Бойко Борисов за "Буда": Няма нищо, от което да се срамувам (допълнена)

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов"Господ ми е свидетел, няма нито едно нещо, от което да се срамувам!" - това заяви в интервю за "Нова телевизия" тази сутрин премиерът Бойко Борисов, докато коментираше скандала "Буда".


Борисов повтори тезата, че скандала около досието "Буда", свързано с неговото име, е раздухан целенасочено от хора, които имат интерес да го "ударят" и отново заяви,  че причината да бъде интересен за службите във втората половина на 90-те години на миналия век е била работата му като охрана на Симеон Сакскобургготски и Тодор Живков. 


Попитан кой е извадил сега досието "Буда", Борисов отговори: "хората около Станишев, тези, които извадиха докладите срещу Станишев". 
През октомври 2009 Алексей Петров, тогава току-що подал оставка от ДАНС (сега подсъдим по делото, наречено от вътрешния министър Цветанов  "Октопод") занесе на премиера доклад на ДАНС до бившия премиер Станишев, заради което Борисов нарече Алексей Петров  "лоялен гражданин". Докладът е бил "заведен" в Министерския съвет като получен, но когато Станишев напускал поста, документът вече липсвал и това не било отбелязано. Впоследствие се оказа, че липсвали и други документи от ДАНС, изпращани на Станишев. Прокуратурата заведе дело срещу него, което още не е приключило.


"Тези хора дойдоха да се откупят с докладите, те забиха нож в гърба на Станишев - тези хора, които беше отгледал като съветници и служители на ДАНС", уточни Бойко Борисов. Помолен да уточни за кого говори, той обобщи че става дума главно за "бивши служители на Държавна сигурност и МВР, които са на възраст, няма какво да правят друго и цял ден мислят това, а и са майстори на компромата". Те успяха да ми го прикачат това с "Буда", добави премиерът, като неколкократно по време на интервюто се ядоса, че е принуден да занимава публиката с въпроси по "Буда", вместо със сериозни теми като усвояването на еврофондовете. 


Министър-председателят заяви, че става дума за типичния подход при създаване на компромати, описан му от бивши фигури в службите така: първо, да направиш компромата така, че който го чете да се отврати дори от себе си, и второ, да удариш "главния герой" по най-силната му част. "Аз бях много добър полицай, два пъти бях избран и за кмет, като силата ми беше строителството", каза Борисов. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK