Един от трите проверени електромера се оказа с отклонение от 1% (видео)

Един от трите проверени електромера се оказа с отклонение от 1% (видео)

© Красимир ЮскеселиевСамо един от електромерите, проверявани в Българския институт по метрология и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, има отклонение, и то от 1 процент. Устройството е произведено от българската фирма "Дейзи". Това сочат резултатите от проверките на три електромера на граждани, направени през последното денонощие.


Останалите два – индукционнен и статичен електромер, отговарят на изискванията, каза Димка Иванова, изпълняващ длъжността председател на Българския институт по метрология, цитирана от агенция "Фокус". В проверките вчера участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.


Електромерът, който беше свален в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съответства на изискванията по отношение на метрологични и технически характеристики, посочи Димка Иванова. Електромерът, който показва отклонение от 1%, ще бъде сменен.
Това са първите резултати от проверки на оплакали се столичани от високите им сметки. Очаква се за сметка на държавата на проверка да минат още 2 хиляди уреда.


"Действително това отклонение е много малко и отнесено към отчета на изразходваната енергия, неговият принос и неговото влияние е незначително", каза Иванова. Отклонението е "в плюс", но е незначително. Иванова не можа да каже каква е стойността, с която се променя цената на електроенергията заради отклонението, но то е с 1 kW/h на 100 kW/h. По думите й в зависимост от класа на електромера е допустимо отклонение до 1% или до 2%.


Проверките са извършени по методика, която е одобрена от Българския институт по метрология и по която се изработват всички експертизи, обясни Иванова.


В института за миналата година има подадени заявки общо за около 6700 експертизи на електромери. През 2011 г. те са били около 8000. От тях две трети са служебни и една трета са подадени от граждани.
Много рядко се оказва, че има грешка при сигнали, подадени от граждани – около 5%, обясни Димка Иванова. "Процентът на неотговарящите електромери е над 25%, но това са електромери, за които предварително се знае, че има правена в тях някаква намеса", посочи тя. Извадката, която има Българският институт по метрология, не е представителна, защото там идват тези електромери, за които има предварително съмнение, че има някаква манипулация.


"Експертизите, които се подават в Българския институт по метрология, постъпват чрез ЕРП-ата, защото електромерите са тяхна собственост", обясни Иванова. Извършват се служебни експертизи, които са по заявка на електроразпределителните дружества, когато те имат съмнения за точността и съмнения за манипулации с електромера. В института постъпват и заявки за проверка чрез ЕРП-ата от страна на клиенти, които имат съмнения за показанията на техните средства за измерване.


"През ноември 2012 г. са проверени всички документи на ЧЕЗ, с които дружеството е внесло електромери", каза Георги Десев от Главна дирекция "Метрологичен надзор" на института.


"По принцип електромерите попадат в областта на хармонизираното законодателство на Европейския съюз. По тази причина, след като от 2007 г. станахме страна - членка на Европейския съюз, електромерите, които се използват, трябва да бъдат с оценено съответствие. Те могат да бъдат внасяни от която и да е страна членка и Българският институт по метрология няма никакво отношение, защото това е свързано със свободното движение на стоки и услуги", допълни Димка Иванова.


Проверката на ЧЕЗ е била във връзка с направени през 2011 г. планови проверки на всички ЕРП-та, но не е засягала точността на уредите, обясни Десев. Извършени са проверки на 8000 електромера по табла през 2011 г., за които има съставени към 440 акта за установени нарушения, каза още той. В по-голямата си степен предписанията към ЧЕЗ са изпълнени, обясни Десев.


Предписанията са предимно за електромери, за които не са били извършени последващи проверки, които се изискват съгласно Закона за измерванията. Всички средства за измерване подлежат на последващи проверки в срок от 6 години, обясни Десев. Задължението за това е на използващите тези уреди.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Да проверят всички електромери. За сметка на ЕРП-тата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на georgi_colov74
  georgi_colov74
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Абе не се хващайте за тия електромери бе - вижте какви начисления, какви такси! Аз ли ще им плащам инвестициите на дружествата, че да му начисляват някакви измислени стойности...

 3. 3 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Не сме и очаквали да открият някакви нередности,у нас както винаги само потребителя е виновен.

 4. 4 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#2:"georgi_colov74"]Абе не се хващайте за тия електромери бе - вижте какви начисления, какви такси![/quote]
  Добре знаят за какво да се хванат! Ще се пошуми, ще се накажат няколко пионки и ще се забрави, отработено е вече. Пък алахкерим, другата седмица, някой друг скандал ще отвлече вниманието на матряла.

 5. 5 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#3:"moloko_"]само потребителя е виновен.[/quote]
  Прав си, виновен е! Особено, ако е гласувал за 800 дни и за тикви....

 6. 6 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Мдааа, ще се окаже че цялата истерия е напълно неоснователна. Или поне че причината за високите сметки не е в надписването от електромерите. 1% е допустимо отклонение.

  Всъщност сметките въобще не са високи, просто българите са много бедни...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 7. 7 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Режем, режем и се умориф дори, а все късо иде, че и повече...

 8. 8 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Токът в България не е по-скъп от тока където и да е в Европа, електромерите си работят правилно (освен когато потребителите ги манипулират за да не плащат). Просто в Европа с изключение на Франция хората не се топлят на ток и най-вече в Европа хората взимат десетки ПЪТИ повече пари от хората в България и затова сметки от 100 евро за ток не са им проблем...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  [quote#2:"georgi_colov74"]Аз ли ще им плащам инвестициите на дружествата, че да му начисляват някакви измислени стойности...[/quote]
  Необходимо е да съществува ясна и неотменима конкуренция. Монополите трябва да се премахнат по един или друг начин. Ако не съществува конкуренция, тези начисления пак ще ти ги направят. Дори и няма да ти ги показват. Просто цената ще ти се покачва.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Тва с проверките на електромерите е прах в очите. Истинският проблем не е в ЕРП а в точно онези 240 задници в парламента и фирми около тях. Те правят цялата мръсотия в тази държава. Няма обикновен човек, който да знае кои са фирмите и лицата скрити под различни договори, както и условията и цените в тези договори. За това и нищо няма да се промени, докато протестите не започнат да се случват пред парламента като 97 ма и да се настоява до дупка за отварянето на всички договори от енергетиката. Много е удобно всички да се крият зад "търговска тайна" и тн. Преебани сме само ние, и в здравеопазването и с топлофикация София.

 11. 11 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Безмислена е подобна проверка. Ще се окаже,че има електромери,които измерват в по-малко консумираната електроенергия.Това се случи миналата година въввхода на кооперацията,където аз живея,с електромера на таблото,захранващо асансьора. Ока се,че с години този електромер е замервал в пъти по-малко от реално консумираната електроенергия. При подмяната му от ЧЕЗ с нов отчитането стана реално,макар и в наша вреда.Преди ползващите асансьора заплащахме средно между 5 и 10 лв. общо за един месец консумирана енергия,а след одмяната цената се стабилизира между 25 и 30 лв. Проблема не е в електромерите.Проблема не е във високите цени на електрооенергията.Проблем на нас ,българите е, че сме обеднели,мнго обеднели,а в това ние все още не искаме да повярваме.Защо преди 20 години електромерите-стари,та побелели вече от старост,мереха точно и никой не се оплакваше,никой не протестираше ? Защото при средна работна заплата в края на 80-те години и при нулева безработица 1 киловатчас дневна струваше 4 ст.,а нощната беше 2.4 ст. Тук е заровено кучето.Но някой се притесняват да го признаят

 12. 12 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#6] от "muncho":

  Нали, сметка за ток от порядъка на 300-500 лв е без пари казваш. Казваш в ЕС, сметки от 250 евро са нормална работа. Аре бегай!

 13. 13 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Костов загроби българите с дългосрочните си договори за Марица 1 и 3 на космически изкупни цени.

 14. 14 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Допълнение : Средната раб.заплата в края на 80-те години беше 288 лв.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  [quote#10:"The_Fly"]Преебани сме само ние, и в здравеопазването и с топлофикация София.[/quote]
  Протестите в София са и срещу топлофикацията. Защо тогава съобщенията за протестите някак подминават този факт?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  gusinci
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 18. 18 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Няма да изкочи заек от тази трънка. В БГ хората биват ограбвани редовно, но законно. ЕРП печелят от таксите.

 19. 19 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 388 Любопитно

  А измериха ли напрежението? Дали доставят 220 волта? Ако не са толкова - това вдига потреблението.

 20. 20 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#15] от "Храбър":

  Нямах предвид това. Всичко е скрито, покрито и се имитира дейност от тези министри. Сега се хванаха за електромерите, както преди 10 на години с топломерите. Файда никаква, нито тогава, нито сега ще има. Като не мине този номер се започва, че имало повишение на цената на топлото и на тока. И това като не е достатъчно, почват замервания с фекалии от всички страни, чие правителство какво приватизирало и тн. И толкова. Този път обаче май и това няма да мине, щото на хората им писна. Искаме да видим договорите, цените и условията. Пък после ако трябва ще бесим.

 21. 21 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "bilbotorbins":

  точно - покрай цялата олелия напоследък се загледах в последната ми фактура - излиза,че потреблението (дневно/нощно) е на стойност 65 лв. - останалите 75 лв. идват от 8 вида такси - е няма такова брутално скубене - поне в момента не се сещам да плащам на когото и да било услуга с такси, превишаващи истинското потребление...

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 22. 22 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#12] от "The_Fly":

  Ти вярно ли плащаш 250 € като битов консуматор?
  Би ли дал повече инфо!?
  Аз мога да ти кажа колко плащам в Германия, ако желаеш.

 23. 23 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#22] от "ikechukwu":

  Не разбира се, но съфорумец написа (виж по горе), че енергията била евтина ама сме били бедни и за това така. ЧЕ беднотия е така ама и сметките на хората са скочили двойно - от 120 на 300 и от 250 на 500. Евтиния.

 24. 24 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#17] от "gusinci":

  „България си вземал над 500 долара на месец средно? Що се правиш на идиот?„
  Би ли разказал за тези „средно над 500 долара„, но ако може без рефрена „низки квалификации„ и дъра—бъра, давай , например в Северозападна България, Арчар, Бусманци, Горна Миртополия, Санадиново и така..., все по над 500 долара...,нали!?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2768 Любопитно

  "съответства на изискванията по отношение на метрологични и технически характеристики" - при ТЕСТ със стандартни ПАРАМЕТРИ със сигурност е така, но при ОТКЛОНЕНИЯ на сила, мощност, честота... дали не ОТЧИТА според зависи?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 27. 27 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#23] от "The_Fly":

  Е добре, но нали недоразумението министър, казва, че е еднократно, заради по—големият отчетен период.Тоест, ако найстина, хората имат по—качествени доходи, биха платили без да вдигат джумбуре. Та, аз затова подкрепям и тезата за ниските доходи в страната,изкуствено ниски според мен.

 28. 28 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Така и не разбрах колко струва 1/един/ kWh. Май никой не знае.

 29. 29 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "ikechukwu":


  Има статистики, чети ако можеш. В Бусманци незнам колко е, колкото и да е, грамотните хора могат да смятат средно-аритметично.

 30. 30 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#27] от "ikechukwu":

  Ами нека недоразумението министър да коментира и това http://www.facebook.com/photo.php?fbid=512561332130014&set=a.190422681010549.62559.190311954354955&type=1&theater

 31. 32 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#29] от "gusinci":

  Ще ми се лиглиш като селска кокона, или ще ми отговориш човешки?!?
  Средната статистика, Пешо ял боб,Станчо—рагу, и двамата яли боб с рагу, не ми я поднасяй!
  Много обичате разни силонови чорапи да плещите напук на истината!

 32. 33 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "The_Fly":

  Ми нормално. В България през лятото сметките са дори по-малки - 20 лева на месец за апартамент, ако човек не се топли на ток (не си топли и водата на ток). Така че пак е по-скъпо в Швейцария (30 лева).

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 33. 34 Профил на bbarak74
  *****
  Неутрално

  Всичко е било нормално! Всеки 3-и електромер нередовен с 1% процент по-високо отчита,а защо не е по-ниско? МОШЕНИЦИ ДОЛНИ и пак нищо няма да се случи!

 34. 35 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#11:"molesan2"]Преди ползващите асансьора заплащахме средно между 5 и 10 лв. общо за един месец консумирана енергия,а след одмяната цената се стабилизира между 25 и 30 лв.[/quote]

  Асансьорът е такава машина, която връща почти толкова енергия в мрежата, колкото е консумирал, така че ниската сметка е нормална. btw, оТмяна се пише.

  [quote#19:"ivajlo.kirev"]А измериха ли напрежението? Дали доставят 220 волта? Ако не са толкова - това вдига потреблението. [/quote] Това са глупости. Справка - физиката за 7 клас.

 35. 36 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 778 Любопитно

  "През ноември 2012 г. са проверени всички документи на ЧЕЗ, с които дружеството е внесло електромери", каза Георги Десев от Главна дирекция "Метрологичен надзор" на института."
  ================================
  Проверили са документите, а не уредите. Сертифицирани ли са електромерите?
  Нещо ни баламосват за пореден път!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 36. 37 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#32] от "ikechukwu":


  Аз не съм виновен, че си неграмотен и не можеш да влезеш в сайт със статистики или да извадиш статиите за работната заплата, които Дневник всеки месец публикува. В София заплатите са доста високи, а заетите са 20% от населението на България. Ако си търсиш секретарка, която да ти дава всичко наготово, обърни се към някоя трудова борса. Не разполагам с време да уча форумни тролове как да намерят статистиките за работната заплата.

 37. 38 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Весело

  [quote#35:"e.lady"]Асансьорът е такава машина, която връща почти толкова енергия в мрежата, колкото е консумирал, така че ниската сметка е нормална. [/quote]
  Я рАзкажи как по точно става това (връщането на енергията в мрежата)

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 38. 39 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  Хайде стига с този популизъм на дребно

  Проблемът не е в показанията на електромерите,всеки да погледне фактурата си и да види че близо 50 % са такси и ДДС.

  и най-умният си е малко прост....
 39. 40 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Някои асансьори действително връщат енергия в мрежата когато се движат надолу. Както и тролеите когато спират. Но разбира се консумират като цяло много повече, отколкото връщат.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 40. 41 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#39:"kardinalat"]Проблемъ не е в показанията на електромерите,всеки да погледне фактурата си и да види че близо 50 % са такси и ДДС. [/quote]
  И в другите страни ина такси и ДДС. Но там доходите на хората са други...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 41. 42 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 778 Любопитно

  Осемдесетте години заплатите бяха около 200лв. и киловатчас беше 2,2ст. Към днешна дата - заплата 700-800лв. и киловатчас прибл. 20ст. Защо!? Само не с номера, че държавата е дотирала!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 42. 43 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Преди една година постигнатата цена на един мегават час от АЕЦ е била 72 лева, а сега е вече 64.5 лева!!! Това прави спад с около 10.4%. На едро цената пада с 10.4%, а на дребно расте с 13.6%.
  Простата сметка – седем милиарда киловатчаса, умножени на разликата в цените (0.75 ст. за киловатчас или 0.0075 лв. за мегаватчас), показва пропуснати ползи за предприятието, респективно – на държавата и на всички нас, в размер на 52 500 000 (петдесет и два милиона и половина) лева.

 43. 44 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Пак изкарват парата през свирката! Ще посвирят няколко дни, докато нещата отшумят и до там!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 44. 45 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 797 Неутрално

  33,33% неточни, 1 от 3.
  Не че там е заровена лисицата. тя даже хич не е заровена.

  apoloniy
 45. 46 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#17] от "gusinci":

  Важното е не колко долара ти е заплатата, а какви разходи покрива тази сума: ток, вода, парно, телефон, храна, лекарства, облекло и други.

 46. 47 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#34] от "bbarak74":

  Казват, че ЧЕЗ има 2 000 000 абонати, ако от всеки трети се вземе по 1% колко ще е резултата? И в чия полза?

 47. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2209 Весело

  До коментар [#42] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  СССР дотираше. То и парното се регулираше като отвориш прозореца... И бензина го даваха по лимит, а не с пари. Всъщност всичките суровини минаваха през лимит, който зависеше от щедростта на Партията или на Големият брат.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 49 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#41] от "muncho": И производителността на труда също

  и най-умният си е малко прост....
 49. 50 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 442 Неутрално

  от тук 1 процент от там 1 процент така се правят големите пари ..и аз искам по един процент от акциите на кока-кола,гугъл,мудис,фич,нкиа ,мерцедес и сиеменс и никой да не ме бръсне за 5 пари ама няма

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK