Участник във варненските протести поиска те да бъдат водени от военни

Участник във варненските протести поиска те да бъдат водени от военни

© Морски дневникОбрат и разцепление в лидерството на протестите във Варна донесе днешния ден. Най-напред около 16.30 ч. по личната покана на кмета на Варна Кирил Йорданов около 400 протестиращи влязоха в пленарната зала на Общинския съвет в града, за да изберат инициативен комитет, който да ги представлява. Събранието им обаче започна със скандал за това, кой да го води.


Най-напред беше освиркан самообявилият се за лидер на протеста бивш футболист и треньор на "Спартак-Варна" Иван Петров. Преди ден стана известно, че на местните избори през 2007г. той е бил включен в листата за общински съветници на Обединения блок на труда, а през 2011 е бил кандидат за кмет и водач на листата на Българската национално-радикална партия.


След това от трибуната беше приканен да слезе и гражданският активист Кънчо Бонев. В края на краищата за водещ беше определен Филип Филипов. Това обаче не спря скандалите между участниците в събранието и част от присъстващите го напуснаха, въпреки призивите на Ивайло Василев, който вчера внесе в деловодството на кметството искане за оставка на Кирил Йорданов, да се премине към избор на инициативен комитет.
Веднага след това на микрофона започнаха да застават един след друг участници в протестите, чиито изказвания обезсмислиха събирането.


Мъж, самоопределил се като козар "от село" поиска "изборите за политици, прокурори и началници на полицията" да са мажоритарни. После Филипов изчете текста на декларация с искане цената на тока да бъде намалена "с 20 - 30%".


Иван Тодоров от варненското с. Каменар поиска "служебното правителство да бъде избрано от протестиращите", тъй като в залата имало "достойни хора за най-малко още нет правителства".


В кулминацията на изказванията в зала "Пленарна" на варненската община зад микрофона застана друг оратор, който се представи като "военен от запаса". Неговото предложение беше радикално: "Трябва да се протестира до дупка, а протестите да бъдат оглавени от военни" като след успешния им край да бъде търсена отговорност от всички "платени изроди".


Така инициативен комитет на протестиращите във Варна не беше избран, а изказванията продължиха на площада пред кметството, където кметът на града Кирил Йорданов любезно бе предоставил за целта микрофон и озвучителна уредба.


Гражданин на име Панайотов, поиска да бъде създаден механизъм за контрол над медиите и предоставяне на гражданите на възможност за достъп до тях. След това Кръстю Кръстев от сдружението "Зелена Варна" направи бе освиркан преди да успее да говори, което гражданската активистка и член на партия "Зелените" коментира с думите "Варна е демократичен град, тук всеки може да говори. Дори Марин Митев да дойде, и той ще има възможност да се изкаже за две минути", каза тя.


Около 18ч. броят на протестиращите бързо нарасна от около 250 до близо 1500 души, но скоро след началото на митинга част от участниците в него потеглиха за шествието си, въпреки опитите то да бъде спряно. От участие в днешното шествие се отказаха активистите на ВМРО. То беше поведено от членове на фенклуба на "Спартак – Варна", а за разлика от други дни участниците в него безпрепятствено стигнаха до Аспарухов мост, където за кратко блокираха едната от лентите за движение.


След това протестиращите отново тръгнаха по бул. "Владислав Варненчик", но вече доста по-малобройни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK