Лекари от цялата страна протестираха срещу здравната каса и шефа й

Протест на лекари пред НЗОК

© Надежда Чипева, Капитал

Протест на лекари пред НЗОКЛекари от цялата страна излязоха на протест и поискаха оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков.


Причина за това станаха новите правила, по които здравната каса финансира дейността на лекарите и болниците. Според медиците те ощетяват не само тях, но и пациентите.


Протестите станаха повод управителят на НЗОК Пламен Цеков да обяви, че кани представителите на Българския лекарски съюз (БЛС) на работна среща през следващата седмица в удобно за тях време. Идеята е на срещата да бъдат обсъдени всички въпроси, свързани с финансирането на болничната и извънболничната помощ.
Пред централата на НЗОК в София на протеста се събраха стотина лекари. Медиците носеха плакати с надписи, сред които се открояваха:"В България трябва да има и общинско здравеопазване" и "Д-р Цеков е опасен за вашето здраве", "НЗОК е монополист. Да разбием монопола", "Въведете електронните карти, за да спрем лъжата".


"Няма да престанем да искаме оставка на Пламен Цеков, затова го приканваме да си тръгне с мир", коментира пред множеството д-р Димитър Ленков, който е секретар на Български лекарски съюз. Той заяви, че протестиращите на Орлов мост подкрепят протеста на лекарите.


Предимно лекари специалисти и работещи в болници се включиха в протеста пред районната здравна каса в Пловдив. Според председателят на Националната асоциация на специалистите в извънболничната помощ д-р Георги Ставракев д-р Цеков няма да удържи на думата си и лимитираните плащания за личните лекари ще продължат, а обещанието му, че тази практика ще бъде отменена, са били с цел да се противопоставят джипитата на работещите в болниците.


Протест на лекари пред НЗОК

© Надежда Чипева, Капитал

Протест на лекари пред НЗОК


Над 150 лекари от Варна се включиха в протестната акция срещу здравната каса. те също поискаха оставката на Пламен Цеков. Лекарите от региона поискаха в България, както и в много други страни, да има повече здравноосигурителни каси като по този начин те смятат, че ще се разруши монополът на НЗОК и касата ще се вслушва в гласа на българските лекари.


Председателят на Български лекарски съюз – Варна д-р Светлин Митев подчерта, че българските лекари не могат да приемат орязването на направленията за пациентите. Той подчерта, че в много специализирани болници в страната направленията, които са планувани за полугодие, са изчерпани още на третия месец от годината. Според него в управлението на НЗОК властва некомпетентност и липсва желание за диалог с хората, които най-добре познават системата отвътре – лекарите.


Варненските медици подчертаха, че в България има рязко разделение на болниците и по-малките болници са обречени на фалит.


Близо 60 лекари от област Пазарджик се събраха пред сградата на РЗОК , за да изразят недоволството си от здравната система и орязването на регулативните им стандарти.


Първоначално проявата беше обявена като протестен митинг, но след среща на представители на БЛС с директора на НЗОК стана ясно, че протест няма да има, съобщи "Фокус". Медиците използваха възможността да направят обща среща помежду си пред сградата на РЗОК, където да бъдат дискутирани техните искания занапред. Причината за отмяната на протестните действия бе полученото по-рано днес уверение от НЗОК, че при недостиг на направления старите 10% ще бъдат отпускани отново на общопрактикуващите лекари.


Декларация със седем искания за реформа в здравноосигурителната система подписаха над 60 протестиращи медици в Сливен. И лекарите от този регион искат оставката на директора на НЗОК. Медиците настояват и за прекратяване на порочната практиката с парите на здравноосигурените да се лекуват хората без осигуровки; здравните вноски да се използват само за здравеопазване и да бъдат възстановени отклонените средства от тези вноски, възлизащи на приблизително 2.47 млрд. лева. Сливенските лекари настояват за премахване на монопола на НЗОК, както и отмяна на въведените методики за определяне на регулативни стандарти, прогнозни обеми в болниците и интензивно лечение.


На протеста под мотото "За здравето и оцеляването на нацията!" излязоха около 40 лекари в Ловеч, въпреки първоначалното им решение да не се включат в протестните действия. На входа на ловешката болницата се събраха лекари и няколко сестри, за да се обявят против монопола на Националната здравноосигурителната каса. Лозунги гласяха "Нека всички граждани да подкрепят протеста срещу един монополист - ЗДРАВНАТА КАСА", "За свободен достъп до качествена медицинска помощ чрез разумно разпределяне на средствата за медицинска дейност!".


Протест на лекари пред НЗОК

© Надежда Чипева, Капитал

Протест на лекари пред НЗОК


Районната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ в Русе също поиска оставката на Пламен Цеков. "Освен да му искаме оставката, ние трябва да търсим и съдебна отговорност, защото това е престъпление срещу пациентите", каза председателят на РК на БЛС д-р Антон Въжаров, според когото не може да не се отбележи и "индиферентното поведение" на Министерството на здравеопазването и парламентарната комисия по здравеопазване.


С носенето на протестни лентички лекарите от Кърджали обявиха, че подкрепят националните протести и се присъединяват към изискването за отмяна на методиката за финансиране на болниците


Протестно писмо бе връчено на директора на Районна здравноосигурителна каса - Видин д-р Владимир Вълчев по време на протеста на лекарите в града. Писмото е адресирано до Комисията по здравеопазване в Народното събрание, министъра на здравеопазването, главния прокурор и омбудсмана. В него се настоява незабавно да се възстанови регулацията от 2012 година, даваща възможност бързо и ефективно да се разпределят средствата вътре в лечебните заведения, както и за проверка на причините за унищожаване резерва на НЗОК от над 1,5 млрд. лева. Лекарите призовават и за проверка на разпределянето на публичните средства за здравеопазване и дали средната цена на здравноосигурено лице по региони е една и съща.


Лекарите в Добрич не протестираха, но с подписка обявиха, че са съпричастни към недоволството на колегите си от страната.


Протест на лекари пред НЗОК

© Надежда Чипева, Капитал

Протест на лекари пред НЗОК


Междувременно от ръководството на здравната каса съобщи, че на проведено снощи заседание на Надзорния съвет на институцията е прието предложението на управителя на НЗОК личните лекари и специалистите да могат да използват 10% допълнително над регулативните си стандарти без предварително разрешение от НЗОК.


Във връзка с разпространена невярна информация за заложени ограничения в индивидуалните договори с болниците, НЗОК уточни още, че методиката за болничната помощ е приета с решение на Надзорния съвет от 14 януари 2013 г. В нея фигурира текстът: "Увеличението на обема дейност се извършва по предложение от управителя на НЗОК за утвърждаване от НС на НЗОК. Корекцията за надвишението е до 3% от първоначално определеният годишен обем дейност и стойност на разходите по КП, КПр и ВСМД за 2013 г., съгласно Решение на Надзорния съвет на НЗОК".


Но в публикуваните на интернет страницата на НЗОК типови договори за болнична помощ може да бъде видяно, че в тях няма такова ограничение.


На вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК беше решено да няма изискване в индивидуалните договори с болниците те да не надвишават прогнозните обеми с до 3%, уточняват още от касата.


По проблема с възникналите диспропорции в бюджетите на лечебни заведения в София беше отдиференцирана причината за това и беше възложено на дирекция "Бюджет и финансово-счетоводна дейност" в НЗОК, заедно с директора на Столична здравноосигурителна каса, да предприемат необходимите действия за корекция на първоначалните прогнозни стойности в рамките на гласувания бюджет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK