Системата за мониторинг на хората с увреждания започва да работи през март

Системата за мониторинг на хората с увреждания започва да работи през март

© Анелия НиколоваНова информационна система за мониторинг на хората с увреждания ще заработи през март. По план тя ще бъде интегрирана във всички обвързани ведомства като НОИ, НАП, социалните изпълнителни агенции и някои министерства до края на август 2013 г. Целта е да се изготви регистър на хората с увреждания с данни за състоянието им, социален статус, необходимост от грижа, дори географска концентрация. 


Това каза за "Дневник" директорът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски. Той обясни, че информационната система се прави спрямо изискванията по чл. 9 и чл. 31 на Конвенцията за правата на хората с увреждания, която българският парламент ратифицира през януари 2012 г.


Регистърът ще съдържа персонална и статистическа информация за всеки човек с увреждане. По този начин се надяваме да се изгради цялостна картина на хората с увреждания. Това е мощен инструмент, чрез който ще прилагаме и останалите условия по Конвенцията, коментира Коралски. По думите му България е първата страна в Европа с подобна система. 
Системата вече е в процес на предварително тестуване. Проблем, според Коралски засега е, че част от ведомствата, с които Агенцията за хората с увреждания си сътрудничи за имплементирането на новата система нямат собствени мрежи, към които да се прикрепи. Но положителното е, че по този начин ще бъдат подсетени и останалите ведомства да обърнат внимание върху политиките си към тези хора, коментира още директорът.  


Днес в пленарната зала министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов похвали напредъка на Агенцията и обяви, че се сформира експертна група, която да прилага и координира механизма за мониторинг на хората с увреждания. Освен че през март трябва да започне работата по имплементирането на системата и да приключи до август, цел на тази група ще е да установи диалог с всички организации, общини и социални партньори по проекта до края на месец юни т.г. 


На нападките на Емилия Масларова от БСП, че хората с увреждания в България са най-пренебрегвани и масово тънат в нищета, Младенов припомни за новата програма "Помощ в дома". По нея през тази година с пари от държавния бюджет и по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще се осигурят около 18 500 лични асистенти, които ще помагат на над 30 000 възрастни и хора с увреждания из цялата страна. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK