Националният протест започна, Плевнелиев дойде при участниците (допълнена)

Президентът Росен Плевнелиев отиде на началото на днешния протест пред сградата на Министерството на икономиката

© Цветелина Белутова

Президентът Росен Плевнелиев отиде на началото на днешния протест пред сградата на Министерството на икономикатаБлизо 500 души потеглиха от "Орлов мост" в София към сградата на Народното събрание, видя репортер на "Дневник". Постепенно към тях се присъединиха още хора и пред сградата на парламента се събраха хиляди протестиращи срещу бедността и монополите.Митинги и шествия срещу бедността, монополите и политическата система се провеждат в много градове на страната, между които Пловдив, Сливен, Варна, Бургасу Смолян, Велико Търново. Българи, живеещи в чужбина, също обявиха, че ще демонстрират съпричастие пред посолствата на България.
Участниците в акцията носиха много знамена и плакати с нови послания: "Стрижете ни, после кой ще плаща?", "Пирин е в беда, спасете го сега!", "Нормален живот!!!".


Това е един от двата лъча, които организаторите на днешния национален протест срещу политическата система, обявиха. Изходната точка за друга група протестиращи е сградата на Министерството на икономиката.


Телевизиите отразиха на живо появата на президента Росен Плевнелиев пред сградата на министерството на икономиката, както обеща в телевизионно интервю в петък. Той беше охраняван от шефа на Националната служба за охрана ген. Тодор Коджейков. Качи се на платформа с тонколони в опит да каже няколко думи. Посрещнаха го свиркания и викове "Мафия!" Сред големия шум държавнитя глава успя да облагодари на участниците за активната им гражданска поцзиция. Покани ги всички заедно "да работим за това, което е важно за държавата и да докажем че вярваме в демократичните ценности". Увери, че президентството е отворено за тях.


Националният протест започна, Плевнелиев дойде при участниците (допълнена)

© Stoyan Nenov, Ройтерс


"Не бягаме от проблемите, всеки трябва да ги дефинира точно и да е добронамерен да ги решава," каза по-късно държавният глава пред медиите. "Дойдох, за да ги чуя, да ги уважа, оттук нататък - работим", посочи Плевнелиев. Повтори, че тепърва трябва да бъде формиран легитимен обществен съвет към президентската институция. "Няма да го обърнем на говорилня, аз обещавам," държавният глава пред медиите.


Лъчите протестиращи се сляха пред сградата на президентството, където от платформа с високоговорители митингът се озвучава с възрожденски песни.


Активистът Янко Петков от Сливен каза пред множеството: "Президентът пое голяма отговорност да смени политическия модел, на него му се наложи да слезе да си вземе исканията. Няма да преговаряме с президента и с политическите партии, защото с терористи не преговаряме". Петков завърши речта си с възгласа: "Това е народ, не тълпа", посрещнат с "ура". 


Участниците носеха плакати "Ние сме народа" и "Да си върнем държавата". Хората освиркваха и хеликоптера на една от телевизиите, който снима отгоре протеста.


Един от активистите се появи с маска на футболна топка и попита реторично: "Къде е Бойко сега? Той рита топка. Докато държавата гори, пожарникар №1 го няма".


Към участниците в протеста пред президенството се присъединиха и участниците в протеста срещу затегнатото банково кредитиране, започнал тази сутрин пред БНБ. Участниците в него са по-малобройни, а посланията от плакатите им са: "Псевдобанкиране = финансова стабилност", "Не на банковото робство" и "Върнете ни парите, искаме нормални кредити".


Малко преди 12 ч. протестиращите потеглиха към Орлов мост.


Междувременно студенти от УНСС протестират пред сградата на Народното събрание. Те искат  промяна на финансирането на образованието, да се подобри връзката между образованието и бизнеса и да има повече зелени площи в Студентския град. Студентите заявиха, че няма са се присъединят към голмия протест, а ще останат няколтоко часа пред парламента.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK