Вежди Рашидов: Вместо кръчми и ресторанти ще си върнем музеите

Вежди Рашидов

© Красимир Юскеселиев

Вежди РашидовПомещенията на бар Toba&Co в Националната художествена галерия ще бъдат използвани за музей, като има изготвени и проекти за това. Между кръчми и ресторанти искаме да си върнем музеите по един перфектен начин и можем да го направим както намерим за добре, заяви министърът на културата Вежди Рашидов в Би Ти Ви, след като стана популярно видео, в което той наблюдава разбиването на врата на заведението.


По думите на министъра собствениците на Toba&Co са уведомени с всички документи и писма, а министерството от една година ги приканва да освободят Националната галерия. Те са настанени там отдавна, "още от времето на Абрашев" (министърът на културата между 2001 и 2005 г. Божидар Абрашев - бел.ред.), и им е изтекъл договорът. От миналата седмица има заповед на областния управител да бъдат извадени и в момента, допълни той и каза, че не може да каже какви са наемите, защото са сключвани отдавна, но най-вече са срещу ремонт и инвестиции.


Рашидов обясни, че когато разбрал, че собствениците не искат да се изнесат, е отишъл на място, за да си върне имота. "Категорично отказват да отворят и да предоставят помещението на собственика – Министерство на културата. И се наложи да отида да ги помоля да отворят. Тези хора, като не предоставиха ключа, най-елементарното нещо - извикахме ключари, които да отворят вратата и да сложат една хубава сериозна брава", допълни той.
Министърът заяви, че е присъствал на разбиването на вратата, тъй като е принципал и той отговаря за всички музеи. "Длъжен съм да опазя имотите на държавата", подчерта той.


Собствениците на бар Toba&Co и Министерството на културата влязоха в спор, в основата на който са изтичащ договор за наем, плащането на вноските по него и достъпът до помещението. Всяка от страните има своята версия и аргументи. Голям отзвук в социалните мрежи предизвика видеото, на което се видя, че Вежди Рашидов е присъствал лично на опита за влизане в заведението и пред неговия поглед вратата се разбива.


След запитване на "Дневник" по случая от Министерството на културата изпратиха съобщение, в което се казва: "Договорът на наемателя на помещението с НХГ е изтекъл още на 23 декември 2012 г. В последните 5 месеца (от септември миналата година досега) наемателят пък изобщо не е заплащал задълженията си по договора, т.е. дължимия към държавата наем. Въпреки това Министерството на културата е отпуснало толеранс и е изчакало да изтече договорът с надеждата, че дължимият наем ще бъде изплатен. Това обаче така и не се случва и е предприета следващата стъпка".


Ивайло Гиндев, съсобственик на Toba&Co, заяви пред "Дневник", че вече са имали съдебен спор с Министерството на културата, които искали да прекратят едностранно последния им петгодишен договор преди изтичането му, но в крайна сметка сметка това не се е случило. Той потвърди, че последният платен наем е бил за септември 2012 г., след което според него "не сме отказвали да плащаме наем, но никой не идваше да ни го поиска".


Неплащането според Гиндев било начин да предизвикат внимание, защото са искали среща, за да обсъждат предоговаряне на условията и нов договор, но такава не се е състояла. Той заяви: "Рашидов ни каза, че само ние не сме успели да намерим път към него".
Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK