Патриарх Неофит: Да се справим със своето себелюбие

Патриарх Неофит

© Юлия Лазарова

Патриарх НеофитПатриарх Неофит отправи днес послание към миряните по време на първата отслужена от него литургия. Тя беше в храм-паметника "Св. Александър Невски" и на нея също присъстваха официални гости. Публикуваме обръщението на патриарха към миряните от т.нар. Света съборна литургия едно към едно: 


Ваши блаженства, уважаеми предстоятели и представители на поместните православни църкви, Ваше Величество, Високопреосвещени архиереи на Българската православна църква, уважаема госпожо заместник-председател на Народното събрание, Ваши превъзходителства, Всечестни отци, възлюбени в Господа братя и сестри,


Главното служение на Църквата в света е да събира разделените и разпръснати хора и да ги съединява в органическо и живо единство. Единството на Църквата е едновременно и основа, и цел, и изначална даденост, и проблем, изискващ разрешение. Единството на духа е било дадено изначално, но то трябва да се запазва и продължава чрез връзките на мира. Посредством непрестанните усилия на вярата и любовта в Христа и общението в Светия дух. Защото чрез един дух всички сте кръстени в едно цяло и Дух свети, който е дух на любовта и мира, не само съединява Христовите последователи, но и във всяка отделна душа става източник на вътрешен мир и цялостност.
Църквата е единство на живота и общение в любовта. Свети апостол Павел изисква нашия съюз да бъде така съвършен, както връзките между членовете в едно тяло. За да влезем в съборността на църквата, ние трябва да се отречем от себе си. Трябва


да се справим със своето себелюбие, за да можем да влезем в единството на църквата


в пълнотата на църковното общение се осъществява и съборното преобразяване на личността. Съборността е конкретно единство в мислите и чувствата.


Патриархът е пазител на вътрешното единство на църквата и заедно със събратята архиереи е блюстител на чистотата на вярата. Неговата задача е да не допуска разномислията и разногласията да прерастват в раздори и неуредици и разколи. Той трябва да се грижи всяка личност с присъщата й неповторимост, да намери своето място в пълния организъм, а разномислията да не нарушават духа на любовта и да не отслабват общите усилия на на Божия виноград.


Благочестиви йерарси, скъпи отци, братя и сестри, въздухът по цялата земя е еднакъв и навсякъде е еднакво животворящ, ако не е нарушен неговият химически състав. Но неговите свойства са разнообразни и това разнообразие произхожда от особеността на местностите, които той изпълва. Така е Църквата, навсякъде единна, разнообразно се появява в православните народи. Но всички тези народи принадлежат на едната, свята, съборна и апостолска Църква, докато изповядват едната и единствена истинска вяра. Своеобразието на всяка поместна църква може да бъде много голямо, но единството ще остава ненарушено и ако не е нарушена евангелската истина и ако те пребъдат в истината Христова.


Църквата, озарена от Господната светлина, по целия свят разпространяват своите лъчи, пише свети Киприян Картагенски. Но изливаща се навсякъде е една и единството на тялото остава неразделено. По цялата земя тя разпростира своите клони, натежали от плод. Днес, скрепявайки това единство, ние в съсложение се причестихме от едната чаша с вярата, че църковното единство се намира в неразривна връзка с тайнството Света Евхаристия, в което вярващите, причестявайки се с едното тяло Христово, истински или действително съчетават в едно съборно тяло достойнството на Христовата любов в преобразяващата сила на духа.


Нали ако всички се причестявахме от един хляб, то всички се съединяваме в едно тяло, казва апостолът, защото Христос не може да бъде разделен. Затова и тялото Христово се нарича Църква, а ние – отделни членове, според разбирането на апостола.


С въпроса за единството на църквата е свързан въпросът за нейната съборност


Възможно ли е да Ви задам конкретен въпрос? Защо ние, бидейки членове на църквата, не усещаме в нея съборността, нито нейното пълно единство? Защото не сме напълно оцърквовени, защото само донякъде сме се уподобили на Христа, който е глава на Църквата. Понякога ние се придържаме към някакви свои мнения, робуваме на някакви свои страсти и пристрастия, несъгласни с учението на Църквата.


Християнинът никога не трябва да цени своето лично мнение, своите частни възгледи и да ги отстоява на всяка цена, разкъсвайки връзките на любовта. Истината е достояние не на един или друг човек, а на цялата Църква. И да прозрем тази истина, възможна само в Църквата, в съборния разум и в съборната любов. Както е писал един руски свещенномученик в началото на миналия век – да бъдеш християнин, значи да принадлежиш към Църквата, защото християнството е именно Църквата и вън от Църквата няма християнски живот, не може и да има. За истинското оцърквовяване е нужно не само пълно единение с Църквата, но с мислите и живота в Христа до степен не "аз живея", а "Христос живее в мен".


Светите праведници, очистили душите си, направили ги напълно църковни, т.е. Причестни на Бога, ясно усещали това единство и съборност на Църквата. Впрочем и за нас не е напълно недостъпно съзнанието и усещането за единството на Църквата и съборното единодушие. Когато четем житията на светиите или творенията на светите отци, често реално усещаме своята общност с тях, своята близост на интересите с преживяванията и стремежите. Църквата се старае да развива в нас това съборно чувство, давайки ни в своите богослужения възможност реално да преживеем същите чувства, каквито преживяват участниците в празнуваното събитие и с това съборно да ни обедини с тези нейни чада, принадлежащи днес към съществуващата небесна Църква. И в общението помежду ни всеки от нас православните е изпитвал чувството на единство при срещите с някои често напълно непознати, но също така православно вярващи хора. Как изведнъж те ни стават толкова близки, по-близки даже от тези, с които ни свързва родство по плът.


Братя и сестри, предстоятелят на всяка поместна православна църква е призован заедно със събратята си йерарси от другите църкви да се грижи за единството на вселенското православие. Като благодаря за съвместната молитва на намиращите се тук предстоятели и представители на всичките поместни православни църкви, свидетелствам, че Българската православна църква, Българска патриаршия


ще бъде отворена за диалог с всички православни църкви


и ще полага усилия за укрепване и усъвършенстване на провославното сътрудничество.


Сърдечно благодаря на всички наши в Христа братя, пребъднали на молитва заедно с нас. Надявам се, че вашата молитва и молитвена подкрепа, никога не ще оскъдее. И нека по думите на апостола, като постъпваме достойно със званието, за което сме призвани, със смиреномъдрие, радост и великодушие, да бъдем единомислени, да живеем в мир и Бог на любовта и на мира да бъде с всички нас!


Амин!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1426 Любопитно

  Защо ли веднага се сетих за един премиер в оставка, който очевидно не може да се справи със себелюбието си?...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  личният пример бил голяма работа, разправят.

  аминдайбоже.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  Да е жив и здрав Патриарх Неофит!

 6. 6 Профил на stefi.keteva
  stefi.keteva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Радвам се, че той е новият ни патриарх. Да е жив и здрав.

 7. 7 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много сме зле. Обезверени, оскотели, с липса на елементарни човешки ценности. До това ни докараха последните почти 70 г. на управление на комунисти и техните креатури наричащи се десни, демократи, неолиберали и прочие. Дано новият патриарх успее да стане някакъв морален коректив на болното ни общество.

 8. 8 Профил на green
  green
  Рейтинг: 411 Весело

  Добре би било, да каже няколко думи за протестиращите. Та те се нуждаят от приобщаване и напътствие- безпътните.
  Не само за Църквата да говори. Кога ли Тя ще стане някак си по-близка до хората?!

 9. 9 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  От както съм агент нямам себелюбие.Обичам само паертията.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 10. 10 Профил на zag52
  zag52
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Многая лета за Патриарх Неофит!

 11. 11 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много мъдрост е събрана в тези думи.

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#7] от "drago62":

  [quote#7:"drago62"]с липса на елементарни човешки ценности.[/quote] - толкова много протестиращи и протести, един не се сети, че сме на тоя хал защото виновните не са в затвора! И докато това не се случи няма да почнем да се оправяме

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Уважаеми списващи този сайт, вие не публикувате "така наречената Света литургия едно към едно " !!!. Литургията е богослужение. Това предполагам е проповедта, която се изнася по време на църковната служба. Може да е и послание към клира и народа. Дразнеща и тъжна е /да не казвам неграмотност/ това незнание и лутане из елементарни понятия.
  Пък вземете попрочетете нещо, преди да пишете за неща, с които не сте явно запознати

 14. 14 Профил на ygeny
  ygeny
  Рейтинг: 367 Неутрално

  трудноразбираемо хортува тоз човек. дано заговори и на съвременен език след официалностите. пък и ако вземе да си влезе като водител в някои човеколюбиви роли за обществото, ще бъде още по-добре....чакам да видя

 15. 15 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много мъдри думи от нашия дълбоко уважаван патриарх, негово високопреосвещенство Патриарх на българите Неофит! Радвам се от сърце, че достоен човек застана начело на престола на Българската църква.
  Дано това да ни даде много вяра в себе си и своите възможности и с Божията воля България да възкръсне от пепелта, в която я вкараха хора със себелюбие, величие и безочие. Нека да бъдем добри и смирени, но и да мислим мъдро, когато избираме представители във властта. И да ги контролираме, за всеки случай да не кривнат от правия път.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 16. 16 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дано работи за народа си, и да прекрати злоупотребите и престъпленията на църковната мафия.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 17. 17 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#14] от "ygeny":

  Изисква се елементарно образование, култура и вяра. Поработете върху себе си. Аз разбирам дядо Неофит идеално!

 18. 18 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 572 Неутрално
 19. 19 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Чудесно Богу вдъхновенно слово на нашия нов патриарх дядо Неофит.Да ни е жив и здрав много години.На многая лета дядо Неофите!

 20. 20 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Дано новият Патриарх да поразбута малко висшия клир - то не бяха скъпи коли, скъпи часовници и т.н.

 21. 21 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ех, ваше високопреосвещенство то да беше само себелюбиено, ще го преглътнем, но какво да кажем за:
  Алчността човешка, завистта, озлобението, властолюбието и най-накрая алачността!
  В момента тези "ценности" изповядват нашите управници, полтици, чиновници, "бизвесмени" и т.н.
  Моли се за нас и дано Бог чуе молитвите ти!
  Доколкото съм се доксвал до Вашата личност, мисля, че ще чуе, но дано и не чуем твоят призив!

  ура и да живей!!!
 22. 22 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дано най-накрая се започне оздравяване на нашата църква, защото само тя може да помогне на нашето болно общество.

  Ние сме нация основана от свещенници и учители. Докато не оправим тези две колони на държавността, нищо хубаво не можем да очакваме.

 23. 23 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 421 Неутрално

  "..всяка личност с присъщата й неповторимост, да намери своето място в пълния организъм, а разномислията да не нарушават духа на любовта и да не отслабват общите усилия на на Божия виноград."

  Браво Нео, каза им го на комуноидите, че всички сме различни и че история се прави от приспособими личности , а не от калъпи !

 24. 24 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "green":

  Той каза но ти не си го чул.Благослови делото им и пожела да постигнат това което трябва!

 25. 25 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#21] от "пуц муц":
  Не че нещо, но обръщението към патриарха е "Ваше светейшество". А за другите ви думи +++.
  Както и за мъдрата проповед на Негово светейшество.

  Една българка
 26. 26 Профил на megaschwul_nwo
  megaschwul_nwo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  малка корекция на текста:
  ...ние в съсложение се причестихме от едната чаша с вярата...

  съслУжение, а не съсложение - идва от съслужение на няколко клирика в богослужението, а не от "сложно".

  причАстихме, а не причестихме - идва от причастие, което означава на старобългарски общение (има се предвид общението със Св. Дух при приемането на плътта и кръвта Христови)

  Проповед, която набляга на евхаристийното единство на Църквата и предрича край на самоналожената провинциална изолация на БПЦ спрямо останалия православен свят. Браво!

 27. 27 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Интересът към избора на патриарх бе основно от 3 телевизии близки до властта.Защо хората масово не се интересуваха от въпросният избор!?
  Защото 12 от 14 старчета от синода са с картончета на ДС, пък били и те "добри"певци. ?
  Защото моралът е забранена дума отдавна сред така наречените висши духовници.
  Защото за тях е по-важно да властват отколкото да бъдат лидери за народа .
  Промяна ще има, но след като въпросните старчета си заминат от светият синод.

 28. 28 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#26] от "megaschwul_nwo":

  съгласен съм с всичко това но защо мислиш че БПЦ е била в провинциална изолация до сега?

 29. 29 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1232 Любопитно

  До коментар [#14] от "ygeny":

  Искаш и той като прост с прости да говори...?
  Ами по-скоро няма.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 30. 30 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#14] от "ygeny":

  Ти как очакваш да говори като Мишо шамара може би.....съвсем съвременно нали и разбираемо да му е.......мамата

 31. 31 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  И нека КГБ ,ДС и ФСБ множат звездите по пагона му.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ваше Светейшество,
  Как да се справим със своето себелюбие, като сме тихи и кротки хлибералии, а на туй отгоре и сребролюци ? Дай ни сила, Боже мили...

 33. 33 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Преди много години един изгони търговците от храма и го разпнаха на кръст.
  А сега един ги върна и го направха патриарх.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 34. 34 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Да е жив и здрав Патриарх Неофит !
  Мъдри са словата му.
  Трудно е връщането на обезверените към вярата.
  Голяма част от хората са докарани до оскотяване и те не знаят и какво е себелюбие.
  Себелюбиви са настанилите се в удобните позиции на управляващи, мачкащи и издевателстващи над обезверените от безизходица управлявани.
  БПЦ може и трябва да бъде институцията от която крайно нуждаещи се изпаднали в безизходица хора да получават морална и поне малка екзистенциална помощ (кухни за трайно и крайно бедните - има хора, които ще помагат, а и самата църква е състоятелна ).
  Дано да видим положителна промяна.

 35. 35 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Този да не е криптомарксист?

 36. 36 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Свети апостол Павел изисква нашия съюз да бъде така съвършен, както връзките между членовете в едно тяло.

  Членовете в едно тяло?

 37. 37 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  съборното преобразяване на личността.?

 38. 38 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  За да влезем в съборността на църквата, ние трябва да се отречем от себе си.

  А стига, бе! Как става тази работа?

 39. 39 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Съборното преобразяване на личността
  да не е карнавалното издевателство над мисълта?

 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ''Главното служение на Църквата в света е да събира разделените и разпръснати хора и да ги съединява в органическо и живо единство.''

  Е, как да стане това, уважаеми отче, след като и ти разделяш уж равните хора на:

  ''Ваши блаженства, уважаеми предстоятели и представители на поместните православни църкви, Ваше Величество, Високопреосвещени архиереи на Българската православна църква, уважаема госпожо заместник-председател на Народното събрание, Ваши превъзходителства, Всечестни отци, възлюбени в Господа братя и сестри,...''

  Не би ли трябвало да бъде просто: ''братя и сестри''?

 41. 41 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Моите уважения, но усещането за канонично слово някъде ми се губи сред накой друг шаблон, който сме чували и от други амвони.

 42. 42 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Благодаря, че променихте представянето на словото от"така наречената Света литургия едно към едно " на "обръщението на патриарха към миряните от т.нар. Света съборна литургия едно към едно". Все пак има някакво развитие )))

 43. 43 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1549 Весело

  " Българска патриаршия

  ще бъде отворена за диалог с всички православни църкви
  "
  Надявам се само православни църкви. Всички други трябва да се покаят и да се върнат в лоното на църквата. Не на икуменизма!!!

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK