Самозапалилият се Пламен Горанов вече диша самостоятелно

Пламен Горанов

© Facebook

Пламен ГорановПламен Горанов вече диша самостоятелно, съобщиха негови приятели в ефира на Би Ти Ви. Състоянието му е все още тежко, той е под медикаментозна кома и има нужда от кръводаряване, но вече не е на командно дишане.  


36-годишният мъж се самозапали на 20 февруари т.г. рано сутринта пред централния вход на общината във Варна с искане за оставката на кмета на града Кирил Йорданов и целия Общинския съвет. Пламен е участвал активно в протестите в града преди да се самозапали, отново в знак на протест. От плакат, който мъжът е носил със себе си и в последствие скрит от общински служител, става ясно, че Пламен Горанов иска оставката на кмета и общинските съветници до 17 часа същия ден.


Пламен е бил алпинист и запален фотограф. Докато е горял, той е викал: "Киро, Киро, днес трябваше да съм в Анталия..." и "Не исках да се самоубивам", разказват очевидци, които са го гасили. В момента 36 годишният мъж е настанен в клиниката по изгаряния на Военноморска болница във Варна с над 80% изгаряния по цялото тяло.
На мястото на самозапалването са открити две бутилки със запалителна течност – най-вероятно бензин. Едната от тях е съдържала десет литра гориво, втората - пет. Според очевидци с част от втората бутилка Пламен Горанов се е залял от главата до петите.


На 1 март приятели на Пламен разпространиха открито писмо, в което също настояват за незабавната оставка на Кирил Йорданов и общинските съветници. Копия от писмото са изпратени до президента Росен Плевнелиев и омбудсмана Константин Пенчев.


"Ние няма да се откажем от желанието си за промяна. Не и след саможертвата на Пламен Любчев Горанов! Защото, господин Йорданов, ние сме длъжни да почетем саможертвата му и да изпълним делото му докрай, съжалявайки, че нещата отидоха толкова далеч и че никога за никого от нас, приятелите му, съгражданите му, няма да има спокойствие и утеха, ако не променим посоката на развитие на града НАГОРЕ и НАПРЕД. Градът, за който Пламен е готов да даде здравето и живота си," се казва в отвореното им писмо.


В отговор на писмото Йорданов заяви, че ако в хода на следствието за обстоятелствата около самозапалването на Пламен бъдат открити данни за негово "виновно поведение", кметът незабавно и без подсещане ще подаде оставка.


В събота двама от близките му приятели Николай Тодоров и Албена Делистоянова, го описаха като прям, открит и непримирим към нещата, които се случват в България. "Той беше непримирим към случващото се около нас и не можеше да го приеме равнодушно", обясни Тодоров. И двамата се съгласиха, че Пламен е много емоционален и че напоследък е бил революционно настроен. Те отрекоха приятелят им да е бил отчаян и самотен човек. "Пламен има много приятели в цялата страна, показателен е и броят на хората, които се отзоваха на призива за кръводаряване," заяви Делистоянова и благодари на кръводарителите.


В неделя ще се проведе извънредна акция за кръводаряване за Пламен в цялата страна. Приятелите му благодариха на хората, отзовали се на призива да дарят кръв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK