Станишев: Ние сме последният рубеж пред ГЕРБ

Сергей Станишев

© Красимир Юскеселиев

Сергей СтанишевЛидерът на БСП Сергей Станишев направи паралел между борбата на Чърчил с Хитлер и противопоставянето на БСП срещу ГЕРБ. Когато през 1940 г. Англия е била единствената, изправила се срещу Хитлер, днес ние сме последният рубеж, последната защитна линия срещу ГЕРБ, зад нас е България, заяви Станишев на заседанието на 48-ия конгрес на партията. Социалистите обсъждат предизборните си ангажименти към гражданите.


В същото време Станишев предупреди, че и в момента имало "другари", които водели разговори с ГЕРБ и разпределяли постове. Това е нетърпимо, заяви той и добави, че БСП ще разчита на нови лица, но хората, които работят за каузата преди изборите, а не след тях.   


БСП започва кампания, чиято цел е победа, каза още Станишев.
Имаме своите решения и сме готови да управляваме и сами, но задачите пред България в този момент са национални, добави той. И се зарече да не прав правителство, което разделя властта на порции и устройва партийни активисти. "Правителство, което ще управлява с таланта на целия народ", цитира той покойния Петър Дертлиев.


Станишев надъха своите, че ще постигнат този успех с апостолска работа, както при събирането на подписката за референдума. Пред делегатите той постави три въпроса - какво ще правим, с кого и и с кой ще управляваме.


Още в началото на доклада си той се обърна към протестиращите: "Вие не сте сами, вашият глас е чут, решение има и за него ще говорим днес от тази трибуна". Призова ги да чуят и разберат посланието на БСП и какво предлага. "Не правим заявка за власт и постове, а за смяна на посоката за развитие. За да има "утре", трябва да направим нещо заедно днес", каза още той.


Станишев очерта приоритетите в програмата на БСП - замяна на плоския данък с прогресивно облагане, отпадане на данък върху лихвите, което ГЕРБ въведе в края на миналата година, административна и пенсионна реформа, програма за 10-годишна реиндустриализация на страната, а в икономиката основен принцип да е "Мисли първо за малкия".


Лидерът на БСП акцентира и на наследството на ГЕРБ - опоскана хазна, криза на всички нива и икономика на изкуствено дишане, държавата е разорена.


Личностите трябва да водят БСП напред, предупреди Станишев своите. Добави, че мнозина в партията все още се спотайват, изчакват и междувременно си разпределят постове. Но който разпределя постове сега, трябва да знае, че няма да ги получи, заяви той. И посочи, че всеки ще бъде оценяван по това какво прави преди изборите за нашата кауза, а не след тях.


БСП не е в изолация, не е в ъгъла, в изолация са ГЕРБ, каза още Станишев. По думите му социалистите вече са търсени. Имаме утвърдена марка "Коалиция за България", тя е разпознаваема и сме казали на партньорите ни, че искаме да продължим заедно напред, но наред с това имаме изисквания - кой какво допринася за общата кауза, каза още Станишев. Да не се заблуждаваме кой кооко хиляди гласа има. Важен е всеки глас и да привлечем колебаещите се и отвратените от ГЕРБ, каза още лидерът на БСП. По думите му се появили и много нови партньори - от екологичните и зелените движения, от лявото и центъра и с всички сме готови да водим диалог.


По въпроса с кого БСП ще си партнира след изборите Станишев беше лаконичен. Каза, че предлага програма за развитие, а не за затягане на коланите. И призова всеки патриот и вяска отговорна политическа сила да се включат сега при разработването й и при прилагането след това. Говорил е с всички местни председатели и им казал, че задачата е да водят разговори с авторитети - и от бизнеса, и от професионални среди, и от интелигенцията, "за да събираме, а не да се затваряме в себе си"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK