Президентът ще реагира "с конкретни аргументи" срещу слабости в Изборния кодекс

Росен Плевнелиев и Волен Сидеров по време на срещата в рамките на месеца на политическите консултации

© Юлия Лазарова

Росен Плевнелиев и Волен Сидеров по време на срещата в рамките на месеца на политическите консултацииИзбори 2022

От "Атака" поискаха президентът да бъде гарант на честни изборни правила, а Росен Плевнелиев се ангажира, ако има слабости в Изборния кодекс, да реагира "с конкретни аргументи".


На днешната среща между ръководството на партията и държавния глава, която е част от месеца на политическите консултации, лидерът на "Атака" Волен Сидеров е напомнил, че не е било прието нито едно от 34-те предложения за промени в Изборния кодекс на депутатите от формацията. 


Кодексът трябва да гарантира прозрачност и парламент, в който да няма купени депутати, а истинско представителство на гражданите. Само президентът може да е гарант за това, каза Сидеров след срещата. Според него намеса на държавния глава ще е необходима, ако управляващата партия продължава да не се съобразява с мнението на другите политически сили. В такава ситуация дори забавянето на закона няма да е фатално, тъй като кодексът трябва да гарантира честни избори, смятат от партията.
Плевнелиев обеща, че ще следи отблизо дебатите за кодекса, който сега се приема окончателно в парламента.


По време на срещата от "Атака" са настояли за национализация на електроразпределителните дружества и за строг държавен контрол в ценообразуването. Позицията на президента е, че одържавяването не е изход.


"Работещото решение за намаляване на сметките на хората минимум с 35%, даже с 50% е националната програма за енергийна ефективност", каза Плевнелиев. Според него до 2020 г. могат да бъдат санирани всички панелни жилища в страната. Това би струвало 3.5 млрд. лева. От тях милиард и половина ще дойдат от еврофондовете и ние не трябва да изпускаме тази възможност, смята президентът.


Сред обсъдените теми е и предложение на "Атака" от миналата година за промяна на името на връх Мусала. Предложението ще бъде внесено в президентството в писмен вид и аз ще взема отношение, обеща държавният глава.


Плевнелиев каза и че ще разгледа проектозакона за училищното и предучилищното образование, тъй като за първи път научава от "Атака", че законът не е обезпечен финансово.


Президентът и Сидеров са обсъждали и съдбата на държавните дружества с финансови затруднения. "Атака" пледира за актуализация на стратегията за приватизация и евентуално запазване на държавната собственост. Държавната намеса в подобни казуси трябва да минава през ясни планове за оздравяване на тези дружества, каза Росен Плевнелиев. Държавата трябва да може да посочва проблемните дружества, независимо дали се казват БДЖ, "Кремиковци", ВМЗ - Сопот, или други, и да вземе бързи мерки за оздравяване, допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK