Отцепници от РЗС и "Атака" искат до 5 години затвор за поставяне в зависимост на бъдещи депутати

Отцепници от РЗС и "Атака" искат до 5 години затвор за поставяне в зависимост на бъдещи депутати

© Георги КожухаровДа се криминализира поставянето в зависимост на кандидатите за изборни длъжности - депутати, кмет, президент, общински съветници. Такава промяна в Наказателния кодекс предлагат 13 независими народни представители, изключени или напуснали "Атака" и РЗС. Сред тях е и напусналият "Синята коалиция" Венцислав Върбанов.


Те предлагат затвор до 5 години и глоба от 5000 до 10 000 лева за този, "който чрез насилие, заплашване, обещание за облага или друг незаконен начин постави в зависимост лице кандидат по време на избори с цел да определя и ръководи поведението на кандидата в изборния орган, за който кандидатства". Същите наказания са предвидени и за "съучастниците на дееца", както и за "приготовлението и опита за поставяне в зависимост на кандидата".


Освен това те са внесли допълнение към Изборния кодекс, с което искат забрана на "действия, водещи до поставяне във финансова или друга зависимост на кандидатите в бъдещата им функция на лица на изборна длъжност" от момента на насрочването на изборите до определяне на избраните кандидати от всяка районна избирателна комисия.   
Още в първата година от мандата на този парламент се заговори, че лидерът на РЗС Яне Янев е принуждавал кандидатите за депутати от партията му да пописват записи на заповеди, а председателят на "Атака" Волен Сидеров - водачите на листите да подписват декларации, които впоследствие се оказали гаранции по банков заем от 150 хил. евро. Това беше изтъквано и като аргументи на различни депутати от двете формации за напускането им на парламентарните групи.


"Устойчива практика е в последните избори лица или организации в страната и чужбина да използват богат арсенал от методи, форми и средства, за да заставят кандидатите да подписват различни договори, декларации, заявления и други с цел да бъдат държани впоследствие в зависимост и дори манипулирани впоследствие в дейността им като лица на изборна длъжност", посочват 13-те депутати в мотивите си.


Според тях "поставеното в зависимост лице не може и няма право на самостоятелна воля при изпълнение на службата и правомощията си, а е принудено да търпи и изпълнява чужди поръчки и в угода на лични и корпоративни интереси, а не на обществени интереси".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK