МВР: ОЛАФ не разследва Найденов, проверява обществена поръчка на МЗ

Мирослав Найденов

© Красимир Юскеселиев

Мирослав НайденовИзбори 2022

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) извършва проверка на фактите и обстоятелствата, изнесени в сигнал до службата за евентуални  нарушения при възлагане на обществена поръчка на стойност 48 000 лева за изработване и поддържане на страница на Програмата за развитие на селските райони във Facebook  и Twitter.


Това обяви в специално съобщение МВР във връзка с днешна публикация на в. "Сега", според която ОЛАФ разследва министъра на земеделието Мирослав Найденов.


По повод информацията МВР уточни, че "ОЛАФ категорично не разследва министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов." Ведомството уточнява, че "от ОЛАФ е поискано съдействие от дирекция АФКОС-МВР за предоставяне на конкретна информация с цел изясняване на достоверността на изнесеното в сигнала". Отбелязва се още, че в "кореспонденцията между ОЛАФ и АФКОС не се споменава за разследване срещу министъра на земеделието Мирослав Найденов".
По повод информацията в "Сега" по-рано днес министър Найденов заяви, че тя абсолютно не отговаря на истината. Според него публикацията е поредната поръчка срещу правителството, която цели да отклони хубавата новина за това, че само преди два дни ЕС отпусна допълнително над 2 млрд. лева за земеделие на България. Това няма как да се случи, ако министърът е разследван, коментира още Найденов.


Проверките на ОЛАФ се извършват срещу икономически оператори, а не срещу физическо лице, освен ако то самото не е икономическият оператор, пише още в обяснението си по случая МВР.


Вътрешното ведомство уточнява още, че не може да се твърди, че генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер е знаел за сигнала при посещението си в България на 27-28 септември 2012 г., тъй като решение за откриване на проверката по визираната поръчка е подписано от него повече от месец след това – на 31.10.2012 г.


Уточняваме още, че действащата към онзи момент наредба изисква при подобни обществени поръчки (под 50 000лв.) да се съберат 3 оферти с предложения в рамките на прогнозната стойност – 48 хиляди лева. Така че в това отношение процедурата е спазена.


Всички факти, посочени дотук, са предоставени на Европейската служба за борба с измамите, съобщава още МВР.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK