Митрополит Йосиф е подал оставка

Митрополит Йосиф

© Юлия Лазарова

Митрополит ЙосифМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който беше и говорител на Патриаршеския избирателен събор, е депозирал оставката си пред Светия синод, съобщи в "Труд". Според изданието причината е, че той иска да се завърне в България и вече е подготвил заместник за епархията си.


Желанието на митрополит Йосиф да се оттегли е отдавна, потвърди пред "Дневник" източник от Светия синод. По думите му заради близостта на Йосиф с новия патриарх Неофит сега е моментът той да се прибере в България. По информация на в. "Труд" Йосиф, който изиграл ключова роля за избора на патриарха, смятал да стане шеф на кабинета му. Той щял да съдейства за избора на свой заместник и на митрополит на Русенската епархия.


Йосиф е изпратен от Светия синод за митрополит на САЩ, Австралия и Канада през 1989 г., когато епархията е възстановена. Отиде временно с идеята скоро да се прибере и така 23 години, коментираха източници, запознати с църковните дела.


Самият Йосиф не беше открит от "Дневник". Оставката му може да бъде разгледана само на заседание на Светия синод, което ще бъде насрочено от новоизбрания патриарх Неофит. Засега не е ясно кога ще е то, но не се очаква да е до края на седмицата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK