На среща с патриарха президентът пожела църквата да бъде още по-единна (обновена в 12 ч.)

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

© Юлия Лазарова

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.Президентът Росен Плевнелиев пожела на новия патриарх Неофит църквата да бъде още по-единна, съобщи Би Ти Ви.


Патриарх Неофит и членовете на Светия синод бяха на посещение на държавния глава сутрин в президентството. 13 души, сред които Варненският митрополит Кирил, Американският Йосиф, Великотърновският Григории, Неврокопският Натанаил и Ловчанският Гавриил, дойдоха на срещата при президента.


"Ваше светейшество, ваши високи преосвещенства, добре дошли. Отваряме сърцата си и вратите на президентската институция за вас, които отварят сърцата си за целя народ за добро, за чисто човешките ценности, за хуманността, за вярата, за духовността. Поздравявам ви с избора, имах честта да бъда свидетел, да бъда част от този процес на издигане, процес на още по-голяма сила и перспектива.
Защото съм сигурен, че с вашите усилия, както и с останалите митрополити, братя, сестри и цялото отечество и цялата църква, ние ще работим за повече духовност за народните и националните ценности, за развитие и за добруване. Аз съм сигурен, че църквата ще бъде още по-сплотена и единна. В турбулентните времена народът се базира на вярата, че има кой да мисли за него", приветства духовните лица президентът.


Днес се очакваше след срещата с президента новият патриарх да разговаря и с премиера в оставка Бойко Борисов, който обаче все още е в болнични, след като беше приет в болница заради високо кръвно налягане. Заради състоянието на Борисов беше отложено и заседанието на кабинета.


Междувременно от пресцентъра на Народното събрание разпространиха съобщение, в което се казва, че председателят на парламента Цецка Цачева кани патриарх Неофит да присъства на пленарното заседание, на което президентът ще отправи обръщение към народа и Народното събрание.


Обръщението на държавния глава ще бъде на 28 февруари от 10 ч. Непосредствено след това Цачева ще проведе среща с новоизбрания български патриарх, уточняват от Народното събрание. На нея ще присъстват и заместник-председателите на 41-то Народно събрание.


На среща с патриарха президентът пожела църквата да бъде още по-единна (обновена в 12 ч.)

© Юлия Лазарова


Църквата, семейството и училището са трите стълба, върху които се крепи държавността, и от тях зависи благополучието на народите, заяви при срещата си с патриарха президентът Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си. "Ще дам всичко от себе си, за да бъде чут гласът на хората, да бъде гражданската енергия градивна, а не деструктивна", увери президентът патриарх Неофит, с когото обмениха мнения по социалната и икономическата ситуация в страната.


"Сегашната криза е нещо, което се е случвало преди и ще се случва и занапред, това е демократичен процес и от нас зависи да преодолеем ситуацията по достоен начин", каза още президентът. Според него в условията на криза малко са институциите, които могат да работят със силна легитимност и се ползват с голямо доверие. Най-висшата от тях е църквата, подчерта държавният глава. Президентът се обяви за добра комуникация по проблемите на църквата и на държавата и за откритост към хората, които да се обърнат отново към църквата и духовността.


"Ще дадем, колкото сили имаме и всичко от себе си, да бъдем добри пастири, защото добрият пастир залага душата си за тези, които искат да бъдат пример за изпълнен дълг и за достойно служение", каза патриарх Неофит по време на срещата. Той увери, че тя ще работи за това всеки българин да е спокоен, че в духовно отношение има кой да се грижи за него. "Стараем се, когато общуваме и обмисляме въпросите, които се поставят, да бъдем трезви и единомислени", посочи българският патриарх.


Ръководството на Българската православна църква отново потърси подкрепата на президентската институция за въвеждане на вероучение в българските училища. Според Ловчанския митрополит Гавриил около 30 на сто от българите имат желание да изучават вероучение, но такава възможност имат по-малко от един процент от българските граждани.


Президентът Плевнелиев призова Светия синод да предлага разумни и изпълними решения на проблемите, които се отнасят до църковните дела и до проблемите на българското общество и пожела на патриарх Неофит и на ръководството на църквата здраве, сили и мъдрост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK