ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Сблъсъци между протестиращите и полицията край Орлов мост, има пострадали (обобщение и видео)

Около 19. 50 ч. се стига до сблъсъци между протестиращите и полицията

© Георги Кожухаров

Около 19. 50 ч. се стига до сблъсъци между протестиращите и полициятаПротест без конкретна тема и надслов, започнал като шествие за поклонение пред паметника на Васил Левски и превърнал се в антиправителствен протест с основно скандиране "Оставка" завърши със седем пострадали и няколко задържани (бел. ред. информацията е към 21 ч.)


Основният сблъсък между полиция и граждани стана малко след 20 ч. в близост до Орлов мост. Дотогава полицията не реагираше на провокациите на хора, които хвърляха бомбички, бутилки и камъни по тях. В един момент напрежението ескалира и полицейският кордон "избута" част от тълпата. След това част от протестиращите започнаха да скандират "Без агресия" се отделиха от множеството. Отделни групи потеглиха по бул. Евлоги Георгиев (по данни от агенция "Фокус" те са стигнали до НДК, където за кратко движението беше спряно).


По-надолу може да прочете как протече протестът от началото
Около 18 ч.
Група граждани, които се бяха събрали на Орлов мост, стигнаха на подлеза на Софийския университет. Полицията обаче известно време не ги пускаше да продължат въпреки обясненията им, че искат да се поклонят на паметника на Васил Левски.


Кордонът не беше много плътен и протестиращите го разкъсаха, като част от тях излязоха на улица. Движението около университета е блокирано.


От СДВР заявиха за "Дневник", че ще пуснат хората до паметника на Левски, след като приключат официалните чествания. Преди да се случи това обаче полицаите ги пуснаха до първата барикада, като ги заобиколиха с полицейски коли и от страната на Софийския университет.


За момента протестът не е за тока, като събралите се крещят "Оставка" и "Българи юнаци". Повечето от тях са млади хора.


Един от протестиращите заяви, че има чувството, че полицията нарочно ги е спирала, за да нагнети напрежението. Докато говори, той държи в ръцете си букет цветя. Млада студентка носи жълт плакат: "Писна ни да спим на студено, за да ви храним".


Официалната церемония за Левски


В същото време по време на официалната част, на която протестиращите не бяха допуснати, в речта си президентът Росен Плевнелиев постави акцент върху спасяването на българските евреи през Втората световна война. (вижте видеото в края на текста)


Полицаи, изцапани с боя, хвърлена от протестиращи

© Георги Кожухаров

Полицаи, изцапани с боя, хвърлена от протестиращи


Преди 70 години нашите предци извършиха уникален подвиг в българската история, каза той. Тогава бяха гласувани множество дискриминационни закони - мнозина българи не се поколебаха да ги отхвърлят, за да защитят своите съученици и приятели, посочи още президентът. По думите му това са били действия на патриоти "по начина, по който Левски ни е учил".


Никога не трябва да забравяме заръката на Левски, че всички народи в България ще живеят в една чиста и свята република, с едни закони и за турчина, и за евреина, напомни президентът.
В края на речта му от присъстващите зад загражденията се чуха освирквания.


На официалната церемония бяха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, председателят на народното събрание Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова. Бойко Борисов не присъства.


Тълпата се опита да стигне до паметника през ул. "Оборище" по време на церемонията, но беше пресрещната от група гвардейци едва след приключването ѝ. Сега достъпът до паметника е свободен, но движението остава блокирано.


След като се поклониха пред паметника, протестиращите тръгнаха покрай Националната галерия за чуждестранно изкуство, където бяха посрещната от полицейски кордон. Протестиращите хвърляха по полицията бомбички, няма да данни за ранени.


Сблъсъци между протестиращите и полицията край Орлов мост, има пострадали (обобщение и видео)

© Георги Кожухаров


Сега голяма част от хората отново излизат на бул. "Васил Левски". Те достигнаха до парламента. Полицията обаче е направила кордон около сградата му.


Непосредствено пред главния вход на Народното събрание се намират и хората от факелното шествие на "Атака", които бяха на площада преди протестиращите. Двете групи са разделени от полицията. Виковете отново са "Оставка" и се чуват гърмежи на бомбички. В момента факелното шествие тръгва към храм-паметника "Св, Александър Невски".


В същото време протестиращите, които са около 2000, отново се връщат към Орлов мост. Полицията в момента не върви след тях, но движението продължава да е блокирано.


Около 19.30 ч.
След като блокираха движението около Софийския университет, а след поклонение на паметника на Левски се събраха пред парламента, протестиращите се насочиха към Орлов мост и го блокираха. По пътя са спрели тролеи, чиито шофьори подкрепиха хората с клаксони. В района няма полицаи, движението остава спряно във всички посоки.


Сблъсъци между протестиращите и полицията край Орлов мост, има пострадали (обобщение и видео)

© Георги Кожухаров


Протестиращите продължават да викат "Оставка" и развяват български знамена. Част от тях държат плат "Проблемът не е в хората, а в системата".


Сблъсъци между полицията и протестиращите


Минути след това се появи полиция, която образува кордон между Софийския университет и Орлов мост. Протестиращите започнаха да хвърлят камъни и пиратки срещу тях. Полицаите дълго време останаха по местата си, но около 19.50 ч. се опитаха да отблъснат протестиращите. В момента има хора, които лежат по пътя. Има няколко арестувани, има и ранени. Мъж на средна възраст с окървавена глава, пита полицаите: "Защо ме бихте?".


Цели 20-ина минути, след като се появи информация за първите ранени, пристигна линейка.


Полицията отново образува кордон, като изблъсква хората към Орлов мост. Хората са много възмутени и напрежението продължава да се покачва. Целият булевард е осеян с чадъри, камъни, шапки, дори загубени телефони.


Част от протестиращите скандираха "Не на агресията" и се разграничиха от тези, които мятаха камъни и бутилки.


Сблъсъци между протестиращите и полицията край Орлов мост, има пострадали (обобщение и видео)

© Георги Кожухаров


Полицията се обърна към протестиращите по мегафон да напуснат мирно кръстовището на Орлов мост, защото протестът вече не е регламентиран, както и да не хвърлят предмети. Последваха освирквания от протестиращите.


Група от протестиращите се оттеглиха и освободиха Орлов мост, но движението все още не е пуснато, защото няколкостотин човека все още се намират пред полицейския кордон, който е в частта след кръстовището на Орлов мост и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Насъбралите се призовават полицаите да свалят щитовете и да се присъединят. Те скандират "И вие сте хора, и вие сте част от този народ".


Към 20.45 ч. полицаите мирно и спокойно разпръснаха хора. Изглежда, че протестът скоро ще приключи.


Видео от официалната церемония пред паметника на Левски, в края на която започнаха да се чуват освиркванията на протестиращите:


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK