Младен Георгиев: Не, не и не! Не съм писал, че Борисов има "престъпна ориентация"

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовПубликуваните документи за "Буда" са фалшифицирани. Не съм писал, че целта на вербуването на Бойко Борисов е "да се определи приоритетната престъпна ориентация". Няма връзка с Тодор Живков и царя. Това са основните тези на настоящия секретар на ДАНС Младен Георгиев, който като оперативен работник през 1996 г. е опитал да привлече Борисов за информатор на ЦСБОП-МВР, в интервю за днешния брой на в. "Преса".


"Не, не, не! Не съм писал такова нещо", казва Георгиев на въпрос дали е писал за сегашния премиер, че има "престъпна ориентация", според изнесените документи от сайта "Биволъ". Според него Борисов не е единственият човек, от когото са търсени помощ и съдействие. "Практика на правоохранителните органи и служби в целия свят е да търсят подкрепа от гражданите и обществото. Още повече когато става дума за офицер", добавя секретарят на ДАНС.


По думите му тук не става въпрос нито за укоримо поведение, нито за покровителство, "каквито внушения днес някои се опитват да правят".
Георгиев решава да предложи за информатор Борисов, който тогава е собственик на охранителната фирма "Ипон". Полк. Спас Спасов казва "да" на разработката "Буда" с думите: "Пиши предложението, аз ще го утвърдя."


Следват срещи, но Борисов отказва да стане нещатен информатор на службите. Въпреки това той дава информация и Младен Георгиев и многократно се среща с него. На първото виждане, провело се в офиса на "Ипон" присъства и Рангел Геровски. "Те са от един факултет в школата в Симеоново. Борисов беше ръководител на дипломната на Геровски."


Според Георгиев Борисов не е разбрал целта на посещението. "Е, това не става така. Отидохме при бивш колега. Трябва да опознаеш човека, той да си изгради представи за тебе. Не може от първия път дали този е артист или с почтен човек, има ли необходимите качества или не. Да, чул съм, някой ми го хвали, но аз трябва да се убедя в това, той трябва да се убеди, изграждат се някакви човешки отношения и едва след това идва моментът с намеренията. А... може и въобще да не дойде такъв момент. Понякога има просто разговори и срещи, но след това нищо не се случва", казва Георгиев.


За документите секретарят на ДАНС казва, че Борисов не е писал доноси. Казва, че публикуваната папка в "Биволъ" е манипулирана. Допуска, че някой може да е фалшифицирал подписа му. "Нямам никакви безпокойства. А и премиерът не би трябвало да има безпокойства, че може да има автентични, истински документи за негово укоримо поведение. Няма такива!" След това на няколко пъти отказва да съобщи какво е писал в рапортите по случая, защото това е класифицирана информация.


По думите на Младен Георгиев Борисов е представлявал интерес на службите заради контактите си.. Същевременно по-късно обаче казва, че "въобще не става въпрос за Тодор Живков и за царя". Миналата седмица Бойко Борисов лансира подобна версия. "Кой ще си сложи подписа върху документ или ще утвърди план за мероприятие, кой ще го предложи. Как ще стане това и на какво основание", посочва Младен Георгиев.


Изразява готовност да се подложи на детектор на лъжата. "Нямам никакви притеснения. Никога, при никакви обстоятелства не е ставало дума или е имало коментар по отношение на някаква нерегламентирана, някаква сенчеста или друга противозаконна дейност на Борисов", добавя Георгиев.


На въпроса кой има интерес от скандала той казва: "Който има интерес от това. Този, който е имал достъп през целия този период и до ден днешен до съответните архиви в ГДБОП и МВР, може да ги извади, включително и да ги манипулира." По думите на Георгиев той е нямал  достъп до документите - "това може да се случи само от съответните високи управленски нива". "Това не може да го направи всеки. Особено откакто има регламент за защита на класифицираната информация", допълва той.


На въпрос дали това може да е бившият вътрешен министър Румен Петков посочва: "Не мога да се ангажирам. Бил ми е министър, награждавал ме е за добра служба." Не коментира и подсъдимия по делото "Октопод" Алексей Петров.


"Нашата работа винаги е била свързана с висок риск и той произлиза от това, че ние, работейки, осуетявайки престъпните действия на организирани структури, сме уязвими, тъй като засягаме и нарушаваме много интереси. Това неминуемо води до ответен удар", заявява още Георгиев. Според него в момента с тази ситуация, както и тогава, "за някои кадрови решения в структурата, в направлението, чрез контакти с хора определени възможности във властта някой офицер, който си върши качествено работата, биваше омаскаряван и се търсеше механизъм той да бъде дискредитиран и отстранен от звеното. Защото той пречи".


На въпрос това означава ли, че службите са обслужвали политически интереси, секретарят на ДАНС казва: "Не бих се ангажирал с подобен извод. В последните години на всички служби за сигурност, говоря за всички колеги в гилдията, т.нар. разузнавателна общност и от МВР, им бяха нанесени при всички управления изключително тежки удари - волно или неволно. Това бяха удари върху имунната система на държавата".


Всички материали за опита за вербуването на Борисов, изтичането на документите и коментарите за това може да прочетете в темата "Скандалът "Буда".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK