Кандидатите за патриарх: митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит (обновена)

Кандидатите за патриарх: митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталЛовчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит са двамата избрани след днешното заседание на Светия синод.


Съобщението беше направено официално около 15ч. днес от митрополит Йосиф, говорител на Синода по процедурата за избор на църковен глава.


Третият претендент, чието име влиза в листата за бъдещ глава на Българската православна църква, е определеният вчера с 10 гласа Старозагорски митрополит Галактион.
Тежък избор на ръба на провала


До избора се се стигна след напрегнати двудневни гласувания и 26 тура на гласуване и след като днес Синодът реши да преизчисли кворума и намали необходимия за избор брой гласове. 


По-рано днес митрополит Йосиф обяви, че владиците не могат да стигнат до решение и изрази притеснение, че до решение може и да не се стигне, защото втори ден нито Гавриил, нито Неофит успяват да добавят към резултатите си липсващия им един глас до 10-те изисквани според Устава на Българската православна църква. Това поставяше под въпрос избора на патриарх, насрочен за следващата неделя.


Йосиф намекна, че ситуацията може да се окаже много сложна, тъй като вече са разпратени покани за интронизацията на новия глава на Българската православна църква до множество високопоставени гости. 


Преизчисляване на кворума


Гавриил и Неофит са били избрани с по девет гласа, стана известно от изявлението на митрополит Йосиф. Именно невъзможността те да получат нужните 10 гласа стана причина за многократното гласуване от вчера сутрин до ранния следобед днес. 


В интервю за БНТ минути след като оповести края на избора, митрополит Йосиф заяви, че в крайна сметка владиците са решили да променят регламента и да приемат, че изискваните по устав две трети от гласовете на членовете на Светия Синод са не десет, а девет. 


"Установихме, че математиката ни не излиза", обобщи митрополит Йосиф, който по обед се просълзи, обяснявайки, че ако не бъдат излъчени още двама кандидати, изборът на нов патриарх може да се провали изцяло. 


Той обясни, че след размисъл митрополитите стигнали до извода, че две трети от общо 14-те гласа в Синода са равни на 9 гласа и една трета, което е по-близо до 9 отколкото до 10 гласа. Така било решено митрополитите, които от вчера насам неизменно взимат по девет гласа - Неофит и Гавриил, да бъдат посочени като избрани. 


Настоящият наместник на църквата - Варненският митрополит Кирил, отпаднал от надпреварата, защото е събирал между 4 и 7 гласа в различните турове. Според историци това е първият случай в историята, когато временният патриарх не попада в листата за избор на глава на църквата. 


Неочаквана обедна почивка


В ранния следобед служителите на Светия Синод напуснаха вкупом сградата, съобщи БНТ. Те обяснили, че са помолени да излязат от сградата, но отказали повече подробности. 


Попитан каква е била целта на оставането на митрополитите насаме по време на заседанието, митрополит Йосиф отговори, че служителите "вероятно са решили да отидат на обяд, преди да се върнат към работата, печатането на бюлетини и другите си задължения около избора".


Коментарите: Галактион ще е най-проблематичният избор


Малко, след като бяха оповестени имената на двамата мирополити главният редактор на списание "Християнство и култура" Момчил Методиев каза пред "Дневник", че избраните Неофит и Гавриил са достойни. Той напомни, че Гавриил няма принадлежност към Държавна сигурност, а така нареченото досие на Неофит е изключително чисто. Методиев допълни, че в досието на Неофит има повече информация срещу самия него, отколкото негови донесения.


Според Методиев името на Галактион е намесвало в твърде много скандали през годините и евентуалният му избор за патриарх би довел до допълнителни проблеми.


Богословът проф. Калин Янакиев заяви пред бТВ, че ако Старозагорският митрополит Галактион стане патриарх "би било ужас за нашата църква". Според него, ловчанският митрополит Гавриил е много по-добър вариант и може би е единственият, който няма никаква зависимост от Държавна сигурност.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg>


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK