Проект "светло бъдеще" подгрява Варна за избори

Отвъд хоризонта на празните приказки пристанището на Варна би могло да изглежда и така (Визуализация на идеен проект за реконструкция на пътническия терминал).

© Арх. Емилия Манева

Отвъд хоризонта на празните приказки пристанището на Варна би могло да изглежда и така (Визуализация на идеен проект за реконструкция на пътническия терминал).Пет месеца преди поредните парламентарни избори бъдещето на Варна изглежда пъстро и пълно с изненади като кашон с китайски фойерверки.


Година и половина след четвъртото преизбиране на Кирил Йорданов за кмет на града вече е ясно, че номинирането му от ГЕРБ през лятото на 2011г. беше грешка. Също както и аранжирането на неизбежния му избор пред "алтернативата" Веселин Марешки. Един от малкото варианти за действие в тази ситуация беше "дублирането му" с младия и свръхамбициозен мениджър на "Грандхотел Варна" Иван Портних. Макар и негласно, веднага след назначаването му за местен лидер на партията през лятото на м.г. той беше представен от вицепремиера Цветан Цветанов като "кмет в сянка", като алтернатива на Йорданов, като компенсация и като индулгенция за стореното от ГЕРБ. Припознаването на "вечния" варненски кмет като "свой" обаче лиши партията от перспектива във Варна, превърна я в част от комплекса на застоя и изправи ГЕРБ пред риск от загуба на предстоящите парламентарни избори. И сега опитът за спасение е в шаблона


"Строим Варна"
Съвсем прясната новина, че до края на годината в преасфалтиране на варненските улици ще бъдат вложени повече от 18 млн. лв., засега не предизвиква бурни вълнения след жителите на града. Една от възможните причини за това е пълната липса на доверие в добрите намерения на местната власт. За трите мандата на Кирил Йорданов като кмет на града улиците на Варна се превърнаха в универсална илюстрация за всички злини, до които води безотчетността и непрозрачността на администрацията. Драматичното състояние на пътната инфраструктура в града стана дори повод за протести през зимата на 2011 и 2012 г. В същото време оперетното поведение на Йорданов демонстрираше по-скоро насмешливо пренебрежение, отколкото загриженост към проблема.


Неотдавна обаче се разбра, че "по личното обещание на Бойко Борисов" до началото на поредния туристически сезон (което ще съвпадне със същинското начало на предизборната кампания) входната градска магистрала "Владислав Варненчик" ще бъде изцяло преасфалтирана "от началото до края й".


Втората новина от същата рубрика гласи, че кметът Кирил Йорданов вече се е отказал от странната идея за строителство на закрита зала за бадминтон и тенис на маса в един от крайните квартали на града за сметка на друго преасфалтиране. Така пак преди изборите ще стане възможна частичната подмяна на асфалта и по друг възлов булевард в града - "Сливница".


В бюджета на Варна за 2013 г. общинският съвет в града, доминиран от ГЕРБ, вече е заложил с 500 хил. лева повече за кърпежи на улиците, отколкото през миналата. С 200 хил. лева повече са и парите за основен ремонт и поддръжка на пътищата, за които първоначално бяха предвидени 1,2 млн. лв. С други 400 хил. лв. ще се реконструират подлези и тротоари. И всичко би звучало вдъхновяващо, ако не беше трезвостта на опита. В широкия периметър на градския център и днес личат грозните следи от няколко десетки ремонтни флашмоба, свикани по спешност в месеците преди изборите през 2005, 2007, 2009 и 2011г.


Пак "с изричното застъпничество на премиера"


но и с 2.5 млн. лв. от националния бюджет, за няколкото оставащи месеца до изборите т.нар. "Дупка" в центъра на Варна трябва да се превърне в лапидариум (музей на открито). За да стане това възможно обаче пловдивският бизнесмен Георги Гергов трябва да се съгласи да продаде дела си в съвместното дружество с Общинския съвет във Варна "Търговски дом" АД, което стопанисва недовършения строеж. Цената, която Гергов иска в момента надхвърля 20 млн. лв. Делът на съвета в компанията е едва 24%. 
Недовършеният мегаломански проект за търговски център е спомен от времето на затихващия социализъм. В двадесет и четирите години на прехода "Дупката" грижовно хранеше различните политически мнозинства, които стихийно овладяваха общинския съвет на града. Половината от този период съвпадна със застойните три мандата на Кирил Йорданов. Сега обаче е време за ентусиазъм.


За да нагледа как върви предизборното маскиране на "Дупката" като музей, преди седмици в града пристигна лично вицепремиерът Симеон Дянков. По ирония на съдбата край обекта го пресрещна варненец, който учтиво попита: What is this, Diankov? (от англ., Какво е това, Дянков?). Възрастният мъж сочеше с пръст една от дълбоките няколко метра дупки в уличната настилка, край която вицепремиерът неволно бе спрял за импровизирания си разговор с журналисти. Но Дянков имаше отговор.


Специално за пристигането му във Варна "Дупката" бе прикрита с пъстър камуфлаж. Дълга редица от принтове върху оградата й бъбриво и цветно разказваха, как до няколко месеца ще изглаждат т.нар. "пешеходен ринг" на Варна, градският площад, шадраванът му...


Проектът за пълна промяна на пешеходната зона в центъра на Варна ще струва около 10 млн. лв. След реализацията му в центъра на града трябва да бъдат оформени още три площада, да бликнат водоскоци, да блеснат кинетични декоративни пластики от неръждаема стомана, улиците да бъдат покрити с плочки, а по тях да личат имената на възрожденци и световни столици.


Фотогалерия: Новата пешеходна зона на Варна (визуализация) >


Ще...


Още с първия полъх на пролетта обаче ще започне ремонт на добилия печална известност централен площад в града. През 2003 г., няколко месеца преди края на първия мандат на Кирил Йорданов и непосредствено преди преизбирането му за втори, старото покритие от врачански камък на пешеходната зона беше подменено с плочки. Ремонтът глътна 1.7 млн. лв., а за да избере най-доброто покритие за площада, за Италия замина група от четирима високопоставени общински служители.


Високата цена от около 150 лв. за квадратен метър от плочките, с които те се върнаха, беше оправдана с гаранцията за устойчивостта им, дадена от производителите -" поне "50 цикъла", или около 25 години. Независимо от цената си обаче клинкерното покритие започна да се пропуква само няколко седмици след поставянето му на пл. "Независимост", а до лятото на миналата година основните му ремонти бяха вече пет. Администрацията на Йорданов упорито отказва информация за стойността им. Известно е обаче, че само този, извършен през 2010 г., е струвал над 100 хил. лв. В същото време според сключения през 2003 г. договор с изпълнителя на проекта и доставчика на плочките гаранцията, предвидена в него, е покривала само 1/4 от площада.


Сега не 25, а 10 години по-късно всичко започва отначало.


Все за пролетта са запланувани и


други вълнуващи промени във Варна


До края на май трябва да падне част от оградата на пристанището и кейовете му да се превърнат в "зона за развлечение и спорт". Този проект, разбира се, няма нищо общо с мащаба на идеята за преместване на контейнерния терминал и превръщането на сегашния порт в пасажерски с яхтена марина и парк. Предизборно обаче една от пристанищните постройки ще бъде преоборудвана като кафе-сладкарница, наоколо ще бъдат разположени палми, уреди за фитнес, детски пързалки и катерушки.


Само на двеста метра от пристанището от април ще бъде в ход друг проект на стойност 1.5 млн. лв. – покриването на варненските римски терми (най-големите закрити бани от този род в Европа) . Пак в същия район на града само преди дни започна разчистването на терена, където в следващите три месеца ще бъде направена първата копка на нов градски закрит басейн.


Дългият списък с предстоящи придобивки звучи прекрасно (защото от инвестиции - помислени, а не пожарни, наистина има нужда), но във Варна го посрещат със съмнение. Колебаят се защото имат


лоши спомени


През 2007 г. в навечерието на преизбирането му за трети мандат Кирил Йорданов съобщи, че в местността Боровец над градския квартал "Аспарухово" ще има ски писта с изкуствено покритие за целогодишно ползване. Прогнозната й стойност беше 5 млн. лв., а по думите на кмета съоръжението трябваше да приеме за подготовка участници в Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.
Според други "ледени" идеи на Кирил Йорданов в двора на училищата трябваше да се появят 2 хил. кв.м площадки за ролери и кънки с изкуствено (японско!) покритие, което през зимата да бъде заледявано.


Освен "варненския Боровец" и пързалките през 2007 г. кметът на Варна обяви и друг свой грандиозен проект - стадион за зимни спортове. На него трябваше да тренират градски отбори по хокей и фигурно пързаляне. Нищо от това, разбира се, не се случи.


Не се случи и рекламираният близо вече десет години "Спортен комплекс - Варна", който трябва да се появи на мястото на стария градски стадион "Юрий Гагарин". За целта беше регистрирано дори публично-частно дружество, в което варненската община участва с 35% от капитала, а "Химимпорт" - с 65%. Комплексът трябваше да бъде готов до края на 2009 г. И досега обаче на мястото на бившия стадион има само изкоп, а преди няколко дни, както преди всички предстоящи избори Йорданов обяви: "Започваме и стадион "Варна".


Безспорно най-комичният проект на варненският кмет обаче е този за


автомобилна писта в центъра на града


Тази идея се появи при откриването на най-голямата туристическа борса в Европа - ИТБ (ITB) в Берлин през март 2010 г. Тогава една от големите атракции на щанда, с който България се представя на Международното туристическо изложение, се оказа... порше. С автомобила община Варна рекламираше предстоящия през лятото (на 2010г.) кръг от състезанието Формула G3, на който градът трябваше да домакинства "за първи път в България". Йорданов побърза да обясни, че за целта по 3.2 км трасе около Двореца на културата и спорта във Варна ще бъде положено "особено качествена настилка от поне 28 см", за да могат по нея да минават "същите мощни близо 600 конски сили спортно пригодени автомобили от високия клас, които гледаме и във Формула 1". Съвсем скоро след това сe оказа, че в думите му няма нищо вярно и че "новината" е просто пореден трагикомичен скандал.


Сега Варна отново е потънала в мечти. Когато мъглата над морето се вдигне, гледката предразполага към меланхолия. А насреща е хоризонтът – далечен, далечен... колкото и близък да изглежда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Интересно, кога Дневник ще отбележат, че организаторът на протеста във Варна снощи е намушкан с нож.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  хехехехехе......Партиите отвориха торбите с лъжите.....

 3. 3 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Филмът със светлото бъдеще го играхме 45 години,а с прехода го играем повече от 20. Колко още години ще трябват на ГЕРБ във Варна,след като вече шеста управляват Общ.съвет,а втора имат пълната власт???

 4. 4 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Тези утопии не могат да скрият дупките по варненските улици, нито корупцията на всички нива в управлението на града.
  ТИМаджийски циркаджилъци!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#1] от "42":

  Било е отбелязано, ама в късни доби вчера и днес статията е оттекла по каналния ред към архива.

 6. 6 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "42":

  Отбеляза го.

  Аз друго питам: Кога националният протест ще е в "Топ теми" вместо поредната стрелба срещу някакава сйи мутра, пък била тя и с барета?!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Припознаването на "вечния" варненски кмет като "свой" обаче лиши партията от перспектива във Варна, превърна я в част от комплекса на застоя и изправи ГЕРБ пред риск от загуба на предстоящите парламентарни избори" - Неизбежно е!.....

 8. 8 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1050 Гневно

  Нямало пари за майките, за пенсионерите, за учителите, за лекарите, за лекарствата на хронично болните; за нищо нямало пари, щото сме били в криза, ъм?
  Ама за предизборна пропаганда няма криза, а има милиони.

  Нагли тъпи лъжци и крадци!
  Накратко казано:
  ГЕРБ --> ГРАБ --> ГРОБ!

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Сбирщина циркаджии и крадливи олигофрени, това са управляващите в Община Варна! Скоро народа ще ги запука с камъни, та и новозакупеното им водно оръдие (с парите на варненци), няма да ги спаси.
  Цялата сган, начело с Кирлив Йорданов, Мутрешки, Бъзиков, Потен, Крадликов и прочее, ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕЗАБАВНО ИЗРИНАТА !

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 10. 10 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Единственото което ми дава надежда е че дори най големите некадърници няма да успеят да унищожат град на хиляди години, привличал хора от зората на цивилизацията.Но знае ли човек, алчноста и простащината на днешните управници може всичко!!!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 11. 11 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  " ....покриването на варненските римски терми (най-големите закрити бани от този род в Европа)"

  Наистина ли са най-големите в Европа? По-големи дори и от термите в Рим?

  Но че са много големи е факт. Това е било причината да функционират в този си вид само около 60 години - защото консумацията на дърва за топла вода и отопление е била много голяма (а варненската геотермална вода още не е била открита). И после са били заменени с по-малки терми и са станали археологическа забележителност вече около 17 века.

 12. 12 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 426 Весело

  Да използвам да поздравя и автора:

  БРАВО СПАСЕ !

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 13. 13 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 550 Неутрално

  ха, ха започна сееееееее... Ще ни говорят глупости след глупости. Не разбраха ли, че за 20 години вече лъжите се свършиха. Никой не вървя, никой не иска такива като тях.

 14. 14 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Градът няма посока на развитие и затова всички инвестиции ще изглеждат като прах в очите

  ATX
 15. 15 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Коментарът ми в никакъв случай не е в защита на Кирил Йорданов, напротив, като политически хамелеон успешно конкурира недостижимата Янка Янкова! Но все пак се питам защо варненци го избират толкова пъти?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 16. 16 Профил на kikiriki01
  kikiriki01
  Рейтинг: 220 Неутрално
 17. 17 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  "Ремонтът глътна 1.7 млн. лв., а за да избере най-доброто покритие за площада, за Италия замина група от четирима високопоставени общински служители."

  Ей така ще е винаги при нас - четирима човека на място за плочки! С парите на данакоплатеца. С колегите сме избирали материали за милиони, с отговорност пред частни инвеститори, без нито един път да ни командироват където и да е. Просто, защато няма нужда. Когато см избирали плочки, мострите ни идват в офиса.

 18. 18 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  ПС: Авторът е пропуснал в статията т.нар. проект "Алея Първа", който се размахваше насам-натам преди десетина години. За сметка на това в момента във Варна се намира най-голямата (и мръсна, и неосветена) крайбрежна чалгаджийница и кебапчийница в света с директен автомобилен достъп + най-голямата гора от изкуствени палми.

 19. 19 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 796 Весело

  Сега е момента! Започва неограниченото, масовото раздаване на розови очила и балони!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 20. 20 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 796 Разстроено

  [quote#16:"kikiriki01"]Dobre napisano[/quote]
  На шльокавица!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 21. 21 Профил на alexpp
  alexpp
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да вземат да направят първо онази дупка стадиона, пък после да ни заблуждават с новите си проекти.
  Като виждам колко неща се "случват" напоследък във Варна ми е ясно, че работата е "това, което аз ще ти обещая, никой неможе да ти го даде" ..

 22. 22 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Всеки път преди избори във Варна е така. Като кандидатстваше за 3-ти мандат Киро ремонтира едно каре в центъра зад Общината. За 1млн. Асфалтирана улица от 100 метра, след това стар асфалт. Тук сменен тротоар, там не. Като шарена черга. Не е част от цяло ами кръпки. Обаче явно варненци се вързахме.
  Сега ГЕРБ и те искат да ни вържат. Ще се вържем ли обаче?

 23. 23 Профил на icf
  icf
  Рейтинг: 374 Весело

  Варна и резидиращите там пак ще протестира в кафенетата и ще се страхуват да казват ТИМ на глас.

 24. 24 Профил на alexpp
  alexpp
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "в преасфалтиране на варненските улици ще бъдат вложени повече от 18 млн. лв" - варненските улици се преасфалтирват само по изборите. Принципа е да източим каквото можем преди изборите.

 25. 25 Профил на alexpp
  alexpp
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#15:"Gaetano Scirea"]Коментарът ми в никакъв случай не е в защита на Кирил Йорданов, напротив, като политически хамелеон успешно конкурира недостижимата Янка Янкова! Но все пак се питам защо варненци го избират толкова пъти?[/quote]

  Убеден съм, че не варненци го избират. На последните избори съм разговарял с десетки мои познати и няма човек, който да се е изказал ласкаво за този ****умник

 26. 26 Профил на селянка
  селянка
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "alexpp":
  Защо ли??Защото на последните избори трябваше да избираме между крадеца Йорданов и крадеца Марешки,Явно сме решили,че Киро е по-малкото зло.Което да не звучи като оправдание разбира се!
  Крайно време е ,съграждани,да се вдигнем и да съборим цялата алчна и посредствена пасмина,която управлява Варна!
  Но за съжаление читавите хора не са допускани да вляазат в управлението(както и на държавно ниво).

 27. 27 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 480 Весело

  Познатите прийоми на комунистическата номенклатура.Вместо да работят за по-качествен живот на хората - разбирайте по-здрави, по-спокойни, с по-добър стандарт на живот- другарите предлагат картинки на инфраструктурни проекти .

 28. 28 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар 15 !

  Точно така ! Защо го избирате 4 пъти , а ? Да е пуснал някой друг бюлетината ?
  И сега какво стана ? Кой ми сра в гащите , нали ?
  Хайде стига с тази евтина комунистическа пропаганда !

 29. 30 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Честито увеличение на водата Варненци!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 30. 31 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И Варна се управлява на принципа "Никой не може да ви даде това, което ще ви обещая аз."

 31. 32 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Дали пък организаторите на протестите не се дирижира от една групировка ТИМ, която иска да сложи ръка и на ЕРП-тата? Кой плаща балоните например?

 32. 33 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 620 Неутрално

  и тук всички са много комунисти и перат руски пари и внасят в офшорки на принципа след мен и потоп

  BG e мини империя на злото.
 33. 34 Профил на Яра
  Яра
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както се казва "а дано, ама надали". За 16 години мандат по 1/3 булевард и по 1/2 тротоар да беше оправял с качествени материали, улиците и тротоарите на този град щяха да са равни като стъкло. ГЕРБ и Киро да се благодарят, че тази зима е мека, иначе още от декември поредните им стотици кръпки щяха да допринесат още повече за лунния пейзаж в града. И даже улиците на са най-зле, друса малко, през 4-5 метра някоя дупка, но се шофира се. Но тротоарите са кошмар - по-целия бул.Владислав Варненчик плочките са първо като калейдоскоп - всякакви разцветки и модели, второ всички хлопат или са счупени, по бул.Мария Луиза са същите, точно пред Общината са просто натрошени като бисквити, както и тези павенца от преди 5-6 години пред х-л Черно море, а за прекрасните плочки за баня пред фонтаните да не говорим. Разруха, където и да погледнеш.

 34. 35 Профил на sashkov
  sashkov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А пари за булевард Трети март - няма!?!
  Този булевард, кръстен на националния ни празник, е истински символ на състоянието българската държава. Свързва едно почти крайградско панелно гето с друго - съвсем крайградско панелно гето, през половината си дължина е осветен само от едната страна, има тролей, за да е "зелен" и "еко", на който никой не се вози.
  След всеки дъжд го кърпят наново, ако падне малко сняг зейват цели кратери.
  Всички спазват закона по Трети март - карат с най-много 50, даже като истински европейци карат с 30-40 км/ч. Самоконтрол и гражданска съвест

 35. 36 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Хайде малко да понамалим и предизборните ирония и сарказъм също така. Знаем че и те също (най-вече чрез вестниците и заглавията) са част от предизборното джавкане. Ако преди 4 години някой беше обещал втори лъч на софийското метро, отпушване на европейските пари, довършване на магистралите и дострояване на Дунав мост-2 най-вероятно би бил обвинен в предизборно лъготене и "светло бъдеще". Някои журналисти искат хората даже да спрат и да мечтаят. Едно сиво ежедневие им е достатъчно на хората.

  Хубаво е да има и такива обещания защото поне лесно се проверяват след 4 години, че то "Сполуката" как да я провериш или измериш?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 36. 37 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#15] от "Gaetano Scirea":ние не го избираме той пазарува гласове много успешно и издава временни удостоверения за местожителство,профила на изберателя му е ясен на всички ром от владиславово,максуда и служителите на фирмите около него

 37. 38 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#18] от "нарича се "улица Багдат"

 38. 39 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 529 Гневно

  http://www.youtube.com/watch?v=b8E27h20XFY

  Нищо не ми обещавай за утре.
  Днес вече ценя всяка минута.
  И какво от това, че ще има цветя
  в моя дом, в моя хол, в моя панелен комплекс.
  Искам цвете едно, но сега, цвете едно, но сега
  Защото утре започва от днес
  Утре започва от днес.

  Нищо не ми обещавай за утре
  аз искам сега удобни обувки.
  И какво от това, че широк е света,
  щом душата е тясна,
  как бих могъл да порасна?
  То е все едно да умра
  не от болест, а от стрес
  Защото утре започва от днес.
  Утре започва от днес.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 39. 40 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 529 Гневно

  Тук обещанията са по друг начин - без цветя
  Нов стадион, нов панелен комплекс в морската, 10 етажни хотели на крайбрежната алея, застрояване на Чайка...

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 40. 41 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 428 Весело

  ако гласувате за мен,ще направя крайбрежната и пристанището както е на визуализацията.
  http://4.bp.blogspot.com/-AaVhzpafpmI/T-DCyaiYwTI/AAAAAAAADnI/dCeV3EEHQ_U/s1600/china-macau.jpg

 41. 42 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 428 Весело

  това е изглед от Галата към новия Аспарухов мост

 42. 43 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#1] от "42":
  Те отбелязаха ве пич , виж предната статия ...

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 43. 44 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#40] от "zaza": който има и дава пари ще прави каквото иска , а не каквото искате Вие

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 44. 45 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#23] от "icf":
  Ами акто си такъв голям пич ела и приказвай ... Или пак ТИМ са само слухове , и си ги разпространявате като развалено радио

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 48 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 597 Весело

  Както почти никога не мога да се сдържа когато става дума за политици и избори - поздрав:
  http://www.youtube.com/watch?v=1CLBANCVHTw

  Особено за кирето, както си личи от финала!!!!!!!!!!!!!!

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 50 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Благодаря, г-н Спасов.

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 52 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#36:"emil"]Хайде малко да понамалим и предизборните ирония и сарказъм също така. [/quote]

  То си е специалитет на г-на СС. Не знам кой му е казал, че е професионалист журналист. Но за агиптпропчик става.

  'Let light surround you' Dream Theater
 52. 53 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#49] от "sharky681":
  ++++++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 53. 54 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Чудесна статия!

  Fail with honour then succeed by fraud
 54. 55 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#25] от "alexpp":
  Е, да де! Ама що е там дето е? Кой го е избирал? Как е гласувано? Значи ли това, че ТИМ-аджиите са толкоз "яки", че и избори да манипулират?

 55. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Лека полека стават работите във Варна, а мъркалници, мъркалници винаги ще има..... и след 1000 години.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 57 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Браво Спасе, много хубава статия!
  Както на всеки 4 години, и сега ще се хвърлят едни грешни пари, за да се замажат очите.
  Надявам се варненци този път да не повярват на тези евтини трикове, защото града е просто обсебен от ТИМ, няма никаква идея за развитие, всичко е в застой, и това е най-благоприятната среда за мръсни сделки, непрозрачност и беззаконие. Докато от голямата сграда не изгоним и последния комунист и старо куче имало нещо общо с обществената администрация преди 1990 г. в града няма да се случи нищо добро!
  Докато държавата (премиер, министри и НС) продължава да закриля групировки и монополи - няма път напред за цяла България!

 57. 58 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#44] от "Teqilabg":

  Имаш предвид старшинките с КГБ капиталите ли?

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 58. 59 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#1] от "42":

  Oтбелязаха го половин час след като се случи. Аман от непроверили критикари. Ако ти не си чел една статия, не значи, че я няма...

 59. 60 Профил на alexpp
  alexpp
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#55:"Мъдра муха"]Е, да де! Ама що е там дето е? Кой го е избирал? Как е гласувано? Значи ли това, че ТИМ-аджиите са толкоз "яки", че и избори да манипулират? [/quote]
  За съжаление смятам, че ТИМ-аджиите са толкова "яки", че и държавата да движат. Както се вижда, те са навсякъде - застрахователни и пенсионни дружества, банки, въздухоплаване, пристанища и т.н. Може би вече се опитват да излязат на чисто, като например със залата "Арена Армеец", но ще минат още десетилетия преди да си прикрият кирливите ризи.

 60. 61 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#58] от "soul": какво ти пука от къде са парите ? Важното е , че ти ги нямаш !

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 61. 62 Профил на batak
  batak
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#60] от "alexpp":

  Залата е просто подарък.

  И да толкова са яки, досега не помня нито съд,нито което и да е правителство да е направило нещо по въпроса и сигурно няма град в света на който крайбрежната алея да е продадена на фирма

  таралежът е птица упорита, докато не го ритнеш не полита
 62. 63 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Варна да ва по 100 млн годишно за курпене на дупки и чистене на сняг, с тези пари могат да се оправят всички булеварди стротоарите , че иза центъра ще има. Защо ремонта на Витошка струва 2.5млн. с подмяна на канализацич , а нови плочки в центъра на Варна 10млн.(10 000 000).Не им се връзвайте лъжат ви и Кирчо и бате Бойко и Цвинокио и Сергей и Марешки... Всички са мафия

 63. 64 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#61] от "Teqilabg":
  Всъщност ми пука защото елементарни, престъпни мозъци ще продължават да унищожават бъдещето на децата ни,страната ни
  и надеждата за нормална човешка атмосфера.Разбирам желанието всички да приемат че вече Вие сте хората,елитът от който зависи всичко и след едно поколение да забравим цървулите ви и просташкият призход, но нямате шанс за това-100%!!!
  Относно парите- богат е онзи който е доволен от това което има!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 64. 65 Профил на Random9
  Random9
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Снимката е в унисон с целия град - пълен кич и трагикомедия

 65. 66 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#26] от "селянка":

  А защо не намерихте алтернатива? Защо се оставяте ви водят като овце? Не казвам, че и в София е по-добре ...

 66. 67 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Относно проекта - някакъв опит за имитация на проект на Заха Хадид в Абу Даби (Саадият). Ама много далеч от оригинала

 67. 68 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1320 Весело

  До коментар [#56] от "boby1945":

  Музикален поздрав, Боби!

  "Живея във собствена боксониера,
  в която спокойствие и аз да намеря.
  И приятелка имам, ех, красавица не, не е,
  но за по-хубава да мечтая не смея.
  Припев:... /2x/
  Имам нормално кръвно налягане,
  не пия хапче за сън преди лягане.
  Ходя на театър, изложби и кино,
  не прекалявам с ракия и вино".

  Казано честно, всичко ни е наред...малко по малко...лека -полека...туй-онуй...тинтири-интири...
  Сега асфалтец, утре - калдаръчме, палмаичка, шадраванче...Животец, ще го избутаме!

 68. 69 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 688 Весело

  Много гадно и във Варна се строи.
  А колко по-хубаво си беше преди и мръсничко , и западнало , и ориенталско-пасторално...

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 69. 70 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Във Варна примират от любов към Боко....Кирето нали като го издигаха от ГЕРБ бяха същите обещания, никой вече не им вярва на глупостите за светлото бъдеще.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 70. 71 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Неутрално
 71. 72 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#68] от "Спас Спасов":

  да не харесваш жена си, трябва да си голям нещастник, сори

 72. 73 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  Само където не ми е много ясно от този варненски кашон с фоерверки коя точно ще гръмне ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK