ВСС може да пренебрегне възраженията за критериите за избор на комисии за младши съдии

ВСС може да пренебрегне възраженията за критериите за избор на комисии за младши съдии

© Анелия НиколоваПравната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да обсъди утре писмо от младши съдии, с което те поискаха критериите за подбор на членовете на конкурсните комисии, които ще оценяват кандидатите за младши магистрати, да бъдат оптимизирани и ясни. Притесненията са, че съдии със спорна репутация ще ги оценяват на входа на съдебната система.


Писмото беше внесено от 14 млади съдии миналия вторник и обсъдено същия ден от гражданския съвет към ВСС. Тогава въпреки заявката направена от членове на съвета, че исканията на младшите магистрати ще бъдат обсъдени бързо, на заседанието на ВСС миналия четвъртък писмото не беше докладвано. Така без никакъв дебат съветът промени състава на някои от конкурсните комисии, без да обсъди предложенията от писмото.


На заседанието на Гражданския съвет членът на ВСС Камен Иванов обяви, че писмото на младшите магистрати ще бъде обсъдено от правната комисия. Те от своя страна могат да го предложат за обсъждане от всички членове на съвета. Няма никакви гаранции, обаче че това ще се случи, защото решенията на гражданския съвет не са задължителни за ВСС.
Конкурсът, който включва устен и писмен изпит (23 март), е вече насрочен, а съдиите, които ще влязат в комисиите, са избрани чрез жребий. Фактът, че ВСС неглижира писмото на младшите магистрати и ще го обсъди постфактум, най-вероятно няма да доведе до промяна на правилата за подбор.


От Българския институт за правни инициативи (БИПИ) реагираха с писмо до ВСС по повод исканията на младши съдии. "Игнорирането на искания и обръщения на съдии представлява възпроизводство на една от най-вредоносните практики на предишни състави на Съвета, които бяха постоянен обект на критики от обществото и международните наблюдатели и допринесоха съществено за ниското доверие и безславния завършек на мандата му", пишат в писмото от организацията.


В него те призовават предложенията на младшите магистрати да бъдат обсъдени, като това стане преди развитието на вече започналата конкурсна процедура.Те поставят и въпроса за дейността на гражданския съвет към съвета: "как да считаме ГС за реална форма на партньорство между ВСС и гражданското общество, след като поставени и обсъдени от него проблеми после не намират място в дневния ред на ВСС? И в това отношение има натрупан негативен опит с предишния състав на Съвета, който изисква да бъде преодолян от сегашния ВСС чрез енергични действия", припомнят от БИПИ. 


"Поддържането на доверието в тези конкурси е ключово за успеха на реформата, защото обновяването на кадрите по ясни и справедливи правила, които осигуряват компетентна оценка на реалните качества и потенциал на кандидатите в справедливо и непредрешено състезание, е сигурен път към кадрово укрепване на съдебната власт", пишат от организацията. Според тях съдебният съвет никога няма да може да убеди "обществото и международните наблюдатели във волята за необратимо реформиране на съдебната власт, ако не доказва непрекъснато и последователно, че кариерният процес се основава на неотклонно придържане към правилото, че кариерно се развиват само достойните, подбирани от най-компетентните и уважавани в системата съдии – самите те, селектирани по обективни критерии, основани на спецификата на работата на съдията и прокурора и отчитащи почтеността и интелектуалния им капацитет в работата по делата".


"Крайно произволни критерии"


В жребия, който определя кои съдии ще влязат в комисиите, участват всички магистрати от окръжни съдилища с 10 години стаж в органите на съдебната власт, от които поне пет години като съдия в окръжен съд. Те се избират чрез случайно разпределение, което позволява в комисиите да попаднат магистрати със спорна репутация. Пример за това е заместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева, която е попаднала в една от комисиите. Тя е обект на проверка от инспектората към Висшия съдебен съвет, която тече вече повече от половин година. Конкретният повод за нея е прекратеното поради изтичане на давност обвинение срещу Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата, подсъдими за изчезналите шест милиона долара на Майкъл Чорни от Централна кооперативна банка (ЦКБ). В началото на февруари делото в завърши с оправдателни присъди на първа инстанция и по другите обвинения.


Младшите съдии отбелязват в писмото си, че "така въведените критерии са крайно произволни и не дават възможност за създаването на основа за компетентно и обективно оценяване на кандидатите". Те припомнят важността на фигурата на младшия съдия, който е член на второинстанционните състави, които в повечето случаи решават като последна инстанция някои от наказателните дела.


"Когато се провежда конкурс на входа на съдебната система, той следва да бъде проведен от компетентна комисия, с единни критерии за оценка", пишат още младшите магистрати и предлагат: "Проверката на знанията на кандидатите за младши съдии да бъде извършвана от съдии, които имат идентични становища по въпросите на правото и сравнително висок процент на потвърдени актове от страна на Върховния касационен съд".


Според младшите магистрати не се отчита качеството на работата на членовете на конкурсните комисии, както и нивото им на правоприлагане. "След като за успешното завършване на висше юридическо образование е необходимо да се премине през изпит пред комисия, в която задължително участва съдия от ВКС (чл. 11, ал. 3, т. 2 от Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист"), то на още по-силно основание, когато се провежда конкурс на входа на съдебната система, той следва да бъде проведен от компетентна комисия, с единни критерии за оценка.


Проблем представлява и недостатъчно ясното ограничаване на кръга от потенциални членове на конкурсните комисии: "Така например не е ясно дали в групата на съдиите са включени тези, които са командировани в апелативните съдилища, както и във Върховния касационен съд. Защото последните напълно отговарят на въведените изисквания, но по реда на инстанционния контрол могат да проверяват работата на другите членове на конкурсната комисия, което поставя тези лица в условията на конфликт на интереси. Не без значение е и възможността в комисиите да бъдат включени съдии с влезли в сила дисциплинарни наказания", отбелязват още младшите съдии. Според тях е важно списъците на участниците в комисиите да бъдат оповестявани предварително, за да може да се правят възражения.


Друг въпрос, който се разглежда в писмото, е броят на конкурсните комисии, които са три: "Максималната обективност при проверката на знанията на кандидатите налага избягването на всякаква възможност за различен подход при изпитването и оценяването. Такава обективност може да бъде осигурена единствено със съществуването само на една комисия, без значение за какъв период от време ще й се наложи да работи. Освен всичко друго по този начин могат да бъдат оптимизирани и финансовите разходи – проблем, който стои с пълна сила пред настоящия състав на ВСС."


Липсва яснота и за критерия, по който са подбрани членовете на комисиите, които са представители на академичната общност, както и кои лица са включени като потенциални участници: "За преподавателите по правни науки също могат да бъдат въведени определени изисквания, на които да отговарят, с цел осигуряването на приблизително еднакво ниво на изпитване и оценяване."

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Напълниха съдебната система с некомпетентни съдии, сега се сетили да одобряват критерии ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Никога не са съществували ясни критерии нито за изпитващите, нито за изпитваните, нито за датите на конкурсите.
  Информацията съществува само в роднинските кръгове и в тефтерчето на Красьо Черничкия...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "По-добре късно, отколкото никога" (на латински: Potius sero, quam nunquam) е латински израз, но много добре отразяващ ставащото в България.

 5. 5 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Какви са тия комисии в множествено число ?
  Тия на 5човека комисия ли имат? Добавка към малките им заплати ли? На началниците не им ли влиза в задължението да кадруват? Аман от администрации.

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тодор Живков: Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари! Съдии със спорна репутация оценяват на входа на съдебната система! Съдии със спорна репутация??? Роди се поредният български феномен - съдии със спорна репутация...нещо гадно и типично българско, нещо като Георги Евдокиев Марков, български политик и бивш конституционен съдия.
  Закон за съдебната власт
  Глава осма
  КЛЕТВА
  Чл. 155. Всеки съдия при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: "Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!".

 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  Критериите са ясни. Да са със склонност към корупция и афинитет към хотелиерство. Иначе съдийското тяло ще ги изхвърли като бяли лястовици от ятото си...

 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Гневно

  [quote#6:"latcho59"]отговарям пред закона. Заклех се!".[/quote]
  Кой български съдия е бил до ден днешен отговорен пред закона? Никой! Дори си измислиха и закон да ги пази - Закон за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) предвид хипотезата на чл. 9, ал. 2 от ЗОДОВ - "Длъжностните лица по чл. 2, ал. 1, органите по приходите и Агенцията за държавна финансова инспекция отговарят пред държавата за изплатените от нея обезщетения на увредени граждани и юридически лица само когато действията или бездействията им са признати за престъпление по съдебен ред. Държавата отговаря (тоест ние, народа) за вредите, причинени на граждани от органите на дознанието, следствието, прокуратурата и съда". Заклех се!

 9. 9 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#8] от "latcho59":

  Некомпетентността на съдии, в резултат на която са пострадали граждани, има ли се предвид в този закон? И кой ще ги признае за некомпетентни? Самите те трябва да се признаят.

 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#9] от "waterfall":
  Има и много некомпетентни съдии, което е лошото. Той казва: аз съм съдия, с мен не можеш да спориш, напусни ми кабинета.
  http://afera.bg/interviu/5014.html Висшият съдебен съвет толерира некомпетентните съдии и да ги оставя да работят, за да съсипват ...или ПРИНЦИПА НА ПИТЪР - Във всяка служебна йерархия всеки служител се стреми да се издигне до своето ниво на некомпетентност. Професионалната некомпетентност е разпространена навсякъде. Вероятно всички сме я забелязвали.
  Наблюдаваме нерешителни политици да позират като волеви държавници; “авторитетен източник” извинява грешната си информация с “непредвидени обстоятелства”. Безчет държавни служители са мудни и безмилостни към нуждите на гражданите; виждаме управници, чиято присъща раболепност им пречи да управляват както трябва. Благодарение на нашата прекалена изтънченост ние като че ли не обръщаме внимание на корумпирания съдия, на безнравствения свещеник, на писателя, който не умее да пише, на учителя по литература, който не знае правописа. В университетите виждаме официални документи, изготвени от администратори, неспособни да се изразяват логично; слушаме провлечени и неразбираеми лекции. Работа се върши от онези, които още не са достигнали своето ниво на некомпетентност.

 11. 11 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  Магистратската номенклатура е загубила чувство за самосъхранение. Това си е за найна сметка. Да няма после НЕПРИЯТНО изненадани

  и най-умният си е малко прост....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK