Симеон Дянков е подал оставка, Томислав Дончев поема финансите (допълнена)

Симеон Дянков и Бойко Борисов

© Цветелина Белутова, Капитал

Симеон Дянков и Бойко БорисовВицепремиерът Симеон Дянков е подал оставка в понеделник, потвърди източник от правителството. Междувременно от Министерския съвет съобщиха, че премиерът Бойко Бориосов е приел оставката и ще предложи на Народното събрание неговия вицепермиерски пост да поеме Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие. Томислав Дончев пък освен управлението на европейските средства ще поеме и финансите.


"Благодаря на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи. Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще", това е изявлението на вицепремиера в оставка, изпратено до медиите от Министерство на финансите. От съобщението на ведомството се разбира, че оставката е била подадена в неделя.


Засега остават неясни мотивите за промяната във финансовото министерство - до момента не са съобщени дори официални такива. Дали Дянков е подал оставка по свое желание или премиерът го е уволнил, за да тушира недоволството около протестите от последните дни. Или е комбинация от двете. За оттегляне на Дянков се е говорило и преди, включително че той ще търси кариера в международните финансови институции след края на мандата. Въпреки, че премиерът Борисов до скоро твърдеше, че ще му предложи да е на същия пост и в следващото правителство, според запознати със ситуацията Дянков сериозно е обмислял оттеглянето си, дори преждевременно. 
Дянков не отговаря на мобилния си телефон и не е ясно дали се е върнал от САЩ, където беше през последните дни. Премиерът Борисов също не е коментирал все още.


В понеделнишкия си брой "Труд" написа, че "столът на Дянков се клати" заради проблема с парите на зърнопроизводителите. Изданието посочва, че във вторник премиерът се канел да внесе предложение за промени в състава на Министерски съвет, ако Дянков не намери близо 1 млрд. лв., които трябва да им бъдат платени като субсидии за обработване на единица площ.


В петък след поредна среща по темата при премиера стана известно, че до сряда, 20 февруари, парите ще бъдат платени. За тази дата е насрочен протестът на зърнопроизводителите в София. Премиерът проведе няколко срещи с тях с цел да избегне протестите в центъра на София.


Късно в петък Министерството на финансите изпрати съобщение, че сумата ще бъде взета от фискалния резерв. За да се компенсира това обаче, бе взето решение на 20 февруари да се проведе аукцион за продажба на 6-месечни (181-дневни) краткосрочни съкровищни бонове на стойност 800 хил лв. с дата на падеж 22 август.


В събота сутрин в ефира на "Нова телевизия" премиерът обясни, че и двамата му заместници Цветанов и Дянков вършели много работа, но "нещото, което най-много ще остане, е това, което с нея (Лиляна Павлова - бел. ред.) правим в инфраструктурата".


Според информация на "Труд" една от причините за тази ситуация е и това, че преди няколко дни в Брюксел на премиера Бойко Борисов се наложило да обяснява защо България не е ратифицирала проекта на МВФ за увеличение капитала на институцията. Според него България е трябвало да внесе 160 млн. лв., които са предвидени в бюджета. Такъв проект обаче не е внасян в парламента.


Оставката на Дянков от 2009 г. насам е искана неколкократно от различни страни и по различни поводи. Последният път, в който самият вицепремиер в оставка говори по въпроса, беше в началото на февруари в интервю пред ТВ7, когато в отговор на въпрос какво би го накарало да си подаде оставката, той казва, че това би станало, ако беше отпаднала въведената от юли забрана за пушене.
В средата на декември 2012 г. Борисов заяви, че е и при втори мандат на ГЕРБ Дянков ще е финансов министър. Самият финансов министър пък неколкократно е обявявал, че би поел втори мандат на поста, само ако Борисов е премиер.


В ресорите му като вицепримиер Дянков отговаряше за здравеопазването, министерствата на транспорта, на земеделието и храните, на икономиката, на околната среда и водите, на образованието, младежта и науката, на държавните агенции по горите и за метрология и технически надзор и Национална агенция "Пътна инфраструктура". Той ще следи и за дейността на агенциите за приватизация и следприватизационен контрол, за ядрено регулиране, за оценяване и акредитация, за професионално образование и обучение, както и работата на държавните комисии за енергийно и водно регулиране и за стоковите борси и тържищата, Комисията за регулиране на съобщенията, Патентното ведомство, Висшата атестационна комисия, Националния статистически институт и Националния компенсационен жилищен фонд.


Дянков от самото начало е сред най-приближените до Бойко Борисов министри. Няколко пъти в годините той се изказа непремерено по различни теми и по адрес на отделни хора, с което предизвика гнева и на опозицията, и на неправителствени организации. Самият той неведнъж се е изказвал за това да се спазва строга фискална дисциплина. Тази му позиция беше в основата на неплащането на пари на зърнопроизводителите в момента.


През последните месеци заради наближаването на парламентарните избори той неколкократно посочи, че ще покаже, че няма да харчи предизборно пари. Наскоро в телевизионно интервю, в отговор на въпрос по темата, вицепремиерът обясни и че не очаква натиск за "предизборно развързване на кесията" от страна на премиера, защото "той не е такъв човек". С времето Борисов станал поне толкова десен, колкото вицепремиера си по отношение на финансовата дисциплина.


По повод протестите срещу цените на тока и призивите електроразпределителните дружества да бъдат национализирани, преди дни той посочи, че пътят на национализацията води до ГУЛАГ.


При обсъждането в съвета за тристранно сътрудничество на нова формула за изчисляване на минималната работна заплата в страната, Дянков отговори с експертен анализ в няколко страници, с който се противопостави на промяната, предложена от социалния министър Тотю Младенов.


Сред скорошните му изказвания е и това, че Фонд "Научни изследвания" е създаден така, че да тече.


В интервю пред ТВ7 в началото на месеца вицепремиерът в оставка коментира откровено, че никое правителство досега не е направило нужната здравна реформа, защото това би свалило рейтинга на съответните политици.


Самият той се похвали, че от престижно американско издателство е получил оферта да пише книга за еврозоната и случващото се в нашия регион след началото на финансовата криза от 2008 г. Тогава Дянково обясни, че това би направил, когато излезе от политиката. Към онзи момент той предвиждаше да е още един мандат финансов министър.Симеон Дянков е магистър и доктор по международни търговски и финансови отношения в Мичиганския университет. От 1995 г. работи за Световната банка като главен икономист по финанси и частно дело. Работи по проекти за страните, най-застрашени от кризата в световен мащаб. Участва в различни програми на банката за приватизация, корпоративно управление, регионални реформи в Северна Африка, Източна Азия и други райони на света. Водещ автор на годишния обзор на Световната банка - World Development Report 2002. Автор на повече от 70 специализирани статии в най-авторитетните икономически издания в света - Quarterly Journal of Economics, American Economic Review, Journal of Finance, Journal of Financial Economics, Journal of Public Economics. Създател на годишния доклад Doing Business Report, най-продаваното издание на Световната банка в над 100 000 копия. Един от 100-те най-цитирани икономисти в света. Директор на научен център в Харвард, гласи официалната му биография. На поста министър на финансите и вицепремиер е от началото на този кабинет.
 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK