Административният съд София се оплака от свръхнатовареност

Административният съд София се оплака от свръхнатовареност

© Анелия НиколоваПрез изминалата година административен съд София (АССГ) е работил в условия на свръхнатоварване и при нормативна уредба, която създава дисбаланс в дейността на отделните административни съдилища,
разтоварвайки регионалните за сметка на софийския. Съдът е разгледал с три хиляди дела повече, които са по-трудни и обемни. Това става ясно от доклада на председателя на съда Радостин Радков, резюме от който беше изпратен от пресцентъра на институцията.


В него е записано, че делата в административния съд стават "все по-трудни, обемни и разнообразни, което от своя страна, наред с огромния им брой, допълнително затруднява работата на съдиите. В АССГ правораздават 46 съдии. Средната натовареност на всеки от тях е 48 дела месечно", пише в съобщението.


Общият брой на постъпилите през 2012 г. за разглеждане в АССГ дела е 14 678, което е с почти 3000 повече от предходната година. Броят на свършените дела за 2012 г. от съдиите в АССГ е 12 646 (за сравнение през 2011 г. са били 10 641 дела). Общият брой на разгледаните дела, в които са включени
новообразуваните дела и висящите дела от предходната година, през 2012 г. в
АССГ е 19 661. Общият брой на оспорените пред Върховния административен съд дела,
приключени от АССГ, е 3314, като потвърдените съдебни актове от ВАС са 71%.

Председателя  на съда се е оплакал и от тежките материални условия. "Техническата обезпеченост е недостатъчна, с оглед увеличения щат. Голяма част от техниката е амортизирана и морално остаряла. Особено тежко е състоянието на сървърите, което създава реална опасност да се загубят безвъзвратно информационните масиви на съда. Необходимо е нормализиране условията на труд на съдиите и съдебните служители. Недостатъчен е броят на кабинетите и на съдебните зали и това
обективно и всекидневно затруднява работата на съда", пише Радков.
Административният съд се помещава заедно с инспектората към съдебния съвет в една сграда, която според Радков вече "не може да осигури нормална и здравословна работна среда". Председателят на съда отбелязва, че за пореден път се налага поставяне на проблема пред Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет (ВСС) "за решаването му в обозримо бъдеще".


Междувременно миналата седмица Комисията по предложенията и атестирането към ВСС предложи вариант за справяне с натовареността в административните съдилища. Комисията е изготвила анализ, според който целесъобразно да се увеличат щатовете на по-натоварените административни съдилища в апелативните центрове за сметка на тези, които не са достатъчно натоварени.
Комисията изпрати писма до административните ръководители на всички административни съдилища в апелативните райони София, Бургас и Пловдив, че следва да изготвят списъци на съдиите в съответните съдилища, желаещи да участват в процедурата по преназначаването. Това може да стане чрез текста на чл. 194 от Закона за съдебната власт.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 395 Разстроено

  А от свръх заплащане не се ли оплакват ???
  Предполагам, че не. Като гледаме много бандюги влязоха по затворите и то все знакови фигури.

 2. 2 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 395 Гневно

  Как може такова безобразие. Убиеца на дете се срещнал с родителите на убитото дете на митинг.
  ЗАЩО ТОЗИ УБИЕЦ Е НА СВОБОДА ???
  ЗАЩО СЪДА НЕ ГО ВЪДВОРИЛ В АРЕСТА ???
  ЩО ЗА ДЪРЖАВА СМЕ ЩО ЗА ЧУДО Е ТОВА ???

 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Ако им е много тежка работата, знаят къде е вратата! Така съветват чорбаджиите по частните фирми.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Имали технически недостиг, щото щата увеличен? Егати извода!

 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  До коментар [#1] от "ermahttt":
  До коментар [#2] от "ermahttt":

  Що се разстройвате пък после се гневите точно там където не трябва ?
  Административен Съд знаете ли с какво се занимава ?
  Това, че им вмениха да гледат и други дела е точно за това да се забатачи цялото административно производство и ако Вие обжалвате акта на Ханко Брат ще чакате 1 - 2 години а това, че има много дела означава, че Управляващите не зачитат Законите. Точка.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Както всичко в България така и съда узаконява беззаконията.Така ,че просто да се закрие и да идва съдебен борд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK