"Сега всеки си има своята вътрешна клада" (поклон пред паметта на Пламен Горанов в социалните мрежи)

Пламен Горанов

© в, Facebook

Пламен Горанов



Избори 2022

"Ян Палах го няма и така ни се пада -
сега всеки си има своя вътрешна клада,
на която страхлив, разтреперан и ням,
се самоизгаря от мъка и срам!
"


Валери Петров


Стихотворението на Валери Петров посветено на Ян Палах (чешкият студент, който се самозапалва в протест срещу съветската окупация през 1969г.) днес често се появява като статус на български потребители на Facebook. В памет на Пламен Горанов - българинът, който се самозапали във Варна в протест срещу кмета Кирил Йорданов и управлението и корупцията в града и тази сутрин стана ясно, че снощи е починал.




Смъртта му предизвика вълна от споделяне на снимки, мисли и искрени съболезнования от стотици хора в социалните мрежи, които никога не са го познавали. Някои от тях не приемаха, не разбираха, не одобряваха начина му на протест (имаше и малко реакции срещу "героизирането" на Пламен), но


всички, които се покланяха виртуално пред паметта му, споделяха каузата му


Смъртта на Пламен Горанов даде и нова посока на традиционните от последните две седмици протести - акции в памет на саможертвата на 36-годишния мъж. Такива се случиха в София и Варна. Събитието във Facebook "Мафията убива България - Протест в памет на саможертвата на Пламен Горанов" е събрало около 1400 души виртуална подкрепа. В 18:30 часа на мястото на случването му - езерото "Ариана" в столицата се събраха около 200 човека.


"Събираме се на "Ариана" в памет на Пламен Горанов, който се самозапали, протестирайки срещу ТИМ - групировката, която задуши Варна и разпростира влиянието си на национално ниво", беше посланието в групата, създадена от "Гневни Млади Хора", които призоваха хората да носят плакати "Мафията убива България" и свещичка, а някои и черна лента.


Протестът пред общината във Варна от 18 ч.тази вечер също се превърна в акция "В Памет на Пламен Горанов- момчето, което възпламени войната срещу мафията". Хората палеха свещички, оставяха цветя и рисуваха червени пламъци по тротоара.


Днес следобед на пресконференция, Районната прокуратура във Варна обяви, че от досега устновените факти - Пламен Горанов се е самозапалил и показа плаката с посланието "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17ч. на 20.2.2013г.", за който "Дневник" писа още на 22 февруари.


Според Катя Пламен е българският Ян Палах. "Ян се самозапали през 1969 г. в знак на протест срещу окупирането на Чехословакия от съветските войски, Пламен се запали в знак на протест срещу окупирането на България от мафията", смята тя. По думите й моралният подвиг на Пламен ще доведе до обединение "срещу ТИМ и мафията в България". "Важно е протестът ни да е морален и да е всеки ден, а не само когато сметката за ток засегне джоба ни". Във Facebook продължаваше да се шерва и видеото от митинг, на който Пламен вика "Долу, ТИМ".



"Приятели, нека им покажем


истинското лице на протеста


То не е на онези налагани от медите марионетки на мутрите и партиите, които се опитват да ни наложат! Не е на провокаторите със скрити лица!", смята Зарица, която е коментирала в страницата на софийското събитие. Тя призовава събралите се да си припомнят и за Ангел, който беше убит в Катуница през 2011 г. от внук на Кирил Рашков, което доведе до сблъсъци в селото и няколкоседмични улични протести в страната.


Зарица призова да се почете паметта и на Тедодора Захариева, която почина миналата година. Тя се бореше за правата на онкоболните. "Живите затварят очите на мъртвите, мъртвите отварят очите на живите", Борислав цитира Уил Роджърс.


Васил се пита каква ще бъде реакцията на властта сега, след като след сблъсъците на "Орлов мост" на 19 февруари кабинетът "Борисов" подаде оставка.


Емоциите в коментарите на варненци са още по-силни. В страницата на събитието хората споделят, че не трябва смъртта на младия мъж да остане забравена и без резултат. "Нека направим така, че цял свят да знае за Пламен. Докато всеки един от нас е жив няма да позволим Пламен Горанов да бъде забравен! Почивай в мир приятелю! Благодарим ти, че си с нас и от горе", призозава Владимир.

Пламен Горанов

© Facebook

Пламен Горанов


Има и коментари срещу начина за изразяване на позицията на Пламен.


"Не мога да разбера самозапалването или каквото и да е друго посегателство като израз на протест и не виждам разликата със самоубийствените атентати (освен в броя на жертвите)", пише Албена. Добавя: "Мъчно ми е, но е адски сбъркано. И е още по-сбъркано да го поощряваме или насърчаваме".


Според Ал, Пламен е постъпил "безсмислено и жалко". "Акт на отчаяние и слабост няма как да влезе в графата "достоен за уважение". Да не говорим, че със самоубийството си не постигна нищо повече от това което би постигнал ако беше решил да живее", пише той.


"За хората, които казват, че актът на Пламен не е начина за изразяване на гражданска позиция: Имайте първо такава преди да се обаждате!", контрира Иво.


"Сега всеки си има своята вътрешна клада" (поклон пред паметта на Пламен Горанов в социалните мрежи)

© Facebook


Акамас цитира древна мъдрост, според която силните сами избират обратния път до своя създадел: "Ненапразно японците са издигнали "сепуко" във висш израз на морална чест и достойноство. Иначе човек може да умре по много самоубиствени начини - пиян в колата, на военна мисия поради бедност или изкачвайки стръмни скали! Важен е духовният мотив. А Пламен го имаше и не ние трябва да го съдим!"


За мен той е герой


коментира Маргарита. Според нея е потресаващо, че в ХХI век - времето на информацията, "все още се говори за "неизвестни" обстоятелства и прочие пълни такива глупости, отнасящи се и за неговата еднозначна и пределно ясна като послание постъпка". "Сега виждам, че България не се е мръднала от 69-та година като начин на мислене, който за съжаление владее и медиите. И в Чехия дълго време след саможертвата на Ян Палах е имало инсинуации и откровени манипулации чрез обществените медии. Заплахата тогава са били истински съветски танкове, кръстосващи Прага. Може ли някой да ми каже каква е заплахата сега?! Какво се случва бе хорааа?!?!", добавя тя.


Според Voxy в Twitter "саможертвата на самозапалилия се Пламен не била напразна, естествено че е, невероятна глупост е". Отговаря му Градинко:


Дали ще е напразна зависи от останалите живи


Той вече е дал от себе си всичко, което човек изобщо може да даде".


Филипа се чуди дали "пламъкът Пламен ако знаеше, че ще освети едва няколко десетки мозъка и сърца, дали щеше да го направи. От такива хора има смисъл да са живи".


Радостина настоява прокуратурата веднага да се самосезира за склоняване чрез бездействие към самоубийство.


Това е снимка на Пламен Горанов, публикувана в "Туитър" от christindim

© Пламен Горанов

Това е снимка на Пламен Горанов, публикувана в "Туитър" от christindim


Според Свилен, ако във Варна е останало мъничко достойнство, площадът пред общината трябва незабавно да бъде преименуван или Пламен Горанов или ТИМ.


Найо се пита в телевизионите новинарски емисии за кое ще има "по-големи репортажи: за смъртта на Пламен Горанов или за кръвното на Бойко Борисов". Grigorovi пишат в Twitter: "По bTV смъртта на Пламен Горанов мина като 7-8 новина - след кръвното на Бойко Борисов".


Любен Дилов-син пише "Имаме вече нашия Ян Палах...В негова памет не позволявайте Българската пролет да не се случи!"


В профила на Пламен Горанов във "Фейсбук" също се събират съболезнования от негови приятели -


Слав пише: Длъжни сме да продължим борбата, Пацо - колкото и да изглеждаме луди!!


И цитира Ботев:


Свестните у нас считат за луди,
глупецът вредом всеки почита:
"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога изамамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи


Той добавя още, че "Пламен Гор(я)нов почина на националния празник на България!! На 3 март 2013 година !!! Почивай в мир, ПАЦО :( Името ти, датата...НЕЩАТА не са случайни и напразни!!"

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK