"Програма Достъп до информация": Институциите мълчат за договорите за обществени поръчки

Отговори на 490 административни органа на изпълнителната власт на заявления за достъп до обществена информация.

© Програма Достъп до информация

Отговори на 490 административни органа на изпълнителната власт на заявления за достъп до обществена информация.Защитата на интересите на изпълнителите е бил основният мотив, с който институциите са отказвали достъп до договори за обществени поръчки в рамките на изследването на активната прозрачност, проведено от "Програма Достъп до информация".


Днес на пресконференция фондацията представи резултатите от годишното си изследване. Рейтингът, изготвен на базата на проучването, проследява доколко административните структури на изпълнителната власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, както и как те отговарят на заявления за достъп по електронен път.


Изследването се основава на оценката на уебстраниците на 490 ведомства, прегледани между 7 и 25 януари. Допълнително всяка институция е трябвало да предостави копие от последния договор за обществена поръчка, сключен през 2012 година.
С второто условие за първи път от "Програма достъп до информация" включват като критерий достъпа до справка, която ведомствата не са задължени да качват на интернет страниците си. Като резултат от фондацията са получили 128 мълчаливи отказа, 253 институции са отговорили в законовия 14-дневен срок, а 109 са го просрочили, но са реагирали на искането.


Това обаче не означава, че всички институции са предоставили исканите договори, обясни Гергана Жулева, директор на правната организация. Едва две трети от отговорите са съдържали цялата изискана информация, а 49 ведомства са отказали, като най-честата причина за отказа е защита на интересите на изпълнителя на обществената поръчка.


"В много от получените договори бяха заличени имената на изпълнителите и стойността на поръчката. Това е абсурдно, тъй като тази информация е публично достъпна в регистъра на Агенцията за обществените поръчки", посочи Жулева. Александър Кашъмов, ръководител на правната програма на фондацията, определи този тип скриване на информация като "да се боиш от собствената си сянка".


На исканията за достъп до обществена информация най-бързо са реагирали съвсем малки, непретенциозни общини. Обратният случай е Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, която изпраща отговора на запитването по пощата. "Съобщават ми, че моята представителна власт да подавам заявления от името на "Програма Достъп до информация" е твърде съмнителен, затова, след като докажа, че имам това право, ще получа информация, очевидно не по електронен път", разказа Фани Давидова, адвокат и участник в изследването.


Въпреки проблемите фондацията регистрира напредък сред органите на изпълнителната власт. Първо, получихме доста голяма част от изисканата информация, и второ, повечето административни служители бяха любезни, отбеляза Гергана Жулева. По думите й изследването е оставило позитивно усещане в екипа на фондацията. Основната причина за напредъка за съжаление е непрекъснатият натиск, посочи Жулева и допълни, че рационалната част от администрацията най-сетне осъзнава, че колкото повече информация се публикува, толкова по-малко заявления за достъп ще постъпват.


На интернет страницата на "Програма Достъп до информация" потребителите могат да разгледат подробно резултатите от рейтинга и методологията на изследването, както и статистическа информация за предоставените договори за обществени поръчки.


Сред министерствата най-висок рейтинг има това на отбраната, следвано от транспортното.
При общините с най-много точки – 65 от 78.5 възможни – за втора поредна година е Добрич, а на последно – община Симитли, която все още няма дори собствен уебсайт.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 679 Весело

  Поръчките и договорите по тях са "напълно прозрачни" и затова не могат да се видят

  "We're not gonna take it! Anymore."
 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Обществени поръчки са златна мина за всяка власт!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 685 Весело

  еми то тук е зарито най-голямото куче... с най-големия кокъл...

 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Ако държавата си седне на задника да върши само това което й е работа,корупцията ще намалее драстично,и мераклиите за власт некадърници ще бъдат изместени от знаещи и можещи хора.Друг начин не виждам.Да се надяваме че ще намерим ангели с крилца за държавни постове,при положение че държавният октопод е навсякъде,където едни пари пари се въртят,е за губена работа.

 5. 5 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "Основната причина за напредъка за съжаление е непрекъснатият натиск, посочи Жулева и допълни, че рационалната част от администрацията най-сетне осъзнава, че колкото повече информация се публикува, толкова по-малко заявления за достъп ще постъпват."

  Зависи от гледната точка. За искащия информация това е "за съжление", за нас останалите е за радост - защото има кой да върши нашата работа и да иска. Ние също трябва да искаме. Само така държавниците ще осъзнаят, че и най-малката стъпка накриво ще им струва скъпо и ще влязат в правия път.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 6. 6 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Александър Кашъмов, ръководител на правната програма на фондацията, определи този тип скриване на информация като "да се боиш от собствената си сянка".

  Ми как няма да се боят, то страхът лозе пази. Няма да го оставят на гаргите я.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  опозицията твърди, че сегашното правителство за 4 години е изразходвало 20 милиарда повече от предишното! Част от които навярно са потънали през нагласени обществени поръчки!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Много добра тема. И наистина разковничето на проблемите с корупцията. Един добре разписан закон за обществените поръчки, който да осигурява прозрачност и конкурсно начало и то не само формално... това е начинът за едно или две поколения да се придвифим към манталитета на западното общество. А защо толкова малко коментари под статията? ...


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на ivalina_shu
  ivalina_shu
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ЗОП е абсурден закон, сведен до бюрократични процедури с които само се имитира публичност и прозрачност. Единствения резултат от него е изхабена хартия и нерви.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Любопитно

  Крият ,защото поръчките са нагласени за нашите.Колко пари са източени...Някой помни ли,че имаше “спешни“поръчки за ремонт на мостове?

 11. 11 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Един сериозен недостатък при публикуване на информация на общински сайтове е, че е в "насипно състояние". Хем я има, хем намирането на нещо конкретно отнема часове, дори дни.

  Пример - търся решение на съответния общински съвет, но не знам датата, само месеца. Изтеглям един по един уърд документи около предполагаемата дата. В тези документи последователно и БЕЗ стилове (които правят документа поне структуриран, да на коментирам и други възможности на MS Word за означаване) са описани всички взети за деня решения. Е, аз успях да съкратя търсенето, щото ставаше дума за имот и знам част от номера му. Но принципно трябваше да изчета десетки страници с решения по абсолютно незасягащи ме теми.

  Първо - качването на някаква информация във файл, който се "сваля" ме лишава от възможността да търся с Гугъл конкретен текст. Това е нещо, полукачено в мрежата.

  Второ - насипния вид на документацията, без да е разделена по теми, без има структура в тази част на сайта е все едно да търся информация в пункт за вторични суровини.

  До тук по организацията.

  Друг голям недостатък на държавните сайтове е регистрация с доста лични данни, вкл. ЕГН, която се прави през незащитена връзка. Така е при Агенция по вписванията.

  Следващ недостатък на държавните сайтове е външна "капча". Да речем, че включа урълъто (URL) на сайта в "доверени", но моите настройки са трети страни да не се ползват от това "доверие" (Trusted sites). Е, при някаква универсална капча (външна, от произволен сайт, при това различен от да речем някакъв основен държавен сървър с URL дето мога веднъж за винаги да го запиша в "доверени" директно губя възможност да се регистрирам.

  Нямам идея кой им прави сайтовете, но изпълнението само по себе си води до сериозни затруднения при достъпа. Инфото се качва от служители, явно без никаква идея какво и защо го правят.

  Да не подхващам темата с метаданните - кой, кога е изготвил документа, заглавие в метаданните, организация и т.н.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 12. 12 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Ми нали всичко се дава на съпрузи, любовници, чичовчета, вуйчовчета, приятели-гейове, приятели-масони, приятели-ченгета, те така!
  Как да дадат информация като ще лъсне колко са вързани като свински чирва всичките, и как си тъпчат тумбаците с пари от данъците ни!???

 13. 13 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Само забележете колко безинтересна е темата.А колко е важна!Безинтересна защото за огромна група от населението това е непонятно.А важа защото отказ от достъпа за информация на жаргон ОМЕРТА(обет за мълчание,присъщо на мафията),си е закона на МАФИЯТА .И включва следните принципи:
  - има само една причина да се напусне организацията — смърт;
  - обидят ли член на организацията, обиждат цялата организация;
  -правосъдие раздава само организацията;
  -членовете на организацията се подчиняват на главата на организацията безпрекословно;
  - предателството води до убийство на предателя и всички негови роднини.
  Иначе по площадите тръбим мафия ,мафия.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 14. 14 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Браво, Кашъмов!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 15. 15 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Главният прокурор вероятно ще трябва да разнищва един "приятелски кръг" около министър от правителството в оставка, папащ здраво именно от обществените поръчки. През последните седмици случаите се разследват от евроинституциите.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#10] от "hodounski":

  ,,.Някой помни ли,че имаше “спешни“поръчки за ремонт на мостове? ,,
  Да и тези мостове бяха или срутени от придошлата вода или порутени.

 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мария":

  Добре че двамата приятели на Гоцето спонсорирали кампанията му са оправдани от съда

 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Докато ръцете на БСП държащи юздите на съда и прокуратура не бъдат отрязани съда винаги ще е на това дередже.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Любопитно

  До коментар [#16] от "sider":

  Паднаха ли мостовете по Хемус?

 20. 20 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Информацията когато е навреме е най-скъпо платената стока...

 21. 21 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Обществените поръчки са един от основните начини да храниш "обръчите", как няма да крият информацията!

 22. 22 Профил на Boy Nik
  Boy Nik
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Обществените поръчки озаконяват далаверите и препират доста пари на мафиотите с бели якички. Обаче някои обременени мозъци не разбраха, че не са виновни само комунистите за сегашното състояние на държавата. Днешните олигарси имат влияние върху всички партии и могат да си ги манипулират и управляват според общественото мнение. Сега ще ни намерят друг "месия", който ще продължи да им служи верно, като предишните.Те ще продължават да се радват на безнаказаност и безпардонно ще натрупват нови богатства, независимо по какъв начин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK