Станишев и Първанов се разминаха за представянето на БСП в референдума

Станишев и Първанов се разминаха за представянето на БСП в референдума

© ДневникЛидерът на БСП на Сергей Станишев и предишният президент Георги Първанов и основен претендент за поста му на конгреса през май миналата година се разминаха в оценката си за резултатите на БСП на ядрения референдум. Първанов и близките до него Румен Петков и Иво Атанасов атакуваха, че партията не е показала достатъчен подем, а Станишев контрира, че БСП са майстори на това да показват нещо, което е техен успех, като загуба.


Близо два часа днес пленумът на БСП обсъждаше анализ на представянето на левицата на референдума. Бившият вътрешен министър Румен Петков посочи, че левицата трябва да отбележи, че това е било тренировка за фалшифициране на парламентарните избори и напомни за раздутите избирателни списъци. Той настоя социалистите да си извадят поука за кои от техните аргументи в кампанията е имало чуваемост.


Петков поиска и справка от предизборния щаб на БСП за представянето на всяка община, включваща получените гласове на местните и президентските избори през 2011 година, броя на събраните подписи са провеждане на референдума и броя на гласувалите в допитването. Според него част от общинските ръководства на партията са събрали повече подписи, отколкото са мотивирали участие в гласуването.
Бившият депутат и бивш президентски съветник Иво Атанасов изчисли, че от 860 000 гласа "да" на референдума около 750 000 са на БСП . "Това ни връща на изборите през 2009 г. и няма да има повече от 50 депутати", коментира той. Атанасов изрази опасенията си, че си след като левицата не е успяла да мотивира достатъчно хора по такава ясна кауза, социалистите могат да не бъдат разбрани и на предстоящите избори.


Според него причината се корени в това, че хората не разбират говоренето на БСП. "Нашето говорене е атрактивно за твърдото ядро, но не хвърля мостове към периферията, твърдо ядро - твърда опозиция", коментира Атанасов. 


Георги Първанов постави въпрос дали резултатът на БСП на референдума дава онзи подем, който ще доведе левицата до успех на изборите. Според него в кампанията е имало масови срещи с пълни зали, но с партийни членове, и е липсвала мотивация. Подемът не се състоя в мащабите, в които го очаквахме, каза Първанов и заяви, че не е удовлетворен, че БСП не е успяла да мобилизира хората, който са за втора ядрена централа и против Бойко Борисов.


"Не приемам такива критики", отговори в края на дискусията лидерът на БСП Сергей Станишев. Той отново разви тезата си, че резултатите от референдума са успех за партията и личен провал за Бойко Борисов. Той призова всяка общинска организация да си направи анализите на място, предвид изборите, защото те най-добре знаели къде са им слабостите. Станишев обвърза днешните протести срещу високите сметки за ток с референдума, като посочи, че ако българската държава не е била инвестирала в АЕЦ "Козлодуй", сега по сметки на експерти цената на тока цяла да бъде 2.5 пъти по-висока отсега.


Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров посочи, че не омаловажава резултатите, защото за първи път въпреки крайно негативната кампания, клеветите, лъжите и измислиците в нея хората са излезли да гласуват "за", а не срещу, без да очернят или накажат този или онзи. "За първи път имаше позитивно гласуване и трябва да се гордеем с този факт, каза Овчаров. Той отхвърли тезите, че БСП е мобилизирала само твърдото ядро, и посочи, че в Студентски град 58% са гласувалите. "Има огромна група хора, които търсят алтернатива и очевидно я припознават в нас, затова е нужен анализ как тази перспектива да бъде постоянна, а не инцидента", заключи Овчаров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK