Учените отново излизат на протест заради фонд "Научни изследвания"

Учените не приемат действията на новия министър акад. Стефан Воденичаров

© Георги Кожухаров

Учените не приемат действията на новия министър акад. Стефан ВоденичаровУчените отново излизат на протест въпреки уволнението на просветния министър Сергей Игнатов. Акцията пред сградата на Министерския съвет е насрочена за 10.00 часа, когато обикновено се провеждат редовните заседания на кабинета, съобщи БНТ.


Министърът на образованието Сергей Игнатов подаде оставка под натиска на премиера преди две седмици. Поводът беше критичният доклад на Главния инспекторат на Министерския съвет за нарушенията в научния фонд.


Новият министър - акад. Стефан Воденичаров, вече предложи за управител на фонда доц. Борис Стефанов. Кандидатурата обаче се приема от учените като нежелание за справяне с корупционните схеми във фонда. Протестиращите не са съгласни с номинацията на Стефанов, като настояват на поста да се върне проф. Емил Хорозов.


Учените продължават да настояват конкурсната сесия да се отмени "чрез незабавно изпращане на съдебни покани за връщане на средствата". Министърът обаче направи точно обратното. Според него няма как конкурсът да се развали и затова ще се търсят нови 15 млн. лв.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да се закрие за срок от 5 години... За там се натискат покварени и безидейни хорица... Сега слушах по радиото един със сериозен тон да предлага чужди учени и българи от чужбина да го ръководят занапред... Нещо подобно беше модно и през 2001...

 2. 2 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2093 Гневно

  До коментар [#1] от "00222":

  А кой да го ръководи - старци със памперси и досиета в ДС ?!?

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Българските учени за съжаление се развиват в чужбина.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#2:"m17"]А кой да го ръководи - старци със памперси и досиета в ДС ?!?[/quote]


  Не! По-добре внуците им да дойдат от Лондон! Както през 2001, нали с хляб и сол ги вардехте по площадите...

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  [quote#3:"Нефертити"]Българските учени за съжаление се развиват в чужбина. [/quote]
  Те и такива като Дянков се развиват в чужбина пък после идват тук да деградират с академичните старчета!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#2:"m17"]А кой да го ръководи - старци със памперси и досиета в ДС ?!?[/quote]


  Пък е не сте толкова гнусливи, когато ги правите министри... Воденичаров, Тепавичаров...

 7. 7 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Весело

  Сложиха председателя на БАН за министър и пак не могат да оправят бакиите в научния фонд и после някой ще ми говори,че БАН се били реформирали!!!

 8. 8 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 627 Неутрално

  еми давайте и без това явно февруари е обявен за протестен.
  ше зема и аз да изляза на протест пред офиса, само тр си измисля няква кауза и колкото е по-безумна и безсмислена, толкова е по-вероятно да бъде отразена в медиите

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Гневно

  Маньовърът на ГЕРБ с назначаването на акад. С. Воденичаров, председател на БАН за Министър на МОМН е, да се успокои духът на БАН-ските старци и техните семейства, щото идват избори, а те са и електорат! От друга страна Министърът не желае да разтрогне неправомерно класираните проекти от фонд "Научни изследвания" и виновните да върнат парите. По този начин академикът става заложник и марионетка на ГЕРБ и предходния министър. Целта е замазване на очите чрез максимата "И вълкът сит, и агнето - цяло!!!! До кога с тези шмекерии, бе г-н академик! Язък ти за научните степени и звания!!!!!!

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Основният виновник,Дянков,засега успешно се скътава.Нови 15 млн за него са кокъл,за когото няма как да не се сдавят тези,които го лаят.

 11. 11 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А ще се върнат ли парите за „бренда“, „логото“, или както там му се вика по купешки... Милион и кусур, пара народна...

 12. 12 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Дневник, я се разровете и изкарайте всички проекти на светло. Сещам се за един много любопитен таъв с привкус на Sci-Fi с автор Соломон Паси и неговото "Космическо право" за което е гушнал 2 млн. лева през тази агенция. Изкарайте нещо на светло, да я видим тази работа с марсианците как ще се разберем.

 13. 13 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поводът за натиска за оставка на Игнатов не е "критичния доклад" на инспектората, който е отпреди месеци, а това, че скандалът стигна до Европейската комисия и Игнатов не успя да го замаже и потули в стила на Герб.
  В деня, в който трябва да има среща в Брюксел, мутропремиера сложи шефа на БАН, за да прикрива далаверите. За тази среща не се дава информация.
  Тактиката, обаче, е грешна - така преди 2 г. сложи зам.-шефа на лекарския съюз за министър, но това не помогна, въпреки че се разрева в НС, заради "лекарите-убийци"
  За прикриване трябват калинки-духачки...

 14. 14 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 627 Неутрално

  http://kanal3.bg/?v=10759
  ето малко "вода от извора", речникът, умът и мисленето на т.н. "български учени", полизурството, измекярството и нефелността им - не учени, а полови органи.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 15. 15 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#12] от "The_Fly":

  И един друг - за повече от 400 хиляди лева дадени по повод - "Изследване на зодиакалната светлина в Млечният път"....

 16. 16 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Слушах го по телевизията г-н министъра "И да се надяваме, че от есента ще започне ново обучаване на стругари, фрезисти, заварчици, специалисти по електроника, на които веднага да им бъде гарантирано работно място" цитат от БНТ
  ПОсле не пожела да разтрогне порочните договори, а реши да търси ново финансиране, т.е. да разхищава още от парите на данъкоплатците.От тези му две действия съдя, че е доста объркан.Разликата между мениджър и учен е от небето до земята.Титлите и техническо знание не са никаква гаранция, че от индивида ще излезе стратег и добър управленец.Но на някой хора не им увряха главите, и не им увряха главите, и отказват упорито да го разберат.
  Уважавам академик Воденичаров, но представите му за настоящето и бъдещето на образованието са доста ретроградни и неясни, както и мисленето че държавата трябва да осигурява работа по задължение.

  На 12 май с 27 номер
 17. 17 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 765 Гневно

  Анулиране на всички проекти, одобрени от предишният състав и парите обратно!!! Започване на ново с ясни и точни правила и отговорности!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 18. 18 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#15] от "mdaa":


  А после се чудим защо Мършата от Земеделието не намира нищо лошо да прави ЗОП за 50 хиляди, за да му поддържат сурат страницата.

 19. 19 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#12] от "The_Fly":
  С.Паси го гледах в един сутрешен блок как изказваше дълбоки благодарности на Министър Игнатов, че въпросния проект свързан с космическото право бил спечелил финансиране.Възторжено обясняваше колко ще сме иновативни и модерни, че си имаме космическо право.(то самия факт, че се опитваме да турим закони за разпределянето на другите планети е безобразно смехотворен,кой по дяволите ни каза, че имаме правото да си разпределяме космоса като бащиния)
  Много искам и аз да разбера за какво ще се изхарчат тия 2 млн.

  На 12 май с 27 номер
 20. 20 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#19] от "paprika":

  Е как за какво - за хонорар на автора

 21. 21 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#16:"paprika"]"...И да се надяваме, че от есента ще започне ново обучаване на стругари, фрезисти, заварчици, специалисти по електроника,..[/quote]
  Както казват Илф и Петров- "Шлосер-интелигент със средно образование."

 22. 22 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#20] от "The_Fly":
  Изумителни екзотики ще бъдат финансирани, сега се зарових във файла на фонда:
  "ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА КИБЕРЗАПЛАХИ И ТЯХНАТА ВРЪЗКА С ПОВЕДЕНЧЕСКАТА ДИНАМИКА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В ДОМОВЕТЕ НА БЪДЕЩЕТО" За това нещо са заделени 180 хиляди...

  На 12 май с 27 номер
 23. 23 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Предлагам за управител на фонда Азис.

 24. 24 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Проектите няма как да бъдат анулирани, но могат да бъдат прекратени и да се изиска връщането на неусвоените суми. А след това вече да се направи нов конкурс, без това да се отразява на следващата сесия.
  И да, хубаво би било във фонда, както и в други органи, да влязат по-млади и доказали се хора, но това май по-скоро в областта на наивните надежди.
  Между другото, за тези, които смятат, че проф. Воденичаров е подходящата посредническа фигура, нека не забравят, че беше избран за шеф на БАН с доста рехаво мнозинство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK