Изборът на кандидати за патриарх продължава, Галактион официално е първият избран

Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия и говорител на синода за процедурата по избор на патриарх

© Юлия Лазарова

Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия и говорител на синода за процедурата по избор на патриархСветият синод не е стигнал до консенсус за трима кандидати за патриарх по време на заседанието си днес, след като са проведени 16 тура на гласуване. Това обяви митрополит Йосиф, говорител на синода по процедурата за избор на църковен глава. Той допълни, че обстановката на заседанието е била спокойна, "без големи скандали".


Йосиф потвърди информацията, излязла по-рано днес, че Галактион Старозагорски е първият избран кандидат. Галактион е получил 10 гласа на втория тур на гласуването, а Неофит Русенски и Гавриил Ловчански са събирали по 9 гласа в отделните турове. За да бъде избран за кандидат на църковния събор, всеки владика трябва да събере минимум 10 гласа.


Кирил, митрополит на Варна и сочен като основен претендент за патриарх, е събирал по 4-5 гласа на всеки тур.
Светият синод е разгледал писмени отводи на митрополити, включително на митрополит Йосиф, и не ги е одобрил. Интегралната бюлетина, с която се гласува, е включвала имената на всички митрополити без Николай и Амвросий. Симеон, който не присъства на заседанието по здравословни причини, също е бил кандидат.


На въпрос дали намира избора на Галактион за достоен, след като старозагорският митрополит е раздавал архонтски титли, Йосиф отвърна, че логически е така и неговият личен глас няма значение. "Защо ме изкушавате?", попита владиката и каза, че има собствено мнение, което ще сподели, когато изборът на патриарх приключи. "Светият синод решава бавно и мъдро", заключи говорителят на процедурата.


Ако утре не се стигне до решение, съборът на 24 февруари ще бъде отложен. "Това обаче не трябва да става, защото е недостойно за нас като върховна управа на църквата", отбеляза Йосиф и допълни, че постоянно "дава зор". Очаква се синодът да даде информация за решението си в 11.30 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK