ДКЕВР одобри поевтиняването на тока от днес

ДКЕВР одобри поевтиняването на тока от днес

© Юлия ЛазароваСлед закрито заседание ДКЕВР одобри новите цени на тока, които влизат в сила от днес. Те са с между 6 и 7 на сто по-ниски от досегашните за различните електроразпределителни дружества.


Нощната тарифа на електроенергията е с 8 до 14 на сто по-ниска от дневната.


Тези цени ще останат в сила до 1 юли, когато енергийния регулатор ще обсъжда новите им равнища, които към момента не е известно дали ще бъдат по-ниски или по-високи. Досега цените на тока се определяха веднъж годишно, от 1 юли.


Въпреки идеите сегашното поевтиняване да се постигне като от енергийния микс се изключат централите, които произвеждат скъп ток и мястото им зцаемат тези с по-евтина енергия, смъкването на цената стана като се намалиха технологичните разходи на ЕРП-тата.


Междувременно и от трите електроразпределителни дружества обявиха, че имат готовност да засекат електромерите на абонатите си при влизане в сила на новите цени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 638 Гневно

  Да оставим цената - има ли начин да накарат ЧЕЗ да мери тока коректно? Тая скапана държава не работи за нас, а за който плати повече под масата. Баси обратната държава
  http://kololoto.blogspot.com/2013/03/blog-post_5.html

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Да живее новата цена на тока! Ураааа...

 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А сега да видим какъв ще е отговора на миньорите...

 4. 4 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 655 Неутрално

  САМО ЧЕ ДА НЕ СТАНЕ КАТО МИНАЛИЯ ПЪРВИ ЮЛИ ДА МИ ЛЕЖИТЕ ПО ОРЛОВ МОСТ И ДА НЕ ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ КАК ДИГАТ ТОКА С 20 % а после след дъжд качулка "реваници и боища"... само предупреждавам, щото аз и юли 2012 крещях тук да обърнете внимание на вдигането на тока, амаааа..........

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Как държавата крепи високите сметки за ток?

  Като ви лъже, разбира се. Но не е зле да знаете механизъма и размера на лъжата? Ако искате де.
  В деня преди да си подаде оставката Борисов обеща поевтиняване на тока от 1-ви март с 8%, като за целта отреди най-важна роля за това на АЕЦ „Козлодуй” и преразглеждане на дела (сега 40%) от общата продукция на ток, която се продава на т.нар. „свободен пазар”. И както обикновено пак ни излъга. Ето как.
  Датата е 8-ми януари 2012-та година, а медията е в-к „Капитал”:

  Обикновено минималната цена на електроенергията, която АЕЦ "Козлодуй" обявява на търговете, е 68 лв. за мВтч, а предложенията на търговците не надхвърлят 69 лв. На последния търг обаче цената достига 72 лв. за мВтч, което изненадва не само повечето търговци на ток, но и техните клиенти - едрата индустрия.

  Минава една година и вече датата е 29-ти януари 2013-та година, а вестника си е пак „Капитал” – интервю с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Нииколов:

  Имате ли намерение през тази година да започнете провеждането на общи търгове за износ и за вътрешен пазар, тъй като ЕК отправи критики към България в това отношение?
  Ние вече провеждаме общи търгове. Миналата седмица имахме такъв за продажба на електроенергия за февруари, март и април. За март и април обаче предложените цени бяха прекалено ниски и прекратихме търговете. Като цяло цените на електроенергията падат драстично, което ще се отрази на цялата енергетика. Мисля, че АЕЦ ще издържи поради това, че продукцията му е с ниска себестойност, но няма да се отрази добре на НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2".
  Защо, какви цени постигнахте?
  64.46 лв. за мегаватчас, което на фона на енергията в Унгария, която без таксите е около 30 евро, е добра цена.

  Имаме поевтиняване на 40% от продукцията на АЕЦ-а е поевтиняла с малко над 10.4%, а цената на останалите 60% не се е променил – останала си е 44 лева за мегаватчас!!! Или като цяло имаме близо 5% поевтиняване на цената на цялата продукция на АЕЦ-а, която произвежда 1/3-та от електроенергията в страната. В резултат на това цената за крайния потребител е повишена преди повече от половин година с 13.6%. Нито „медиите”, нито „политиците” забелязват.
  А вие сигурно вече сте забелязали, че шефа на АЕЦ-а казва за „Капитал”, че квотите са продадени само за февруари, но не и за март и април?!!! Няколко дни след това започват всенародни протести, заради раздутите сметки на и без това поскъпналият ток. На 19-ти февруари премиера Борисов обещава поевтиняване с 8%. Не минават и 10 дни и ето какво заявява шефа на АЕЦ-а Николов пред Дир.бг, на 27-ми февруари:

  АЕЦ "Козлодуй" произвежда около 14 млн. мегаватчаса годишно, ако всички те влязат в микса за регулирания пазар при цена от 44 лв. за мегаватчас, каквато е тя в момента, то това ще доведе до загуба от приблизително 10 лв. на мегаватчас, каза Николов. Вярно е, че АЕЦ "Козлодуй" реализира най-голямата си печалба за миналата година, но тази печалба остава при НЕК, заяви Николов. Задълженията, които НЕК има към АЕЦ "Козлодуй", са около 300 млн. лв., посочи той.
  Николов подчерта, че на централата й предстои да реализира инвестиционна програма, свързана с удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". На въпрос какъв би бил максималният размер на енергията, която АЕЦ "Козлодуй" може да отдели за регулирания пазар, без да е на загуба и без да е застрашена инвестиционната й програма, Николов каза, че работа на ДКЕВР е да направи необходимите изчисления и да прецени.
  В момента до края на регулаторния период (30 юни 2013 г.) можем да предоставим всичката си свободна енергия, която не е обвързана с дългосрочни договори или това са 200 000 мегаватчаса, каза Николов. Той посочи, че останалите количества енергия са договорени при осъществените от централата търгове за продажба на енергията на свободния пазар и ако не бъдат предоставени по силата на тези договори се дължат неустойки. Тези 200 000 мегаватчаса са възможността ни в краткосрочен план да повлияем на цената на електроенергията за бита, а в дългосрочен план - нека ДКЕВР да смята, заяви Николов.

  Разбрахте ли сега? В края на януари квотите за март и април не бяха продадени, а в края на февруари са продадени чак до края на юни при това на същата цена от 64.5 лева за мегаватчас!!! Каква светкавична реакция, а? Шефа на АЕЦ-а се подиграва с българския народ, като им предлага мижавите 200 000 мегаватчаса. Както и да го смятата това се равнява на продукцията на един от блоковете за само осем дни и осем часа. А двата действащи блока ще произведат тези 200 000 мегаватчаса за четири дни и четири часа!!! Ето това ни е оставил Валентин Николов и менторите му – четири дни от четири месеца!!! Ако ви харесва.
  Поевтиняване ли? Да, да, ама някой друг път!
  В тези дни на справедлив всенароден гняв всички „медии” и всички „политици” продължават да „не забелязват”, че твърд гарант за непрестанното и нарастващо източване на АЕЦ „Козлодуй”, респективно – обедняване на българския народ, вече девет месеца продължава да бъде действащият член на европейския парламент (ЧЕП), от партия ГЕРБ Владимир Уручев? Да сте чули това име на някой от протестите? Докато този „политик” продължава да тъпче Конституцията на РБ вършеейки в две 100% държавни предприятия не очаквайте поевтиняване на тока даже и с 0.1%! Второто предприятие от където Владимир Уручев ви „прави по-богати” е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДПРАО).
  Ако протестиращите успеят да свалят Уручев от незаконно заеманите от него длъжности, а така също и Валентин Николов и Марина Армутлиева от постовете им в СД на АЕЦ-а могат да се надяват на преразглеждане на договорите с „свободните” търговци, в посока на вдигането на цените до нивата от началото на 2012 година, за сметка на намаляване на цената за регулирания пазар до близо 10%.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 655 Неутрално

  и да! ЗАЩО ЗАБРАВЯМЕ МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ. От септември 2012 трябваше да намалят цените с почти 50 % понеже от ЕС им дадоха някви лицензи, ония се завайкаха и обещаха от първи януари. СЕГА СМЕ ПЕТИ МАРТ какво се случва с тия цени????

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Гневно

  6-7%. Таковам ти и намалението!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1376 Любопитно

  "След закрито заседание ДКЕВР"


  Защо на "закрито"?

 9. 9 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 655 Неутрално

  и да! ЗАЩО ЗАБРАВЯМЕ МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ. От септември 2012 трябваше да намалят цените с почти 50 % понеже от ЕС им дадоха някви лицензи, ония се завайкаха и обещаха от първи януари. СЕГА СМЕ ПЕТИ МАРТ какво се случва с тия цени????

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 10. 10 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#8] от "popovski31":

  Може по некой картон цигари да са си менкали

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 11. 11 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 764 Весело

  Можело, а защо зега!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 12. 12 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  има мегдан за още по-голямо намаление,стига да има воля.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 13. 13 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "popovski31":

  И питаш "защо закрито"?
  Тая горе на снимката ако знаеш колко скрити сделки има...и тея около нея...
  Господи, не им прощавай, колкото и да се покайват....

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Гневно

  Всеки клиент може, ако иска, да засече сам електромера си и да даде показанията в офис на ЕРП-то си, съобщиха още енергодружествата....ЧЕЗ препоръчва клиентите да засекат електромера, а въженцата от вкъщи ли да си носиме или ще ни ги раздавате? http://www.bnews.bg/article-71093
  Нещо работата взе да отива към един стар соц. виц:
  - От утре работния ден ще бъде 18 часа!
  ... Бурни ръкопляскания и ураааа!
  еврокомисарят по международно сътрудничество и реакция при кризи :
  - От утре ще работите без заплати!
  ... Бурни ръкопляскания и ураааа!
  еврокомисарят по международно сътрудничество и реакция при кризи :
  - От утре ще ви бесиме!
  Тих гласец от залата ....
  - Извинете, а въженцата от вкъщи ли да си носиме или ще ни ги раздавате?

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Е,а какво стана проверката на НАП и Прокуратурата?
  Ако установят неправомерно начислени "външни услуги"/каквито данни се появиха/,няма ли да поевтинее още?

 16. 16 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 752 Весело

  Уууууууу , долу! Гербери , мафия! Оставка!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 17. 17 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 713 Гневно

  на база увеличение от началото на годината с 14% ,НАМАЛЕНИЕТО Е ПАК УВЕЛИЧЕНИЕ.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Подигравка! На мойта сметка това са 6-7 лв. Ура! Забогатях!

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#7] от "ПАВЛА - Sorrylol":


  [quote#7:"ПАВЛА - Sorrylol"]6-7%. Таковам ти и намалението! [/quote]
  Ако трябва да помагам.
  Малък процент иначе погледнато. Това е страстна целувка по.....челото.

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Любопитно

  [quote#8:"popovski31"]Защо на "закрито"?[/quote]в закрито заседание ДКЕВР одобри новите цени на тока в нарушение на един от основните принципи на административния процес - принципа на равенство, регламентиран в чл. 8, ал. 1 от АПК и нарушавайки принципа на чл. 12, ал. 1 от АПК, който задължава административният орган да осигури откритост, достоверност и пълнота на информацията в административното производство. С това закрито заседание ДКЕВР за одобрение новите цени на тока, ДКЕВР нарушава принципът за достъпност и публичност, прокламиран в чл. 12, ал. 1 АПК, който изисква административния орган да осигури откритост, достоверност и пълнота на информацията в административното производство. Неспазването на този принцип води до незаконосъобразност на така издадения нормативен акт.
  Съгласно разпоредбата на чл. 13, ал. 2, 3 и 4 от ЗЕ, Комисията се произнася с мотивирани решения, които са индивидуални или общи административни актове, взети на открити или закрити заседания. Заседанията на комисията са открити, когато се разглеждат заявления или искания, свързани със: утвърждаване на цени.
  Съгласно чл. 47 ал. 1 от Устройственият правилник на Комисията - На закрито заседание комисията приема проекта на акта или на решението по заявлението за утвърждаване на цени.
  Съгласно Закон за енергетиката заседанията на комисията са открити, когато се разглеждат заявления или искания, свързани с утвърждаване на цени. А съгласно чл. 47 ал. 1 от Устройственият правилник на Комисията - на закрито заседание комисията приема проекта на акта или на решението по заявлението за утвърждаване на цени. По този начин е нарушено императивното изискване на чл. 15, ал. 1 от Закона за нормативните актове, съгласно който нормативният акт трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен.

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#16] от "Karla по пътя на Alien":


  [quote#16:"Karla по пътя на Alien"]Уууууууу , долу! Гербери , мафия! Оставка! [/quote]
  Добавя се и милицюнери.

 22. 22 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 752 Весело

  До коментар [#21] от "Доби Велков":

  Домързя ме.

  п.п. Уууууу , долу!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#14:"latcho59"]Всеки клиент може, ако иска, да засече сам електромера си и да даде показанията в офис на ЕРП-то си, съобщиха още енергодружествата....ЧЕЗ препоръчва клиентите да засекат електромера, а въженцата от вкъщи ли да си носиме или ще ни ги раздавате? http://www.bnews.bg/article-71093
  Нещо работата взе да отива към един стар соц. виц:
  - От утре работния ден ще бъде 18 часа!
  ... Бурни ръкопляскания и ураааа!
  - От утре ще работите без заплати!
  ... Бурни ръкопляскания и ураааа!
  - От утре ще ви бесиме!
  Тих гласец от залата ....
  - Извинете, а въженцата от вкъщи ли да си носиме или ще ни ги раздавате?[/quote]
  Чакайте да си го оправя от тази Кристалина Георгиева, че си го взех от тук, нали си е мое ...:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/05/23/1832959_kristalina_georgieva_preporucha_dobrovolcheska_sistema/

 24. 24 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  не мога да разбера каква е тази пазарна икономика као ни принуждават да сме на тока на скъпите електроцентрали вместо на евтините. осрахме социализма сега таковахме и капитализма .
  и най тъпото излиза че българския ток в турция и гърция е по евтин отколкото тук съответно милиардите инвестици отиват в турция и гърция а тук е глад и безработица ужас кой ги избра тея герб . веднага да оправят миксера която партия оправи микса за нея ще гласувам но май всички са в ла___та

 25. 25 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "Доби Велков":
  [quote#19:"Доби Велков"]Малък процент иначе погледнато. Това е страстна целувка по.....челото.[/quote]
  Не е малък, а направо мизерен. Чудя се колко ли би зарадвал семейството с малкото дете, които висят в онзи палатков лагер, защото нямат ток у дома...
  А, и благодаря за отзивчивостта. Всяка другарска помощ е добре дошла.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 26. 26 Профил на petar.ognjnov
  petar.ognjnov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изобщо няма да се отрази на месечните сметки. Колкото да се отбележи, че има намаление.

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  Правилният отговор е - Не защото самото намаление е прах в очите на абонатите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  Тази е застанала като уплашено коте.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  Болшинството във форумът вика УРАААА!!! И никой не се сеща да запита, кога прокуратурата ще се сети да образува дело , "За престъпно бездействие" причинило щети в особенно големи размери на българския народ, срещу членовете на ДКВЕР!!!

 30. 30 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1999 Разстроено

  Да обявят година без плащане. Това е гавра с хората!

 31. 31 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 861 Гневно

  Малка работа. Цените ще са на фактурата, а таксите на гърба... Пак ще ни лъжат, че плащаме най-евтин ток, а някои ще продължават да лапкат!

 32. 32 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Отдавна предлагам при идване на инкасатора той да закачи едно съобщение с дата, час и подпис. Така ще се знае кога са отчитани електромерите. Стщото се прави от Соф. вода и тпшлинните счетоводители, значи не е толкова трудно.

 33. 33 Профил на yols
  yols
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да ви е честит изкуствения спад на цените, който съвсем скоро ще излезе през носа на всички!

  Ако мислите, че шефът ви е тъп, помнете: нямаше да имате работа, ако той беше умен!
 34. 34 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 622 Весело

  Смисъл има, но полза няма.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 35. 35 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1528 Весело

  Що ве? Да не би да се наложи да напишете стари сметки на по-ниски цени ли?

  Жената е покана за щастие
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK