Представителите на протестиращите и КНСБ напуснаха срещата при президента (допълнена в 17.28)

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров изрази недоволство от подбора на участниците в срещата при президента

© Юлия Лазарова

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров изрази недоволство от подбора на участниците в срещата при президентаСвиканите от президента Росен Плевнелиев консултации за обществения съвет, който трябва да работи към служебния кабинет, започнаха със скандал. Представителите на протестиращите и КНСБ напуснаха, след като в декларация припомниха част от исканията си от предишните дни.


"Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Излизаме, за да се борим до край", заяви пред вратите на президентството Ангел Славчев. От срещата излязоха представители на Конфедерация "Защита на здравето", Национална асоциация "Българско Черноморие"и др.


Представителите на КНСБ също излязоха от срещата. Лидерът на синдиката изрази недоволството си, че на срещата присъстват хора, които представляват само себе си, като политолога Антоний Гълъбов и др.
Пред президентството се водиха спорове кои организации и лица имат право да присъстват на срещата. Да влезе поиска и Николай Колев – Босия, който се чудеше дали е в съвета. Присъстващите се възползваха от множеството представители на медиите, за да обявят своите искания и проблеми.


Така например представители на работещи в земеделието се оплакаха от политиката на министър Мирослав Найденов спрямо малките и средни производители в страната. Те недоволстват от ограниченията, поставени пред тях при кандидатстването по някои от най-важните мерки от Програмата за развитие на селските райони, както и от ниските изкупни цени на млякото.


Преди началото на консултациите пред президентството се беше събрала малка група, недоволстваща от поканените на срещата. След като излезе, лидерът на КНСБ Пламен Димитров започна пререкания с един от мъжете в групата. Протестиращият го обвини, че не защитава интересите на гражданите. Друг с мегафон попита "кой е Тренчев, че да ни представлява?", имайки предвид ръководителя на другия голям синдикат "Подкрепа". Пламен Димитров възрази, че по улиците са хора от заводите и фабриките и синдикатите могат пълноценно да изразяват интересите им.


"Не може с едни козметични дейности, един минава напред, друг назад, да се реши въпросът", се изказа за оставката на кабинета Янко Петров, също напуснал заседанието. Той напомни искането на граждани за 50% гражданско участие в ключови органи на изпълнителната власт. По думите на Петров гражданите, дори когато нямат експертен капацитет, са най-вече гаранция за морала в политиката. "Когато ни видите да влизаме с високо вдиганата глава и да изкараме цялото време вътре, тогава съветът ще заработи", каза Петров и завърши с призив протестите да продължат.


Мариана Христова, също поканена като представител на протестиращите, нарече консултациите "говорилня, на която няколко човека просто искаха да кажат тяхната организация какво е направила, преди да напуснат".


Нямаме моралното право да бъдем на тази маса, коментира консултациите Ангел Славчев, един от постоянните участници в протестите. По думите му демонстрациите ще продължат, "докато не се измете всичко това, което е в момента навсякъде". Славчев отказа да спомене конкретни имена на хора, които не трябва да бъдат включвани в съвета към бъдещия служебен кабинет. Според него на масата за преговори трябва да застанат истинските представители на гражданското общество.


След напускането на протестиращите консултациите при президента Росен Плевнелиев продължиха в намален състав. В началото на срещата Плевнелиев припомни, че президентската институция няма властта да реши проблемите на гражданите и затова съветът ще работи към служебния кабинет. Президентът предложи подобни съвети да функционират и към отделните министерства, а ако се окажат ефективни, дейността им да стане част от работата на следващото редовно правителство.


Темата за състава на обществения съвет беше най-дискутирана. Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии каза, че една част от участниците реално могат да бъдат чути от изпълнителната власт седем пъти седмично, докато същото не може да се каже за представителите на гражданите, затова е нужен баланс.


С него се съгласи Даниел Смилов от Софийския университет. Според него общественият съвет трябва да има силна консултативна роля в работата на бъдещия служебен кабинет, но не може да взема решения, тъй като няма пълноценна демократична легитимност, която се постига само чрез избори.


Ганев пък обясни, че противоположното на монополите е конкуренцията и в този смисъл национализацията няма да реши проблемите с електроразпределителните дружества.


Боян Кулов, представител на българските общности в чужбина, поиска пълноценно представителство за българите зад граница чрез съответен нов избирателен район.


Антоний Гълъбов коментира, че общественият съвет ще има смисъл, ако се разгърне на много нива – областно, регионално, местно, така че той да е пространството, в което да бъдат дискутирани публични политики.


Консултациите приключиха в 16.50 часа с обяснението на президента Плевнелиев, че общественият съвет ще работи, но няма да бъде правителство в сянка или заместител на парламента, а възможност всеки да бъде чут. Идеята е бъдещият служебен премиер да формира по-късно и съвета. Забележките, отправени днес на срещата по предложените правила за работа на новия орган, както и всички искания на представителите на браншовите и граждански организации, ще бъдат предоставени на служебния кабинет.БСП: Цветанов внедри подставено лице на консултациите
Подставено лице на Цветан Цветанов е внедрено в Обществения съвет при президента, каза лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му под натиска на Цветанов, в списъка на съвета е дописан Иван Павлов от синдиката на служителите на МВР. Според председателя на БСП Павлов е личен и верен човек на вътрешния министър в оставка, а целта, с която е внедрен, е той да блокира работата на друг представител на полицейски синдикат - Валентин Попов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (331)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 426 Гневно

  Пълен резил, магаретата искат да управляват, да колят и бесят наред

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Циркът продължава. В една от главните роли - ел Президенте.

  Срещата щеше да се предава от сайта на президентството - нищо подобно, само чер екран. Добре, че бе "Канал 3" да закрепи положението (ама и той се оля, като пусна реклами по 30 мин.). Нищо чудно, че не се излъчва по БНТ и БНР - сакън да не чуе електоратът на БСП и ДПС за какво иде реч. Тези хора си въобразяват, че живеят в 20-ти век.

 3. 3 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нещата отиват на революция!

 4. 4 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Откога говоря, че идеята на Плевнелиев е ялова и няма да доведе до нещо съществено!

 5. 5 Профил на Inna
  Inna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Президентът Росен Пелвнелиев беше подведен - само Канал 3 пряко и онлайн излъчваше срещата му с Обществения съвет. Нито БНТ нито на сайта на президенството нямаше и нотка от каквато и да е дискусия. Срамота!

  Inna
 6. 6 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Хайде стана панаира.... Дано има повече камери, да се види какви сме диваци без грам интелект... Всички лумпени се бутат, един друг не харесва, трети с четвърти се кара... Циркаджийски истории, затова никога няма да се оправим, защото българина иска власт, а като я има не знае какво да я прави.... Сега и президента да подаде оставка, да ви видя къде и по кого ще викате... палячовци!

 7. 7 Профил на Inna
  Inna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател":

  Точно, точно!

  Inna
 8. 8 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1143 Разстроено

  До коментар [#3] от "exit13":

  На вас май много ви се иска всичко (валутната ни стабилност, членството ни в ЕС, свободата на пътуване) да отиде по дяволите, а?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#3] от "exit13":

  Като ел Президенте и болнавият Борисов (и олигархичните медийни структури покрай тях) искат да го представят не като революция, а като полюция. Ама да се бяха родили преди 69 години, тогава съпротивата на горяните е била сломена силово, а пропагандата - силна. Днес имаме Интернет и социални мрежи.

 10. 10 Профил на These_Days
  These_Days
  Рейтинг: 367 Неутрално

  То се очакваше. Ясно е като бял ден, че се опитват да замажат нещата. Президента е част от тези, които не искаме. Оказва се, че и той надълбоко е с двата крака във фотоволтаици и други благинки до които се е докопал. Дума никой не смее да обели за договорите на БЕХ, НЕК. А като видиш и собственика на Софарма на таи кръгла маса, същият на когото му разплетоха чорапите покрай мръсните сделки при приватизацията нещата със сигурност няма начин да станат.

 11. 11 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Президента забърка голяма каша с този обществен съвет.Още като излезе списъка беше ясно,че много от хората там са компрометирани и не са независими за да защитават обществения интерес.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#5] от "Inna":

  Най-смешното е, че на сайта на ел Президенте има секция "открито управление".

  До коментар [#6] от "s1lv3r":

  Искаш да те номинират за премиер? Кажи си!

 13. 13 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 521 Весело

  От утре очакваме протести, в които се призовава бай Тошо да възкръсне и да дойде, за да възстанови Държавата и държавността... Бойко беше кръстник на европейските прасета... Бай Тошо на сополивите комунета, които квичат от парламента няколко дни... А Станишев ще обикаля от утре с револвер и банджо, да се бори срещу...Винету!

 14. 14 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Весело

  Дай нещата в ръцете на какъвто и да е Съвет и гледай как се лансират абсурдни идеи , скрити зад анонимната безотговорност на колективният орган.Плевнелиев явно не иска сам да бърше лайната , дето му ги завеща геният от Банкя.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 15. 15 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "nv":

  Понякога за да построиш нещо ново , трябва да сринеш старото.

 16. 16 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Е как няма да излезат - видяхте ли списъка на "поканените" - следствения Огнян Донев и сие! Липсва само Любо Пъпката и Вальо Топлото!:

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 17. 17 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#13] от "s1lv3r":

  [quote#13:"s1lv3r"]От утре очакваме протести, в които се призовава бай Тошо да възкръсне и да дойде, за да възстанови Държавата и държавността... [/quote]

  Ами тези протести ги гледаме вече трета седмица...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 18. 18 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#12] от "Читател":

  Хахахха очаквам всеки момент покана от президента....
  Ще работя безвъзмездно за българският народ срещу скромен процент от всеки монополист, за да не им трошат прозорците повече.Чух че е започнало внос на стъкла, а българските стъклари наемат германци, защото имаме недостиг на работна ръка

 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Има си излъчване:
  http://president.bg/static56/Online-video/ , но е сигурно, че малко от разискваните теми ни касаят точно днес...

 20. 20 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#15] от "exit13":

  [quote#15:"exit13"]Понякога за да построиш нещо ново , трябва да сринеш старото[/quote]

  Кое старо? Членството ни в ЕС? Стабилния лев? Свободното пътуване?

  Ако искате да пратите всичко това по дяволите, поне го кажете в прав текст!

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 21. 21 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Президентът Росен Плевнелиев свиква консултациите от 14.00 часа. Ето и пълният списък с участниците:

  1.Янко Петров
  2.Мариана Христова
  3.Ангел Славчев
  4.Янко Андреев
  5.Дончо Дудев
  6.Людмила Манова
  7.Георги Арсов
  8.Светлин Тачев
  9.Иван Петров
  10.Ангел Георгиев - Националното представителство на Студентските съвети
  11.д-р Цветан Райчинов - Български лекарски съюз
  12.Представител на пациентските организации и сдружения
  13.Богомил Николов - Българска национална асоциация “Активни потребители”
  14.Георги Русанов - Национален комитет по проблемите на възрастните хора
  15.Елка Тодорова - Националния съвет за интеграция на хората с увреждания
  16.Константин Стаменов - Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори
  17.Иван Милов - Офицерска легия „Раковски”
  18.Валентин Попов - Председател на УС на СФСМВР
  19.Георги Богданов - Национална мрежа за децата
  20.Пламен Димитров – КНСБ
  21.Д-р Константин Тренчев –КТ „Подкрепа“
  22.Тома Белев - Коалиция „За да остане природа в България“
  23.Огнян Донев –КРИБ
  24.Божидар Данев - Българската стопанска камара
  25.Цветан Симеонов - Българската търговско-промишлена палата
  26.Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал в България
  27.Антоанета Цонева - Институт за развитие на публичната среда
  28.Георги Ганев - Център за либерални стратегии
  29.Гинка Чавдарова - Национално сдружение на общините в Република България
  30.Боян Кулев – представител на българските общности зад граница
  31.Биляна Гяурова-Вегертседер - Български институт за правни инициативи
  32.Огнян Минчев - Асоциация “Прозрачност без граници“
  33.Георги Стоев - Индъстри Уоч
  34.Доц. д-р Даниел Смилов – СУ „Св. Климент Охридски“
  35.Доц. д-р Антоний Гълъбов – Нов Български Университет

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 22. 22 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  То няма Общество, той "Обществен съвет" ми прави. Хайде, всяка жаба да си знае гьола, че стана като във вица:
  "Хирург към пациент на операционната маса:
  - Искате ли 50% от екипа ви за операцията да е от гражданската квота?"

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 23. 23 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  [quote#3:"exit13"]Нещата отиват на революция![/quote]

  [quote#8:"nv"]До коментар [#3] от "exit13":

  На вас май много ви се иска всичко (валутната ни стабилност, членството ни в ЕС, свободата на пътуване) да отиде по дяволите, а? [/quote]


  [quote#15:"exit13"]До коментар [#8] от "nv":

  Понякога за да построиш нещо ново , трябва да сринеш старото. [/quote]

  ... само за илюстрация какво въщност искат тез, които говорят за "революция"....

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 24. 24 Профил на explorerv
  explorerv
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Евтин ток и власт на съветите - звучи познато, нали?

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#18] от "s1lv3r":

  Смееееех. Български стъклари наемат немски работници поради недостиг на работна ръка - вицът на деня. Явно си на страната на олигарсите, ел Президенте и болнавия Борисов. Настани се удобно, представлението продължава, кулминацията предстои.

 26. 26 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 572 Гневно

  Кой е съветвал Плевнелиев за състава на този т. нар. обществен съвет? Как може да сложиш на една маса протестиращи и тези, срещу които се протестира? Защо синдикатите?! Те нали си имат механизми за диалог с властта-тристранки и т.н. Защо работодателите?! И то точно КРИБ, точно Огнян Дойнов, забогатял от скъпи лекарства?! Ккави са тия измислени студентски съвети, пенсионерски съвети, комисии за защита на не знам какво? Тия организациики досега къде спаха, с какво помогнаха на хората?! Правилно деветимата представители на протестите са напуснали.

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#20] от "nv":

  Понеже се правиш на разсеян - една дума - лустрация.

  Допълнение - механизми за граждански контрол над институциите, в т.ч. на съдебната система, която по Конституция е зависима от Парламента. Обясни ми кой кого и защо ще съди при това положение?

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  Вчера се чудех как ще го преглътнат хората това чудо.
  Е, вече имаме отговор...

  Ех, Плевнелиев, ех ирландска пастирко!
  Политтехнологиите от преди 20-25 години не разбрахте ли, че вече не вървят? От неадекватност го докараха дотук хала, с неадекватността продължават...

 29. 29 Профил на Inna
  Inna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  А в раздел "Онлайн -Видео" на страницата, излъчвано е имало с последна дата: "16 Октомври 2012 | 17:54.." И тези "експерти и специалисти" взимат заплати от моя и вашия джоб!

  Inna
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#24] от "explorerv":

  Явно на теб ти харесват сметки, увеличени с по 300%. Като имаш пари, плащай. 3-ма хора вече се самозапалиха от отчаяние. Може би трябва да станат 30, 300, 30 000, за да узрееш, че има проблем в системата, заложен още на 10.11.1989 г.

 32. 32 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  [quote#2:"Читател"]Циркът продължава. В една от главните роли - ел Президенте. [/quote]

  Плевничката се е притеснила за рейтингчето си

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 33. 33 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Тези синдикати са част от статуквото. Нали постоянно имаше тристранка и как се споразумяваха с правителството се видя.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 34. 34 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  На КНСБ и на протестиращите прав им път. Особено на КНСБ.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 35. 35 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 572 Гневно

  [quote#21:"gun"]23.Огнян Донев –КРИБ
  24.Божидар Данев - Българската стопанска камара
  25.Цветан Симеонов - Българската търговско-промишлена палата
  26.Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал в България
  27.Антоанета Цонева - Институт за развитие на публичната среда
  28.Георги Ганев - Център за либерални стратегии
  29.Гинка Чавдарова - Национално сдружение на общините в Република България [/quote]
  Е те тия са едни от виновниците за кризата,, сега ще я решават.

  [quote#21:"gun"]31.Биляна Гяурова-Вегертседер - Български институт за правни инициативи
  32.Огнян Минчев - Асоциация “Прозрачност без граници“
  33.Георги Стоев - Индъстри Уоч
  34.Доц. д-р Даниел Смилов – СУ „Св. Климент Охридски“
  35.Доц. д-р Антоний Гълъбов – Нов Български Университет [/quote]
  Тия пък само приказват и нищо на мегдан.
  [quote#21:"gun"]11.д-р Цветан Райчинов - Български лекарски съюз
  12.Представител на пациентските организации и сдружения
  13.Богомил Николов - Българска национална асоциация “Активни потребители”
  14.Георги Русанов - Национален комитет по проблемите на възрастните хора
  15.Елка Тодорова - Националния съвет за интеграция на хората с увреждания
  16.Константин Стаменов - Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори [/quote]
  Много организации, малко инициативи. Досега какво са свършили? А личният лекар на Станишки - и той се бута.

 36. 36 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 622 Весело

  гледах го по мрежата.
  това са хора които не са чели законите, а исканията им са абсолютно екзотични и противоречиви.
  А въпросния Пламен Димитров търси в мътна вода риба.
  Трябвало да по подразбиране гражданска квота в парламента със запазени места....
  Трябваше на масата да има кокали и тогава цирка щеше да е пълен...
  Едно е ясно: протестиращите искат безплатен обяд и безплатен ток.....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 37. 37 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Скоро и Плевнелиев ще го издухат като всички Гербери

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 38. 38 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#27] от "Читател":

  Ами направете си партия, явете се на избори и ги спечелете с тази платформа. Не мога да разбера защо трябва страната отново да минава през фалит и международна изолация. Всъщност тези хора, които дърпат отзад конците на протестите, искат точно това. Или и ти си мислиш, че всичко е "спонтанно"?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 39. 39 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  пълна самодейност и безотговорност ,явно държавата е оставена на автопилот

 40. 40 Профил на brassballs
  brassballs
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Някой да не би да е очаквал нещо полезно от подобна махленска сбирка?
  Хората по площадите трябва час по-скоро да схванат простата истина, че не става така. Ако ставаше, в никоя демокрация нямаше да има избори, а народни комитети, вся власт советам, тричленки и пр. простотии. И изобщо не ми говорете за "исландски модел", защото той съществува само в главите ви.
  Айде повикайте още малко и отивайте да бачкате, че и новите сметки за ток дойдоха...

 41. 41 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  И въобще какви са тези простотии ?! Има си избори, който има идеи как да се оправи работата или просто му се управлява, формира партия, излиза на избори и ако го хареса народа управлява, ако не - чупката.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 42. 42 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ...терминал 2 вече не е въпрос на избор,а на разум...

 43. 43 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#35:"Drun_drun"]Е те тия са едни от виновниците за кризата,, сега ще я решават[/quote]
  27.Антоанета Цонева - Институт за развитие на публичната среда

  Я дай да видим как точно Антоанета Цонева е виновна за кризата.За мен тя е един от малкото читави хора там.И доколкото разбрах още преди този съвет е отказала да участва.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 44. 44 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#10] от "These_Days":

  Е, като не го искате, защо го избрахте само преди една година?

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 45. 45 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Да си спомним какво казаха за българския национален отбор през 1994г германците:Схемата по която играят е"Организиран хаос".Тогава това ни донесе успех,но политиката е друга бира.

 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  То не е лесно и да си прост. Ма хич.

 47. 47 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Весело

  Всъщност събраха вълците с агнетата и очакват да се разберат.Казионни организации като синдикатите у нас , които живеят на гърба на държавата нямат място никъде.Олигарсите да си гледат бизнеса , а не да дават съвети как да им запазим монополното положение , а тези представители на протестиращите са толкова представители , колкото аз.Да не говорим , че експертизата им е НУЛЕВА.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 48. 48 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1335 Гневно

  До коментар [#15] от "exit13": Като гледам "качеството" на кандидат-строителите направо ми се доплаква!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 49. 49 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Този път от КНСБ се адекватни. За разлика от Тренчев, който май е останал на "седенката".
  Да седнеш на една маса с Даниел Смилов(Отворено общество) Гълъбов(НБУ), Георги Ганев(ЦЛС) и Георги Стоев – Индъстри Уоч означава само едно. Да легитимираш всички идеолози на мизерията и да дискутираш с либертарианския кръг пропагандисти изход от либертарианската криза.
  Безумие.
  Най-голямата отговорност за него обаче носи Плевнелиев.
  Тези:
  23. Огнян Донев – КРИБ
  24. Божидар Данев – Българската стопанска камара
  25. Цветан Симеонов – Българската търговско-промишлена палата
  26. Васил Велев – Асоциация на индустриалния капитал в България
  Заедно с тези:
  1. Янко Петров
  2. Мариана Христова
  3. Ангел Славчев
  4. Янко Андреев
  5. Дончо Дудев
  6. Людмила Манова
  7. Георги Арсов
  8. Светлин Тачев
  9. Иван Петров

  Как ще стане и какво ще стане там?
  Това, разбира се:
  "Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Излизаме, за да се борим до край"

  Ecrasez l’infâme
 50. 50 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ian Smith":

  На будните граждани като теб - тоже. Той Борисов ще оправи държавата, само да се закрепи.

  До коментар [#38] от "nv":

  От толкова нови партии за 24 години да си видял съществени промени - здравеопазване, образование, съдебна система, е-правителство, бюрокрация? Съжалявам, колега, след като имаше нежна революция на 10.11.1989 г., идва време за по-големи сътресения - няма как иначе. Това статукво е създадено и изпипвано 69 години - не се сдава току-така с която и да е партийка.

  Колкото до протестите - я развий теорията на конспирацията и кажи кой дърпа конците, кой организира хората в над 40 града в страната вече трета седмица.

 51. 51 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#6] от "s1lv3r":
  Ами да я подава , като не може на две магарета да раздели сламата.

 52. 52 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#46] от "Доби Велков": Що бе?! Тъй като гледам, на много хора им се отдава... Дори се конкурират помежду си!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 53. 53 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Между другото, прави ми впечатление, че само тези тримата от София - момченцето от Българската социалистическа младеж (Ангел Славчев), завършилия техникум Ломоносов (Янко Петров) и водещия на предаване от СКАТ (Дончо Дудев) говорят за някаква радикална промяна на политическата система и създават смут. Във Варна например хората са си избрали вече съвет със съвсем конкретни и практически искания към общината...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 54. 54 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Излизаме, за да се борим до край", заяви пред вратите на президентството Ангел Славчев. Как си представя този край др. Че? Национализация, лагери и българосъветска дружба от векове за векове?
  http://ivo.bg/2013/02/27/%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D1%81-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0/

 55. 55 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#48] от "Станислав":

  Поплачи си, колега. Може, междувременно, да занесеш малко плодове на Борисов - да укрепне, той ще пребори мафията, ама във втория мандат.

 56. 56 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Весело

  Като се четете и гледате по телевизора, не ви ли идва в главата, че няма грам съгласие по никакъв въпрос, освен по желанието всичко да се бута, руши, конфискува?

  Направете си Българска Джамахирия начело с Вожда Сидеров и да се свършва с шибания преход.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 57. 57 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#53] от "nv":

  Той пък Кирил Йорданов, който чака нота от ГЕРБ дали да остане или да подаде оставка, се е разбързал да им изпълнява исканията. Ами ДКЕВР в оставка, ами шефът на НЗОК?

 58. 58 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#48:"Станислав"] Като гледам "качеството" на кандидат-строителите направо ми се доплаква!
  [/quote]

  +++++++++++++

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 59. 59 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#50] от "Читател":

  Ами тогава те съветвам да си изтеглиш парите от банката, да ги обърнеш в евро или долари и да си ги скъташ някъде на сигурно. И ако имаш да пътуваш нанякъде, да го направиш, преди да са затворили границите.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 60. 60 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#52] от "Станислав":


  [quote#52:"Станислав"]Дори се конкурират помежду си! [/quote]
  Братле, работата е по-зле от най-злето.

 61. 61 Профил на babavimechka
  babavimechka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  и тоя на снимката,регулировчика,нещо маха с горните два крайника?! Сталинка маха,тоя маха,президентинът маха,всички махат..голям вятър се прави,направо се вкочаних! голям вятър с горните оерки..явно е оная,как беше..ЗЕЛЕНАта енергия?! ) Или зелен хайвер май-май,а? )

 62. 62 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#55] от "Читател":

  А между другото, това, че си си сложил аватар на Левски, не те прави нито демократ, нито честен човек.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 63. 63 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#56] от "Хипчо":

  Анджък! И междувременно ще мърморим против системата във форумите - по един или друг повод - или в краен случай - на чаша ракийка и шопска салата. Те нека ни пращат сметки за ток - 200% над нормалната консумация, при официално увеличение с 13%, пък ние ще си трайкаме и ще чакаме светлото бъдеще. Нещо повече - серията на самозапалили се от отчаяния и мизерия хора трябва да продължи - поне 30 000.

 64. 64 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 572 Гневно

  [quote#21:"gun"]23.Огнян Донев –КРИБ
  24.Божидар Данев - Българската стопанска камара
  25.Цветан Симеонов - Българската търговско-промишлена палата
  26.Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал в България
  27.Антоанета Цонева - Институт за развитие на публичната среда
  28.Георги Ганев - Център за либерални стратегии
  29.Гинка Чавдарова - Национално сдружение на общините в Република България [/quote]
  Е те тия са едни от виновниците за кризата,, сега ще я решават.

  [quote#21:"gun"]31.Биляна Гяурова-Вегертседер - Български институт за правни инициативи
  32.Огнян Минчев - Асоциация “Прозрачност без граници“
  33.Георги Стоев - Индъстри Уоч
  34.Доц. д-р Даниел Смилов – СУ „Св. Климент Охридски“
  35.Доц. д-р Антоний Гълъбов – Нов Български Университет [/quote]
  Тия пък само приказват и нищо на мегдан.
  [quote#21:"gun"]11.д-р Цветан Райчинов - Български лекарски съюз
  12.Представител на пациентските организации и сдружения
  13.Богомил Николов - Българска национална асоциация “Активни потребители”
  14.Георги Русанов - Национален комитет по проблемите на възрастните хора
  15.Елка Тодорова - Националния съвет за интеграция на хората с увреждания
  16.Константин Стаменов - Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори [/quote]
  Много организации, малко инициативи. Досега какво са свършили? А личният лекар на Станишки - и той се бута.

 65. 65 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#62] от "nv":

  Запази си оценките за себе си. Да не тръгваме по пътя на личностните характеристики (защото е видно какви позиции защитаваш и се правиш на разсеян какво породи протестите в страната).

 66. 66 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ха-ха-ха-ха... чудесно се получи просто! Нека всички видят и се убедят какво представлява "властта на народа", "пряка демокрация, упражнявана от суверена" и всякакви високопарни простотии, които "протестиращите" скандират! Те първо са толкова необразовани, че си нямат и идея какво искат. Второ, не знаят какви са механизмите, за да го постигнат, и като резултат - 5 души не могат да се разберат. Какво остава за 500 или 5000. А не ми се мисли за т.нар. "народна власт", която нЕкои прокламират. Добре е, че телевизиите са заснели, а довечера ще видим лумпенажа, който с камъни свали правителството на България, подбуждан от червените провокатори на Позитано. Такива същите имбецили в малко по-рафиниран вариант са и членовете на тази групировка - БСП! Никога повече на власт тези некадърници! Президента да разтурва този съвет и да напъди клошарите да събират банички и нагризани дюнери от кошчетата на арабите на пл. Македония. И да престанат да ни занимават с наглите си претенции! Омръзна ни да слушаме и гледаме лумпенажа на България!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 67. 67 Профил на babavimechka
  babavimechka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#20:"nv"]Кое старо? Членството ни в ЕС? Стабилния лев? Свободното пътуване? [/quote]
  глЮпости на търкала!! кой е против това??
  Гадостта е че по "белите" страни имат хора с чувство за отговорност и срам пред публиката,а в България имаме една нагла,престъпна БКП/ДС Мафия!! Ами ок,бе..мафията сторва път,съгласява се ,отказва се с добро и сме готови,по европейски,по демократичному..хайде де??! що не щат,а напротив?? какво ЕВропа ще ни затвори границите ли ако разселим ПРЕСТЪПНИЦИТЕ и ВИНОВНИЦИТЕ по затворите?!

 68. 68 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#59] от "nv":

  Доообре. Благодаря за съвета.

 69. 69 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Аватар" сега ясно ли ти е как се отива към 1 000 000 на улицата!За добро или лошо?Зависи от гледната точка!Дано в неделя чуят МАФИЯ че засега се правят на глухи!Крият се зад закони и закончета обаче само камъните летят по строго определена траектория и се подчиняват на физ.закони!При хората не е така!

 70. 70 Профил на blackboard
  blackboard
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#22] от "BG Reality":
  Вица ми хареса!
  Но Реалноста е жестока.
  Хората искат истината за прехода.
  Кофти е нашите ,родители да са построили държавата и някой с лека ръка да подари всичко за 1лв!
  Приватизацията не се сбъдна-благодарение на ДС и червените олигарси.
  Контрола който трябва да се прави от държавата=0%.
  Сега масово по тв,радио и вестници се опитват да заглушат общественото недоволство с фразите-ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ!
  Единственото което хората искат е справедливост и работеща държава.Парите от данъци изтичат по неизгодни проекти без държавата да направи и най-малки усилия да контролира този процес!
  3-МАРТ ДЕН НА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК И ПРОТЕСТ!
  ЧЕСТИТА БАБА МАРТА

 71. 71 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  До коментар [#36] от "Captain Shakespeare":
  това са хора които не са чели законите, а исканията им са абсолютно екзотични и противоречиви.
  А въпросния Пламен Димитров търси в мътна вода риба.
  *************************************************
  Може и да не са ги чели, но всекидневно са потърпевши от тях.
  Та сигурно имат представа
  За исканията "вся власт советам" си прав, че са глупави.
  А за Димитров не си прав. Хората му така или иначе са на улицата с тези искания. Ти какво очакваш да направи?
  Харакири за себе си и организацията си, като остане?

 72. 72 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#67] от "babavimechka":

  Колегата се прави на разсеян и предпочита да демагогства. Сега ще те обори, че в България мафия няма.

 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Ялов президент, ялови резултати.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Синдикатите носят най-голямата вина за дереджето на населението.

  До този момент не са защитили интересите на никои работници, заети в частния сектор. Достатъчно е един пример. Застанаха начело на стачката на миньорите от Мини марица изток, но едва ли някой е чувал за такова нещо в частните мини.

  В резултат средната годишна заплата в Мини марица изток е 21 хил.лв., а в частните 12 хил.лв.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 75 Профил на These_Days
  These_Days
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#36] от "Captain Shakespeare":

  Не ми трябва да чета закони за да ти кажа, че нещо не е читаво. То от толкова закони, застроиха черноморието, планините и разказаха играта на обикновените хора със всякакви сметки, такси. Тези в парламента, както и тези представителите на бизнес а като Донев и сие, освен опазване на статуквото друго не може да се очаква.

 76. 76 Профил на babavimechka
  babavimechka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  гаден народ,баш Мутрите се събрали,заедно с техните славейчета порчкови,а гадният народ саботира демократичния процес на същата мафия! Ама ха и безобразие,ето кои са срещу гражданския мир,а Мафията-тя е за гражданското доволство,кеф и МИРУВАНЕ! Важното е да се плаща на Мафията,нали!)
  чудно!

 77. 77 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Тъй де. Така ще е....
  Некои по върховете требаше да четат по задълбочено некои проучвания...
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/08/27/1895570_mnozinstvoto_bulgari_smiatat_vsiako_bogatstvo_za/#msgid5518066

  А ние тогава им рекохме тъй:
  [quote#49:"Graf"]Дааааа...
  Красата...
  Липсват само Улянов, Троцки и сие.
  Кутев разпространява СПИН, а съмишленици черпят Румен Петков с презарвативи....
  На този фон 57% са готови за залповете на Аврора, още 25% са в двоумение, но ако тресне и гръмне ще са на площада. Останалите 23% са горе-долу наясно, че залповете ще пометат първо онези 75%, а богатите 5% ще са някъде на ски или плаж..
  В зависимост от сезона и местоназначението.
  И пак ще са богати.
  Парето е бил умен мъж, а местните 5% дето са потънали в чужда лой да не се надат, че дълго време онези 57% ще катерят я Бузлуджа, я Петрова нива или ще окупират лобното място на Стамболийски само за бира и кифтаци....
  "Според данните от допитването сред 1004 души привържениците на всеобщата национализация са 57%...."
  Картинката ич не е добра..... [/quote]

  Ъхъ...
  Тие вече не са на Петрова нива и не маат пържоли около Славовица или на Бузлуджа, а искат национализация по площадите.

  Ecrasez l’infâme
 78. 78 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#67] от "babavimechka":

  Ок, нека някой с толкова демократична и справедлива платформа сформира партия и спечели избори.
  Щото това пряко управление на народа, дето го искат вашите, нещо не си го представям.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 79. 79 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#51] от "kodimar":

  Да де...ама те две ли са ?! Всичко живо при президента да иска...

 80. 80 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#70] от "blackboard":

  И тук във форума има упорити опити, от някои разсеяни колеги, за спекулации за повода на протестите. Ама представлението, за техен ужас, ще продължи.

 81. 81 Профил на Хараламби
  Хараламби
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#6] от "s1lv3r":

  Съгласен съм напълно. Искат 50% участие вече и като подуправители на БНБ?! Всеки с фейсбук група ли ще става централен банкер? Има си ценз и път до йерархията на всяка институция.

  Добре, че в тази държава не са само така наречените протестиращи, а някои създават работни места и добавена стойност.

 82. 82 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Браво на протестиращите!

  Fail with honour then succeed by fraud
 83. 83 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#3] от "exit13":

  Да бе България и революция - това не го вервам...виж някаква имитация ))

 84. 84 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  В интерес на истината, на президента никак не му е лесно в момента

 85. 85 Профил на shrink
  shrink
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Излизаме, за да се борим до край", заяви пред вратите на президентството Ангел Славчев.

  Какво означава "докраЙ? Докато на власт дойде крайно лявата екстремистка партия на русофилите, която представлява Славчев? Кои са и кого представляват неандерталоподобните Янко Петров "Демека" и Иван Петров? Аз лично не съм ги упълномощавал да ме представят където и да е - кой ги е упълномощил, кога, и как? Не е зле хората да си отговорят на тези въпроси преди да излязат да протестират в неделя.

  Не дискутирам с мурзилоиди, живеещи в ЕС и САЩ.
 86. 86 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#38:"nv"]Ами направете си партия, явете се на избори и ги спечелете с тази платформа. [/quote]
  Партии има предостатъчно. Не нови партии ни трябват, трябват нови хора и идеи в тия партии. И гражданска непримиримост, като се опитват да яхат народа. Нещо не си разбрал, исканията на протестиращите не са да влязат в политиката, а да имат възможност да контролират политиците /партиите/ да не се оливат. Тук е и грешката на президента - вместо да чуе хората и тогава да вика експерти и политици да решават проблрмите, поставени тъкмо от хората, той сътвори тая каша днес.

 87. 87 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#78] от "nv":

  И после тази партия да я изкупят олигарсите и мафията, както направиха още навремето със СДС, после НДСВ, и ГЕРБ. И докога така, драги?

  Исканията на протестиращите могат да ги изпълнят и сегашните партии. Ако има национално отговорни индивиди сред тях.

 88. 88 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 522 Любопитно

  Ето ви "гражданско общество"! Изпокараха се преди да са започнали...

  911,959,964,993
 89. 89 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  [quote#21:"gun"]23.Огнян Донев –КРИБ
  24.Божидар Данев - Българската стопанска камара
  25.Цветан Симеонов - Българската търговско-промишлена палата
  26.Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал в България
  27.Антоанета Цонева - Институт за развитие на публичната среда
  28.Георги Ганев - Център за либерални стратегии [/quote]Точно тия НЕ са решението, а ПРОБЛЕМА на БГ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 90 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#86] от "Drun_drun":

  Пълно е с неразбиращи и демагогстващи. Ясно защо.

 91. 91 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#20] от "nv":

  + от мене.

  Можеше да добавиш само, че когато искаш да построиш нещо ново, не е достатъчно да знаеш само как се руши старото!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 92. 92 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#88] от "993":

  Да беше отишъл да ги обединиш. Или ти не си от гражданското общество?

 93. 93 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#84:"stenli1"]В интерес на истината, на президента никак не му е лесно в момента[/quote]
  Ами то лесно няма. Като се бутат в политиката, виждат само изгодата от властта, но не и трудностите. А Плевнелиев няма и никакъв политически опит, много бързо му дойде бурята до главата. Много е важно кой го съветва сега и кой му помага.

 94. 94 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#91] от "tribiri":

  Да, те, протестиращите, ядат доматите с колците. Споко, бе, колега! Слез малко на земята. Струваше си да чуеш декларацията, която изчетоха веднага щом излязоха от къщата на ел Президенте.

 95. 95 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Президентът Росен Плевнелиев свиква днес консултации за обществения съвет към бъдещото служебно правителство. Има ли президента Росен Плевнелиев валидно правно основание да прави това !? Президентът на републиката има точно определени в Конституцията правомощия (чл. 98 - 101, чл. 129, ал. 2, чл. 150, ал. 1). Тези негови конституционни правомощия пряко произтичат от основния закон и те не могат да бъдат произволно разширявани освен чрез изменение на Конституцията. Конституцията дава възможност и със закон да се предоставят на президента на републиката допълнителни правомощия освен тези, пряко произтичащи от нея. Тези президентски правомощия могат да бъдат давани, ограничавани или отнемани чрез нормативен акт от текущото законодателство за разлика от президентските правомощия, които пряко произтичат от Конституцията. Нито в Конституцията, нито в закона е дадено право на президента да "свиква консултации за обществения съвет към бъдещото служебно правителство и още по-малко да определя състав и да назначава обществен съвет на гражданското общество".
  Правомощията на президента са изброени в Конституцията въз основа на принципа на изричното възлагане. Недопустимо е със закон разширяване на конституционно установените му правомощия във връзка с назначаването на служебно правителство. Не бих споделил разбирането, че уредбата на предложението по чл. 21, ал. 1 от Закона за администрацията е единствено "въпрос на целесъобразност". Когато със законова уредба се увеличава упражняването на конституционно установено правомощие, въпросът надхвърля границите на целесъобразността и навлиза в сферата на конституционосъобразността. Противното разбиране би позволило всяко конституционно установено правомощие на държавен орган да бъде безкрайно увеличавано и разширявано чрез закон и би обезсмислило до голяма степен Конституцията на Република България. Съгласно чл. 5, ал. 1 от Конституцията: "Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат." Тя е основа на действащото право, което трябва да се изгражда като единна и непротиворечива система върху принципа за йерархията на нормативните актове.
  Основният закон определя, че Конституцията е върховен закон, от което следва, че тя стои най-високо в йерархията на източниците на право. Президентът Росен Плевнелиев е обвързан с Конституцията, неговата дейност трябва да бъде конституционосъобразна. Според чл. 4, ал. 1 Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Съгласно чл. 5, ал. 1 Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. Това означава, че правото се изгражда като единна и непротиворечива система на принципа на йерархията на нормативните актове. Конституцията е върховен закон. Тя е основа на действащата правна система и на целия държавен ред. Нормативно прогласява основните принципи и ценности в държавата. Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие. Ако се съобрази състава на чл. 103 от Конституцията на Република България, нормата на чл. 103 предвижда забрана за наказателно преследване срещу Президента за действия, свързани с изпълнение на функциите му, освен в случаите на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Президентът не носи отговорност само за действията си, извършени във връзка с функциите му. Това означава, че за действията, извършени от Президента, които нямат връзка с функциите му, той носи отговорност, включително и наказателна. В тази връзка следа да се подчертае, че "свикване консултации за обществения съвет към бъдещото служебно правителство и определяне на състав или назначаване на обществен съвет на гражданското общество и създаване на граждански борд" от Президента е извън обхвата на неговите правомощия като държавен глава. Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2012 г.) (1) Министерският съвет може да създава съвети като постоянно действащи консултативни органи на правителството, осигуряващи координация в сферата на изпълнителната власт, както и сътрудничество с други държавни органи, органи на местното самоуправление и с неправителствени организации при определянето и провеждането на държавната политика в дадена област или по особено важни въпроси от обществена значимост.
  Не Президента, а Министерският съвет може да създава съвети като постоянно действащи консултативни органи на правителството и то съобразявайки се с конституционната забрана по чл. 12, ал. 2 от Конституцията - "Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии".
  Апропо, за какво говорим! Врътката е подготвена от законодателната, изпълнителната власт и от президента още през февруари 2012 г.! Събитията, които се разиграват в момента пред очите на народа са много добре замислен сценарий от партийната централа на „ГЕРБ“.
  http://www.parliament.bg/bg/laws/ID/13770

 96. 96 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":

  И като има интернет какво?!!!В Либия и Египет като си спретнаха революция, докъде я докараха?Всеки може да иде и да псува, да недоволства и крещи, но като се стигне до разумни разговори и решения - не вървят нещата.
  А това у нас хич даже не е революция, а дълго стаено недоволство, което премина в анархия.Лапетата си мислят, че творят история, а едниственото, което постигат е, че съвсем си съсипват бъдещето, акто със сигурност то не е в тази държава, ако имат изобщо такова.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 97. 97 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 418 Неутрално

  младият другар Ангел Славчев не представлява друго освен руските интереси. Не знам защо му се дава трибуна.

 98. 98 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#81] от "Хараламби":

  Олигархията ще спаси света. Гражданското общество - в кошчето. Знаеш ли какъв потенциал за работни места и печалби има в Северна Корея и Иран?

 99. 99 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3328 Весело

  Не противоконституционствувателствувайте!

 100. 100 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Кой точно определи ДРУГАРЯТ АНГЕЛ СЛАВЧЕВ -
  РЪКОВОДИТЕЛ НА Младежката организация на
  ДВИЖЕНИЕ "РУСОФИЛИ" !?!?!?!?
  да се изявява като говорител,организатор и ръководител на протестите !?!?!?!?

  И после се чудим,как така Люба Кулезич изхвърча на мига, като тапа,след интервюто на ОЛЕГ ГОРДИЕВСКИ с Коритаров,където стана ясно,че 50 ОПЕРАТИВНИ РАБОТНИЦИ-ОФИЦЕРИ ОТ КГБ РАБОТЯТ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ.
  И че РУСИЯ ПРЪСКА МИЛИАРДИ ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ
  Като приоритет са България,Чехия и Прибалтика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK