назидание ,че се ритат по кокалчетата . .

 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  До коментар [#38] от "Граф фон Пърчевич":

  Не сте запознати с казуса. Ако имаше нередност тези същите "зелени" отдавна да са ги осъдили.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  До коментар [#40] от "papyre":

  Таксата е друго, имат законно право да я завишат.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 43. 43 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  На Калинка Караджова дали Юлен не са и обещали некое апартаментче в апарт бетонните комплекси, нацвъкани из Пирин.

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 44. 44 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 575 Неутрално

  ...В отговор, Делян Добрев изрази учудването си, че Слънчев бряг се сочи за лош пример след като всяка година там се отчита ръст на туристите. Той направи аналог с курорта Албена, където не се строи, но пък привлича все по-малко туристи....

  Слава богу, че този с големите джуки си заминава...Остава да застроят и Албена и въобще ще ме отрежат да се връщам в Б-я за лятна почивка. 8 година почивам там именно защото не е застроенно като СБ и Банко.

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 45. 45 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 242 Весело

  Здравейте зелени терористи! Искренно се забавлявам с "гневните" ви постове. Хубаво е понякога да отидете найстина в планината или до морето. Не е задължително да можете да карате ски или сърф ! Просто за да се оттърсите от праха и пушеците на Орлов мост! Явно те Ви замъгляват съзнанието и мозъчната дейност. Ски са се карали и пак ще се карат а вие само хабите нерви ...

 46. 46 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#45] от "Зелен контратерорист":

  Да, ски ще се карат, ама не в България....Вие отсечете всички дървета, маправете писта върху писта, след което чакайте туристите да ви дойдат в урбанизираната кочина...Даже руснаците почнаха да си разпродават имотите в Банско и се басирам, че не е заради липсата на лифт....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 47. 47 Профил на tmbm
  tmbm
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Делян Добрев заяви, че слага знак на равенство между развитието на ски зоната и това на град Банско, защото 90% от хората в региона работят в сферата на туризма."

  знакът за равенство по-точно е: г-н Добрев и подкрепящи ... = управляващи, пропуснали факта че от края на 20 век стремежът е към устойчиво развитие...
  Изсечени вековни гори, застроени плажни ивици и дюни, изливащи се в морето опадни води без пречиствателна станция са далеч от изискванията на съвременния човек и турист при избора на място за живот и почивка.

  “Information and knowledge: two currencies that have never gone out of style.” Neil Gaiman
 48. 48 Профил на kraskal
  kraskal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  http://burgas-reporter.com/2013/01/betonsko-zimnata-stolica-na-balkanskiya-beton/

  всъщност банско може да бъде прекръстено на бетонско. а това, че заприличва на слънчев бряг е по-скоро минус

  kraskal
 49. 49 Профил на srebroliubec
  srebroliubec
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Правилно,банско трябва да продълви да се развива !!!

 50. 50 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Ясно е едно: централна и местна власт работят заедно с бизнеса (монопола). Илюстрация на живо на олигопол.
  Делянчо пак се е изказал неподготвен по въпроса със Слънчев бряг и Албена! Но пък показва, че целта е планината да се бетонира като Слънчев бряг и да се превърнем в грозна алкохолна картинка...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK