Часове до присъдите за "роднинската група" на Брендо за пране на пари

Евелин Банев-Брендо на влизане в съдебната зала, ден преди съдът да се произнесе по делото за пране на пари срещу него.

© Красимир Юскеселиев

Евелин Банев-Брендо на влизане в съдебната зала, ден преди съдът да се произнесе по делото за пране на пари срещу него.Соченият от МВР за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо задрямва на няколко пъти, свит на пейка на първи ред в зала номер 6 на Съдебната палата (ако се вярва на публикациите в таблоидни издания, от както е в българския арест - вече втора седмица той почти не спи, защото се страхува да не бъде убит).


Очевидно тук се чувства по-сигурен и използва дългото заседание, за да си почива. То е последното преди в петък (15 февруари) Софийският градски съд да се произнесе по делото за пране на пари срещу него и още трима подсъдими, което се води вече трета година. Прокуратурата поиска за Банев 12 години затвор и максимална глоба (30 хил.лева).


На пейката зад него са бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева, която е и съпруга на застреляния през 2005г. Константин Дишлиев (разследвани са негови сметки, ползвани за изпирането на средства - бел.ред.) и Симо Карайчев (доведен брат на Брендо).
От време на време Брендо се обръща и разменя усмивки или думи с тях. През близо трите часа, в които прокурор Мариана Станкова произнася пледоарията си, той реагира изненадано само, когато се чува думата оръжие. Обръща се и пита "оръжие ли казаха". Никой не е сигурен, защото почти през цялото заседание да се чуе какво чете прокурорът е много трудно (въпреки молбите на съдията и на защитата да се говори по-високо и на микрофон, проблемът остава).


Обвинение и защита


Според обвинението Банев, Дишлиева, Добринова и Карайчев са участвали в престъпна група, която е "изпрала" близо 2 млн. евро от трафик на наркотици. Защитата в своите пледоарии в четвъртък на няколко пъти и по различни поводи нарече тезата на обвинението "необосновано и недоказано".


Според прокуратурата организираната престъпна група е действала от 17 октомври 2002г. до 30 май 2005 г. Целта е била да извършва финансови операции от различни банкови сметки на фирми и банки в чужбина за кредитиране дейността на "Прайвет файнънс юнион АД" (Private Finance Union - PFU беше популярна по това време, като лизинговата компания, която отпуска кредити за жилища и автомобили само срещу лична карта - бел.ред.) с пари, за които участниците в групата са "знаели или предполагали", че са придобити от незаконен трафик на наркотици.


Второто обвинение е, че в периода 2004 - 2005 г. групата е извършвала финансови операции със средства придобити от незаконния трафик на наркотици, осъществяван от осъдените за това преди време Ивайло Хеселбърт и Атанас Генов (двамата имат присъди в Италия и Испания през 2000 г. и 2006 г.)


Прокурор Мариана Станкова почти три часа тихо чете пледоария, в която изрежда различни данни за компании, банки, парични преводи, суми (от десетки хиляди до милиони) и датите (в периода 2002-2005г.) и лицата, чрез които са се случвали. Имената на Константин Дишлиев и Десислава Дишлиева се споменават по-често. Припомня свидетелските показания. Няколко пъти акцентира, че "отсъстват търговско-правни отношения, които да оправдаят наличието на тези пари". Посочва и примери, че подсъдимите са имали недекларирани доходи.Когато Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста Брендо през 2009 г., тричленният съдебен състав тогава цитира доказателства от разследването, според които Владимир Дишлиев (баща на Константин Дишлиев - бел.ред.) издава еднократно пълномощно в полза на Евелин Банев, с което го упълномощава да "направи депозит за сметка "Куилин Венчърс." Такъв превод, според Владимир Дишлиев е бил направен и той е в размер на 2 милиона евро. Впоследствие парите са преведни от "Куилин Венчърс" в сметка на "Фиделите ентърпрайсиз". Според прокуратурата няма откъде Евелин Банев да има два милиона евро, което се установявало от събраните по делото доказателства.

В пледоарията си Станкова каза още, че те системно са регистрирали "кухи дружества в офшорни зони и са откривали сметки в трети страни, извън страните по регистрацията" на фирмите - Великобритания, САЩ, Швейцария, Австрия.


Според адвокат Ина Лулчева нито в обвинителния акт, нито в пледоарията на прокурора е имало факти, които да доказват обвиненията. Напротив "голяма част от пледоарията беше запълнена с напълно неотносими факти". Основният аргумент на защитата беше, че средствата, за които се твърдят, че са от трафик не могат да бъдат свързани нито с Брендо, нито с някой от другите подсъдими. "Прокуратурата заключва, че има неустановени средства с неизвестен произход, но не е безспорно доказано, че те са от наркотици. Това само се предполага", заяви Лулчева.


Не престъпна, а "роднинска група"


Според нея прокуратурата е положила големи усилия, за да установи пътуванията на подсъдимите извън страната. "От съвместните им пътувания обаче не може да се направи извод, че те са престъпна група, защото роднините по принцип пътуват заедно. Пътуването в група може да означава, че има организирана туристическа група, но не може да се инкриминира престъпно поведение само, защото някой е пътувал с някой в самолет", заяви още защитника.


Според Лулчева движението, на който и да е гражданин, в която и да е държава не е престъпление. По думите й от обвинението са акцентирали върху обстоятелството, че подсъдимите имат родствена връзка. "Нито днес, нито в обвинителния акт се посочва нещо друго освен тази родствена връзка. Посочват се някакви дружества, към чието създаване или собственост Евелин Банев няма никакво отношение".


Тя заяви още, че прокуратуратa няма доказателства какво произтича от познанството на Генов и Брендо. Според свидетелските показания на Генов двамата се познават от Тополовград, където са тренирали борба заедно. Двамата са пътували заедно, но не са установени техни общи престъпни прояви. Генов е свидетелствал още, че "пътищата на двамата се разделят".


"Не може едновременно да знаеш и да предполагаш"


"Жалко е, че мога само реторично да поставя въпроса как се перат пари от иззети наркотици. Според обвинението се перат пари от трафик, осъществяван от Генов и Ивайло Хеселбърт, които са осъдени за наркотици и те са иззети", попита адвокат Даниела Доковска, защитник на Моника Добринова.


Доковска обърна внимание, че в обвинителния акт е записано, че участниците в престъпната група са "знаели или предполагали", че средствата произтичат от наркотрафик. По думите й първата хипотеза означава пряк умисъл, а втората - евентуален, но няма как да са налице и двете едновременно. "Прокуратурата няма доказателства… и си е помислила, че може да препише закона. Но това са взаимно изключващи се хипотези, което прави обвинението негодно и противоречиво", заяви Доковска.


Тя също акцентира, че прокуратурата е повдигнала обвинени по родствена линия. "Колкото и държавата да става полицейска, такава конструкция няма да е възможна в скоро време", обобщи защитникът и призова съдът да не уважава подобна теза.


Последният свидетел

Андон Георгиев

© Красимир Юскеселиев

Андон Георгиев


Преди
пледоариите на заседанието днес трябваше да бъдат изслушани последните трима свидетели, призовани от прокуратурата, които не се явиха и в края на януари на предишното заседание.


Жени Георгиева, за която се смята, че живее в чужбина, отново не е била открита, за да бъде призована. Андон Георгиев се яви, а Стоян Мавродиев - отново не беше в залата (виж карето вляво).


Съдията прочете докладна записка с обяснения, че на адреса, на който е изпратена призовката за Стоян Мавродиев, са казали, че е бил наемател преди години, но вече не живеел там. На предишното заседание председателят на КФН също не се яви, но представи болничен лист. Съдия Костадинова уточни, че тогава призовката е изпратена на същия адрес.
След направената справка за актуален адрес на Мавродиев, е станало ясно, че все пак това е бил адресът, който се води за постоянен за лицето, уточни съдията. Вторият опит да бъде призован бил по местоработата му, но от там са обяснили, че е в болнични и не са искали да предоставят  на съда телефона му. Прокурор Станева поиска глоба за неявяването на Мавродиев, но съдебният състав прецени, че няма основания за такава. Все пак съдия Костадинова реши да изпрати материалите до СДВР, защото лицето явно е нарушило закона, като не е сменило адресната си регистрация в изисквания 30-дневен срок.

В периода, разследван по делото, тримата са работили в консултантска компания, която се занимава с регистрацията и обслужването на офшорни фирми.


Андон Георгиев трябваше да отговаря на въпроси, свързани с някои компании, които са проверявани в хода на разследването срещу Банев. Той обясни, че от края на 2000г. е работил в "Окра консултинг" - българското представителство на една от най-големите фирми за корпоративни услуги Ocra worldwide. Разказа за авторитета на компанията, видовете предоставяни услуги, какво е правил местния клон, готовите фирми, които чакат "на склад", за да бъдат използвани при нужда от клиент, за принципа на работа на офшорните компании. Георгиев, обясни, че е работил и в "Юнайтед консултинг", в която собственост е имал и Стоян Мавродиев.


Заяви, че не познава подсъдимите и никога не е бил собственик в някоя от фирмите, споменавани от прокурора като "Фърст Лондон Мениджмънт" например. Според него тя е била от типа дружества - готово за ползване за регистрация на компании. И адвокатите, които помагат за администрирането на услугите покрай това - не знаят какво правят след това собствениците им. За Константин Дишлиев, Андон Георгиев разбрал от медиите (прочел за делото, след като е призован) и  през 2004г. знаел за лесните кредити, които дава (през PFU - бел.ред.).


Георгиев заяви, че за него като държавен служител (в момента той е главен секретар на КФН и Мавродиев му е шеф) е удоволствие и иска да съдейства на правосъдието и остава на разположение като експерт.


Когато съдията и прокурорът започнаха да обсъждат неявяването на другия свидетел - Мавродиев, Георгиев се намеси и заяви, че според него след това, което е разказал свидетелят Свилен Исаев (той също е работил с Георгиев и Мавродиев му е възлагал задачи и даде показания на предишното заседание - бел.ред.) и което той днес обяснява "колегата Мавродиев няма какво повече от това да каже".


След това допълни, че "от 2000г. имам удоволствието да работя за г-н Мавродиев, и сега работя, и се надявам още да работя" и той е "изключителен професионалист".


Прокурорът имаше нужда от явяването на Мавродиев, за да потвърди негов ли е подписът под някои документи на офшорните компании "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз" (техен собственик според прокуратурата е споменатата "Фърст Лондон мениджмънт", регистрирана от "Окра") включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в "Юрам банк" (Euram).


За да се избегне нуждата от ново призоваване на Мавродиев, Андон Георгиев се включи и в разпознаването на подписа на шефа на КФН. След като му показаха документи, Георгиев за всеки от тях заяви, че "прилича, но не мога да кажа, че е неговият, по-скоро не е неговият". Предложи, че е най-добре да има графологична експертиза и уточни, че дори да е на Мавродиев, това било подпис, с който се удостоверява за документи, че са верни с оригинала. Георгиев добави също, че е било "престижно да кажеш - Мавродиев ми завери документите".

Дълъг процес


Шест години след старта на разследването за прането на пари (2007г), три след старта на процеса (2010г., въпреки че делото е внесено още през 2009г., то е забавено) и след последно заседание, продължило над седем часа, в петък той ще завърши поне на първа инстанция. 


В последните месеци, арестът (Банев беше задържан в средата на май 2012г. на пътя Бургас-Созопол) и процесите срещу Брендо (освен тук, от миналата година той е подсъдим и в Италия за трафик на наркотици, беше екстрадиран там и го връщат за заседанията в София) са сред любимите примери за успехи срещу организираната престъпност на вътрешния министър Цветан Цветанов. В почти всяко интервю, включително в участието си в "Стани Богат", той говори за успеха с акциите срещу Банев. Още при ареста на Брендо, Цветанов го определи като "човек, който е изключително влиятелен и силен в средите на организираната престъпност" и беше даден като пример за това, че "в България мафията си има държава". Вицепремиерът често повтаря, че Брендо е бил толериран от всички власти до сегашната.


В едно от последните си интервюта в началото на февруари, Цветанов каза "но нека да ви напомня, че в началото на 2012 г. приключи разследване в Швейцария. И там разследването е за 10 т кокаин, за пране на 10 милиона евро. Като банковата му сметка с титуляр Евелин Банев Брендо е за 10 милиона, които са влезли в тази сметка с различни документи, които са неистински за произхода на тези пари. И след това тегли кредит за 10 милиона евро от швейцарска банка, като титуляр, остава като обезпечение в тази банкова сметка и този кредит, който е изтеглил той го инвестира чрез разни фондове в Швейцария и в България. Това нещо го е позволила държавата България с нейните политици, с нейните управления през всичките тези години от 1992 г.".


Затова и присъдите за групата на Брендо се очакват с още по-голям интерес. Ако те бъдат обявени за виновни, лесно е да се предположи, че ще обжалват и процесът ще продължи още поне година, а може и две.


Ако бъдат оправдани, прокуратурата на свой ред сигурно ще обжалва. Но това ще предизвика и отново медийната тема доколко разследващите са в състояние да съберат доказателства така, че да бъде подигнато качествено обвинение. Особеността тук е, че става дума за специална материя, като прането на пари включително през чужди компани и финансови институции.


Днес в последната си дума Брендо заяви пред съда, че не може да носи отговорност за хората, с които се вижда и техните действия. Поиска да бъде оправдан, както направиха и останалите подсъдими.  Присъдите ще бъдат ясни след часове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 2. 2 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Не е лесно да си мутра.....
  Ха-ха....

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  И присъдата е ..... оправдателна!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на guentertreitel
  guentertreitel
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Страни ПРОДАВАЧ - ЕГН 62****** РУМЕН ГОЦОВ НИКОЛОВ  
  КУПУВАЧ - ЕГН 69***** СТОЯН ТОДОРОВ МАВРОДИЕВ
  КУПУВАЧ - ЕГН 70**** ИВА ТОДОРОВА МАВРОДИЕВА  
  Имот(вид, адрес) Самостоятелен обект в сграда, пл.No - 561, парцел - 4, площ по док. - 173.740 кв.м., гр.София, местност - ЛОЗЕНЕЦ, Описание: АПАРТАМЕНТ; Мазе: 4 5; Тип на имота: Градски
  да бяха питали Пашата къде е.

 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Тежичка статия, но в нея се пише само за некви 2 000 000 €...а защо никъде не прочетох за интересите му в индустрията...нещо, Химко, нещо, Диамант-Разград...Шише Джам, ала-бала...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дневник,защо мълчиш,като свинкс и не публикуваш какво иска "Шалом"от правителството до четвъртък???????

 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  След това допълни, че "от 2000г. имам удоволствието да работя за г-н Мавродиев, и сега работя, и се надявам още да работя" и той е "изключителен професионалист". За да се избегне нуждата от ново призоваване на Мавродиев, Андон Георгиев се включи и в разпознаването на подписа на шефа на КФН. След като му показаха документи, Георгиев за всеки от тях заяви, че "прилича, но не мога да кажа, че е неговият, по-скоро не е неговият". Предложи, че е най-добре да има графологична експертиза и уточни, че дори да е на Мавродиев, това било подпис, с който се удостоверява за документи, че са верни с оригинала. Георгиев добави също, че е било "престижно да кажеш - Мавродиев ми завери документите". По "престижно е да кажеш - Съдът осъди и Мавродиев и му завери ефективната присъда".

 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#6:"renegat"]Дневник,защо мълчиш,като свинкс и не публикуваш какво иска "Шалом"от правителството до четвъртък???????[/quote]

  Както и какво иска Хамас...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 640 Весело

  [quote#2:"Делян"]Не е лесно да си мутра..... [/quote]

  Ама е сладко...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 10. 10 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 640 Весело

  [quote#6:"renegat"]Дневник,защо мълчиш,като свинкс и не публикуваш какво иска "Шалом"от правителството до четвъртък?[/quote]

  Не питая особена симпатия към "Дневник", но съм забелязал, че не пускат "новини", чути от "една жена на пазарЯ"...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  Едно птиченце ми каза, че утре делото ще се отложи, защото адвокатите на Брендо ги е изловил "свински" грип!!!

 12. 12 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#7] от "latcho59":

  Супер! Благодаря за инфото...

  Можете ли да copy&paste- нете и други абзаци от статията, а може би цялата статия?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 13. 13 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 640 Весело

  [quote#11:"kimba3"]Едно птиченце ми каза, че утре делото ще се отложи, защото адвокатите на Брендо ги е изловил "свински" грип!!![/quote]

  Твоето птиченце се е излъгало. Моето ми каза, че ще бъде пилешки грипа...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 14. 14 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 395 Неутрално


  До коментар [#10] от "952":

  Е,жената от пазара ти казва да влезеш в сайта на Медияпул!
  Не е лошо от време на време да се слушат жените.

 15. 15 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Супер! С'а останаха само убиецът на Баретата, Галеви, ТИМ, БСП и ДПС.

 16. 16 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Главният въпрос е дали го съди жена или мъж. Ако е жена - ще лежи, ако е мъж не се знае. Мъжете съдии вече многократно доказаха и че са по-подкупни и че са по-страхливи.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 17. 17 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 525 Разстроено

  .... , колко ли хорица отрови , нека лежи до живот ?!

  .... never say never ..... !
 18. 18 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  При подобно обвинение окончателната присъда може да е само една: НЕВИНЕН.

  Колко години ще отнеме на нашата прокуратура да научи процесуалното право и материалния закон?

  и най-умният си е малко прост....
 19. 19 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нефертити":

  "И присъдата е ..... оправдателна!"

  По-добре. Така ще се отървем от него окончателно, само снайперистът да е добър.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 20. 20 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Ще бъдат оправдани!
  Това се чувства още в думите на прокурора.

 21. 21 Профил на ivan_nikolov
  ivan_nikolov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Братя Галеви са били спрени от пътна полиция при напускане на страната. В резултат са установени тежки телесни повреди върху патрулиращите полицаи в слдствие на удари от пачки с банкноти. Води се следствие по случая.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Присъда за "Укриване на данъци" ... 3 х "до живот" и готово. Конфискация на всичкото имущество на всеки от веригата ...
  Както я е подкарал ... с тая невроза ... скоро ще се нарадва на мутренството си!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 23. 23 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Само последната сделка в Швейцария... Искате си парите ? Какви милиони - Тук са почти милиард за конфискация!!!

 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#12:"952"]Можете [/quote]
  Може, професионални лъжци, клептомани и криминални престъпници...Може, "952".

 25. 25 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#19] от "grand funk railroad":

  Е, той нали за това е в пандиза - за да оцелее, че иначе ония като го накацат ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 26. 26 Профил на igita
  igita
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Стряскащо е, ако докажат, че шефът на Комисията за финансов надзор, която е дори по-влиятелна от Финансовото министерство за бг бизнеса, е замесен в пране на пари в особено големи размери през офшорки...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK