Военни имоти във Варна ще стават воден комплекс, път до плажа и разширение на гробище

Военни имоти във Варна ще стават воден комплекс, път до плажа и разширение на гробище

© ДневникПравителството в оставка днес прие няколко постановления, свързани с прехвърлянето и покупка на имоти.


Четири имота се отнемат Министерството на отбраната заради отпаднала нужда и се предоставят безвъзмездно на община Варна. Те се намират във квартал Галата и са с обща площ от 160 декара. Застроени са със седем сгради и пет специални съоръжения - най-вероятно казарми.


"Намерението на местната власт е със собствени средства да изгради многофункционален комплекс за водни спортове и зона за отдих, да възстанови пътя за движение на превозни средства в близост до плажната ивица и да разшири гробищния парк на кв. Галата, уточняват от правителствената пресслужба.
От Министерството на вътрешните работи се отнема имот в Пловдив от 32 декара със 31 сгради, за да бъде предоставен безвъзмездно на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" за изграждането на студентски кампус. Имотът се намира на бул. "България" 238, а средствата за преустройството се осигуряват от бюджета на висшето училище.


Възлага се на областния управител на Пазарджик Дончо Баксанов да сключи договор за покупка в полза на държавата на имот от 2300 кв. м на бул. "Вела Пеева" във Велинград. Теренът е собственост на общината и е част от двора на Лечебно-възстановителната база "Велинград", стопанисвана от Народното събрание.


Средствата за покупката - 115 хил. лева без ДДС, се осигуряват от бюджета на парламента.


Правителството в оставка също така обяви за частна държавна собственост вагонотоварителната станция и два бетонирани моста на територията на пристанищен терминал "Бургас-Изток – 2". Причината е, че сградата и съоръженията са негодни за експлоатация и създават повишен производствен риск. Те ще бъдат премахнати от концесионера на терминала – "БМФ Порт Бургас" ЕАД за негова сметка.


Кабинетът в оставка нанесе поправки в две свои стари постановления. Първото изменение е свързано с предоставен на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията имот на ул. "Гурко" №6 в София. Към осигурените за администрацията на дирекция "Координация на програми и проекти" офиси се предоставят още три с обща площ 47 кв.м.


Второто изменено решение е за учредения от правителството в полза на МВР право на ползване за срок от 10 години върху незалесени територии, които са публична държавна собственост. Те се намират в района на дейност на държавните горски стопанства в Елхово и Тополовград, които са необходими за интегрираната система за контрол и наблюдение на българо-турската граница.


"Промяната е продиктувана от определената от министъра на земеделието и храните нова цена в размер на 960 лв. за един декар компенсационно залесяване, която ще се заплаща през 2013 г.", уточняват от правителствената пресслужба. Така вътрешното министерство ще плати за компенсаторно залесяване 46 266.24 лева, а не 44 820.42 лева, както е определено в решението.


Отделно Министерският съвет в оставка даде съгласие "Напоителни системи" да продаде три имота. Два от тях са в землището на с. Крушево, а другият - в с. Добри дол, община Първомай. Имотите с обща площ 13 декара и представляват водостопански съоръжения и помпена станция.


Те ще бъдат продадени чрез търг при първоначална цена, определена от независим оценител. Действията се извършват с цел оптимизиране и намаляване на разходите на дружеството за поддържането на имотите и за осигуряване на средства за приоритетни дейности на дружеството.


С друго решение, прието на вносител, кабинетът едновременно намали и увеличи капитала на "Овча Купел" ЕООД и промени статута на имоти – държавна собственост.


Имотите, които ще бъдат извадени от капитала на търговското дружество, са терени, върху които са построени сгради. През годините те са били предоставяни на различни организации - на Министерството на правосъдието за нуждите на Столичната следствена служба, Националното средно общообразователно училище "София" към образователното министерство, Франкофонския институт по администрация и управление и Столичната община. "Капиталът на "Овча купел" ЕООД ще бъде увеличен със собствени средства в размер на стойността на имотите".


По този начин се върви към приватизация на "Овча купел".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Светлана
  Светлана
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бойко е изпратил смс-и за концениите, които трябва да се разпишат днес, директно от болницата. Кардиологична пътека 24 ч. и после долекуване няма!

 2. 2 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Бре, то и следващия кмет ще има какво да краде!

 3. 3 Профил на kikiriki01
  kikiriki01
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ТИМ -овци вече са го оцветили за високо строителство в ОГП-то на Варна и е апортирано в некое съвместно дрижество , което е изтеглило заем от ЦКб с обезпечение същият имот. Де жа ву

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Подготвяме основи за следващите....... ,които ще се оправдават с предищните управници !

 7. 7 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  държавно-корпоративният бизнес с имоти тече с пълна сила
  и едни "наши фирми" успешно усвояват "едни средства" със оставки, без оставки, бизнеса върви

  veni vidi fugi
 8. 8 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До 13 март още колко сделки могат да се прехвърлят... Току-виж надминали тройната по предизборна успеваемост в раздаването на имоти и пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK