Десетима протестираха с мотивите на Кирил срещу избора на кандидати за патриарх

Десетима протестираха с мотивите на Кирил срещу избора на кандидати за патриарх

© Красимир ЮскеселиевОколо десетина души се събраха пред Светия синод на протест срещу избора на тримата митрополити, сред които ще бъде избран новият патриарх.


Участниците в протеста, организиран от сдружението "Приятели на православието", оспорват легитимността на избора на двамата митрополити - Русенския Неофит и Ловчанския Гавриил. Техните аргументи съвпадат с мнението на наместник-председателят на Светия синод митрополит Кирил, който във вторник внесе особено мнение за изборите на кандидатите за патриаршеския престол в канцеларията на синода. Според него при гласуването не е спазен уставът на Българската православна църква  (БПЦ), което може да оспори легитимността на избрания в неделя патриарх. Като противоуставно той посочва, че през втория ден на избора са били променени условията, като вместо необходимите 10 гласа, било решено че са достатъчни и 9, за да се оформи тройката от кандидатите за патриарх.


За да бъде легитимен изборът, кандидатът трябва да получи две трети от гласовете на членовете на синода, или 10. Старозагорският митрополит Галактион беше избран с 10 гласа, с решение на синода след няколко тура Неофит Русенски и Гавриил Ловчански бяха избрани с по 9 гласа.
Протестиращите призоваха митрополит Кирил да анулира избора и да се проведе повторно гласуване.


Според един от протестиращите - отец Димитър Амбарев, ако това не се случи, може да се хвърли сянка върху новия патриарх за това, че е избран нелегитимно. Той допълни, че единственият избран кандидат е митрополит Галактион, а другите двама са нелегитимни.


Отец Амбарев е един от авторите на жалбата, внесена вчера във Върховния административен съд (ВАС), с която се настоява да бъде спрян изборът на патриарх. Според юристи, цитирани от православния сайта "Dveri.bg", изборът не е административен акт и той не подлежи на обжалване от ВАС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Non serviam
  Non serviam
  Рейтинг: 691 Весело

  На ТИМил му разказаха играта. Дядо Николай и без ДС школовка се прояви като велик комбинатор!
  Одобрявам!

  Боко не е десен, а десѐн на червения цвят на БКП
 2. 2 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  С 10 човека подкрепа този Кирил и за писар в Патриаршията нямаше да го изберат,а той иска да е Патриарх.

 3. 3 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Аман от отчета и курвенските им номера - Кирил Линкълна видя че на неговата не става и се прави на по голям светец от папата а Галактион-чо Масонски се опитва да втълпи на делегатите на събора че той е единствения легитимен вариант за патриарх.
  Видяха че не могат да намесят държавата и се опитват с други маймунски номера - надявам се в неделя на Църковния събор да бъде избран Неофит или Гавриил, поне до момента не са се разпищолили по медиите и се държат достойно /поне за сега/

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 4. 4 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  Знам, че е риторичен въпросът, но..., но и те ли?

  Самотата обливаше сърцето ми
 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  УСТАВ на Българската православна църква - Българска патриаршия
  Приет от VI Църковно-народен събор на 11.12.2008 г., в Рилската света обител, публикуван в "Църковен вестник", Извънреден брой от 9.01.2009 г., в сила от 9.01.2009 г., необнародван в ДВ
  Чл. 197. Актове и решения, които по църковните правила са предоставени за решаване от органите на църковната власт не могат да се обжалват пред съд в държавата.
  Това противоречи на чл. 6, ал. 2 от Конституцията, прокламиращ, че всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на лично или обществено положениe. Съгласно чл. 117, ал. 1 от Конституцията на Република България, съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Съгласно чл. 119, ал. 1 КРБ, правораздаването се осъществява от Върховен касационен съд, Върховен административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища. При тълкуването на цитираните разпоредби във връзка със следващите я (чл. 120 - 125 КРБ), се налага изводът, че конституционно определената компетентност на гражданския съд е да правораздава в защита и санкция на спорни граждански отношения.

 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Тия протестиращи влизали ли са поне един път в храм сигурен съм че не знаят как и една свещ да запалят, сигурно признават черковни празници свързани само с повод за напиване и преяждане

 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#5] от "latcho59": Дори и да го знаят те са там , да ги видят мама и тате на село по телевизията

 8. 8 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Не посягайте към патриаршеския сан с мръсните си ръце.Изборът трябва да бъде за благочестив и смирен пастир на паството иначе нито вярващите,нито Господ ще ви простят това кощунство.

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Я всичките дядовци навън, и по възможност по-скоро.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1201 Весело

  Какво да се очаква от служители в църквата назначени от ДС.Кой нормален БЪЛГАРИН ще повярва че ГОСПОД БИ ПРИЕЛ ченге от дс ДА ПРОВЯДВА СЛОВОТО БОЖИЕ.Нека се избират и да умрат сами в СВЕТАТА ЦЪРКВА- КОЯТО ПОРУГАХА.

  Ръй! Ръй!
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Българите повече от всякога имат нужда от духовни водачи !
  Църквата е преживяла турско,фашистко,комунистическо и пожарникарско робство !
  Ще преживеем енергийното и банкстерското робство !
  Важното е да не падаме духом и да не робуваме на чужди идоли !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Май миряните ще покажат на дядо Кирил, че са по-духовни от него. А тези протестиращи, които смятат, че със средствата на светската власт ще решат духовния избор на патриарх - жал ми е за тяхното невежество. Освен това крайно време е и те, и владиците да разберат, а ако не виждат, да се огледат, че църквата е съборност. Че това, което липсва на хората е любов и солидарност.

 13. 13 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#5] от "latcho59":

  Да, предполагам, че Ви е ясно, че църквата е отделена от държавата. Че светският съд няма и не може да има никакво отношение към делата на църквата. Че дяволът е формалист, а църквата е съборност, любов и солидарност. И дори, когато не всички владици ни служат за пример, ние нека им дадем пример за любов и съгласие.

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#13:"salinarka"]Да, предполагам, че Ви е ясно, че църквата е отделена от държавата.[/quote]
  Виждам, че не ви е ясно. Църквата не е отделена от държавата, а традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание. Изричният текст на чл. 13, ал. 2 от Конституцията на Република България провъзгласява, че религиозните институции са отделени от държавата. Съгласно чл. 13, ал. 2 религиозните институции (а не религиозните общности) са отделени от държавата. Институциите това са елементите на организационната форма и структура, чрез които съответната общност осъществява своята дейност вътре в общността и извън нея - в обществото. Това означава, че държавата чрез своите органи не може да се намесва във вътрешноорганизационния живот на религиозните институции или да задължава техните органи. Регулирането на същите се определя от уставите и другите правила на религиозните институции. Този принцип е възпроизведен и в чл. 4, ал. 1 и 2 на Закона за вероизповеданията. Съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за вероизповеданията Българската православна църква е юридическо лице, чието устройство и управление се определят в нейния устав. Законът защитава и задължава всички физически лица на територията на страната - чл. 4, ал. 1. Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
  Съгласно чл. 117, ал. 1 от Конституцията на Република България, съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Това означава, че всяко физическо лице има право да потърси защита пред съд ако счита, че е третирано неравноправно на основата на защитени признаци при упражняване на своите законови права. Именно това е съдържанието и на конституционният принцип на равенство, визиран в чл. 6, ал. 2 от Конституцията, а чл. 26, ал. 1 от нея прогласява, че "Гражданите на РБ, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция". Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Основните права на гражданите са неотменими.

 15. 15 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#14] от "latcho59":

  Ой, от толкова параграфи и членове нещо куца в разбираемата аргументация. Да Ви припомня, че църквата е духовност, а не членове и параграфи. Това, че подкрепяте Кирил на живот и смърт, е Ваше право. Друг е въпросът - какъв духовник с какъв морал е той.

 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#15:"salinarka"]Ой, от толкова параграфи и членове нещо куца [/quote]
  Правото е мислене. Мислене в рамките на една система, а не в хаоса на някаква проста съвкупност от норми. При това не е чисто откривателско мислене. То е мислене въз основа на установени от законодателя норми. За да се стигне до истинския правов резултат, до волята на закона, е необходима както способност за съждение, така и познаване на онова, върху което се мисли.

 17. 17 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#16] от "latcho59":

  Искрено се забавлявам с Вас. Честно! Вашият проблем се състои в това, че формата на Вашите т.н. "мисли" измества съдържанието. Ако е необходима помощ, четете Библията.

 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#17:"salinarka"]Вашият проблем се състои в това, че [/quote]Ограмоти се и тогава давай акъл, който нещо крещящо ти липсва. Докато умните се наумуват, лудите - тримата митрополити, сред които ще бъде избран новият патриарх, ще се налудуват.

 19. 19 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#18] от "latcho59":

  Отказаха Ви вече в съда. успокойте се.

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#19:"salinarka"]Отказаха Ви вече в съда.[/quote]

  [quote#18:"latcho59"]Докато умните се наумуват, лудите - тримата митрополити, сред които ще бъде избран новият патриарх, ще се налудуват.[/quote]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK