Съдът няма да разгледа жалбата срещу процедурата за избор на нов патриарх

Съдът няма да разгледа жалбата срещу процедурата за избор на нов патриарх

© Красимир ЮскеселиевВърховният административен съд (ВАС) очаквано няма да разгледа жалбата срещу изборната процедура за нов патриарх. Петима души на петима души -  Димитър Нончев Амбарев, Хайгашод Азад Агасян, Елена Димитрова Станчева и Христо Николов Танев миналия петък сезираха съда, за това, че номинирането на тримата митрополити за патриарх нарушава Устава на Българската православна църква и Закона за вероизповеданията.


Това става ясно от определение, публикувано на страницата на съда. То може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред петчленен състав.


Според ВАС "възможната и допустима държавна намеса и държавно администриране на вътрешноорганизационния живот на религиозните общности и институции, както и тяхното обществено проявление, се съдържа в отделните норми на Закона за вероизповеданията".
Съдът отбелязва, че решението, с което са издигнати тримата кандидати за патриарх не е издадено от административен орган "или друг овластен със закон за това орган или организация, чиято дейност да е административна и да подлежи на административносъдебен контрол, както и представлява само отделен елемент от производство по вземане на решение за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, регламентирано подробно в Раздел ІІ от Устава".


В определението на съда пише още: "Съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за вероизповеданията Българската православна църква е юридическо лице, чието устройство и управление се определят в нейния устав. Атакуваното решение за избор на епархийски митрополити-кандидати за патриаршеския престол е взето на основание чл. 45 от Устава на Българската православна църква (Устава) и е неизменно свързано с вътрешноорганизационния живот на религиозната институция, поради което по отношение на него не е допустимо бъде осъществяван съдебен контрол по реда на АПК. Това решение не представлява административен акт по смисъла на чл. 120 от Конституцията, поради което не е налице колизия между два конституционни принципа - за свободата на вероизповеданието и за всеобщия съдебен контрол по отношение административните актове.


В неделя ще се проведе църковния събор, след който трябва да бъде излъчен нов патриарх. Кандидатите са митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит


Вчера около десетина души се събраха пред Светия синод на протест срещу избора на тримата митрополити, сред които ще бъде избран новият патриарх.


Участниците в протеста, организиран от сдружението "Приятели на православието", оспорват легитимността на избора на двамата митрополити - Русенския Неофит и Ловчанския Гавриил. Техните аргументи съвпадат с мнението на наместник-председателят на Светия синод митрополит Кирил, който във вторник внесе особено мнение за изборите на кандидатите за патриаршеския престол в канцеларията на синода. Според него при гласуването не е спазен уставът на Българската православна църква  (БПЦ), което може да оспори легитимността на избрания в неделя патриарх. Като противоуставно той посочва, че през втория ден на избора са били променени условията, като вместо необходимите 10 гласа, било решено че са достатъчни и 9, за да се оформи тройката от кандидатите за патриарх.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Той съдът какво ли разглежда! Само името му съд.

 2. 2 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Оставаше и да я разгледа. Такива жалби са за графа "От глупав- по-глупав".

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  До коментар [#1] от "Съни":

  В случая обаче е прав!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  съвсем правилно определение на съда, държавата няма място в църквата!

 5. 5 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1019 Любопитно

  Данъци не плащат, съдът не ги съди... човек би си казал, че са служители на Бога, а те били обикновени агенти на ДС

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 6. 6 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 698 Разстроено

  Съдът е инструмент - на Бога или на Дявола!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 7. 7 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Мъдро решение на съда. Само така!

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  2013 година се очертава като кофти година - няма Папа, няма Патриарх, няма Премиер, няма Правителство - има само големи ПРОБЛЕМИ!!!!

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4015 Весело

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":Всеки Проблем е и Предизвикателство, възможност за нова Програма, нов Проект, за Прогрес и Просперитет!

 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 698 Разстроено

  [quote#4:"leko_uchuden"]съвсем правилно определение на съда, държавата няма място в църквата![/quote]
  Съдът е Върховен Контролен Орган за ВСЯКА прашинка в Държавата, бездействието МУ руши Държавноста!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Което означава, че който и да бъде избран, НЕГОВИЯТ избор ще се атакува пред съда и ще трябва да бъде ОТМЕНЕН, защото не са си спазили собствената процедура по Устава, по който се ръководи църквата.
  Такива ситуации имало много пъти - с втори патриарх, втори муфтия и пр.

 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "Geoimg":

  Църквата е над държавата и не може да се регулира от нея.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 717 Неутрално

  правилно. това не е атакуем административен акт, а междинно решение. могат да си атакуват окончателния избор, ако се случи де.

 14. 14 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 636 Весело

  Ееее, тез горките сиротни души:
  ".....Петима души на петима души - Димитър Нончев Амбарев, Хайгашод Азад Агасян,...."
  Редактораа!
  Ех че си подаде Боце оставкатааа!
  Инак до сега набързо да е назначил някой за патриарх,колко му е - ще намери на някой кръстопът стоящ и чакащ митрополит, който "не може да откаже такова предложение"!

 15. 15 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 698 Любопитно

  [quote#12:"др. Иванов"]Църквата е над държавата и не може да се регулира от нея.[/quote]
  Съдът КОНТРОЛИРА спазването на СОБСТВЕНАТА И регулация!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 16. 16 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#10] от "Geoimg":
  [quote#10:"Geoimg"]Съдът е Върховен Контролен Орган за ВСЯКА прашинка в Държавата, бездействието МУ руши Държавноста![/quote] Компетенциите на Върховния административен съд са строго регламентирани и сред тях НЕ влиза контрол над Българската православна църква или което и да е друго вероизповедание.
  http://www.admincourtsofia.bg/Засъда/Кометентност.aspx

  Една българка
 17. 17 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Ловчанският митрополит † ГАВРИИЛ получава най-голямо обществено доверие във повечето форуми и обществени обсъждания.
  Първи за кандидат за патриарх на Българската православна църква,обаче вчера бе определен Старозагорският митрополит Галактион,покровител на архонти и тамлиери.
  Оказа се,че Митрополит Галактион е събрал нужните 10 гласа за номинацията.
  Русенският митрополит † НЕОФИT и Ловчанският митрополит † ГАВРИИЛ са събирали по 9 гласа в отделните турове.
  Варненски и Великопреславски митрополит † КИРИЛ , е събирал по 4-5 гласа на всеки тур.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/02/blog-post_6336.html

 18. 18 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Интересно, какво търси сред жалващите се Хайгашод Азад Агасян? Той не принадлежи ли към Арменската апостолическа църква? Какво го засяга Българската православна църква, освен ако не се е върнал междувременно в православието?

  Една българка
 19. 19 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ВАС е показал и многократно доказал, че глупостта нема граници! Да се каже, че процедурата по избора е уредена в устава им и това било само елемент, който не подлежал на съдебен контрол е толкова тъпа постановка, че мога да я илюстрирам само с пример: Имаме една организация - със или без стопанска цел нема значение, която се представлява от в случая патриарха. Той има определени правомощия, като най-общо представлява БПЦ. Та неговата представителна власт произтича от законността на избора му. Всеки от елементите на този избор е решаващ и след като е предвидено в устава, че може да се избира между посочените от клира 3-ма кандидати, то изборът на тези трима трябва да отговаря на разписаните в устава условия. Ако е ограничено правото на избор и то се свежда до избор само между 3, и някакси сме приели, че това е допустимо, то след като е допуснато такова ограничение е предвидена процедура, по която изборът се редуцира до 3-ма и се ограничава изключително до тях. Ако се допусне нарушение в тази процедура, то ограничението не може да се приеме за законосъобразно и съответно целият избор ще е недействителен. Без значение дали е допуснато нарушение при редукцията на кандидатите, съдът е длъжен да разгледа жалбата и не може да я остави без разгрлеждане кщато недопустима, тъй като визираното в нея нарушение касаело само елемент от избора. Проблема е че след редукцията на кандидатите това нарушение не може да бъде изправено със самия избор, тъй като ограничава правото на избор само до посочените от клира 3-ма кандидати. А дали те са излъчени по предвидения ред, не става ясно, тъй като съдът е отказал да се произнесе по този въпрос.

 20. 20 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Я тия от синода да се поучат от Ватикана и да си спретнат една брадата гей мрежа.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 21. 21 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Интересно кога се отдели църквата от държавата? Защото когато изкарваха свещениците на Алтернативния синод от църквите по нареждане на Симеон, бяха включени и полиция и прокурори. Сега от митрополитите под пагон разбираме, че са превели парите на църквата на руска банка по време на управлението на Алтернативния синод, които по онова време беше напълно законен. Значи излиза, че отново Москва се е намесила дори в духовните ни дела, на страната на ченгетата, агенти на ДС и очевидно зависими от КГБ. А какъв е тогава Симеон? Значи и за него всичко е вярно.

 22. 22 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#20] от "InmoInvestments":

  Че ти от кого си мислиш се учи Ватикана?

 23. 23 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 698 Любопитно

  [quote#16:"Палица"] сред тях НЕ влиза контрол над Българската православна църква или което и да е друго вероизповедание.[/quote]
  А Закона за ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 24. 24 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 811 Любопитно

  Дано не изберат православния комунист и творец на архонти за Патриарх, надявам се, че първи го избраха за кандидат понеже има най-малък шанс да спечели

 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#17] от "grund":Спокойно дядо Гавраил ще е патриарх

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  До коментар [#14] от "Storan": Доколкото си спомням отец Димитър Амбарев не беше ли от разколниците и после отлъчен

 27. 27 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#8:"Дедо Либен"]кофти година - няма Папа, няма Патриарх, няма Премиер[/quote]
  Един проблем е решен, ето тук една смяна- от 1,10 до 1,15
  http://www.youtube.com/watch?v=MeSo9duxWkQ

 28. 28 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Правилно,това не е работа на съда!

 29. 29 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Най-добре институцията - църква да бъде закрита и имуществото да се превърне в музеи. Друга полза от нея няма и няма да има. Това не е църква, а хранилка за самозабравили се мързеливи, алчни, лицемерни демагози и агенти. Човек може да бъде християнин и без да носи попско расо, епитрахил или "Ролекс".

 30. 30 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#10] от "Geoimg":
  До коментар [#1] от "Съни":
  До коментар [#3] от "lz2":

  Вземете научете правото. От римско време насам. Основните принципи. Липсата на правна култура и масовия правен нихилизъм са предпоставка за тържество на популизма.

  и най-умният си е малко прост....
 31. 31 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 698 Любопитно

  [quote#30:"kardinalat"]Вземете научете правото[/quote]
  А именно!? От общи приказки не разбирам!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  До коментар [#18] от "Палица":Не можеш да се върнеш там, откъдето не си дошъл.
  Арменецът може да се обърне към православието, не да се върне.
  Освен, разбира се, родените и кръстени православно преди 15 века. Само че те са доста отдавна измрели!
  А иначе има доста православни арменци в България - още братя Пакурианц = Бакурини, основателите на Бачковския манастир. Нищо, че ги водят грузинци /през Средновековието православните арменци предпочитали Грузинската архиепископия, а не Вселенската патриаршия и постепенно се погрузинчвали/. Нали затова в първоустава на манастира е записано да не се приемат в него гърци, а само арменци, грузинци и българи. Отец Василий Сарян, в София, енория Св.Преображение, Лозенец, е най-известният в момента от православните арменци.

 33. 33 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Любопитно

  [quote#23:"Geoimg"]А Закона за ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА!?[/quote]
  Да? Какво той?

  Една българка
 34. 34 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#32] от "patsis":
  "Арменецът може да се обърне към православието, не да се върне. Освен, разбира се, родените и кръстени православно преди 15 века. Само че те са доста отдавна измрели!"
  Е, да, но днешните арменци са техни потомци. По същия начин ако някой днешен българин изведнъж започне да се кланя на Тангра (Йоло Денев), той ще се е върнал към езичеството. (Аз лично имам съмнения, че прабългарите са били точно тенгристи, но това е друг въпрос.)
  Знам за православните арменци. Но не разбрах дали Хайго е такъв? Не че има голямо значение при формата на жалване, която е избрал.

  Една българка
 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  До коментар [#34] от "Палица":
  Вярата е индивидуално качество. Както е казано отдавна: "Бог няма внуци". Това, че арменецът или помакът, ако щете, като се покръсти, се връщал в православието са глупости.
  Безсмъртен е отделният човек със своята душа. Народите са смъртни. Те се формират и се разпадат.

 36. 36 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#35] от "patsis":
  Прав сте...
  Но не разбрах Хайгашод Агасян дали е покръстен.

  Една българка
 37. 37 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Весело

  Какъв съд, бре?

  Петимата да се жалват лично на Бога! Или на арменския поп в Цариград!!

  А мутрополит Кирил явно е духовния подкукуросник на петимата от "ремса", само ДС иска Кирил да се качи на престола, ама ние и Господ сме против!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 38. 38 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#31] от "Geoimg": От постовете ти по темата се разбира,че и от конкретика невдяваш

  и най-умният си е малко прост....
 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4015 Весело

  До коментар [#36] от "Палица":
  Ами Хайгашод Агасян е достатъчно известен, за да го откриете и да му поискате кръщелното свидетелство, ако толкова Ви вълнува.
  А също и документ за смяна на вероизповеданието - не съм сигурен как се приемат арменогригориани в православието - с миропомазване или само с изповед. Той би могъл, впрочем, да бъде кръстен и като армено-униат или арменски-евангелист /в София има арменска евангелска църква, поделение на конгрешанската на ул.Солунска/.

 40. 40 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#39] от "patsis":
  Благодаря за идеята Вече някак си не е актуален композиторът.

  Една българка
 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  До коментар [#40] от "Палица":Съгласен съм.
  Честит НИ патриарх!

 42. 42 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#41] от "patsis":
  Честит да ни е!

  Една българка
 43. 43 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#32] от "patsis":

  "patsis", сатана! [4:10] Тогава Иисус му казва: махни се от Мене, сатана! защото писано е: "Господу, Богу твоему, ще се поклониш и Нему едному ще служиш","patsis".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK