Ахмед Доган за атаката срещу него: Светът няма да бъде същият

Ахмед Доган на Осма национална конференция на ДПС

© Цветелина Белутова, Капитал

Ахмед Доган на Осма национална конференция на ДПССлед този случай светът няма да бъде същият. Няма никакво съмнение, че това беше опит за публична екзекуция на лидера и на каузата на ДПС. Това заяви почетният лидер на партията Ахмед Доган близо месец, след като на Осмата национална конференция на ДПС беше направен опит за покушение срещу него. Той направи това в писмо под заглавието "Post factum", публикувано в сайта на ДПС, два дни, след като нападателят му Октай Енимехмедов също написа писмо за случая.


По думите му избраният сценарий от поръчителите "на тази публична екзекуция" е предвиждал много кръв, както и шок и ужас в залата. Според него голямата мишена обаче не е самият той е ДПС и етническият мир в България.


Доган подчертава, че по тази причина движението няма друг шанс освен да се развива и утвърждава в Европа, както и да отвърне с разбиране на "лавини от отрицание и омраза". Той смята, че за да се случи това, партията трябва да провежда самостоятелна и независима политика, "а не от недобронамерени дресьори и диригенти в продуцирането на политическите реалности".
Оттеглилият се лидер на ДПС изразява притеснението си за враждебното отношение към различието и другостта. По думите му има опасност от образуването на два полюса на "етнорелигиозна непоносимост и взаимно отрицание" и това не трябва да се допуска.Пълният текст на писмото на Доган:


Post factum


...в последния момент с периферното си зрение видях насочен пистолет в лявото ми слепоочие и... щракане... Реагирах инстинктивно...


Впоследствие разбрах, че са били три засечки на насочено в главата ми оръжие...


Явно е, че след този случай светът няма да бъде същият


Нямам никакво съмнение, че това беше опит за публична екзекуция на лидера и на каузата на ДПС. Сценарият, който беше избран от поръчителите на тази публична екзекуция, предполага много кръв за предизвикване на шок и ужас в залата. Голямата мишена е ДПС и етническия мир в страната. По време на криза етническият мир е най-уязвимото място на България и на Балканите.


Оцелях благодарение на Всевишния и на огромната енергия на Колективното тяло на ДПС. Затова и основното ми послание към всеки един от това колективно тяло е да бъдем бдителни и единни.


ДПС няма друг шанс, освен да се развива и утвърждава в европейското политическо пространство. Тъкмо затова, когато ни атакуват с лавини от отрицание и омраза, ние трябва да им отвърнем с разбиране и с осъзнатата воля да наложим Заедността като начин на живот на Балканите. За да стане това ДПС има вътрешна потребност от самостоятелна и независима политика, а не от недобронамерени дресьори и диригенти в продуцирането на политическите реалности.


Силно съм притеснен, че от гледна точка на враждебното отношение към различието и другостта Балканите, с типичните си балканизми, са на път да се ситуират в една геополитическа полоса с Близкия изток, образувайки два полюса на етнорелигиозна непоносимост и взаимно отрицание. Това е изключително тревожна и опасна тенденция. Защото, каквото се случва в единия полюс е въпрос на време да се повтори в другия...Не трябва да допуснем подобен развой на събитията!


Бъдете убедени, че винаги ще бъда в полза на утвърждаването на Колективното тяло и на всеки един от вас.


Обичам ви!


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK