ГЕРБ, ДПС и БСП номинираха членове за комисията за конфискация (обновена)

ГЕРБ, ДПС и БСП номинираха членове за комисията за конфискация (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталГЕРБ, ДПС И БСП внесоха малко преди изтичане на крайния срок номинации за членове на комисията за отнемане на имущество придобито от незаконна дейност, научи "Дневник". ГЕРБ и БСП издигат досегашни членове от състава на органа  - Антоанета Цонкова и Стоянка Николакова, която е втори мандат част от комисията.


ДПС предлага Иво Иванов, директор на дирекция "Специфични одити" в Сметната палата. Депутатите ще избират на 7 март.


Комисията вече има председател - доскорошният заместник-министър на правосъдието с ресор затвори и бивш прокурор - Пламен Георгиев. Съставът на комисията трябва да бъде попълнен до 19 февруари, като според новия закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, който беше приет миналата година, комисията е от петима членове, включително председател и заместник-председател. Председателят на комисията се назначава от премиера, заместник-председателят и двама от членовете се избират от Народното събрание, а петият от състава се назначава от президента Росен Плевнелиев.
Единствената номинирана от неговата квота е Лиляна Терзиева, ръководител на дирекция "Канцелария" в администрацията на президента, а преди това е била главен секретар на Министерството на правосъдието.


От Синята коалиция съобщиха за "Дневник", че няма да издигат кандидати.


Новият закон беше върнат в средата на октомври от Конституционния съд (КС) като сред обявените за  противоконституционни беше и текстът, че комисията ще може да проверява за 15-годишен период назад.
Съдът отмени като противоконституционна и разпоредбата, че правата на държавата по закона за конфискацията се погасяват с изтичането на 15-годишна давност, която започва да тече от датата на придобиване на имуществото.


И по двата текста впоследствие парламентът въведе 10 годишната давност. Законът беше променен в края на миналата година на два пъти, като беше намален необходимият юридически стаж за председател на комисията - в първоначалния вариант бяха необходими 12 години, но след промените този срок беше намален на 10 години.


В Конституционния съд обаче има висящо второ дело, по което предстои произнасяне. Негов докладчик е бившия главен прокурор Борис Велчев.  Съдът обаче няма как да се произнесе, преди парламентът да попълни състава му, което най-вероятно ще се случи на 6 март. Вчера ГЕРБ бяха единствената партия, която номинира заместник-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Гроздан Илиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK