Политици предлагат собствениците на новинарските сайтове да се обявяват

Политици предлагат собствениците на новинарските сайтове да се обявяват

© Юлия ЛазароваНовинарските интернет сайтове да разкриват своите собственици, настояха политици от различни политически сили на дискусията "Дигиталният дневен ред и новите медии: Ролята на партиите и гражданското общество", организирана от IAB България, съобщи capital.bg.


"Законовата регулация не трябва да обхваща обикновените потребители, а да засегне институциите – да се знае кой е собственикът на даден сайт и каква отговорност носи той", заяви Антон Кутев от БСП.   Доброслав Димитров от ГЕРБ обаче препоръча "да се пипа внимателно" и да не се налага пълен контрол. "Трябва да сме по-отговорни, и като потребители, и като източници на информация", призова Димитров по време на дискусията.


Прошко Прошков от "Движение България на гражданите" свърза липсата на прозрачност в онлайн сайтовете с подобната ситуация в традиционните медии. Причината е, че повечето потребители четат интернет страниците на вестници и телевизии, когато търсят новини. Липсата плурализъм в българското медийно пространство подкопава доверието на потребителите, допълни той.
Според Кутев, трябва да се изготви закон, в който да се регламентира кога един човек става медия онлайн (тоест има голяма посещаемост и влияние) и той да носи определена отговорност, за това, което публикува. Кутев коментира, че традиционните медии се подсигуряват понякога като цитират интернет източник. Така сайтовете се използват като "медийни перални" за съдържание, смята той.


Според представителите на различни политически сили анонимните коментари под онлайн публикациите в подкрепа на една или друга политическа сила са допустими, ако са подплатени с идейна мотивация, а не просто с пари. По думите на Антон Кутев за БСП работят активно 40-50 човека, но не им се плаща, защото партията не разполага с финансова възможност.


Христо Панчугов от национален съюз "Единство" заяви, че не трябва да се откаже възможността на даден потребител да коментира дадена тема, само защото се предполага, че е платен.


Прошко Прошков заяви, че е притеснителна опцията да се проверяват всички участници във форумите от държавата. Доброслав Димитров пък сравни платените коментатори в интернет с платените съобщения в традиционните медии и предложи да има подобни означения и във форумите.


"Важно е цялостното качество на дискусията онлайн. Всеки, който пише по форумите е идейно мотивиран по някакъв начин да прави това", коментира Антони Тренчев. "Това, което е притеснително, е като му се дават нареждания какво да пише", допълни той, като има предвид опасенията за платени публикации във форумите на dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Щооооооо????? Шопе ви е от Биволъ ли?

 2. 2 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ах, интернет взе да бърка да не казвам къде на политиците... От къде на къде ще има независими медии, я да се знае кой кой е...

 3. 3 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 427 Неутрално

  И какъв е проблема? Сега ще започне едно прехвърляне на новинарски сайтове към малограмотни и малоимотни и управлението им чрез пълномощни от реалните собственици. И? Или това е опит да се опитомят медиите преди избори?

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 594 Весело

  Ние не знаем кой държи пресата и телевизиите, ама до нета опряхме
  Иначе идеята не е лоша по принцип.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Според Кутев, трябва да се изготви закон, в който да се регламентира кога един човек става медия онлайн (тоест има голяма посещаемост и влияние) и той да носи определена отговорност, за това, което публикува."

  Значи, ако имам блог, в който пиша неудобни истини за 240 тикви, трябва да понеса отговорност!!! Айде по-полека ако обичате!

 6. 6 Профил на navuhodonosor
  navuhodonosor
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Да се обявяват и зависимите медии, които получават директно финансиране от чужди правителства и фондации от рода на Отворено общество, Америка за България и др.
  Като отвориш сайт от типа на Дневник, требва да изскача предупреждение - "Внимание, сайтът се финансира от чужди правителства и фондации" за да знаят хората че това не са независими медии и да си имат едно наум.

 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 594 Весело

  Аз бих добавил още нещо към предложението - Ония политици, които си плащат за лайкване във фейсбук, също да се обявяват, както и сумите похарчени за тази "народна любов" да бъдат казвани

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "По думите на Антон Кутев за БСП работят активно 40-50 човека, но не им се плаща, защото партията не разполага с финансова възможност."

  Комунягите ограбиха милиарди, сега нямали финансова възможност да плащат на мекеретата си. Впрочем те сигурно са още с членски книжки от БКП, не от БСП. А активистите са видни, и техните и гробарските. Един такъв комсомолски устрем има в писанията им.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Весело

  "По думите на Антон Кутев за БСП работят активно 40-50 човека, но не им се плаща, защото партията не разполага с финансова възможност."


  Ох! Сега сядам и живи ще ви оплача. Бедничките другари комунисти/капиталисти. Мъчно ми е за вас . Дано изпукате от глад

 10. 10 Профил на navuhodonosor
  navuhodonosor
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#2] от "alter_ego":

  Какво значение има дали една медия е печатна, електронна, виртуална и т.н.? Всички требва да се мерят с еднакъв аршин.

 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Весело

  По принцип е съвсем нормално в някой сайт в раздела "за контакти" да има нещо по-конкретно, а не само форма за изпращане на съобщение. Или поне анонимните сайтове ги пропускам. Пък ако погледна нещо, погледна по-така
  Въпроса е в друго - при големите информационни портали какво правим. Там ще я поощряваме ли анонимността или няма да я поощряваме.
  Например, с голямо удоволствие следя статиите от автор с името "Дневник". Иначе статиите, зад които стои реален човек, са ми много сериозни, и не става толкова добре лафмохабета

 12. 12 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В Интернет и във форумите са казват доста неща който не са удобни за политиците.Тия политици,който се притесняват от Интернет трябва да напуснат парламента.

 13. 13 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "The_Fly":
  Чобанов току-що го слушах по една тв. Той поне не е от хората, които се крият.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 14. 14
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 15. 15 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 541 Весело

  Много хубаво ...че и много весело. Ама що не поискат да се обявят собствениците -физически лица на офшорките дето са собственици на голям процент от българската икономика, концесиите и прочие. Е те тогава ще стане извънредно "весело" !
  Ама не искат това полит-бандитите ...

  Да си върнем държавата и бъдещето
 16. 16 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Разстроено

  ГЕРБСП не напражиха нищо за тези години за да легитимират една чиста и ясна медиина сцена! Те имат бизнес от сивата икономика в медиите, защото така си прокарват собствените интереси. Така или иначе, повечето собственици на медии са доносници - типична черта за БСП и ГЕРБ. Видяхме и Буда. Просто тези партии работят сериозно на тъмно и така им харесва. Те мразят хората да знаят истината и НИКОЙ от техните ръководители, няма бизнес от свободни и работещи за гражданското общество медии. Финансират различни приятелски писачи на меко казано странен принцип, покровителстват концентрация на медиина мощ и още куп неща в ущърб на гражданското общество. Нищо положително не очаквам от ГЕРБ и БСП в медиината посока, още повече преди изборите.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 17. 17 Профил на gtx
  gtx
  Рейтинг: 480 Любопитно

  ...като искат всичко да е открито...нека да се обявят действителните участници в ефирната цифровизация ...а не някакви офшорки...

  Нищо лично !
 18. 18 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 381 Любопитно

  А, че що ? Да виждат кое издание с кои редактори ги плюят ли?
  А политиците защо "забравят" да си попълнят данъчните декларации, а ??? И хората искат да виждат кой колко е ...

 19. 19 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#8:"Dehumanizer"]сега нямали финансова възможност да плащат на мекеретата си[/quote]
  На теб като МЕКЕРЕ колко ти платиха господарите за този пост? Декларира ли в НАП прихода, плати ли си данъка и подаде ли декларация вече?

 20. 20 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В интернет пространството е пълно с платени писачи готови на всичко да очернят и най-честния опонент на ГЕРБ.

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#16:"Wizard"]ГЕРБСП не напражиха нищо за тези години за да легитимират една чиста и ясна медиина сцена![/quote]

  То пък ГЕРБДСБ че са я упражнили като хората ))))

 22. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Гневно

  Областен координатор: Антони Тренчев - псевдо юрист, отговарящ за дигиталната стратегия ... Некадърни, прости и алчни хора нахлуха на всички нива в управлението. http://www.ruseinfo.net/news_107759.html

 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  http://grajdani.bg/?m=4
  Сульо, Пульо и Марульо станали „Движение България на гражданите“

 24. 24 Профил на kranush
  kranush
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И така си ми е добре. Регулиране, но внимателно, да не се стигне положението в медиите - който плаща, той поръчва музиката. Все пак сме в 21-ви век и, дай Боже, диктатурата да остане само спомен...

 25. 25 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Не знам друго, но да наричаш работещите за Бивол журналисти и медия е смешно. Те непрекъснато обиждат с епитети обектите за които пишат. Нищо не пречи да публикуваш материалите си , но не и да псуваш всички. Както прави уикилийкс . Това са сайтове за контролирано изпускане на информация от бившите и настоящите служби. Просто Сащ го откриха първи. Да не мислите, че ако Асанж е толкова опасен няма как Службите на Сащ и Великобритания да го ликвидират. Това са приказки за наивници. Същото го правеха Патрашкова и Явор Дачков- публикуват даденото им и после не можело да се разкрие от кой е изпратено понеже било пуснато анонимно. Нормално е да се знае кои са Бивол, кой е собственика. Аз например познавам редактора на офф роуд. Знам, че работеше за Кръстева и Пеевски в Монитор, Телеграф- ДПС и БСП. Сега работи за Бсп и плюе правителството. Така е идват едни пари и ти се представяш за благодетел и закрилник и за да си скриеш следите ти трябва версия и готово- офф роуд бате, червен офф, то така де нали Сергей е и рокер. Така, че няма нищо лошо да се знае кой е собственика поне.

 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Законовата регулация не трябва да обхваща обикновените потребители, а да засегне институциите – да се знае кой е собственикът на даден сайт и каква отговорност носи той", заяви Антон Кутев от БСП.
  Нека да припомним вълнуващата биография на този "ЗаконоТВОРЕЦ"депутат и виден член на ръководството на БСП, защото за историята е важно. Кутев е завършил изкуствознание в Художествената академия. И понеже очевидно това не е било достатъчно - учи е икономика на киното и телевизията в московския киноинститут - ВГИК. По двете си специалности този човек няма нито един ден стаж,

 27. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#26:"latcho59"]По двете си специалности този човек няма нито един ден стаж,[/quote], защото очевидно с изкуство в България човек не може да си докара дори половин депутатска заплата. Заради това Антон Кутев смело се потапя в света на частното предприемачество. Никоя сделка не е неморална за него - внася тоалетна хартия от Полша, пирони от Сърбия, дрехи от Турция, прави си цехче за бельо, което за известно време му навлича крайно неприятния прякор Кюлота. Очевидно частният бизнес се оказва изтощително занимание и Кутев решава да впрегне партийният си потенциал и търси БСП. Със същия успех и при твърде разтегливия си морал, той би влязъл и в СДС. Просто в БСП му се отваря парашута. Та медийно осветената кариера на този виден днес соцкадър започва като общински съветник в София. Оттогава-насам кариерата на Кутев може да бъде вписана в "Гинес" като рекордна по отношение на подлости, манипулации и лъжи.

  И днес именно този човек застава пред нас в позата на оскърбена шивачка и ни заставя да го съжаляваме, защото в някакви си периоди от своя живот, той е бил гърчав от пари. Много хора от левицата биха казали, че съдейки по депутатският труд на Кутев - дори заплатата му да беше един лев, пак е твърде висока. Защото по-ниско качество депутат едва ли левицата някога е имала. Кутев се е превърнал в универсална дъвка. Чувства се компетентен по всяка тема, въпреки, че интелектуалното му равнище не блести с нещо запомнящо се. Заради това май реши да се занимава с врачуване и си спечели прякора "Червената Касандра". Разглезеният милионер на левицата влезе в тежък цикъл на обществени имитации на Бойко Борисов, но българите не се хващат на евтини циркове. Точно с тези хора, БСП никога няма да открие път към бъдещето. Защото партията се нуждае не от анимационни герои, а от истински хора. Хора чувствителни към проблемите на обществото и познаващи реалните ситуации. Единственият проблем на Кутев днес вероятно е кое точно шампанско да си купи - това за 550 лева бутилката или това за 600. Точно този БСП кадър е като затворена магистрала по която няма никакъв живот. И е тъжно, много тъжно, че някой може да посочи Кутев като алтернатива на каквото й да е в БСП.
  С други думи - Кутев ни е много по-симпатичен, когато знаем за човешките му страсти и тъмни влечения. Но когато разглезената милионерка, пардон преялото богаташче на левицата тръгне да си излива душата пред медиите, чувството е само едно - безсилно гадене, политическо и физическо.

 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Прошко Прошков от "Движение България на гражданите"?? - Партията на Кунева – свърталище на политически номади. Признавам си, че колкото повече човек задълбава в информацията и персоните, толкова повече се налага да си запушва носа – вони, та се не трае, както казваше един от героите в „Баш майстора”. Важно е да се знае кой кой е, за да прекратим най-накрая тази вредна практика българските политици да лъжат като „брадати римляни”. Баста. Ще спрат да лъжат или ако продължават да го правят ще бъдат наказвани. Недопустимо е принципът „всяко чудо за три дни” да ръководи българската публична политика. Напук на това, което се опитват да ни говорят твърдя, че за се прекрати с тази нелепа и обидна практика е нужен друг принцип - „знанието е сила”. От Бога е грехота и пред хората срамота да позволяваме „под вънкашност чужда и под име ново” едни и същи изпечени мошеници и бандюги да се появяват отново и отново в политиката, като истински символ на вечното завръщане. Близкият до сърцето ми Жозеф дьо Местр беше казал, че „фалшивите тези са като фалшивите монети – сечени от големи престъпници и употребявани от почтени люде, които затвърждават престъплението, без да го съзнават”. Коя е следващата порция майстори на фалшиви политически монети в партията на Кунева, които 4,2% от българите са готови да употребяват, за да затвърдят престъплението? Казвам се Прошко Прошков. Роден съм през 1974 г. в София. Завърших Техническия университет в София и съм инженер по автоматика и системотехника. В момента съм задочен докторант към катедра „Автоматика“ на ТУ – София.
  През 1998 г. бях поканен и заминах за Германия, където работих по проекти на Германските Държавни Железници (Deutsche Bahn) за оптимизиране на железопътния транспорт и като научен изследовател и софтуерен аналитик към ТУ – Берлин (Technische Universität Berlin). През 2004 г. се завърнах в България и работих по изграждането на информационни системи за бизнеса. Владея английски и немски език.
  През май 2004 г. станах съучредител на Демократи за силна България. А през 2007 г. бях поканен за член на Съвета на председателя на ДСБ-София. През същата година се кандидатирах за кмет на район „Лозенец“ и спечелих на балотажа срещу кандидата на ГЕРБ. Заявявам желанието си да приема номинациите и да се кандидатирам за кмет на София от ДСБ и Синята коалиция. Правя го, защото вече имам знанията и опита да бъда кмет. Правя го и защото разбрах, че освен натрупания административен опит е нужно и още нещо – политическа воля и неуморна битка за доверието на хората.
  Преди четири години го направихме за „Лозенец“. Ако днес го направим и за София – на есен ще се поздравим с една голяма синя победа!
  Сега ПРОШКО ПРОШКОВ, е член на Националния съвет на “Движение България на гражданите”. В даден момент самият Костов беше близък до руската мафия. Нека не забравяме, че той беше особено близък с три семейства – семейството на Йордан Соколов, семейството на Мая и Георги Кирчеви и семейството на Светлин Нейнски. Тези семейства – особено Кирчеви – в определен момент бяха изключително близки с кръгове около Майкъл Чорни. Самият Богомил Бонев и Кирил Радев неведнъж са разкривали това как са били изнудвани представители на руската мафия. В управителния съвет на днешното дружество „Петрол” има две ключови личности, които са изключително близки на Костов – единият е бившият социален министър Иван Нейков, а вторият е фамозният бивш директор на Българския спортен тотализатор Неделчо Прошков, който е близък роднина на днешния кмет на район „Лозенец” Прошко Прошков. Ако се заровите в биографията на Неделчо Прошков, ще видите, че срещу него беше заведено дело доста преди това да се случи на Вальо Топлото, за абсолютно същите магарии – подаръци, масажи... До 2002 г. Неделчо Прошков беше шеф на Спортния тотализатор. Има публична информация по въпроса, говори се за милиони левове, които са източени в рекламни фирми. Това е същият човек, който си боядиса колата синя, когато СДС спечели изборите, и облече жълто сако, когато НДСВ дойдоха на власт.

 29. 29 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#28:"latcho59"]През 1998 г. бях поканен и заминах за Германия, където работих по проекти на Германските Държавни Железници (Deutsche Bahn) за оптимизиране на железопътния транспорт и като научен изследовател и софтуерен аналитик към ТУ – Берлин (Technische Universität Berlin). [/quote]
  Не зная какъв специалист е Прошков, но ще припомня една крилата фраза – „Като знам какъв съм инженер, страх ме е да отида на доктор!“ Защо я припомням ли? Ще цитирам същото интервю: „В дома си Прошков има огромна колекция от музика, с която още утре може да си отвори радиостанция. През годините е събрал около 400 плочи и хиляди дискове с музика от всички стилове. Техниката му е стара, но качествена: “Няма нищо дигитално и нищо с дистанционно.” Това, за „нищо дигитално“ са думи на самия инженер и софтуерен специалист?! Е, като как си слуша хилядите дискове (не плочите!) с музика – CD, DVD, без дигитална техника!?
  В нея, политиката, Прошков влиза с „летящ старт“ – едва върнал се от Германия и през май същата година е сред учредителите на ДСБ! Само след 2-3 години и вече го „канят“ за член на Съвета на председателя на ДСБ – София, Атанас Атанасов и го номинират за кмет на община Лозенец! Шеметна кариера за начинаещ политик!
  Да се върнем на неговото „тормозено“ (защо не направо – репресирано?) семейство, което го е запалило и явно подкрепяло в неговата политическа дейност. Едва ли това са направили „ужасените“ от влизането му в политиката родители. Тогава – кой?
  Политологът Антон Тодоров казва, че „В управителния съвет на днешното дружество „Петрол” има две ключови личности, които са изключително близки на Костов – единият е бившият социален министър Иван Нейков, а вторият е фамозният бивш директор на Българския спортен тотализатор Неделчо Прошков, който е близък роднина на днешния кмет на район „Лозенец” Прошко Прошков.“
  Дали е така? Неделчо Прошков Янакиев не е баща на кандидата Прошко Начев Прошков. Той е негов чичо.
  В крайна сметка, има ли значение, дали двамата са близки роднини? Да, има. Защото, точно тази личност е показателна за това, как са били "усвоявани" големи държавни средства, тя е и част от „тънката но здрава нишка“, свързваща „тъмносиньото“ ДСБ с мораво-червената българска олигархия, а и с руските интереси (мафия?) в България.
  Дружеството „Петрол“ е на небезизвестния Денис Ершов – изгонен от България от правителството на Иван Костов, като представляващ заплаха за националната ни сигурност, но в последствие допуснат отново в страната ни. Същият този Ершов, който наскоро направи „официално посещение“ на Алексей Петров (известен като Трактора) и дори преди това повика медиите – да увековечат легитимирането на техните близки взаимоотношения!

  В неговия управителен съвет, освен господата Нейков и Янакиев влиза и още една интересна личност – Светослав Йорданов. Той е работил в НХК "Нефтохим" като заместник главен счетоводител, финансов директор и търговски директор, а после е бил изпълнителен директор в… Мултигруп АД.

  Председател на Надзорния съвет на „Петрол“ пък е бившият съпруг на най-известната бизнесдама в България Петя Славова - Митко Събев, който е и официален (съ)собственик на дружеството. Той е завършил ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и след падането на Тодор Живков от власт през 1989 г. започва бизнес. Син е на генерал, близък до Добри Джуров, което помага за осигуряване на началния капитал и засилване на връзките му с Русия.

  Отначало заедно с жена си основава компанията „Феста“ (днес – „Феста Холдинг“). Близките връзки на Петя Славова с руският бизнесмен Денис Ершов помагат за основаването на Петрол Холдинг, а за получаване на петрол от Русия голямо значение имат познанствата му с видни генерали от комунистическо време, както и с Андрей Луканов. Публична тайна е, че Луканов контролира бизнеса с горива в България, а Денис Ершов е подставеното лице от руска страна в холдинга. Само след две години Феста Холдинг и Петрол Холдинг процъфтяват и носят огромни печалби. През 1993 година, Събев се развежда с Петя Славова и Феста Холдинг е разделен (до 2000 г., когато тя изкупува всичките му акции). Събев създава „Юкос Петролеум България” и доставя петрол за Нефтохим Бургас. Разводът не пречи на бизнеса и Петя Славова и Митко Събев основават съвместно Международната ортодоксална банка, която по-късно е преименувана на Нефтинвестбанк. Това е банката, в която (макар и неофициално) има собственост и Денис Ершов. Скандалната й продажба става една от причините, правителството на Костов да изгони Ершов от страната. През 2000 г. Събев се оттегля от банката (тя е преименувана на „Инвестбанк”) и купува Евробанк (сега Пиреос Банк). Точно в тази банка на Събев са прехвърлени капиталите на Ершов. Събев е собственик и на няколко хотели и магазини в цялата страна, като напр. хотел „България” в Бургас, „Гранд хотел Поморие уелнес & спа”, хотелски комплекс в Разлог, на футболния клуб „Черноморец – Бургас“… Богатството му се оценява на между 620 милиона и над 1 милиард лева.

  Както се казва – добра компания и добри бизнес партньори имат „близките до Иван Костов“ Иван Нейков и Неделчо Прошков!

  И парите не са лоши - през миналата година двамата са получили за труда си като членове на УС на „Петрол“ по 46 939 лв и 92 ст.

  В същото време, г-н Неделчо Прошков е получавал и друга заплата – като нещатен сътрудник в Народното събрание - на депутата от ДСБ Асен Агов, пост потвърждаващ близостта му с лидера на ДСБ Иван Костов, без чието съгласие Агов просто не би го назначил.

  Кой е този близък до Иван Костов изтъкнат бизнесмен и съветник на депутат – Неделчо Прошков Янакиев? Освен член на УС на „Петрол“, той е председател на Сдружение Про Про Арт, член на УС на Фондация „Свети Пантелеймон“ и управител и едноличен собственик на софтуерната фирма АнБМ ЕООД.

  Роден е през 1950 година. Завършил е УНСС в София и има степен доктор на икономическите науки. Бил е председател на Българския съюз за физкултура и спорт и Директор на Български спортен тотализатор. Точно за него („награден“ с прозвището „Мистър Джакпот“) в медиите излезе поредица от статии озаглавена „Злият демон на тотото“, разказващи доста интересни неща.

  До 10 ноември 1989 г. Н.Прошков е верен член на БКП и се труди скромно като началник на транспортния отдел в столичната дирекция на Българския спортен тотализатор. Шеф на тотото става от януари 1992 г. Популярното обяснение (тогава) за назначаването му е, че идва „за да съхрани тази институция от сини шутове“. (Каква ирония! Какво стана с „тормозеното от комунистите“ семейство, в което по думите на племенника му „няма да намерите и един член на БКП“, а?!)

  Много по-реална обаче изглежда другата версия, че той е трябвало да сключи с „точните фирми“ някои договори, с които от тотализатора да бъдат източени огромни суми. Тези фирми неизменно и неизбежно са свързани с настоящия медиен и рекламен магнат и червеносин олигарх и бивш служител на ДС Красимир Гергов.

  Ще цитирам журналистическото разследване:

  „Първият удар
  Ревизионен акт от онова време показва, че от тотализатора са източени над 10,5 милиона щатски долара. Ревизията е правена през лятото на 1995 г. Тогава 1 долар се разменя за 70 лева. Злоупотребите на Прошков са надлежно документирани върху 50 страници, без приложенията към него. Ще се спрем по-подробно само на една от далаверите, защото помагачите на мистър Джакпот в нея водят до едно и също лице ­ небезизвестния рекламен бос Красимир Гергов. Нещо повече, близки до Гергов фирми са източвали тотото и при втория мандат на Прошков като шеф на БСТ.
  Всичко започва през юли 1992 г. На тази дата Неделчо Прошков сключва договор с гръцката фирма "Интраком" за доставка и инсталиране на инсталиране на система за приемане и обработка на фишовете от игрите на спортния тотализатор. Цената включва авансово плащане /б. а. ­ този номер е прилаган и по-късно при анексите към рекламните договори/ на 1 575 000 долара за август и по 4% от постъпленията на обработваните игри от януари 2004 г. до декември 2000 г. Авансът е преведен, но гърците така и не прехвърлят 16% от правата върху собствеността на системата. А Прошков, вместо да ги съди, прекратява договора с тях. Тогава "Интраком" завежда дело срещу БСТ в Международния арбитражен съд в Париж и го печели. Тотализаторът е осъден да плати 7 530 623 долара, заедно с лихвите, плюс 225 000 долара разноски по арбитража. Решението не е обжалвано в срок. Прошков е знаел за него 8 месеца преди това. Още на 3 декември 1992 г. той прехвърля изцяло задълженията на БСТ към "Интраком" на българската фирма "Гебо-92" ООД. И налива там над 11 милиона лева като процент от постъпленията на Тото 1 и Тото 2. "Гебо-92" също не си прави труда да инсталирана въпросната система. Но за Прошков това е
  правилната фирма.
  С нея мистър Джакпот сключва договор след договор. Според ревизионния акт до 1996 г. БСТ е превел на "Гебо-92" над 217 милиона лева. Парите са наливани по всички възможни канали.
  През ноември 1993 г. Прошков нарежда върху фишовете да бъде отпечатана реклама на "Синит" АД срещу доставка на леки коли "Деу" за 100 000 долара. На пръв поглед в бартера няма нищо лошо. "Синит" обаче възлага рекламата на агенция "Крес", чийто собственик е Красимир Гергов. Той от своя страна подписва договор с "Гебо-92". Така любимата на Прошков фирма получава 11 автомобила за 106 458 долара и веднага ги препродава на тотото. Само от тази сделка тотализаторът е ощетен с над 6 милиона лева, пишат ревизорите.
  Любопитна подробност е, че в продължение на десетина години притежател на промишления дизайн на фишовете за всички игри на тотото е именно "Гебо-92". Като автор в Патентното ведомство е регистриран не друг, а Неделчо Прошков. Няма данни дали е взел хонорар за това.
  Въпреки разкритите и документирани далавери, Прошков се измъква сух.“
  „Вироглавият“ Жан Виденов обаче го уволнява от поста, въпреки (според информации – добре заплатеното) застъпничеството на някои негови приближени.

  Продължавам с цитатите:
  „В "Гебо-92" обаче са по-благосклонни и приютяват бившия си рекламодател № 1...
  Синият период
  Прошков преживява някак управлението на партията, от която се е отрекъл, и спокойно дочаква правителството на Иван Костов. Командира и неговия финансов министър Муравей Радев нямат нищо против мистър Джакпот пак да стане шеф на тотото. Парите не миришат, нали?
  В синия период на Прошков "Гебо-92" излиза от мода. Мястото й заемат три нови фирми "Лео Бърнет", "Пиеро-97" и "Медия транс", тясно свързани по между си и с Красимир Гергов. Той е собственик на "Пиеро-97". За шеф там е назначил Иво Цеков, който пък е представител на "Медия транс". Основен играч в "Лео Бърнет" е Вихра Хаджиганчева ­ съдружничка на Гергов във "Воис медия", бивша шефка на рекламата на БСТ по време на първия мандат на Прошков. При втория на работа в тотото е назначен синът й Мартин Миланов.
  Прошков сяда в директорския стол на 25 март 1997 г. На третия ден, 28 март, управителният съвет на БСТ взема решение да се сключи договор с рекламната агенция "Лео Бърнет" и възлага това на Прошков. Контрактът е подписан на 31 март и е уникален по своята същност. Договорът е рамков. С него държавното тото дава изключителното право на частната фирма да организира и провежда всички рекламни кампании. В документа няма никакви цени за изпълнение, отстъпки или неустойки, каквато е нормалната практика. Напротив, изрично е записано, че страните ще се споразумяват по приятелски начин, без да носят задължения за вреди и загуби. А конкретните цени ще се уточняват с анекси. От наличните в тотото документи става ясно, че те са 45 и плащанията по тях са ставали 100% авансово. Такова чудо няма никъде по света.
  Така за периода март 1997 ­ януари 2002 г. БСТ превежда на "Лео Бърнет" 2,5 милиона щатски долара и 1,4 милиона лева за излъчване на реклама и изработване на рекламни пана. Няма доказателства, че рекламата действително е била направена.
  За посочения период в архива на БНТ например няма нито един договор за излъчване на рекламни клипове на тотото, сключен между националната телевизия и "Лео Бърнет". Такива договори има, но с "Медия транс" и "Пиеро-97", но те са само за 70 хиляди лева.
  Излиза, че "Лео Бърнет" е обикновена
  пощенска кутия
  през която минават парите на тотализатора. Не всичките. Част от сумите са превеждани директно на "Медия транс" и "Пиеро-97".
  През лятото на 2001 г. Неделчо Прошков сменя синьото сако с жълто. Но номерът не минава и в края на годината той сключва ударно 3 анекса към договора с "Лео Бърнет" за реклама по пътищата и магистралите. Парите пак са преведени 100% в аванс. Общата сума по трите анекса е 666 580 долара. Справка в архивите на Изпълнителна агенция "Пътища" показва, че срещу тези пари за цялата 2002 г. по републиканската пътна мрежа са били монтирани само 13 билборда.
  Всички тези факти и документи за далаверите на Прошков и неговия помагач Красимир Гергов се намират в кориците на делото, което БСТ завежда срещу "Лео Бърнет" през декември 2003 г. Тотализаторът съди рекламната агенция за над 1 милион лева. На толкова възлизат плащанията на 100% в аванс по два от анексите към скандалния договор, по които няма никакво изпълнение.
  Делото се точи четвърта година. Сега е насрочено за 5 октомври. На страните е дадена възможност да се споразумеят. Говори се, че те вече са го сторили и тотото няма да получи нито стотинка.“. (Публикацията е от 2007 г.)

  Дали, вие четящите тези редове, си мислите (като българското правосъдие), че Н.Прошков е действал безкористно?

  Но и това не е всичко:

  „През синия си период /1997-2001 г./ той инвестира със завиден размах държавните пари и в нови тото-пунктове. Сини и много скъпи.
  Сделката
  На 29 април 1999 г. Българският спортен тотализатор /БСТ/ с шеф, за втори път, Неделчо Прошков сключва договор за изработка на 280 будки, наречени "национални тото-павилиони". Цената на сделката е 8,7 милиона лева, като плащането става по следния начин: 50% авансово при сключване на договора, 30% при започване на монтажа всяка будка и 20% при предаване на готовия обект.
  За изпълнител на договора е избрана фирмата "Юрапел" ООД. Дружеството е регистрирано през 1993 г. в София с предмет на дейност реклама. Основни съдружници са Георги Неделчев, сестра му Илияна Неделчева-Димитрова и нейният съпруг Николай Димитров. Справка във фирмените регистри показва, че освен с реклама семейството се занимава и с търговия на едро чрез "Триас холдинг". А Илияна Неделчева, също като Красимир Гергов, е голям фен на голфа. Тя е шефка на голф клуб "Света София" (изграден с инвестиция на К.Гергов).
  За около 2 години "Юрапел" успява да монтира тото-пунктовете и си прибира парите. През ноември 2001 г. към договора с фирмата е сключен анекс за още 50 павилиона, всеки по 14,85 квадрата. Договорена е цена от 16 хиляди долара или над хиляда долара на квадратен метър. Без значение дали обектът е в центъра на София или в някой малък провинциален град. Курсът на щатската валута по това време е 2,21 лева за долар. Това прави по 2200 лева на квадратен метър при реална пазарна цена от 550 лева на квадратен метър.
  Тотото превежда на "Юрапел" веднага 50% от стойността или близо 900 хиляди лева. Въпреки това фирмата предава само 12 павилиона и прибира близо половин милион лева за тях. За останалите 38 взема само аванс в размер на 620 хиляди лева.
  Така общата бройка монтираните от "Юрапел" тото-пунктовете става 292. От тях 213 се оказват абсолютно негодни ­ с течове, паднали барабани и панели, неотговарящи на никакви санитарни изисквания.
  Дефектите са констатирани и тотото започва да моли "Юрапел" да ги отстрани. От БСТ пишат писма, отправят нотариални покани ­ нищо. Приятелската фирма мълчи. Никой от нейните собственици не идва на срещите с тотализатора. И това е съвсем в реда на нещата. Просто по това време матрицата за източване на държавното предприятие вече е в режим на презареждане.
  Трайчо от с. Секирник
  Няколко месеца преди БСТ да поиска от "Юрапел" да отстрани дефектите на тото-пунктове, дружеството е преобразувано в ЕООД. То е 100% собственост на някой си Трайчо Митров, македонец от село Секирник, с адрес по фирменото дело в Литва. Това става на 24 юни 2002 г. Първото писмо на тотализатора до "Юрапел" е изпратено на 21 октомври същата година. Хитро, а?
  През декември 2003 г. тотото завежда дело срещу "Юрапел" и си иска парите за липсващите, но платени наполовина, павилиони. Фирмата е осъдена да заплати на БСТ 620 хиляди лева плюс лихвите. Решението не е обжалвано. Просто няма кой да направи това. Новият собственик на фирмата вероятно е някъде в Македония или Литва, а старите нямат интерес да излизат на светло.
  През януари 2005 г. на тотализатора е издаден изпълнителен лист за претендираната по делото сума. Както се сещате, Трайчо Митров едва ли ще бъде открит, за да плати. Така че държавното тото може да пие една студена вода. Уискито е за Неделчо Прошков и приятелския му кръг.“

  Но и с това, „задявките“ на Н.Прошков с държавния тотализатор не свършват.

  Докато делата се протакат, на 20 август 2007 г. тогавашният изпълнителен директор на тотализатора Иван Иванов съобщава, че ще сключи договор с двете фирми, участнички в конкурса за обществена поръчка за събиране на залози и изплащане на печалбите за игрите, организирани от тотото - "Петрол" и "Юролот - Консорциум". По предварителни уговорки "Петрол" има готовност да разкрие близо 400 нови пункта в бензиностанциите си, в които според очакванията на компанията ще се залагат по общо един милион лева месечно…

  Според бъдещите договори двете фирми ще получават комисиона от събраните от тях залози в размер от 10% без ДДС или 12% с ДДС, като за съществуването на данъчно облагане се чака произнасяне на финансовото министерство. Според станалата скандална тогава финансистка Нели Димитрова, този договор е неизгоден, тъй като преди две години "Петрол" е предлагал на БСТ същата услуга за 7%, а по света най-често се плащат по 6%.“

  По това време, Неделчо Прошков и съсобственикът на „Петрол“ Митко Събев са вписани като управляващи фирма „Транс оператор" с предмет на дейност разработване на софтуер, която е 99% собственост на "Петрол". Тогава Иван Иванов заявява „Никога не съм виждал Прошков и не го познавам. Знам, че цялата мрежа на "Петрол" за приемане на залаганията е изградена по негова идея, но преговорите се водят директно с Митко Събев. В "Петрол" работи екип от много способни IT специалисти, бивши служители в тотализатора, които са правили системата на тотото, която работи в момента. Там е и племенникът на Неделчо Прошков, Прошко Прошков.“

  Е, работата „се разсъхва“. Но това е друга история, която няма връзка с талантливия племенник на близкият до Иван Костов и съветник на депутата Асен Агов Неделчо Прошков Янакиев, работилият за олигарха Митко Събев и „ръката на Русия“ Денис Ершов "тъмносин" кандидат кмет Прошко Прошков.

  Сагата продължава.

  След като става кмет на община Лозенец, Прошко Прошков се нуждае от екип, от свои хора, разполагащи и с управленски опит. Към кого да се обърне?

  Познахте – любимият чичо е насреща! Според „злите езици“ (подкрепящи твърденията си с линкове за потвърждаваща информация), общината се управлява реално от Неделчо Прошков. В нея, главна счетоводителка е Паулина Матова (счетоводителка на Неделчо Прошков в тотализатора, изгонена от Ирена Кръстева), а шеф на търговския отдел е нейният близък роднина Иван Лулчев…

  Впрочем, малко след като става кмет, общината екстрено издава разрешение за строеж на жилищна сграда в Лозенец на „Арт Форм ООД“, управлявано от няколко човека, между които Неделчо Прошков Янакиев, Прошко Неделчев Прошков и Мила Петрова Прошкова… (Който иска да го види – да си го свали от приложения файл).

  Мила родна картинка!

  За да я „разкрасим“ окончателно, нека да добавим и малко пикантерия.

  В края на септември 2010 г. в медиите гръмва новина, която може най-точно да се опише с едно от заглавията – „Секретарка на Станишев кара пияна кола на кмет от ДСБ“.

  Кметът е Прошко Прошков, а секретарката е Антоанета Киселинчева. Медиите твърдят, че официалната длъжност на 26-годишната госпожица е експерт към политическия кабинет на Станишев, но реално тя изпълнява секретарски функции и е доверено лице. Ами няма как да не е доверено лице – в централата на БСП, бившите служители от ДС (като Цвятко Цветков) други и не допускат на работа!

  Тогава, Прошко Прошков заяви, че познавал Антоанета, тъй като нейните родители били добри приятели на семейството му, а той не знаел какво точно работи тя в БСП. Бил й продал малко преди случката старата си кола, но тя все още не била прехвърлена на нейно име. Антоанета потвърди думите му - той бил семеен приятел, от когото купила колата, но още не я била прехвърлила.

  През това лято, медиите вече твърдят, че Прошко и Антоанета са интимни приятели. Хубаво, нищо лошо – приятелството на родителите се преражда в любов между децата им! Тони е дъщеря на „ултрачервения“ и „винаги верен на Партията“ журналист Чавдар Киселинчев (наистина е доверено момиче!), когото в гилдията „ласкаят“ с прякора „Берия“. Сигурно има защо. Някои твърдят даже, че той е от тези агенти на комунистическите спецслужби, които са толкова ценни, че дори досиетата им не са оповестени…

  Не го вярвам, ама наистина, това не го вярвам, бе!!!

  Е, да оставим младите на мира – само дето, семейното приятелство не се „връзва“ с тормоза на семейството по времето на социализма, ама нейсе – това да е кусурът!

  И още нещо, известната в Перник като „Червената Галка Малка“ яростна привърженичка на БСП Галя Асенова (ще я видите на една от снимките с Прошко Прошков), пише на профила си във Фейсбук за него „Евала, няма такъв смел кандидат! Стискам му палци да преодолее вътрешния избор и право към есенната надпревара с нашия Кадиев ".

  Е, той преодоля вътрешната бариера.

  Все пак, според някои мъдреци, когато враговете ти (дори и да са само политически) те хвалят, трябва да се замислиш, защо го правят. Ако наистина са ти врагове, де!

  На тези, които не са се уморили да четат това дълго писание, което „сините матросовци“ неминуемо ще нарекат „компромат“ – благодаря за търпението!

  Не карам никого да вярва в написаното, а просто бих искал, някои от прочелите го да си зададат няколко въпроса, като например:

  Парите миришат ли? Поне „мъничко“?

  Червен (той и син) олигарх демокрация гради ли, за народа (софиянците) мисли ли?

  Имат ли край преплетените и навързани свински черва?

  Дали политическата целесъобразност всъщност не изразява единствено и само икономическите интереси на една и съща превърнала се в каста лакома прослойка от грабители?

  Прошко Прошков, „моят“ кандидат ли е и ако го избера – кого ще представлява той на четвъртия по важност и държавна йерархия пост във все още съществуващата България?

  Дали да вярвам на неговите (Прошко) и на Командира му твърдения? Като Тома Аквински - защото е абсурдно?

  Господин Веселин Методиев, шеф на предизборния щаб на ДСБ казва, че е важно да се види, кандидатът кого представлява, чий представител е. Прав е.
  Е, аз видях, но не знам какво е гледал самият г-н Методиев.
  А за вас – вие си решавате.

  На снимките в галерията към статията ще видите кандидатът на синята коалиция за кмет на София Прошко Прошков отдъхва с игра на джага с Астор, как се среща с електората, как готви (по бяла риза!) в кухнята, Денис Ершов на посещението му при Трактора, фамозният чичо Неделчо Прошков Янакиев, факсимиле от първата страница на личния предизборен блог на Прошко Прошков (хвърлете един поглед на въпроса и отговорите на анкетата в дясната страна!) и Прошко Прошков с Червената Галка Малка.
  В статията са използвани материали от вестниците „Седем“, „24 часа“ и „Монитор“, радио „Дарик“, а също и материали от сайтовете на община Лозенец, община София, ДСБ, Прошко Прошков,
  Народното събрание, „За Перник“, документи на холдинга „Петрол“ и др. http://www.free-bg.net/index.php/%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2

 30. 30 Профил на gretastoianova
  gretastoianova
  Рейтинг: 381 Гневно

  Анонимните коментари все повече ще се разрастват в ченгеджийската ни държава. Хората ги е страх. Никога не е имало толкова много страх. Ослушват се, оглеждат се, мислят за скрити камери, когато говорят. Като се смени цялостно атмосферата в България, като възстановим демокрацията и свободата на словото, тогава ще изискваме от редовите потребители на интернет. Виж, собствениците е важно да знаем кои са. Само че те отдавна са помислили как да се прикрият, измислили са начина, и сега се смеят на призивите за прозрачност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK