Отец Ангел Ангелов: Най-достойният, отговорният, честният - той е бъдещият патриарх

Отец Ангел Ангелов

© Дневник

Отец Ангел АнгеловОтец Ангел Ангелов е предстоятел на храм "Св. София". От две години е протосингел на Софийска епархия. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. През 1997 г. е ръкоположен за свещеник. Преподавал е Християнска философия като хоноруван асистент в Богословския факултет. Специализирал е в Старокатолическия факултет на университета в Берн – Швейцария. Служил е в параклиса "Св. Троица" и в църквата "Св. Мина" в столичния квартал Модерно предградие.


Какво е да си свещеник в България? Тежко ли е расото? 


- Свещенството не е професия, то е призвание. Много ми е неприятно, когато то намира място в тези таблици на професиите. Преди известно време имаше някакво проучване за най-щастливите професии и останах много изненадан, че свещенството заемаше едно от челните места. 
Служението не никак леко. Тук не визирам някакви икономически предпоставки. Особено трудно е на онези свещеници, които градят своята енория, занимават се активно с енориашите си и се стремят във всеки един момент да бъдат до близо до тях.


В България има и друго - все повече хора, до известна степен и с помощта на медиите, налагат гротесков образ на българския свещеник. Със сигурност има такива примери. Но за сметка на това има много прекрасни свещеници, които съвестно вършат своите задължения, водени от любовта и вярата си към Бога. 


А българинът вярващ ли е? 


- Българинът носи в себе си исконна, дълбока вяра и в същото време – безумно суеверие. Ясно трябва да осъзнаем, че там, където влиза суеверието, вярата си отива. Това е големият проблем на църквата в момента – да премахне суеверието от всекидневието на българина. А там да постави искрена и чиста вяра, която води до познание. Това е задачата на всеки свещеник.


Суеверията ограничават свободата на човека. Вина за това носим и ние свещениците, защото понякога не сме толкова непримирими. 


Всеки един от нас трябва да избере пътя, по който да тръгне. Както казва нашият Господ Иисус Христос - "Ето, аз стоя на вратата и чукам и който отвори, ще вечеря с мен." Църквата трябва все по-активно да влиза в живота на българина и той ясно да чува този ехтеж, защото тя чука на сърцето на всеки един от нас. Онзи, който отвори и чуе тоя зов, ще бъде щастлив, радостен в живота, който те води единствено към вечността. 


Каква е причината за атеизма у мнозина? 


- Смятам, че няма човек, който да е атеист. Всички, които толкова гръмко се произнасят като такива, в даден момент ще потърсят Бога. Ще потърсят сила, която да е над този свят. Има такива моменти в живота на човека. В повечето случаи те са свързани със смъртта.


Преди време някой ме беше попитал дали съм религиозен. Аз съвсем искрено отговорих, че не съм религиозен човек, аз съм вярващ човек. Не обичам думата религия. Тя може да се отнася до всички системи, които са свързани с търсенето на авторитет. Но самата същност на думата "религия" е връзка и тази връзка я прави самият Господ Иисус Христос.


Ни най-малко не се сърдя на онези, които не вярват, но ми е мъчно, защото не знаят радостта от вярата. А тя наистина е нещо удивително. 


Независимо какви тоталитарни режими са се явявали, независимо какви бедствия са идвали на тази земя, църквата е вървяла все напред. Комунизмът искаше да обезличи народа и да го накара да живее по закона на масите. Това са неща, които са несъвместими с човешкото мислене и битие. Онова, което е толкова характерно за християнството, е точно персонализъм - личността не се изгражда в следствие на взаимотношението с обществото, а чрез постоянно оличностяване в търсене единствено на Бога.


На какво се дължаха проблемите с представителите за Патриаршеския избирателен църковен събор от Софийската епархия, която излъчва десетима за разлика от другите епархии, откъдето са по петима


- Имаше оплакване за редовността на избора. Но всичко това премина. В устава на Българската православна църква е казано, че този списък се предлага и изработва от епархийският митрополит /това сега е Кирил Варненски като изпълняващ длъжността на патриарх- бел. ред./ и при наличието на съответните епархийски съветници. Една част от тях не бяха съгласни с предложения списък, заради дадените хора, които са там. Всеки има право на това нещо. Въпреки всичко мисля, че Софийска епархия направи прекрасен избор и избра най-добрите и най-достойните от всички предложени. Това бяха шестима свещеника и четири миряни. От миряните влизат такива хора като проф. Климентина Иванова – един изключителен учен и силно вярващ човек,
доц. Иван Петев, преподавател в Богословския факултет, декана на Богословския факултет доц. Александър Омарчевски и Мария Кьосева, която е виден юрист, направила много за изграждането на устава на Църквата. Съвсем спокойно можем да кажем, че богословието от страна на миряните отново избира патриарх. 


Какъв трябва да е новият патриарх, който ще бъде избран на 24 февруари? Какви качества трябва да притежава? 


- Отговорността, която носи патриархът, е огромна. Той е отговорен не само за своята епархия, но и за цялата ни православна общност. Той трябва да е най-достойният. Силно вярващият човек, живеещият в Църквата, отговорният, честният – той е бъдещият патриарх. 


Изборът на патриарх не е някакъв конкурс за избор на "мистър". Тук се търси онази духовна красота и отговорността.


Кои, според Вас, ще са тримата, между които ще бъде избран новият патриарх? 


- Не бих могъл да кажа още. В неделя ще имаме яснотата, кои ще бъдат тримата достойни митрополити и от тези тримата след една неделя ще бъде избран вече новият патриарх.


Не трябваше ли митрополитите, които са сътрудничили на бившата Държавната сигурност, да се покаят?


- Актът на покаяние е нещо много интимно и лично. Аз не съм човекът, който може да каже какво трябва да сторят митрополитите. Каквото са решили те, сторили са го. Тяхна е работата, те решават как да постъпват. 


Редно ли е митрополитите да си правят отвод при избора на патриарх? Имат ли право на това и не противоречи ли на канона?


- Ако човек не се чувства добре здравословно, ако по някакъв начин му е трудно, няма нищо лошо в това да се откаже. Митрополитът носи човешката си страна. Нашата природа не е чужда нито на митрополита, нито на патриарха. Всички боледуваме, остаряваме.


Видяхте какво стана с папата - нещо, което за първи път се случва от толкова години. Тогава, когато ясно си осъзнал, че ще ти е трудно да понесеш върху плещите си този товар, няма нищо срамно, нищо страшно в това самият ти да поискаш да се откажеш.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 432 Неутрално

  "Смятам, че няма човек, който да е атеист. Всички, които толкова гръмко се произнасят като такива, в даден момент ще потърсят Бога."

  Глупости. Ще им се на килимявките всеки да повярва на приказките за т.нар. "Бог". Няма да стане. Напротив - колкото повече се развива човечеството, толкова по-малка роля ще имат въображаемите приятели в живота ни.

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1017 Весело

  Най-високият по чин в КДС ще стане патриарх

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Демек този който най-яко е клепал на ДС?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Под тази статия ще можете да изучите постулатите на атеизма от марксистко-ленински тип или замяната на една хуманна религия с човеконенавистническа идеология.
  Защото истински просветените в природните и обществените науки люде не плюят по вярата на хората...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 5. 5 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Не знам защо но все още се играе на тази стара карта, ако си атеист си комунист. Пълни глупости. Алтернативата - да се вярва в Бог - кой точно зависи от това къде си роден. Ако имаше един от тези богове да е истински, то хората, които вярват в него биха били по-щастливи и по-дълголетни, с по-малко престъпност. Да не говорим за безумните религиозни войни от няколко хиляди години до днес.

 6. 6 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#4] от "Депутат 241":

  Монотеистичните религии никога не са били хуманни. Те са по своята природа диктаторски. Прочетете Кристофър Хитчинс - или чуйте някои от брилянтните му речи. Например тук:
  http://www.youtube.com/watch?v=7nIRJVmZ4K8

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 426 Неутрално


  На въпрос в анкетата в блога-"Кого искате за Патриарх на Българската Православна Църква?" се получиха следните резултати:
  Ловчански митрополит † ГАВРИИЛ- води убедително с гласа от 481 от 1495 до момента или събира 32%.
  На второ място е Русенски митрополит † НЕОФИТ- с 358 гласа или 23%.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/02/15-16.html

 9. 9 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Дано новият Патриарх има сили да върне вярата на хората. Да върне и църквата на хората.

  Не само социализмът е виновен за липсата на вяра у нас.
  Две десетилетия нашата православна църква е потънала във вътрешни кавги и делби и е много далеч от реалния живот. Живее си сама за себе си. Мисля, че тя е в голям дълг на хората.

  А в тези тежки времена има какво да се прави стига свещениците да са наистина такива по призвание и да се обърнат към хората.
  Няма какво да се сърдят на медиите, фактите са си факти.

 10. 10 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 479 Неутрално

  българите сме много суеверни,вярваме си хиляди измислени глупости , обръщаме се към Бога в краен случай, последна инстанция, а до тогава "запалих си свещичка за здраве"и никаква мисъл за Божиите закони - лъжеме, крадеме, прелюбодействаме, завижзаме на ближния, преяждаме,препиваме и какво ли не.Сърдиме се ,че сме несправедливо ощетени, а сме загърбили християнските добродетели.

  Бог е един, обича ни и ни прощава!

 11. 11 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#10] от "ana_ni

  Добри неща си изброила Ана, между другуто ефектът и без да намесваме Бог би бил чудесен ако хората спазват законите, водят етичен живот като се грижат за себе си и не вредят на другите. И да не забравяме - се хранят здравословно. Тези добродетели са универсални и ги има във всяка развита цивилизация - независимо от религията.

 12. 12 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#5] от "ikoden":

  Споделям Вашето мнение.

  Атеист в никакъв случай не е равно на комунист!

  Тези клишета са вече доста изтъркани и не подсказват за някакво мислене на тема религия/вяра. Просто така си говорим да кажем нещо...Да не говорим, че познавам атеисти и с леви и с много десни убеждения.

 13. 13 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Ясно трябва да осъзнаем, че там, където влиза суеверието, вярата си отива."
  Защо отче ? Какво пречи едното на другото. Чисто и просто суеверието не можете да го контролирате.
  А на въпроса защо българина е атеист. Както правилно отецът каза, виновен е миналия режим , но трябваше да добави ,че не малка вина има и вишият клир . Докато обикновеният българин намира общи черти между фирмата в която работи и църковното управление ,вярата ще му отбягва. Докато вижда общи черти в крамолите между политиците и крамолите в синода , ефекта ще работи срещу църквата. Просто Българинът ще си остани вярващ но без посредници.

 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  "Силно вярващият човек, живеещият в Църквата, отговорният, честният – той е бъдещият патриарх.''  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#1] от "persifedron1":

  Напротив, има много истина в думите на свещеника. Вместо първосигнално да ги обявявате за глупости, по-добре се замислете над тях. Няма толкова силен човек, който да може да се справи сам с всичко.

  "Ще потърсят сила, която да е над този свят."

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#15] от "murttle":

  Могат да я търсят колкото си искат тази сила. Дори и да приемем, че съществува някакъв "създател", би било изключително наивно да си представяме, че той ще се занимава с някаква нищожна планетка, малка като прашинка, и със съдбините на хората там. Че ще разрешава конфликти, че ще ти "помага", ако много му вярваш.
  Изобщо, вярата в Бог - и в "намесващия се" Бог е доста нескромна

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 993 Неутрално

  "Каква е причината за атеизма у мнозина?"
  [quote#1:"persifedron1"]Глупости. Ще им се на килимявките всеки да повярва на приказките за т.нар. "Бог".[/quote]
  Причината за неверието е всъщност желанието да вършат своите си неща и като казват "Няма Бог!" значи казват "ние сме богове!" и така намират оправдание за злото си сърце, злите си помисли и постъпки.
  Защото ако няма Бог то всичко ни е позволено, нали?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 20. 20 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Крайно време е църквата да си промени някои от основните схващания. За последния век толкова научни факти станаха известни че примитивизмът на първата глава от библията е повече от очевиден. Ако църквата разправя бабини деветини по един толкова значим факт като създаването на всичко около нас тогава каква вяра могат да има хората че по най-значимия факт - има ли бог - им казва истината? Не е възможно повече да се поддържа заблуждение у интелигентните хора базирано на вижданията и обясненията на предшествениците ни от преди 5000 години.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 21. 21 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#19] от "zuk_trombon":

  Не. Не ти е позволено всичко, ако няма Бог, защото хората - или поне повечето хора - сме развили съвест. На мен съвестта ми не ми позволява да убивам, да наранявам, да мамя...затова и не ги правя тези неща. Но съвестта ни не е дадена от някакъв Господ, тя си е наша.

 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#19] от "zuk_trombon":

  [quote#19:"zuk_trombon"]като казват "Няма Бог!" значи казват "ние сме богове!" [/quote]

  Ние не сме си измисляли богове за да се цаним за такива. Вие си го измисляте бог защото така ви е по-лесно.

  [quote#19:"zuk_trombon"]Защото ако няма Бог то всичко ни е позволено, нали? [/quote]

  А това от къде го измисли? Ти знеш ли колко престъпления са извършени от вярващи хора за да не кажа колко са били извършени с неговото име на уста?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 23. 23 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#21] от "persifedron1":

  А ако нямаме съвест? И колко смешни ще сте за нас тия, които се подчиняват на това имагинерно понятие "съвест". Смешни фанатици, наричащи малодушието си съвест.
  Муахахаха!  Сега замени "съвест" с "Бог".

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 24. 24 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 405 Разстроено

  До коментар [#19] от "zuk_trombon":

  и като погледнем как Бог е запретнал ръкави да оправя лошотиите на този свят, мале -мале. Ако вярваме на религиите, за него е по-важно да ходиш на църква, да слушаш каквото ти казва попа или ходжата, да не ядеш свинско и да не показваш жена си на други хора, щото както казват някои мюсюлмани - ако жената е облечена предизвикателно, тя иска да бъде изнасилена.

 25. 25 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#23] от "torquemada":

  Ако нямате съвест, сте социопат.
  Това за малодушието не го разбрах изобщо - ако не убиваш, не нараняваш и не крадеш, си малодушен, така ли?

 26. 26 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "ikoden":

  А да не говорим пък за безумните войни водени от атеисти и кравопролитията предезвикани от атеисти като Хитлир,Ленин,Тротски и болшивиците,Пол Пот и Енк съри и много други предизвикали най страшните войни и кръвопролития.Точно атеистите разпалиха най големите войни

 27. 27 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#20] от "emil":
  [quote#20:"emil"]Крайно време е църквата да си промени някои от основните схващания[/quote]
  Кое по-точно? Че е зло да се убива, краде, лъже, завижда, мрази, блудства, пуши, пие?

  [quote#20:"emil"]примитивизмт на първата глава от библията е повече от очевиден.[/quote]
  А вие чели ли сте поне едно тълкувание на св. Отец на първа глава на Битие? Чели ли сте тълкувание на съвременни протестанти, католици, православни (на същата глава)? Знаете ли, че думата йом означава ден и период? Знаете ли, че методите за датировка, които се използват от учените са датирали каубойски ботуш на няколко милиона години? Знаете ли, че не е задължително учението на Църквата да казва, че Земята е на няколко хиляди години? Това е средновековно схващане, което никой не е правил догмат (и никога няма да бъде направено, защото няма никакво отношение към спасението на душата).
  До коментар [#22] от "emil":

  [quote#22:"emil"]Ти знеш ли колко престъпления са извършени от вярващи хора [/quote]
  Аз зная - 0. Как може да наречете ненормални кръстоносци (събирани с обещания за плячка) - вярващи хора? Вярващият човек изпълнява Христовите закони. Който не ги изпълнява е само на думи християнин.

 28. 28 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#26] от "bolgaroliub":

  цъкнах ти плюс само по една причина - прав си че злото не се влияе от религия. А Хитлер е бил католик и има подкрепата на папата. Що се отнася до Пол Пот - бях миналата година в Камбоджа и четох много - това е бил някакъв парадоксален човек - изключително тих и любезен на лично ниво, яден от жестока параноя избивал най-близките си приятели. Всъщност той дори не се е показвал пред хората, така че не е атеизмът определено не е бил в основата на проблема. Има една приказка - че Сталин и Хитлер са еднакво лоши. Преди две години четох един американски анализ на колко вярно е това - американците установяват че условията в сталинистките лагери се влошават драматично след нахлуването на Хитлер в СССР, понеже храната се пренасочва към фронта, в резултат на което в тези лагери загиват много хора. Истината понякога има различни страни. А религиозните войни са факт.

 29. 29 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#24] от "ikoden":
  [quote#24:"ikoden"]и като погледнем как Бог е запретнал ръкави да оправя лошотиите на този свят, мале -мале[/quote]
  Значи вие искате Бог да удари с гръм всички грешници? А от какъв грях нагоре да удря с гръм? Дайте предложения, защото пред Бога всеки грях е гнусота. Например една отмъстителна мисъл към лошия ни шеф?
  Бог е самото съвършенство и самата Любов и всяка груба дума, отправена към съпругата, детето, брат, баща е пред Него най-грубо петно и гнусота. Ако Той не уважаваше свободата на Своите творения - отдавна да е унищожил всичко. Не, Той дава време всекиму. Макар да има много мъка (причинена от самите човеци на други човеци), Той чака всекиго да се поправи. Призовава чрез съвестта, чрез Църквата, чрез здравия разум всички ....

 30. 30 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#26] от "bolgaroliub":

  За същия Хитлер ли говорим, който не е бил отлъчен от католическата църква до края на живота си, и който се позовава на Господ в речите и писянията си многократно? Интересно схващане за атеизъм...

  В човешката история почти няма военни конфликти, които да не са породени от религиозни различия. Не се сещам за нито една в съвремието. Израелци срещу палестинци, косовари срещу сърби, ирландски католици срещу ирландски протестанти, талибани и джихадисти срещу цялата западна цивилизация, сунити срещу шиити...и т.н., и т.н, и т.н.

  Атеисти били разпалили най-големите войни...хаха.

 31. 31 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#28] от "ikoden":
  [quote#28:"ikoden"]А Хитлер е бил католик и има подкрепата на папата.[/quote]
  А това прави ли го християнин? Чели ли сте за неговите лични врачки и магьосници? Кога започва Барбароса, пък и още една от големите войни? - На окултни дати. Хитлер, а вероятно и тогавашният папа имат толкова общо с Христос, колкото е имал Юда.

 32. 32 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#30] от "persifedron1":
  [quote#30:"persifedron1"]В човешката история почти няма военни конфликти, които да не са породени от религиозни различия.[/quote]
  Познанията ви по история явно са доста постни. А какво ви кара да си мислите, че причините за всички тези войни са религиозни? Знаете ли, че в Корана пише за Христос, че е най-великият измежду пророците? Пише се с огромно уважение за Неговата майка. Кой нормален мюсюлманин ще отиде да избива тези, които Мохамед е уважавал?
  Като говорите за християни - моля ви, не ми давайте за пример хора, които са доказали с думи и дела, че нямат нищо общо с истинското Христово учение. Християнин е само този, който изпълнява съвършено Христовия закон. Ако намерите някаде призив за насилие в този закон - заповядайте. Дайте насам да разискваме.

 33. 33 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#28] от "ikoden":

  Мисля че вярата все пак оказва силно въздействие на вярващия човек.Дава му вярното познание за добро и лошо.И вярващия има страх Божи....говоря като православен за другите не знам.....та от страх Божи ,от съдния ден вярващия се стреми да не върши зло и да се разкайва кога го стори което води несъмнено до духовно израстване и до налагане на авто стоп пред лошото деяние,но това е дълъг процес не става за ден и за два
  До коментар [#28] от "ikoden":

 34. 34 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#31] от "Петър Николов":

  Ми така де. И аз казвам, че такива инстититуции са отвратителни и използват силата си да унищожават, като се преструват че Господ нещо им първи приятел. Така че не виждам противоречие.

 35. 35 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#30] от "persifedron1":

  Хитлер се е позовавъл на атеиста Ницше и неговата доктрина за свръх човека.А какво да говорим за болшивиците атеисти затрили в Гулаг милиони православни руснаци.И за католици и протестант,мюсюлмани и юдеии не знам аз говоря като православен

 36. 36 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#32] от "Петър Николов":

  Петре, за какви истински мюсюлмани става дума? Не ни ли е достатъчно да погледнем в нашата история и сега какво става в Бл. Изток между шиити и сунити. В този Коран, както и в Библията има и директни "съвети" как да спретнем геноцид - Старият Завет е ужасен.

 37. 37 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#33] от "bolgaroliub":

  И ако един ден се окаже, че няма Бог, ти би се отдал на естественото си влечение към убийства?

 38. 38 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Хубаво му е интервюто... А за "щастливата професия" и аз съм изненадан... Няма такова нещо като "щастлива професия". Има някои хора, които изпитват "щастие" когато хобито им стане професия, ама това си е баси и мъката, да живееш за да работиш...

 39. 39 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#36] от "ikoden":
  [quote#36:"ikoden"] за какви истински мюсюлмани става дума?[/quote]
  За тези, които не вършат неправда и които се вслушват в съвестта си.
  [quote#36:"ikoden"]В този Коран, както и в Библията има и директни "съвети" как да спретнем геноцид [/quote]
  А Христос Стар Завет ли ви проповядва?

 40. 40 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#34] от "ikoden":
  [quote#34:"ikoden"]И аз казвам, че такива инстититуции са отвратителни и използват силата си да унищожават, като се преструват че Господ нещо им първи приятел[/quote]
  Какви институции? Православната Църква не е институция. Тя е Тяло Христово. Как Православната Църква е използвала силата си да унищожава? Опитайте се да вникнете. Православната Църква е Христос, светиите, всички вярващи християни през вековете. Какво общо има един папа и окултисти с това?

 41. 41 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#40] от "Петър Николов":

  Би било добре ако слезеш от седмото небе - митрополитите и патриархът на църквата са тези за които говоря. А разделението на дух и тяло се е дискутирало сериозно по времето на Рене Декарт, т.е. Края на 16 и началото на 17 век. Дори една от най-добрите ученички на Декарт - принцеса Елизабет Бохемска се е усъмнила в това деление през 1643. Как може казва тя, чисто духовни сили да водят до материални резултати? Като например какъв дух на Христос се крие в мазното тяло на владика доносник?

 42. 42 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#41] от "ikoden":
  [quote#41:"ikoden"]митрополитте и патриархът на църквата са тези за които говоря[/quote]
  А къде са ви доказателствата, че митрополитите са Тяло Христово? Мисля, че първо е добре да се запознаете с църковната терминология, пък тогава да спорите по догматически въпроси.
  [quote#41:"ikoden"] А разделението на дух и тяло се е дискутирало сериозно по времето на Рене Декарт[/quote]
  И мислите, че дискутирането на този въпрос го е решило?
  [quote#41:"ikoden"]Като например какъв дух на Христос се крие в мазното тяло на владика доносник?[/quote]
  Христос няма дух в смисъла, който вие влагате. Мазното тяло - вие откъде пък знаете, че е мазно. Вашето тяло да не е съвсем сухо? Ще ме изненадате. По-горе написах нещичко за греховете. Аз не смея да оценявам тежестта на греховете, нито зная кой, кога и как се кае в скришната си стая (сърцето). А владиците, които не изпълняват заповедите на Христос - просто нямат дял с Него.

 43. 43 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#42] от "Петър Николов":
  С моите 67 кг съм със сигурност под килата на Варненският митрополит, само като пример. И аз не го съдя, само споделям мнението си, че както в него няма физически прилики с Христос, така и с най-голяма вероятност и духовни няма. А на който му харесва, нека му целуне кунката - имаме демокрация.

 44. 44 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#43] от "ikoden":
  С моите 67 кг - Все някаква мазнина ще да има значи. Прощавайте, просто не можах да се сдържа. Вижте, дядо Кирил не е само едните килограми, Линкълн и досие. Радвам се, че не го съдите. И аз ще се опитам да не го съдя.
  [quote#43:"ikoden"]в него няма физически прилики с Христос, така и с най-голяма вероятност и духовни няма.[/quote]
  Физическите нека оставим най-накрая. Има болести, които правят тялото дебело. Има дебели хора, дето заслужават поклони до земята. За дядо Кирил - няма да си кривя душата - не ми е най-симпатичен, но ще ви кажа, че познати ми разказват, че като дете е защитавал вярата си, въпреки подигравките на съучениците си. Мака му е монахиня (и до ден днешен). В неговата епархия има център за борба с наркоманиите, детски център, организират се обществени събития, имат и една от най-читавите енории в България (към един от храмовете). Аз виждам и това, пък само Бог ще погледне в сърцето му.

 45. 45 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  Е... имам си и други планове, все пак!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 46. 46 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 993 Весело

  [quote#21:"persifedron1"]Но съвестта ни не е дадена от някакъв Господ, тя си е наша. [/quote]
  Ваша? Дали ама надали. Тогава всеки си има критерий за добро и лошо. Убиеца убива защото неговата съвест му казва да убива.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 47. 47 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 993 Весело

  [quote#29:"Петър Николов"]Значи вие искате Бог да удари с гръм всички грешници? А от какъв грях нагоре да удря с гръм? Дайте предложения, защото пред Бога всеки грях е гнусота. Например една отмъстителна мисъл към лошия ни шеф?
  Бог е самото съвършенство и самата Любов и всяка груба дума, отправена към съпругата, детето, брат, баща е пред Него най-грубо петно и гнусота. [/quote]
  " Не хвърляйте бисерите на свинете, че да не вземат да се обърнат и да ви разпорят"

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 48. 48 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За да си религиозен през ХХ/ век се изисква особена нагласа.

 49. 49 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "Петър Николов":
  Прав си, разбира се, и за това че защитаваш църквата и вярата, и за това че избираш да говориш, на тези които в момента чуват единствено собствения си глас. Твърде силно викат, за да могат да чуят тихото почукване на вратата.
  Свободата, Санчо, ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK