БАН поиска представителите й в ръководството на фонда за научни изследвания да го напуснат

Общото събрание (ОС) на Българската академия на науките (БАН) призовава представителите на БАН в Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ) чл.-кор. Георги Русев и проф. Емил Ботев незабавно да подадат оставка като членове на Изпълнителния съвет (ИС) на фонда.

Сградата на БАН

© Надежда Чипева, Капитал

Сградата на БАНОбщото събрание (ОС) на Българската академия на науките (БАН) призовава представителите на БАН в Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ) чл.-кор. Георги Русев и проф. Емил Ботев незабавно да подадат оставка като членове на Изпълнителния съвет (ИС) на фонда. Решението за това е взето на проведеното днес редовно заседание на Общото събрание на БАН, съобщи "Фокус".


В случай на отказ от тяхна страна Общото събрание на БАН на основание чл. 11, т. 6 от Правилника на Фонд "Научни изследвания" ги отзовава.


ОС на БАН призовава всички висши учебни заведения, имащи представители в ИС на ФНИ, да предприемат подобни действия.


В края на миналата седмица министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че единственото решение на казуса с Фонд "Научни изследвания" е промяна в закона и той да премине под прякото управление на министерството на образованието. Научните среди обаче реагираха негативно на тази идея и обявиха, че това ще е пагубно за структурата, която би трябвало да остане независима.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 759 Весело

  аз пък искам БКП (БАН) да напуснат министерството

 2. 2 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Като реагират негативно да започват да се самоуправляват, да си назначат нови хора и да започнат начисто.

 3. 3 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 759 Весело

  Стефан Воденичаров

  Виден съветолог и бъг в образователната система. Твърдо решен да съсипе малкото останало от нея. Като фен на Павлов се опитва да подава саламче на учениците и даскалите с думи като технологии, техникуми и други техно-производни, които и сам не знае какво означават.

  нАучни постижения:

  Процес и развой на срещите в руското посолство
  Поетапно внедряване на лизане на съветски задници
  История на ибрикчийството в България
  Наукоподобизми наукоподобисти или за манифеста на наукоподобията в село Горно Казичане, в сборника "100 години от рождението на Жоро Тарабата"

 4. 4 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 759 Весело

  БАН, да не сте си пуснали в имейл листата линк да ми цъкате минуси? много сте смели с минусите и с развяването на гащи, но истината е че сте гола вода във всяко друго отношение

 5. 5 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Това, че съществува БАН, е пагубно за българската наука. Най-развитите в научно отношение държави нямат академии, кой знае защо така добре се справят.
  Науката се финансира:
  1) от държавата - и е съвсем нормално държавата да определя за какво се харчи субсидията, а не да дава "едни пари, а вие там си ги разпределете"
  2) от бизнеса под формата на частни договори, у нас това става предимно с международни договори, по които наши учени са подизпълнители. Който си има нужните знания и умения, или работи по договори, или отдавна е напуснал страната. Останалите на държавна хранилка само преливат от пусто в празно и се преструват, че правят нещо.

 6. 6 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 565 Весело

  После няма защо да се сърдят в БАН,че ги наричат бански старци,досега имаше скандали заради злоупотребите,но когато решиха,че за да има контрол,фонда трябва да мине към министерството,пак не са доволни.Да,но парите за наука не са на управляващите БАН,а на учените.

 7. 7 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 759 Весело

  Независима според учЕните значи - дайте ни пари, ние ще си ги изхарчим и сами ще си контролираме отчетите и постиженията.

 8. 8 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 759 Весело

  А между другото много хора от Герб живеят в denial, смятайки че щом Гоце ходи на срещи из Татарстан и ОНД е кофти, но щом Дянков го прави и назначава министър руски г*золизач, нещата са различни. Не, Герб, не са различни, същите са. И дори излагацията е още по-голяма.

 9. 9 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 543 Неутрално

  " Старци бъзикат Дянков ".
  Дянков е пътник за бране на хмел.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ники":

  Много си далеч от истината

 11. 11 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#1] от "bette":

  Абе момиЦенЦе татИ да не живее в Драгалевци и да е бивш преподавател в АОНСУ - щот от коментарите ти ма многу зомбирано го даваш.По кротце ша си докараш нервна криза.
  Той Командира нЕма да пострада ако не си напишеш репликите.

  Мани мани...
 12. 12 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 759 Весело

  До коментар [#11] от "Прост та дрънка":

  направо позна, пуснала съм дълбоки корени във всички научни институции, и като не работят добре почва да ми става тегаво, да се вкисвам, защото ми се отразява добре на ethos-а, ако знаеш какво значи това

  срам ме е и от комуно-ленивостта на БАНаджии, и от сеирджийската им СССР сервилност, и от липсата на достатъчно аспирации на СУ да прави качествена международна наука, понеже на 1во място не са достатъчно добре запознати и разпознати от нея, и от това, че преподаватели, които получават високи заплати в НБУ лъжат студентите си, че в държавните е по-сериозно и по-добре, като принуждават някои от тях да изпробват държавните и ... да се ужасят, по същия начин те лъжат и обществеността, това са преподаватели извън НБУ, но особено в НБУ, може би повече отколкото навсякъде другаде, сякаш искат този университет да няма студенти и те не получават от тях големи заплати. Също така ми е жал, че университетите в провинцията трябва да стоят винаги под сянката на СУ, която не е много дебела, и така не успяват да се развиват достатъчно добре, винаги означавани като маргинални, а истината е, че имат и свесни студенти и докато са там студентите се справят добре (някои). Жал ми е, че свесните преподаватели и учени в БАН, СУ и НБУ са най-често мълчаливи или се занимават с дребнотемия, нямат аспирации за промяна (да не говорим за реформа), но оставят комуномафията да се разпорежда навсякъде както иска и намери за добре. Същото е и в техническия и т.н.

  Още по ми е неприятно, че дребните и малки зависти вътре в научните общности сериозно ги разделят в усилията за развитие на наука и образование, но за сметка на това, зависимите от руско финансиране физици и банаджии са винаги единни (в корумпираността си, в която обвиняват другите).

  Нещо друго да искаш да ти кажа?

 13. 13 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 759 Неутрално
 14. 14 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#12] от "bette":

  Направо ма Прасна !!!!! Наложи са да пия два лексотана за да са осеферя !
  Ма по кротце, така де - няма нужда чак пък толкоз.

  Мани мани...
 15. 15 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#14] от "Прост та дрънка":

  ако Герб можеха да взимат в последно време нормални решения в областта на образованието, нямаше да реагирам така, а да оставя нещата на компетентните управляващи, те в момента не са компетентни

  да назначиш министър от оръжейния сектор (защото той с това се занимава Воденичаров), с проруски виждания, и очевидно енергийно ангажиран, това е най-лошата комбинация която един глупак може да роди. това е просто откачено. явно това е родила главата на пицко и ББ, много жалко за тях, но и за нас.

 16. 16 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 759 Весело

  До коментар [#15] от "bette":

  Цялата работа е, че Бойко си купи малко спокойствие и подкрепа от феодалните дъртаци за изборите. Хитрец на дребно. С лека ръка заплю усилията за реформи, само да спечели някой друг гласец и намали лаенето преди изборите.

  Надявам се само Воденичаров да няма достатъчно време да прави глупости, като да възкреси ВАК, да пази Бог.

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  bette, защо не си гледаш нещо друго и да се занимаваш с него.

 18. 18 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#17] от "stedim":

  ми вижте си състоянието на науката и образованието и сами си отговорете на тоя въпрос? или това да сме на опашката понеже е достатъчно добре за всички и аз като тях трябва да го приема за особено приятна ситуация, сори, но не го

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  bette, началото на коментара ти в №18 "ми вижте си състоянието на науката ..." предполага, че ти някъде отдалеч изказваш мнения и даваш съвети. Стой си там и не ни плюй от висотата на твоето положение. Ние все някак си ще се оправим.

 20. 20 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#19] от "stedim":

  не ми казвай какво да правя

 21. 21 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Бетте става ясно само че разбираш от наука толкова колкото и ББ, а и не е зле да си оправиш правописа че се излагаш

 22. 22 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 759 Любопитно

  и кой ми говори за правопис, виж си своя. изпуснал си поне 3 запетаи

  ся тука ако ще ми го играете всичките като лютви местан, искам само да ви кажа, че няма да стане, защото всъщност пет пари не давам за вас, така че всъщност ми е много забавно.

  така че не се опитвайте да плюете срещу мен защото все едно плюете срещу вятъра

 23. 23 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 759 Весело

  виждам, че проявявате интерес. тогава ето ви моя "манифест", ако се нуждаете от нещо такова или поне това нещата, в които вярвам в образованието:

  - отворени врати за университетите. това не значи свободен admission, а максимална отвореност за обществото и проявяващите интерес (точно обратното на политиката на воденичката)

  - no fakes, доста лицемерие, фасони и какво ли не цари в нашето образование, то се нуждае от хора, които правят наука и нямат време да се преструват. айнщайн не се е надувал, не е високопарничил излишно и т.н., значи и вие можете. мисля, че това е вид уважение към обекта на работа и стопиране на его-центризма

  - аз съм доста либерална, смятам, че нещата могат да станат далеч по-либерални, понеже г-н Игнатов всъщност беше доста консервативен, модернизатор за вас, но за мен доста консервативен човек, което си е хубаво, но аз не съм така )))

  разбира се аз съм ви в опозиция без да имам позиция, не съм ректор, не ходя на ректорски съвети и прочее, но щом настоявате, а вие настояхте със всичките си протести, скандали и недоразумения you will have me, и така харесвате-нехаресвате ще трябва да ме търпите заедно с крайно либералните ми идеи за образование

  - и да не забравяме основното, изчистването на авгиевите обори, не ми е много ясно как това да стане в тази сфера, но пък като се сетя как Херкулес е направил това, мисля си че отварянето на вратите на университетите като вид политика на отвореност само ще реши донякъде нещата. no need to drill the wall? right?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK