Нямаме закони, по които да обявим "Хизбула" за терористична организация, каза министър Младенов

Нямаме закони, по които да обявим "Хизбула" за терористична организация, каза министър Младенов

© Надежда Чипева, КапиталБългария няма закони, които да позволяват да обявим "Хизбула" за терористична организация, както са направили Холандия и Великобритания. Това стана ясно от интервю на министъра на външните работи Николай Младенов по "Дарик радио". Според него обаче няма и нужда подобни текстове да се приемат.


Младенов уточни, че на 18 февруари на заседанието на Съвета на външните министри на ЕС ще запознае колегите си с политически анализ на случилото се. "В рамките на органите на ЕС ще бъдат споделени и класифицираните елементи от разследването. През следващите седмици и месеци това, което сме разкрили като връзки и зависимости по отношение на атентата в Бургас, няма да остане без последствия от Европа. След като сме казали, че военното крило на Хизбула носи отговорност, не очаквайте да заемем мека или неясна позиция в дискусиите оттук нататък", категоричен беше той.


Външният министър, подчерта, че с атентата се свързва военното крило на шиитската организация, а не политическото. Младенов припомни, че ливанският премиер, в чието правителство има членове на политическото крило на "Хизбула", е обещал да съдейства на България с разследването на атентата.
В отговор на въпрос, външният министър каза, че снишаването и изчакването да отмине бурята би било най-грешния ход в случая. "Има достатъчно ясни и категорични причини то да бъде казано. Основната политическа причина е, че ако ние не го направим, тези, които са извършили атентата, ще имат основание да си кажат: навсякъде в Европа можем да си правим каквото си искаме", уточни Николай Младенов. Той добави, че изказаното "обосновано предположение", за съпричастността на организацията, е направено след разрешение от прокуратурата.


По повод обвиненията, че намесването на "Хизбула" в атентата е направено под натиск Младенов каза, че натиск съществува само в главите на социалистите, които са свикнали да взимат решения под натиск и да налагат решения с натиск. "Сергей Станишев под натиск ли каза това, което каза преди няколко дни и беше сложен на страницата на "Хизбула" и стана тяхно рекламно лице", попита риторично външният министър. По неговите думи твърденията, че сме намесили шийтската организация в атентата, в замяна на това Холандия да смекчи позицията си за приема ни в Шенген, са абсурдни.


Всички материали за разследването на атентата в Бургас може да прочетете в темата "Атентатът в Бургас"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK