Военното министерство е отговаряло за язовира, който наводни Бисер

Военното министерство е отговаряло за язовира, който наводни Бисер

© Георги КожухаровМинистерството на отбраната е отговаряло за язовира край с. Иваново, чиято стена се скъса и наводни село Бисер на 6 февруари 2012 г.  Тогава загинаха осем души. Това става ясно от съобщение на Районната прокуратура в Харманли, според което делото за наводнението е препратено по компетентност на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив.


След трагедията община Харманли и военното министерство започнаха спор кой всъщност стопанисва язовира и кой е отговорен за инцидента. Досега разследването за установяване на причините за трагедията се водеше от районната прокуратура в Харманли.


От съобщението се разбира, че промяната на подсъдността се налага от събраните до момента доказателства, защото към момента на трагедията управлението, стопанисването и поддържането на военния полигон – корпусен учебен център "Корен", е било възложено на Министерството на отбраната.
Язовир "Иваново" попада в границите на този учебен център, като те са установени с постановление на Министерския съвет от 1961 г., когато в управлението на Министерството на отбраната са били предоставени отчуждени 43 418 декара земи за изграждането на полигона.


Оттогава язовирът се ползва от военното ведомство за провеждане на обучения по подводно кормуване и десантиране. За това е бил съставен и Акт за публична държавна собственост№0567/23.04.2003 г., се казва още в съобщението на сайта на прокуратурата.


"Следователно през цялото време - от 1961 г.,  до момента на скъсването на язовирната стена на яз. "Иваново", задължение на Министерството на отбраната е било да поддържа стената и другите съоръжения в изправност", съобщават още от прокуратурата в Харманли.


Няколко дни след трагедията военният министър Аню Ангелов обяви, че язовирът никога не е бил собственост на военното министерство. "Министерството е събрало документи и данни от Държавния архив, според които язовирът никога не е бил военна собственост. Той е строен през 1963 г. и е бил собственост на АПК - Харманли-юг, на ТКЗС "3 март" - село Иваново, а през 1994 г. е продаден на две земеделски кооперации. Министерството е собственик на част от земята под язовира - тя е била преотстъпена на военния полигон "Корен", но в акта се споменава само земя", обяви тогава Ангелов.


Според Закона за отбраната и въоръжените сили инфраструктурата на отбраната включва и недвижими имоти, обекти и съоръжения, предназначени за провеждане на военни учения, за изпитване на бойна техника и въоръжение, а това обхваща не само правото на собственост, но и граничените вещни права върху чужда вещ, включително и правото на управление.


Предстои Военно-окръжната прокуратура в Пловдив да установи кой е бил ангажиран с управлението, стопанисването и поддържането на учебния център "Корен", в чиито граници е включен и язовирът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK