Как Вежди Рашидов наблюдава разбиването на вратата на бар Toba&Co

Бар Toba&co се намираше в бившата зимна градина на бившия царски дворец (сега Национална художествена галерия) в парка на ул. "Московска"

© Георги Кожухаров

Бар Toba&co се намираше в бившата зимна градина на бившия царски дворец (сега Национална художествена галерия) в парка на ул. "Московска"Собствениците на бар Toba&Co и министерството на културата влязоха в спор, в основата на който са изтичащ договор за наем, плащането на вноските по него и достъпът до помещението. Всяка от страните има своята версия и аргументи. Това, което остава неясно е защо лично министърът на културата Вежди Рашидов присъства на опита за влизане в заведението и пред неговия поглед вратата се разбива (вижте видеото надолу).


Сблъсък


"Той уби Toba&Co", това гласи надписът на постер с лика на Рашидов, публикуван днес на сайта на списание Vice, заедно с видеото, което е качено в Youtube. Този материал бързо се разпространи в социалните мрежи и предизвика разнопосочни реакции, но преобладаващите бяха на възмущение, заради поведението на министъра на културата. Пред неговия поглед и на други представители на институции двама работници с лост и чук се опитват да разбият бравата на вратата, за да влязат в помещението.
Toba&Co е популярно софийско заведение, което съществува от години в бившата зимна градина на бившия царски дворец - сграда паметник на културата, където се помещава Националната художествена галерия.


Има ли извършено "убийство"?


Един от управителите на Toba&Co Ивайло Иванов коментира пред "Дневник", че нямат обяснение за подхода с разбиването на входа, което се е случило в понеделник сутрин (11 февруари). Според него министърът много държал сегашните му наематели да се махнат оттам, където са вече 11 години и "не само ползваме сградата на галерията, но и я подкрепяме в различни нейни инициативи".


След запитване на "Дневник" по случая от Министерството на културата изпратиха съобщение, в което се казва: "Договорът на наемателя на помещението с НХГ е изтекъл още на 23 декември 2012 г. В последните 5 месеца (от септември миналата година досега) наемателят пък изобщо не е заплащал задълженията си по договора, т. е. дължимия към държавата наем. Въпреки това Министерството на културата е отпуснало толеранс и е изчакало да изтече договорът с надеждата, че дължимият наем ще бъде изплатен.


Това обаче така и не се случва и е предприета следващата стъпка - изпратена е нотариална покана за освобождаване на помещението, като следва и заповед на областния управител на София, с която той разпорежда наемателят на заведението в сградата на Националната художествена галерия в София да освободи помещението на 11.02.2013 г. в 9:00 ч. сутринта.


На изпълнението на заповедта на областния управител вчера, 11.02.2013 г., присъстваха директорът на НХГ Слава Иванова, министърът на културата Вежди Рашидов, както и 5-членна комисия от Министерство на културата и представители на обществения ред".


Според съобщението на министерството: "Собствениците категорично отказаха достъп до помещението, не пожелаха да предоставят ключа, вследствие на което се пристъпи към изпълнението на заповедта на областния управител на София."


Ивайло Гиндев, съсобственик на Toba&Co заяви пред "Дневник", че вече са имали съдебен спор с министерство на културата, които искали да прекратят едностранно последния им петгодишен договор, преди изтичането му, но в крайна сметка сметка това не се е случило. Той потвърди, че последният платен наем е бил за септември 2012 г., след което според него "не сме отказвали да плащаме наем, но никой не идваше да ни го поиска". Неплащането според Гиндев било начин да предизвикат внимание, защото са искали среща, за да обсъждат предоговаряне на условията и нов договор, но такава не се е състояла. Той заяви "Рашидов ни каза, че само ние не сме успели да намерим път към него".


Гиндев допълва, че в петък, 7 февруари, между 16 и 17 ч. (часът е бил уточнен и на самия документ) са получили предупреждение за 4-дневен срок, в който да освободят и напуснат помещението.


"Въпреки че снимаш, ако извикам медиите, скандалът върху вас ще бъде много"


и "максимално днеска всичко да се извади", казва министърът на културата Вежди Рашидов в клипа, заснет от представител на Toba&Co.


Според Иванов е можело да изчакат идването на човек с ключове, който да им отвори, но министърът не е пожелал да губи време. Той споделя още, че не знае със сигурност какви са причините да искат да ги изгонят, но предполага, че министърът има други планове за мястото. "Каза, че искал да си прави вино музей". До момента на публикуване на материала директорът на Националната художествена галерия Светла Иванова не бе открита за коментар какво ще се случи оттук насетне с мястото.


Каквито и да са неуредиците с договора и плащанията, поведението на министъра на културата изненадва. В клипа той се възмущава, че човек "да не може човек да си влезе в дома, в музея" (чува се в края на видеото - бел.ред.).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK