Кандидатите за патриарх: митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит (обновена)

Кандидатите за патриарх: митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталЛовчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит са двамата избрани след днешното заседание на Светия синод.


Съобщението беше направено официално около 15ч. днес от митрополит Йосиф, говорител на Синода по процедурата за избор на църковен глава.


Третият претендент, чието име влиза в листата за бъдещ глава на Българската православна църква, е определеният вчера с 10 гласа Старозагорски митрополит Галактион.
Тежък избор на ръба на провала


До избора се се стигна след напрегнати двудневни гласувания и 26 тура на гласуване и след като днес Синодът реши да преизчисли кворума и намали необходимия за избор брой гласове. 


По-рано днес митрополит Йосиф обяви, че владиците не могат да стигнат до решение и изрази притеснение, че до решение може и да не се стигне, защото втори ден нито Гавриил, нито Неофит успяват да добавят към резултатите си липсващия им един глас до 10-те изисквани според Устава на Българската православна църква. Това поставяше под въпрос избора на патриарх, насрочен за следващата неделя.


Йосиф намекна, че ситуацията може да се окаже много сложна, тъй като вече са разпратени покани за интронизацията на новия глава на Българската православна църква до множество високопоставени гости. 


Преизчисляване на кворума


Гавриил и Неофит са били избрани с по девет гласа, стана известно от изявлението на митрополит Йосиф. Именно невъзможността те да получат нужните 10 гласа стана причина за многократното гласуване от вчера сутрин до ранния следобед днес. 


В интервю за БНТ минути след като оповести края на избора, митрополит Йосиф заяви, че в крайна сметка владиците са решили да променят регламента и да приемат, че изискваните по устав две трети от гласовете на членовете на Светия Синод са не десет, а девет. 


"Установихме, че математиката ни не излиза", обобщи митрополит Йосиф, който по обед се просълзи, обяснявайки, че ако не бъдат излъчени още двама кандидати, изборът на нов патриарх може да се провали изцяло. 


Той обясни, че след размисъл митрополитите стигнали до извода, че две трети от общо 14-те гласа в Синода са равни на 9 гласа и една трета, което е по-близо до 9 отколкото до 10 гласа. Така било решено митрополитите, които от вчера насам неизменно взимат по девет гласа - Неофит и Гавриил, да бъдат посочени като избрани. 


Настоящият наместник на църквата - Варненският митрополит Кирил, отпаднал от надпреварата, защото е събирал между 4 и 7 гласа в различните турове. Според историци това е първият случай в историята, когато временният патриарх не попада в листата за избор на глава на църквата. 


Неочаквана обедна почивка


В ранния следобед служителите на Светия Синод напуснаха вкупом сградата, съобщи БНТ. Те обяснили, че са помолени да излязат от сградата, но отказали повече подробности. 


Попитан каква е била целта на оставането на митрополитите насаме по време на заседанието, митрополит Йосиф отговори, че служителите "вероятно са решили да отидат на обяд, преди да се върнат към работата, печатането на бюлетини и другите си задължения около избора".


Коментарите: Галактион ще е най-проблематичният избор


Малко, след като бяха оповестени имената на двамата мирополити главният редактор на списание "Християнство и култура" Момчил Методиев каза пред "Дневник", че избраните Неофит и Гавриил са достойни. Той напомни, че Гавриил няма принадлежност към Държавна сигурност, а така нареченото досие на Неофит е изключително чисто. Методиев допълни, че в досието на Неофит има повече информация срещу самия него, отколкото негови донесения.


Според Методиев името на Галактион е намесвало в твърде много скандали през годините и евентуалният му избор за патриарх би довел до допълнителни проблеми.


Богословът проф. Калин Янакиев заяви пред бТВ, че ако Старозагорският митрополит Галактион стане патриарх "би било ужас за нашата църква". Според него, ловчанският митрополит Гавриил е много по-добър вариант и може би е единственият, който няма никаква зависимост от Държавна сигурност.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg>


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на call.me.sir
  call.me.sir
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Успех на кандидата без минало в ДС!

 2. 2 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Ако митрополит Гавраил не бъде избран, няма да стъпя повече в Църквата. Не мога да си представя, патриарха ни да бъде доносник.

 3. 3 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Успех на дядо Гавриил и Неофит в избирането им за патриарх - две много достойни личности!

 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Дано се светнат да изберат най достойния!!!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на Non serviam
  Non serviam
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Дано изберат Гавриил! Иначе Неофит е за предпочитане пред АРХОНТион.

  Боко не е десен, а десѐн на червения цвят на БКП
 6. 6 Профил на petal4o
  petal4o
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Даже и Събора да избере Гавраил, това никак няма да промени факта, че всички останали са били на хранилката на ДС.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Дано да изберат Патриарх, а не началник отдел в дс.

 8. 8 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 479 Любопитно

  <<От работата в Шесто са оцелели само папки на Дометиан и на Русенския митрополит Неофит, като в документите на Неофит е записано изрично, че е бил силно привързан към Църквата и не е бил активен в помощ на службите. Няма лични донесения, не е взимал и пари, не е и повишен заради държавна сигурност.>>
  http://www.glasove.com/agenti-v-raso-donosite-na-mitropolitite-unishtozheni-prez-1990-g-23735

 9. 9 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Аз съм за Неофит. Най-читав ми се вижда.

 10. 10 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абсолютно без значение е кого ще изберат за глава на градената няколко десетилетия от Държавна сигурност църква, наложена с насилие през 2004 година за правилната и единствената.

 11. 11 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Весело

  Много добър избор на тримата претенденти! Кирил е извън тях, браво!

  Остава на събора да победи не-доносникът, и всичко е подредено от Господ Бог по ноти!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 12. 12 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Митрополит Йосиф:
  "Разказват, че чрез св. Петър Господ разрешил на Карл Маркс в края на “марксическия разцвет” (1989 г.) да посети земята и да види плодовете на своя популярен девиз. След като пообиколил поддръжниците си, той коригирал оригиналното си завещание и на изпроводяк казал: “Пролетарии от всички страни, прощавайте!”

  Не е такава моята изповед и не е Маркс идеалът ми, нито “Капиталът” му! Но щом идеологът на антирелигиозните би могъл да каже “прощавайте”, то аз, служителят на Бога, освен под епитрахил пред стареца и изповедника ми (Вечна им памет!), навеждам сега глава и пред българския народ и го моля да приеме моята изповед и да ми прости, за което намирам пълно основание. И ако общественото мнение с мнозинство ми прости, аз ще мога да продължа живота си на покой, без да се налага повече да прилагам “благоразумния компромис” в служението си."

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 13. 13 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 619 Неутрално
 14. 14 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 632 Неутрално

  'Баси, как ритнаха Киро владиката.

 15. 15 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 426 Неутрално
 16. 16 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Най- доброто е,че Ролекса и Линколна отпаднаха от наддаването-не оправдаха доверието/ниски са по звание/.Сега на кой ли руския им началник ще прати кръст?

 17. 17 Профил на radochaika
  radochaika
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всички сме загрижени:Schliwobeatz:Всички
  Нямам никаква идея какво и що са дробили тези наши надявам се достойни хора. Просто се надявам, наистина да изберат, някой който да няма и най-малките съмнения за мръсотията на ДС.
  Така, че дядо Гаврил имаш моето доверие да ни водиш.
  ради

  radochaika
 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  На Светата ни БПЦ предстои, в Света Изповед пред Обществото, Тя да си каже, като как е намЕрена да върши Святото си Дело в днешните дни. Иначе, ще е само лицемерие и никога няма да се биваме, в Богоугодното...

 19. 19 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Всички са с досиета, но на един от тях е в Русия, както става ясно.Тъжно и жалко!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 20. 20 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 690 Любопитно

  [quote#12:"Депутат 241"]Карл Маркс в края на “марксическия разцвет”[/quote]
  Какво знаеш за Карл Маркс!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 21. 21 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Галактион ще е най-лошият възможен избор... БЕЗСПОРНО! Аз съм за Гавриил и ако той не бъде избран, най-вероятно и аз ще избягвам БПЦ до края на живота си. Не мога да си представя патриархът да е агент на ДС.

  Между Галактион и Гавриил, дядо Неофит е средното зло.

 22. 22 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 653 Разстроено

  Дано дядо Гавриил (Ловчански) да изберат.

  Че другите "ролекси", "кадилаци", свещоливници, бизнеси и т.н.

  Казано накратко - ДС-БКП-БСП хрантутници, от които няма отърване вече 65 години.

 23. 23 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "Само Левски":
  По-точното е, надлежно най-интелигентен...

 24. 24 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Защо цъкате минуси бе, ченгесари? МАРШ на конгреса на БСП!

 25. 25 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#6:"petal4o"]Даже и Събора да избере Гавраил, това никак няма да промени факта, че всички останали са били на хранилката на ДС. [/quote]
  Писна ми да повтарям едно и също,но понеже и вие не се спирате,пак ще го напиша....Защото тези хора ,по време на атеистичният режим,съзнавайки напълно всички рискове и негативи, са станали духовници,докато ние се криехме като мишки и не смеехме да влезем в църква да не би някой да донесе на партийният секретар,а сега даже имаме наглостта да вием като помияри срещу тях.Да, трябва да има извинение,целият български народ паднал на колене, трябва да проси извинение от църквата защото я изостави на произвола на съдбата и то не само през времето на комунизма!Така че, Господа,първо вижте гредите в собствените си очи,тогава вадете сламките/каквито разбира се имат,и то много!!!/, от очите на другите!!!

 26. 26 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Дано да изберат дядо Гавриил. Достоен е и мечтите на ролекса ще се отдалечат...
  Дядо Неофит също не е лош.

 27. 27 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  За моя най-голяма радост в тройката попаднаха двама от най-достойните митрополити на Българската църква - Гавриил и Неофит и доколкото съм запознат с делата на Църквата - един от тях ще стане и патриарх. Всички спекулации и манипулации сред враговете на Църквата ще отпаднат след седмица - и слава Богу! Поздравления за мъдрия избор на нашите митрополити!

 28. 28 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 845 Любопитно

  До коментар [#2] от "fh11":

  Излиза, че ходиш на църква не заради вярата си в Господ, а заради вярата си в Патриарха... Ако е така, това е всичко друго, но не и православна вяра.

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 29. 29 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Дедко Кирил го няма,жалко

 30. 30 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#27] от "Петър Николов":

  И аз съм удовлетворена от избора на митрополитите в светлината на Вашите мисли.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 31. 31 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#3] от "Преспанец":

  Успех на инженер Гавриил

 32. 32 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  По-скоро Неофит,отколкото Гавриил!За третия не искам да споменавам.

 33. 33 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#20:"Geoimg"]Карл Маркс в края на “марксическия разцвет”- цитат на коментар #12 от “Депутат 241”
  Какво знаеш за Карл Маркс!?[/quote]
  =========
  Всичко.
  Ще се изпитваме ли?
  За да победиш врага си - трябва добре да гопознаваш. А за да бъдеш сляп последовател просто трябва да си сляп. Или да си призрак, бродещ из Европа...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 34. 34 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#25:"dukatinche"]докато ние се криехме като мишки и не смеехме да влезем в църква да не би някой да донесе на партийният секретар...,[/quote]
  =========
  Ами докато вие се криехте като мишки и докладвахте на партийния секретар, ние пишехме обяснения какво сме правили в църквата и защо си кръщаваме децата.
  И не се бием в гърдите, а се бием тихо и кротко за вярата си.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 35. 35 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Ами две 100% ченгета...За третия не се знае...

 36. 36 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#34:"Депутат 241"]Ами докато вие се криехте като мишки и докладвахте на партийния секретар, ние пишехме обяснения какво сме правили в църквата и защо си кръщаваме децата.
  И не се бием в гърдите, а се бием тихо и кротко за вярата си[/quote]
  Бре, да му се не види,какви герои сме имали.Хвала вам,много сме смели да ритаме падналите,направи сме недостижими...

 37. 37 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Весело

  Здравата логика е надделяла над здравите сили

  и най-умният си е малко прост....
 38. 38 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Русенският Неофит не беше ли с нетрадиционна сексуална ориентация?...

 39. 39 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От тримата кандидати двама са ченгета. Но нищо чудно Галактион да стане патриарх. Голям играч е. Преди години прехвърли парите на нашата църква в една руска банка. А този, който е без досие има две години специализация в Москва (1984 -1986 г.). Вероятно от Москва ще решат кой да стане.

 40. 40 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Има надежда за достоен и добър патриарх. Дай Боже!

  Една българка
 41. 41 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Господ Бог няма да си остави паството в България без добър Патриарх! Всичко е в Негови Ръце, аз Му се осланям на 100%!

  Неофит или Гавриил ще стане, това е волята Божия!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 42. 42 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#24] от "Бай Светльо":

  Яко!
  +1

 43. 43 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#35] от "popovski31":
  [quote#35:"popovski31"]Ами две 100% ченгета...[/quote]
  И кое е второто 100% ченге? Сигурно дядо Неофит, когото половин (църковна) България познава, за когото изрично пише - "силната му привързаност към църквата и дълбока религиозност"? Който е давал сведения за семинари, на които е присъствал? Това ли е неговото ченгеджийство? Ако обичате, СПРЕТЕ ! Отидете и вижте този човек, преди да драскате нелепи обвинения !!!

 44. 44 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#38] от "Митридат":
  [quote#38:"Митридат"]Русенкият Неофит не беше ли с нетрадиционна сексуална ориентация?[/quote]
  НЕ, Не беше, не е и няма да бъде! Престанете с гнусните си обвинения.

 45. 45 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#44:"Петър Николов"]Престанете с гнусните си обвинения.[/quote]

  Просълзих се...

 46. 46 Профил на Антон Златарев
  Антон Златарев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Интересно ми е колко от хората, които обявяват този и онзи за ченгета, наистина са си направили труда да им прочетат досиетата. Уж на всички е ясно, че не може да се вярва на пресата и на телевизията на 100%. Още по-малко на политиците.
  С това подборно разкриване на агенти доникъде няма да стигнем.

 47. 47 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ще се получи много интересен сблъсък.

  От едната страна е Неофит, който произхожда от силно религиозно семейство. Буквално целият му живот е минал в Църквата. Притежава всички необходими качества за патриарх - изключително културен, интелигентен, представителен, отворен към диалог. Не вярвам да има хора в лоши отношения с него. Въпросът е, дали ще може да 'превключи' Църквата на втора скорост.

  От другата страна е Гавриил, който е човек със светско образование, влязъл в Църквата в зряла възраст по съзнателно убеждение. Чист човек, истински вярващ. Същевременно е много добър мениджър и съм сигурен, че ако бъде избран, доста църкви и манастири ще бъдат стегнати. Може би точно такъв човек с малко по-друго мислене ни е нужен за глава на църквата.

  Галактион изобщо няма какво да го коментирам.

 48. 48 Профил на krasiat
  krasiat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Е сега какво правим с Кирето Линкълски...

 49. 49 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#36:"dukatinche"].Хвала вам,много сме смели да ритаме падналите,направи сме недостижими...[/quote]
  ===========
  Уважавам признанието на тези, които са паднали духом, и им прощавам падението.
  Но не виждам никъде ритници.
  Освен на сцената на ДПС,което си е един друг проблем за вярата и падението...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 50. 50 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  дано да изберат най свястният,тоя народ има нужда от духовен предводител,времената са много трудни

 51. 51 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Добри решения са взели, надявам се идната неделя също да направят добър избор.

 52. 52 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#49:"Депутат 241"]Уважавам признанието на тези, които са паднали духом, и им прощавам падението[/quote]
  Ти пък кой си,че да си позволяваш подобни квалификации.Както безброй пъти съм писал,авторката на книгата”Каракачаните в България”,въпреки усилията си, за тридесет години изследвания/основно през времето на комунизма/,е открила едно единствено дете от тази група,което не е било кръстено,/извинявам се за погрешната информация,бях писал че не е открила нито едно!!!,оказва се, че все пак е намерила едно!!!,и не е открила нито една сватба без църковен брак!/Хайде,като сме такива морални стожери, да направим едно изследване,/ама този път да започнем от нас самите/-предлагам на теб,моралният стожерю да го оглавиш,едва ли ще е чак толкова трудно!!!, колко процента/или може би промила!!!/бяха църковните бракове и кръщенета при нас по това време!!!Далеч съм от мисълта да ставам адвокат на когото и да е,но според мен е за предпочитане,както писах по горе, първо да извадим гредите от собствените си очи,тогава да вадим сламките/каквито разбира се има,и то много…/, от очите на другите!!!Или може би греша???И моля,без да персонализираме,ако може!!!

 53. 53 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 711 Весело

  Русенския Митрополит е повече от достоен.
  Той е.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Така..а...а..а. Позалъгаха стадото енориаши и сега вече спокойно могат да си изберат бъш ДС служителя Галактион.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 496 Неутрално

  И какво се оказа - 2 дни им трябваха, за да разделят 14 на 3. И като най-накрая успяха, го приеха сякаш Св. Дух е слязъл да ги осени. Да се смееш ли, да плачеш ли...

 56. 56 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И все пак, дано Светият Дух направлява нези, които ще избират нов патриарх.

  ура и да живей!!!
 57. 57 Профил на BU
  BU
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#47] от "TPOTOAP":
  Поздравления за най-смисления коментар дотук!
  Аз съм твърдо за Митрополит Гавриил, той е и по-силната и борбена личност от двамата най-достойни кандидати.
  Освен това е по-млад и в по-добро здраве. На изстрадалата ни Църква и трябва здрава и почтена ръка, която да изрине авгиевите и обори, наследени от комунистическия терор върху Православието.
  Пожелавам мъдрост на избирателите и дано с Божията воля да се сдобием с достоен Патриарх!

 58. 58 Профил на pecho
  pecho
  Рейтинг: 217 Весело

  Говорих си снощи със Светия Дух и той каза !Гавриил ще да е!Светия Дух мрази ДС.

 59. 59 Профил на dart_vather
  dart_vather
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#57] от "BU":

  Подкрепям мнението.

 60. 60 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Старозагорският митрополит Галактион е сред депутатите сътрудници на бившата Държавна сигурност, чийто списък бе оповестен на 4 септември 2007 от Комисията за разкриване на документите.[2] Висшият духовник е сътрудник на ДС с псевдоним „Мишо” в качеството на агент; работи по задачи поставени на VI, III и I управление. Митрополит Галактион е вербуван на 23 септември 1981 г. от оперативния работник Петър Хайтов и не е снет от отчет до днес

 61. 61 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Митрополит Неофит-агентурно минало;
  От досието става ясно, че Симеон Димитров (Неофит) влиза в полезрението на Държавна сигурност още през 1964 г. – 19 години преди да бъде привлечен като агент. Контактите с него са започнали през 1981 г. – две години преди да е регистриран като агент. Когато е вербуван е бил архимандрит, протосингел на Софийската митрополия. В качеството си на агент Шесто управление го е използвало като агент за влияние, за решаване на кадрови въпроси и по линия на международни икуменически мероприятия.

  С него са работили двама оперативни работници от 03 отдел на Шесто управление, отговарящ за духовенството – майор Кирил Иванов Котов в периода октомври 1983 г. до октомври 1985 г. и капитан Ангел Славейков Славчев от октомври 1985 г. до март 1990 г.

  Агент „Симеонов” е приеман в явочна квартира „Несебър”. Пазил е конспирацията и не са засичани данни да е бил разконспириран.

  От гърба на корицата на личното дело на агент „Симеонов” гледа гледа младият Неофит. Снимката е черно-бяла и е залепена на вътрешната страница на корицата на тънката папка, за да удостовери външния вид на лицето.  Оформяне като агент

  Първият документ в личното дело е Строго секретно предложение за оформяне на архимандрит Неофит – Симеон Николов Димитров за агент на органите на ДС. То е утвърдено е от началника на 03 отдел Шесто Т. Тодоров на 20 октомври 1983 г.

 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  А тук тящои нищоже се сумняваха че висшият клир на БПЦ няма да се справи с избора на нова патриарх.....
  Справя се и то как........

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Благодаря на Бога, че двамата най-достойни са сред кандидатите! На мен ми се иска Гавраил да бъде патриарх, но да бъде волята Божия!

  А що се отнася до подмятанията за московската му богословска специализация- вие къде искате да специализира богословие, в Съединените щати ли? Естествено, че ще е в православна страна.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 64. 64 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тъкмо си мислех, че избора ще се проточи докато онова момче - "дядо" Николай навърши необходимата възраст, но явно съм се объркАл )))
  И той и варненския Кирил са ефета, които нямат място във висшия църковен клир!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 65. 65 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#21] от "Бай Светльо":

  Аз ти цъкнах минус , понеже не знаеш колко достойна е кандидатурата на дядо Неофит. Въпреки ,че е бил доносник , той:
  1-во се разкая за това , с което за мен всичко приключва.
  2-ро Като човек и личност е отдаден и това си личи дори и от досието му , в което е записано ,че е бил много отдаден на църквата , много вярващ и много лош доносник

  15.02.1989 - 07.02.2018
 66. 66 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Иначе - Гавриил и Неофит са достойни кандидатури за Патриарх Български. Успех и на двамата

  15.02.1989 - 07.02.2018
 67. 67 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  [quote#41:"Курт Деликуртев"]Всичко е в Негови Ръце, аз Му се осланям на 100%![/quote]

  Само това не е достатъчно , моли се да не допусне да оплескаме нещата , ние грешните хора

  15.02.1989 - 07.02.2018
 68. 68 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тези безбожници комунистите, не изпускат от контрол дори църквата.
  Няма спасение от тях, никъде в тая държава.

  "Истината е винаги посредата!"
 69. 69 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#58] от "pecho":

  Внимавай какви глупости пишеш , понеже в Библията е записано ,че Бог разговаря лично с човек поне веднъж или два пъти в живота му

  15.02.1989 - 07.02.2018
 70. 70 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 687 Весело

  [quote#67:"Karelson"]моли се да не допусне да оплескаме нещата , ние грешните хора [/quote]

  Няма начин! Нали сме "по Негов Образ и Подобие" правени

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 71. 71 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#70] от "Karla":
  [quote#70:"Karla"]"по Негов Образ и Подобие" правени[/quote]
  Не. Тук явно показвате непознаване на текстовете. По Негов Образ, но не и подобие. Подобието е заложено като потенциал, стига да има и усилие.

 72. 72 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#69] от "Karelson":

  Ако не ти създават неудобство, но къде го пише това, защото съм чел Библията и нямам спомен.

 73. 73 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  [quote#72:"ХДС"]Ако не ти създават неудобство, но къде го пише това, защото съм чел Библията и нямам спомен. [/quote]

  Каза ми го отеца от църквата в която ходя

  15.02.1989 - 07.02.2018
 74. 74 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#72] от "ХДС":

  Но няма никакъв проблем да го питам и ще го направя

  15.02.1989 - 07.02.2018
 75. 75 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#43:"Петър Николов"]До коментар [#35] от "popovski31":

  Ами две 100% ченгета...- цитат на коментар #35 от “popovski31”

  И кое е второто 100% ченге? Сигурно дядо Неофит, когото половин (църковна) България познава, за когото изрично пише - "силната му привързаност към църквата и дълбока религиозност"?[/quote]


  Да,дядо ти Неофит.Ченге и половина...И от 6-то Главно на ДС.Ето ти кратка визитка на 6-то:

  "През 1967 г., след подобна реорганизация на съветския КГБ,[36] те са обособени в самостоятелно Шесто управление „за борба с идеологическата диверсия“.[37] Негова основна задача е контролът на потенциално критичните към режима групи, някои от които с относително голямо влияние върху общественото мнение - интелигенцията, младежта, религиозните и етническите малцинства"

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

  [quote#43:"Петър Николов"] Ако обичате, СПРЕТЕ ! Отидете и вижте този човек, преди да драскате нелепи обвинения !!! [/quote]

  Няма да спра,както и няма да ходя да го гледам.Мразя доносниците и това е!Ченгетата са навсякъде - в медиите,бизнеса,политиката,а сега ще яздят и вярата на хората!Та не ми казвай да спра!

 76. 76 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#72] от "ХДС":  [quote#72:"ХДС"]Ако не ти създават неудобство, но къде го пише това, защото съм чел Библията и нямам спомен.[/quote]

  Още в началото на Библията, Битие 1 глава:

  26. След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие;
  27. И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.

  Образът е даденост, а уподобяването - задача.

 77. 77 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#28] от "Славена":

  Ако църквата е храм, то духовника е проводник на светия дух. Не мога да приема, че посредник между мен и Господ, ще бъде който и да е нечестивец. Не е необходимо да се пишат шаблонни безмислици.

 78. 78 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#25] от "dukatinche":

  Ами виж го от този ъгъл - на тях това им е работата.Ако теб са те заплашвали, че ако не бъдеш доносник, ще ти разкатаят фамилията, ще те изгонят от работата и ще те изселят, това са правили и с тях.Е, те са се съгласили.Повечето - и те.Някои, които са нямали какво да губят или просто са били по-силни - не са.Обаче да го изкарваш, че те са направили нещо кой знае какво - не е вярно.И не е вярно, че трябва да се примиряваме с това, глава на БПЦ да е някой, който е донасял или просто пишел и давал сведения, за каквото и да е.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 79. 79 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#77] от "fh11":

  Това дали ще получиш благодат от Светия дух или не няма нищо общо с качествата или липсата на такива на "посредника", защото тази благодат се дава според твоята, а не заради неговата вяра и достойнство. Иначе, може да ходиш или не ходиш, където си поискаш, но обясненията ти нямат връзка с Православието.

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 80. 80 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#10] от "dimihas":


  ++++++++++++

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 81. 81 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ще стане който е прехвърлил парите в руска банка, това е ясно!

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Позор!

  Кандидатът за патриарх Гавриил Ловчански освещава параклис - кула в чест на гонителя на християните в Правец - ортодоксалния комунист и антихрист Васил Живковски!

  http://videos.botevgrad.com/view/14630/Chasovnikovata-kula-v-nasledstveniyat-imot-na-Krasimir-Jivkov-vchera-be-tarjestveno-osvetena/

 84. 84 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#9] от "Само Левски":

  Естествено. Който се е допирал до двамата духовника, няма как да не признае, че дядо Неофит е няколко класи над дядо Гавриил. Освен това, никой ли не се запита - защо ДС са оставили владици, които не са вербувани. Единственият отговор за мен е, че най-вероятно те са били агенти на братята от КГБ. Да си спомним и факта, че по време на разкола, именно дядо Гавриил занесе в Русия златото на БПЦ. Този факт днес цитира днес и Момчил Методиев.

 85. 85 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#61] от "papadok":

  Въпреки всичката мръсотия, която си ни написал си забравил да кажеш, че няма нито едно донесение и няма нито един лев взет от дядо Неофит. Писачите на досието даже с досада посочват, че отказва да сътрудничи и е прекалено верен на църквата.

 86. 86 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#53] от "From Bulgaristan":

  А пък ако и чуеш как дядо Неофит пее - ще му свалиш шапка. Не случайно брат му - църковния диригент доц. Димитър Димитров, който 35 години е диригент на патриаршеския катедрален хор “Св. Александър Невски” и 45 години диригент и съосновател на камерния ансамбъл “Св. Йоан Кукузел -­ Ангелогласния” го покани на сцената на своя юбилеен концерт. "... Препълнената до краен предел зала „България” притихна и затаи дъх при молитвеното солово изпълнение на Русенския митрополит Неофит на „Достойно есть”, гл. ІІ - широколъшки напев - любимо песнопение на йеродякон Игнатий (Васил Левски). То предизвика възторг, сълзи на умиление и бурни аплодисменти от страна на публиката. Специален поздрав от Свещеническия хор към двамата братя, празнуващи в този ден, митрополит Неофит - честващ своя имен ден, и юбиляра доц. Димитър Димитров, бе „Многолетие” - еленски напев, обработка прот. Кирил Попов..." http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=97872

 87. 87 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Радвамсе!Бог няма да остави Църквата си и ще си имаме достоен наследник на дядо Максим! Амин!Да бъде Боже!

 88. 88 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#87:"bolgaroliub"]ще си имаме достоен наследник на дядо Максим[/quote]

  Именно, именно!

 89. 89 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 711 Весело

  До коментар [#86] от "proizvoditel":

  Знам, но не в това е смисъла на думите ми.
  Един монах е оплют,от някакви люспи,незнайно защо.
  Простащината взима връх,във всичко,над всичко.
  Чалга,ужас,а ние говорим за нашето съзидание.
  Колко приятно е..,да си говориш с боклуци,за боклуци..

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 91. 91 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Най-смирен,одухотворен,изплнен със спокойствие и решителност е погледът на Гавраил.Така ми се струва,че трябва да изглежда,пастирът на православните българи,който трябва да вдигне на крака,душевно тежко болното си стадо.

 92. 92 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 426 Неутрално  "Достойно есть"

  Любимото църковно песнопение на дякон Игнатий - Апостола Левски в изпълнение на дядо Неофит!

  Послушайте:

  http://vbox7.com/play:b8b1bfb1

 93. 93
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1380 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 94. 94 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#84] от "proizvoditel":

  Никой не се съмнява в моралните качества на митрополит Неофит, а в силите му да върне църквата към корените и да бъде отново духовен пастир на народа.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  Аз съм за митрополит Гавриил!!! Дано той стане новия патриарх!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 97 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Гавриил ми се струва директен доносник на КГБ! Нямам доказателства, само големи съмнения!

  Това не означава, че би бил лош Патриарх!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 98. 98 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#82] от "From Bulgaristan":

  И за какво да се разкая Костов? За това, че измъкна България от поредното блато в което ни вкараха комунистите ли? Ти знаеш ли какво е туй месечна инфлация от 300%? А знаеш ли какво е туй за 1 година да ти фалират 16 банки в държавата? И в същото време всичките ти държавни предприятия да са с дългове превишаващи няколко пъти стойността на активите им? А в това време държавата разполага със сто и няколко милиона долара държавен резерв, с който да се удържа и валутния курс. За сравнение днес само близката на Бойко разполага с над 500 милиона евро. За другите олигарси няма да говорим. И въпреки всичко ни вкара в НАТО и ЕС, че и направи нужните реформи. Е аз на тоя човек се покланям до земята.

 99. 99 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 767 Неутрално

  За другите олигарси няма да говорим. И въпреки всичко ни вкара в НАТО и ЕС, че и направи нужните реформи. Е аз на тоя човек се покланям до земята.

 100. 100 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#97] от "Курт Деликуртев":

  И аз споделям съмненията ти!

  И все пак рече: "По-достойни са от мене!"

  Това е достатъчно да му простим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK