Неофит е новият патриарх на Българската православна църква

Досегашният Русенски митрополит Неофит е избран за патриарх на Българската православна църква.

© Надежда Чипева, Капитал

Досегашният Русенски митрополит Неофит е избран за патриарх на Българската православна църква.Митрополит Неофит е новият патриарх на Българската православна църква (БПЦ) и Софийски митрополит.


Той беше избран на балотаж с Гавриил Ловчански. За Неофит има подадени 90 гласа, за Гавриил - 47, една бюлетина е била невалидна. На първия тур никой от кандидатите не събра подкрепата от две трети от делегатите. Най-малко гласове получи третият излъчен - Галактион Старозагорски, който боледува и отсъства от събора.


Неофит е новият патриарх на Българската православна църква

© Дневник
Официалното обявяване на името на новоизбрания патриарх стана под звъна на камбаните на катедралния храм "Св. Александър Невски". Направи го говорителят на събора митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. С треперещ от вълнение глас Йосиф произнесе името на срички - Не-о-фит. "Радвайте се и веселете се" призова той присъстващите. И напомни: България след повече от 600 години за пръв път не в робство, а свободно избра своя светейши патриарх.


Неофит е новият патриарх на Българската православна църква

© Дневник


Процедурата предвижда да започне Литийното шествие до храма, където ще бъде интронизиран новият патриарх. Това ще стане в присъствието на президента Росен Плевнелиев, който вече пристигна на мястото.


Неофит премина  от Синодалната палата до катедралния храм последен измежду митрополитите. той беше покрит с червена мантия, а в ръце държеше златен кръст и патриаршеския жезъл. Събралите се граждани го аплодираха и поздравяваха с "Многая лета". С радостна усмивка Неофит благослови присъстващите.


Неофит е новият патриарх на Българската православна църква

© Дневник


До избора на нов патриарх се стигна, след като на 6 ноември 2012 г. на 98-годишна възраст почина патриарх Максим.


Неофит е роден в София през 1945 г. На 20 години завършва Софийската духовна семинария, а през 1971 г. – Духовната академия в София. Специализира в Москва, а след завръщането си преподава и ръководи студентския хор в Духовната академия. През 1975 г. е подстриган за монах от патриарх Максим в Троянския манастир.


В края на 1989 г. става ректор на Духовната академия, а през 1991г. – пръв декан на възстановения през същата година Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По-късно е главен секретар на Светия синод и председател на настоятелството на храм-паметника "Св. Александър Невски".


Неофит е новият патриарх на Българската православна църква

© Дневник


През 1994 г. става митрополит на Доростолско-Червенската епархия, а когато тя е разделена на Русенска и Доростолска през 2001г., Неофит става Русенски митрополит.


Неофит е един от митрополитите, за които Комисията по досиетата през януари миналата година обяви принадлежност към бившите тайни служби. Досието му обаче е едно от най-"чистите" - запазени са едва 16 листа, в които няма писмени следи от владиката.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK